De spirituele uitgeverij van Nederland

Zelfherstel van binnenuit

Optimaliseer je gezondheid met je gedachten, gevoelens en overtuigingen

Neem de regie over je eigen gezondheid met Zelfherstel van binnenuit van Pascale Bruinen. Of je nu kerngezond bent, wacht op een operatie of behandeling na een vervelende diagnose of chronisch ziek bent: het is voor iedereen van belang om in actie te komen om je welzijn, gezondheid en levensverwachting te verbeteren. Ons lichaam beschikt over een groot zelfhelend vermogen dat we kunnen activeren met behulp van onze geestkracht, gedachten, gevoelens en overtuigingen.

Pascale Bruinen legt uit hoe je je geest bewust kunt inzetten om je gezondheid te optimaliseren. Ze doet dit op basis van:

wetenschappelijk onderzoek; haar eigen ervaring met zelfheling; de succesvolle ervaringen van anderen; praktische oefeningen; en tips en adviezen.

Niet alleen zeer prettig leesbaar, maar ook een naslagwerk om te koesteren.

Lees meer >
Over de auteur
Inhoud
Recensies

Pascale Bruinen

Pascale Bruinen auteur van Zelfherstel van binnenuit

Pascale Bruinen is auteur van drie boeken. Daarnaast is ze spreker en trainer op het vlak van mental management, de mind-body connectie en zelfherstel. Ze is eigenaar van de Academie voor Zelfherstel, een online kenniscentrum voor alle bewezen effectieve zelfherstelinterventies. 

Meer boeken van deze auteur

Belangrijk om te weten 9
Woord vooraf 11

Deel I: De innige verbondenheid van geest en lichaam 21
1 Geestkracht 22
2 Gedachten 42
3 Gevoelens 56
4 Overtuigingen 130
5 Voorbeelden van de innige verbondenheid van geest en lichaam 158
6 Placebo’s en nocebo’s: de dr. Jekyll en mr. Hyde van geestkracht 179
7 Meditaties, affirmaties en visualisaties 258
Slot 353

Deel II: Optimaal Integraal! Handleiding 357

Inleiding 359

Dankwoord 390
Noten 393

Wat vinden anderen van Zelfherstel van binnenuit van Pascale Bruinen?
Kim Coenen deelt haar leeservaring.

Beschrijving:

Met het boek “Zelfherstel van binnenuit” van Pascale Bruinen ga je alles leren over het zelfherstellend vermogen van je lichaam. Hoe werkt dit? Hoe activeer je dit met behulp van je geestkracht, gedachten, overtuigingen en gevoelens?

Met dit boek ga je een reis maken om met je eigen lichamelijke gezondheid aan de slag te gaan. Het boek is voor iedereen van belang, want of je nu kerngezond bent, voor een operatie of behandeling moet ondergaan, chronisch ziek bent of een vervelende diagnose hebt gekregen; iedereen heeft er ongetwijfeld baat bij. Want wie wil nou niet zijn of haar welzijn, gezondheid en levensverwachting verbeteren?

Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek legt Pascale duidelijk uit wat er gebeurd als je je geest bewust inzet om je gezondheid te optimaliseren. Dit vult ze prachtig aan met eigen ervaring van zelfheling, ervaringen van anderen, maar ook voor jou als lezer staat het vol praktische oefeningen, tips en adviezen om zelf hiermee actief aan de slag te gaan. Het is echt een enorm compleet boek en tevens naslagwerk wat je in je huis wilt hebben.

Dit boek is het derde boek van Pascale van Bruinen. Eerder verschenen haar boeken “Mijn eerste lijk is gelukkig vers” over haar belevenissen als vrouwelijke officier en “Het jaar van de uil” dat gaat over verwondering, verlies en veerkracht. Naast schrijfster is ze spreker en trainer in het gebied van mental management, de mind-body connectie en zelfherstel. Daarnaast is ze eigenaar van de Academie voor zelfherstel (www.academievoorzelfherstel.nl )

Voor het lezen:

Ik verwachtte een hoop een heleboel van dit boek. Na het zien van de docu “Heal”op netflix en het luisteren van verschillende podcasts over dit onderwerp, wilde ik hiervan echt het onderste uit de kan weten. Ik hoop op een goede onderbouwing (liefst veel wetenschappelijke feiten), want hierdoor worden dit soort onderwerpen tastbaarder en minder “zweverig”. Ik vind het echt enorm fascinerend. Daarnaast hoop ik op een hoop eye-openers en veel leermomenten, die ook voor mij van toepassing zijn. Het zou echt geweldig zijn als er oefeningen en tips zijn die ook echt toepasbaar zijn in je dagelijkse leven en niet een hele grote uitdaging zijn om in je leven te integreren. Het is een prachtige hardcover die naar mijn mening enorm mooi is vormgegeven. Het is clean, en stilistisch en heeft een mooie typografie. Ook dat het boek gebonden en leeslint heeft vind ik altijd een extra cadeautje aan een boek.

Tijdens het lezen:

Het is enorm veel informatie die op me af komt, maar enorm interessant. Er wordt duidelijk uitgelegd hoe dit in je lichaam werkt op cel- en gen-niveau. Ook de verscheidenheid aan vele wetenschappelijke onderzoeken vind ik erg sterk. Hierdoor zie je dat het echt al op zoveel vlakken is aangetoond dat het werkt en dat er echt mogelijkheden zijn om met je mind je gezondheid te optimaliseren.
Het persoonlijke verhaal van Pascale weet me te raken, deze komt iedere keer tussendoor aan bod. Ik merk dat ik graag wil weten hoe haar reis verloopt dat ik het boek daardoor moeilijk weg kan leggen.

Conclusie:

Dit boek is echt geweldig! Ik ben zo enorm enthousiast na het lezen van het boek. Het heeft me zo veel geleerd over de “Theory of Mind” en wat positieve psychologie voor je gezondheid kan betekenen. De stukken met wetenschappelijke en theoretische informatie kan voor sommige misschien wat pittig van stof zijn, maar zijn enorm goed en helder uitgelegd. Om het beeld compleet te maken worden de theoretische stukken afgewisseld met haar persoonlijke ervaring en de ervaringen van anderen. Hierdoor krijg je, nog een completer beeld van wat dit voor verschillende mensen op dit gebied betekend heeft en wat er qua gezondheid en herstel bereikt kan worden.

De opdrachten, tips en oefeningen zijn heel volledig, duidelijk en compleet uitgelegd. Ze zijn veelzijdig, waardoor het zeker voor iedereen ook toepasbaar is in het leven. Ik ben tijdens het lezen van het boek al gelijk aan de slag gegaan met de oefeningen en tips die ik tegen kwam. Soms is het natuurlijk even zoeken met wat er bij je past, maar ze zijn niet moeilijk en erg leuk. Ik ben zeker van plan om de tips en oefeningen in mijn leven te integreren en mijn optimale gezondheid te gaan verbeteren. Daarnaast weet ik ook zeker dat ik dit boek nog vaker eens uit de kast ga pakken, niet alleen als naslagwerk. Ik ben er ook van overtuigd dat iedere keer als je dit boek herleest, je hier nog meer en weer nieuwe dingen uit kunt halen.
Tijdens het lezen was ik al zo enorm enthousiast, dat ik inmiddels al drie mensen heb weten overtuigen dat ze ook het boek hebben aangeschaft. Want het is echt voor iedereen een enorme aanwinst en aanrader!
Aantal sterren: 5

Kim Coenen, juli 2021

Wat vinden anderen van Zelfherstel van binnenuit van Pascale Bruinen?
René Kars deelt zijn leeservaring.

Eindelijk weer eens een ouderwets echt boek. Hardcover en een leeslint. Natuurlijk heb ik een e-reader waar ik ook boeken op lees, maar sorry, er gaat voor mij toch niets boven een echt boek.

Veel boeken heb ik al gelezen die gaan over jezelf helen met je geest. Het is denk ik ook de tijd voor dit genre boeken. Waar ik sceptisch over ben, is dat het vanzelfsprekend is dat de methode altijd werkt in het boek. Want waarom zou je er anders een heel boek aan wijden, toch?

Pascale Bruinen neemt je gedurende het boek mee in haar eigen succesvolle toepassing van haar kennis voor haar eigen genezingsproces. Dat wisselt ze af met theorieën en oefeningen over gedachten, gevoelens en overtuigingen, ouder worden, placebo’s en nocebo’s met vooral veel (heel veel) verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek. Juist die combinatie met haar eigen verhaal maakt het boek prettig leesbaar. Op een gegeven moment begon ik me wel te irriteren aan de zoveelste verwijzing naar een nieuw wetenschappelijk bewijs voor de theorieën in het boek. Wat soms de neiging opriep om dan maar stukken over te slaan. Niet doen!

Want op onverwachte plekken kom je in dit boek nieuwe en verrassende inzichten tegen. Soms verstopt tussen ogenschijnlijk minder interessante stukken tekst. Het boek had misschien dunner kunnen zijn, echter volgens mij was het een bewuste keuze van de schrijfster om zo volledig en uitvoerig te zijn; de kracht van herhaling. Als ik heel eerlijk ben, ben ik dit boek gaan lezen met de kritische vraag of en wat er voor nieuws uit dit zoveelste boek om jezelf met je geest helen, te halen valt.

De schrijfster pretendeert niet dat alle ziekten te genezen zijn door eens lekker positief te gaan denken. Ze maakt een mooie verbinding tussen de reguliere geneeskunde en het aanvullend inzetten van je eigen potentieel om te genezen. Wat heel mooi in dit boek wordt belicht, is wat het betekent als je positief kunt kijken naar welk ziektebeeld je ook hebt. Maar ook wat het omgekeerde effect is als je juist negatief naar je ziekte kijkt.
Waarbij je verrast zult staan hoe vaak dat onbewust en onbedoeld het geval is. En dat doet niet alleen de patiënt, maar de behandelaar kan daar ook een grote rol in spelen.

Die ene quote van Henry Ford: “ Whether you think you can, or you think you can’t – you’re right” vat voor mij het hele boek samen. Het heeft zo’n ongelooflijke invloed op je ziektebeeld en je leven, hoe je daar zelf in staat. Waarbij je vaak krijgt wat je verwacht. En daarin zat voor mij de kracht van dit boek.

Een soort van weer wakker worden, wat we (ook jij en ik) dagelijks doen om onszelf in de weg te staan bij wat we willen bereiken. Het boek focust daarbij op ziekte, en is zeer zeker ook toe te passen op andere leefgebieden.

Ik was echt aangenaam verrast door (wat ik eerst oneerbiedig had bestempeld als het zoveelste boek) een boek dat zo duidelijk maakt wat een positieve houding kan betekenen. Het meest bijzondere vind ik nog dat dit boek (misschien juist door de uitvoerigheid) op een zachte en bijna onbewuste manier bij mij is binnengekomen. Ik merkte dat, doordat ik me (opeens?) meer bewust ben van de momenten dat ik negatief reageer op van alles. Dat is niet goed of fout, en toch is het leuker, en gezelliger voor je naaste omgeving ;-), als je wat vaker omschakelt naar een positieve reactie.

Mijn advies is dan ook om dit boek te gaan lezen, om je ziekte te genezen, herstel te bevorderen of te leren omgaan met wat niet genezen kan worden. Ook dat laatste zie ik namelijk als herstel. Of om gewoon te beseffen wat het betekent als je vaker positief in het leven kunt staan. En hoe je dat zou kunnen doen.Ik wens je toe dat je net zo geïnspireerd mag worden door dit boek als ik!

René Kars, juli 2021

Wat vinden anderen van Zelfherstel van binnenuit van Pascale Bruinen?
Margreet de Vries deelt haar leeservaring.

Goed nieuws voor ons, veellezers! Onderzoek toont aan dat mensen die frequent boeken lezen bijna 50% minder kans hebben om Alzheimer te ontwikkelen! (schaken, kaarten, puzzelen mag ook)

Wist je trouwens dat je elke dag wel zo’n 50.000 tot 80.000 gedachten hebt? Meest onbewust en geschat wordt 75% negatief. Dat verbaasde me wel. Maar daar valt wél wat aan te veranderen! In dit boek lees je hoe je dat doet!

Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de wijze waarop je denkt, voelt en in het leven staat van grote invloed is op je lichamelijke én geestelijke gezondheid.

Sommige wetenschappers stellen dat we maar tussen de 5 en 15% van onze hersenen gebruiken. Een omgeving die uitnodigt om nieuwe dingen te proberen zorgt ervoor dat je je brein blijft ontwikkelen. Ook meditatie beïnvloed je brein positief. Nee, het leven is niet 100% maakbaar en soms heb je gewoon pech, maar je kunt wel iets veranderen aan je mindset… En bijvoorbeeld erfelijke aanleg speelt niet zo’n grote rol als we denken. Pascale pleit ervoor bewust gebruik te maken van gedachtenkracht, gevoelens en overtuigingen. Door het boek heen lezen we het persoonlijke verhaal van de schrijver, hoe ze zelf positiviteit inzet als blijkt dat ze een zware operatie moet ondergaan. Maar ook ervaringen van anderen, wetenschappelijke onderzoeken, praktische oefeningen en tips, elk met een eigen symbool en in een kader. Het ziet er overzichtelijk uit.

Dit is niet een boek dat je even snel achter elkaar uitleest. Er staat veel informatie in dit boek, wetenschappelijk onderbouwd. De persoonlijke verhalen vond ik zelf het leukste om te lezen en de tips voor zelfhulp. Er wordt bijvoorbeeld ook aangeraden een moodboard te maken. Dat heb ik meteen gedaan.

Margreet de Vries, juli 2021

Wat vinden anderen van Zelfherstel van binnenuit van Pascale Bruinen?
Jasmijn van Beusekom deelt haar leeservaring.

Zelfherstel van binnenuit leek mij een boek met veel onderwerpen die voor mij interessant en leerzaam zijn, maar waar ik mij ook moeilijk voor openstel. Ik ben dit boek dus gaan lezen vanuit een uitdaging.

Het boek is stevig, groot en heeft een harde kaft. Het voelt als een leerboek maar leest best ontspannen ondanks de grote hoeveelheid informatie die erin staat. ‘Zelfherstel van binnenuit’ begint met een persoonlijke introductie en bevat steeds stukjes van de auteur haar eigen verhaal. Dit wisselt af met informatie, onderzoek en praktische tips en opdrachten die voor iedereen te doen zijn. Sommige informatie is niet nieuw, maar de uitleg waarom dit zo is dan wel. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld stress, emoties, optimisme, dankbaarheid, afweer en nog veel meer.

Dat dit boek wisselt tussen ontspannen lezen, leerzame stukken en actie (dingen doen en ondernemen) maakt het heel fijn en een echte ervaring. Zoals ik al aangaf was dit boek voor mij een uitdaging en niet alles sloeg voor mij dan ook aan, maar zelfs vanuit mijn allergie (om dit zo te noemen) heb ik bijzonder nuttige tips meegekregen en houd ik veel over aan dit boek. Ik zal deze dan ook echt af en toe nog in kijken. Ik kan iedereen dit boek aanraden, er zit zeker iets nuttigs bij, tenzij je natuurlijk nooit stress ervaart en geen enkel probleem hebt.

Jasmijn van Beusekom, juli 2021

Wat vinden anderen van Zelfherstel van binnenuit van Pascale Bruinen?
Een recensent deelt zijn leeservaring.

De auteur, Pascale Bruinen, was in een vorig professioneel leven officier van justitie en beheerst de kunst van het onderbouwen van een stelling. Volgens mij is dat meteen de meerwaarde van dit boek; de wetenschappelijke onderbouwing van het onderwerp ‘zelfherstel’. De persoonlijke gezondheidservaring van de auteur (alsmede die van nog enkele andere mensen), wordt op een aantrekkelijke manier doorheen de wetenschappelijke informatie geweven. Op die manier maakt het de abstracte materie zeer toegankelijk en tastbaar. De lossere schrijfstijl (verkleinwoorden) die gehanteerd wordt in sommige verhalende passages en deel 2, is minder mijn ding. Dat is een kwestie van persoonlijke (lees)smaak. Los hiervan heeft de auteur op een zeer vakkundige en geloofwaardige manier enorm veel verschillende informatiebronnen benut en gebundeld! Er is duidelijk veel denk-en opzoekingswerk aan voorafgegaan. De lay-out oogt door het gebruik van iconen, verschillende lettertypes en kleuren, fris en hedendaags.

Samengevat: een informatief, maatschappelijk relevant en lijvig werk, dat zich door het schrijftalent van de auteur vlot laat lezen!

Sterren: het maximum

 

..

25,00

Je bestelt en rekent af bij:

 • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
 • Veilig winkelen, bestellen en betalen
 • Regelmatig gratis e-books
Bindwijze
hardback
e-book
Op voorraad

Gratis verzending

Op werkdagen voor 21.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020218008
 • Pagina's: 400
 • Publicatiedatum: 08-06-2021

Je bestelt en rekent af bij:

 • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
 • Veilig winkelen, bestellen en betalen
 • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:
 • Ideal
 • Mastercard
 • VISA
 • Bancontact
Bekijk de inhoud van dit boek ➔

Neem de regie over je eigen gezondheid met Zelfherstel van binnenuit van Pascale Bruinen. Of je nu kerngezond bent, wacht op een operatie of behandeling na een vervelende diagnose of chronisch ziek bent: het is voor iedereen van belang om in actie te komen om je welzijn, gezondheid en levensverwachting te verbeteren. Ons lichaam beschikt over een groot zelfhelend vermogen dat we kunnen activeren met behulp van onze geestkracht, gedachten, gevoelens en overtuigingen.

Pascale Bruinen legt uit hoe je je geest bewust kunt inzetten om je gezondheid te optimaliseren. Ze doet dit op basis van:

wetenschappelijk onderzoek; haar eigen ervaring met zelfheling; de succesvolle ervaringen van anderen; praktische oefeningen; en tips en adviezen.

Niet alleen zeer prettig leesbaar, maar ook een naslagwerk om te koesteren.

Pascale Bruinen

Pascale Bruinen auteur van Zelfherstel van binnenuit

Pascale Bruinen is auteur van drie boeken. Daarnaast is ze spreker en trainer op het vlak van mental management, de mind-body connectie en zelfherstel. Ze is eigenaar van de Academie voor Zelfherstel, een online kenniscentrum voor alle bewezen effectieve zelfherstelinterventies. 

Meer boeken van deze auteur

Lees het gratis Fragment