Weg van de pijn: muur van opgeslagen emotie

Laatste update door Fabienne Peters op 5 april 2024

"Pijn aan mijn schouders, rug, spanning op mijn borst, RSI-klachten; wat is dat toch? Mijn gevoel zegt me dat het niet puur lichamelijk is, maar wat dan wel?" Fabienne Peters recenseert 'Weg van de pijn' van Saskia de Bruin.

Pijn aan mijn schouders, rug, spanning op mijn borst, RSI-klachten; in deze Corona-periode zit het me dwars. Wat is dat toch? Slechte houding? Teveel of te weinig sport? Iets met eten? Mijn gevoel zegt me dat het niet puur lichamelijk is, maar wat dan wel?

In mijn omgeving zie ik verschillende mensen worstelen met onverklaarbare lichamelijke pijnen. Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd met pijnstillers als tussenoplossing. Frustrerend. Dus als ik het boek Weg van de pijn voorbij zie komen, weet ik: dat moet ik lezen!

Schrijver en ervaringsdeskundige Saskia de Bruin schrijft prettig en toegankelijk waardoor je het boek binnen een middag tot je neemt. Daarom moedigt ze je aan: lees het nog eens en nog eens. Laat het doordringen.

Sleutel naar de oplossing

Saskia de Bruin worstelt jarenlang met pijnklachten en schrijft over haar bevindingen op dit gebied. Ze vertelt over de studies die ze gedaan heeft, de zoektocht naar oplossingen, onderzoeken in het ziekenhuis; een groot deel van haar leven staat in het teken van lichamelijke pijn.

Het maakt indruk omdat ik me realiseer dat mijn pijnklachten nog aan het begin staan en ik er nu wat aan kan doen. Maar dat doe ik niet. Althans, nog niet. Waarom niet? Weerstand. Het is intrigerend hoeveel weerstand er zit op het aankijken van mijn pijn. En alleen dat feit maakt voor mij al duidelijk dat dit boek een sleutel is naar de oplossing.

Muur van emotie

In Weg van de pijn staan emoties centraal. Hoe we ze ervaren en vooral: hoe gewiekst we ze terzijde schuiven. Zoals een kind overvallen wordt door emoties, wordt een volwassene dat ook. Nog steeds. Iedere dag. Dat is natuurlijk bekend en toch ervaar je het niet altijd bewust.

Je huid wordt dikker naarmate het leven vordert, maar die emoties moeten ergens heen. Ze nestelen zich in je lijf, vooral in het gebied dat met je houding te maken heeft: pezen, spieren en gewrichten van je onderrug tot aan je schouders. Precies het gebied waar mijn pijn zich bevindt.

Tijdens het lezen van dit boek ervaar ik aha-erlebnis op aha-erlebnis. Dít is wat er gebeurt. Vanaf nu let ik erop: de spanning die ik vastzet in mijn lijf tijdens een ongemakkelijk gesprek, een ruzie, tijdens het aanhoren van het verdriet van iemand anders, dát is de pijn die ik voel. Die vormt een muur om me te beschermen en is bij tijd en wijle aardig overheersend.

Duik in je pijn

Door middel van schrijfopdrachten in je pijn en emoties te duiken; daartoe daagt Weg van de pijn je uit. Welke gebeurtenissen in  je leven raken je nog steeds intens als je eraan denkt? Wanneer heb je voor het laatst tranen weggeslikt of boosheid ingehouden? Confronterend en moeilijk om mee aan de slag te gaan. Daarom ben ik ook nog niet begonnen.

En dat terwijl ik altijd likkenbaard als het om zelfreflectieve opdrachten en vragen gaat. Misschien vind ik mijn pijn nog niet ernstig genoeg? Of te ernstig? Ben ik bang voor de onderliggende emotie?

Of betwijfel ik of het realistisch is om diepgewortelde pijn eigenhandig aan te kijken door middel van een boek? Ik weet het nog niet, maar dát deze – goed uitgewerkte én geschreven – mogelijkheid er is, waardeer ik zeer. Misschien maak ik vandaag een begin.


Weg van de pijn

Weg van de pijn

In ‘Weg van de pijn’ laat Saskia de Bruin zien dat wanneer je aan de slag gaat met jezelf en psychische pijn uit het verleden opruimt, genezing het gevolg kan zijn.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 24,50 met gratis verzending.

Bestellen

Meer lezen over het zelfhelend vermogen

Wil je meer lezen over je zelfhelend vermogen en wat jouw lichaam nog meer voor mogelijkheden heeft om te helen en herstellen? Lees dan hier onze top 10 boeken over het zelfhelend vermogen.

En we hebben nog veel meer boeken met inzichten om je leven te helen. Vijftien stuks sommen we op in dit overzicht.

Fabienne Peters

Schrijver die zich bezighoudt met zingeving, literatuur en theater, dat ben ik: Fabienne Peters. Mijn streven? Op zoveel mogelijk plekken artikelen en verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Die geen dagelijkse kost zijn, maar wel leven. Onderwerpen die raken en die net een beetje verder gaan; daarover schrijf ik. Vanuit mijn tekstbureau FAABL Blogs & Verhalen schrijf ik naast artikelen en recensies over zingeving ook verhalen en theaterteksten.

Lees ook

Innerlijke stilte ervaren: 7 tips om rust en balans terug te vinden
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *