De spirituele uitgeverij van Nederland

Boek van het Zelf

een studie in ontwaken

'Boek van het zelf' van Willem Glaudemans laat op een praktische manier zien hoe je ontdekt wat je niet bent; je bent niet je lichaam, je verstand, je gevoel, je persoon of je ego. Als je je vereenzelviging hiermee loslaat, komt vanzelf in je bewustzijn omhoog wat je wel bent: je Zelf. Het Zelf is wat blijvend is aan jou, wat jou verbindt met het Grote Geheel. In het zesde deel van zijn Biblos-serie pakt Willem Glaudemans op zijn eigen begrijpelijke manier en in een heldere schrijfstijl het voor vele mensen ingewikkelde begrip non-dualiteit aan. In de Biblos-serie van Willem Glaudemans bij AnkhHermes verschenen eerder: 'Boek van het eeuwige leven', 'Boek van vergeving', 'Boek van de levensmissie', 'Boek van de universele wetten' en 'Boek van het licht'.
Lees meer >
Over de auteur
Recensies

Willem Glaudemans

Willem Glaudemans auteur van Boek van het Zelf

Willem Glaudemans is al vele jaren een geliefd auteur van AnkhHermes. Hij was de eindredacteur van de vertaling van Een cursus in wonderen en medevertaler van de Nag Hammadi-geschriften. Hij schreef de complete Biblos-serie (Boek van wonderen, Boek van het eeuwige leven, Boek van vergeving, Boek van de levensmissie, Boek van de Universele Wetten, Boek van het Licht en de Liefde, Boek van het Zelf, Boek van het Scheppen). Een aantal hoofdthema’s waarmee hij zich bezig houdt zijn vergeving, Een cursus in wonderen, levensmissie, non-dualiteit, leven na de dood en schepping. De Biblos-serie is daar het meest tastbare gevolg van.

Meer boeken van deze auteur

Wat vinden anderen van onze boeken? Lees hier de recensie van ‘Boek van het zelf’ van Willem Glaudemans door Iris Kooijman.

Wat een impact heeft het lezen van dit boek op mij gehad en nog steeds. Ik ben er stil van. Het is bijna niet in woorden te beschrijven wat het met mij doet. Van de uitgeverij mocht ik een recensie schrijven dus ik sta nu voor de uitdaging om te verwoorden waarom iedereen dit boek eigenlijk lezen ‘moet’.

Een gevoel van bevrijding, zelfs een beetje het gevoel van verlichting. Loslaten 2.0 zou je het ook kunnen noemen. Dat is mijn ervaring tijdens en na het lezen van het Boek van het Zelf.  Want heel kort samengevat komt het hierop neer dat je alles kunt overdragen aan God, het Universum, het Grote Geheel, Bewustzijn, de Al-Ene of hoe je deze kracht ook noemen wil, aldus Willem Glaudemans, om je vervolgens open te kunnen stellen voor grotere wijsheid en liefde. De beste manier van iets loslaten is het overdragen aan iets groters dan jijzelf. Het gaat erom jouw wil in overeenstemming te brengen met de grote Wil, die wél het geheel kan overzien. Tijdens het lezen van dit bijzondere boek, kreeg ik een gevoel van rust over me heen, wat ik in lange tijd niet zo heb gevoeld.

Het boek bestaat uit twee delen en het eerste deel bestaat ook weer uit twee delen.

In het eerste gedeelte wordt uitgelegd wat we niet zijn. Daarmee wordt heel concreet bedoeld dat we niet het ego zijn. Alle facetten daarvan worden besproken, zodat je ook herkent waarom je het ego niet bent. Vervolgens wordt in het tweede gedeelte besproken wat we wel zijn, en dat is het Zelf en inderdaad met een hoofdletter! Het gaat hierbij om het proces van tegelijkertijd zowel het loskomen van de ego-identificatie en herinneren wie je werkelijk bent.

In deel twee van het boek volgen een aantal korte poëtische teksten met bij de meeste nog een korte toelichting erop. De teksten raken je diep van binnen en zijn daarom een waardevolle aanvulling op het eerste deel van het boek.

Geregeld haalt Willem Glaudemans fragmenten uit Een Cursus in Wonderen aan. Het is absoluut geen noodzaak om de Cursus, zoals hij deze kortweg noemt, gelezen of bestudeerd te hebben. Ben je echter wel met de Cursus bezig is dit boek zeker ter ondersteuning een zeer handig hulpmiddel om het gedachtegoed van de Cursus beter te kunnen begrijpen en toe te passen. Het boek leest heel prettig en is met recht een page-turner te noemen, want eenmaal begonnen, wil je het eigenlijk in één adem uitlezen.

De boeken van Willem Glaudemans hebben iets betoverends en dat is op dit boek ook zeer zeker van toepassing. Alleen al de kleur van de kaft heeft iets magisch, kenmerkend voor de boeken uit deze Biblios serie. Het is naar mijn idee geen probleem als je de boeken uit de serie in willekeurige volgorde leest omdat elk boek op zichzelf staat, met hier en daar wat verwijzingen naar de andere boeken. Ook zijn er verwijzingen naar de literatuur die Willem Glaudemans geraadpleegd heeft en beveelt hij na het lezen van zijn boek zeker ook de werken aan van een aantal verlichte grootheden om je te vergezellen op je verdere reis en proces van ontwaken.

Ik kan iedereen aanraden die zichzelf ontwikkelen wil op spiritueel en bewustzijnsgebied dit boek te lezen. Als ik een cijfer zou moeten geven, geef ik dit boek een 9,5.

Ik sluit af met de boodschap van het boek:

Laat los wat je niet bent.

Omarm wat je wel bent.

Hierin ligt je vrede en bevrijding.

Wat vinden anderen van onze boeken? Lees hier de recensie van ‘Boek van het zelf’ van Willem Glaudemans door Vivianne Vissers.

Dat begint goed! Het boek is een prachtige uitvoering: hardcover met een losse omslag in warm rood met gouden letters, een leeslintje en een mooi handzaam formaat. Van zulke boeken word ik zoo blij! Ik vind boeken, en hun inhoud, een waardevol bezit. Deze uitvoering onderstreept dat gevoel voor mij.

Ook de eerste indruk van de binnenkant bevalt me wel: duidelijke hoofdstukken, kopjes, alinea’s met wit er tussen. Dat vind ik overzichtelijk en rustig lezen, en is ook ideaal om later even snel wat terug te zoeken.

Leesvoer bij de koffie

Deze opmaak bleek ook echt wel nodig te zijn. Tenminste, als je het volle uit het boek wil halen. Elk hoofdstukje behandelt een apart onderdeel, wat toch wel tijd vraagt om het te laten bezinken en door werken. Door de korte hoofdstukken is het ideaal leesvoer voor ‘eentje’ bij je kopje koffie/thee of voor het slapen gaan. Je kunt het dan wat laten bezinken, bekijken hoe jij daar mee omgaat, je er bewust van worden, evt. op mediteren. Vooral voor het eerste deel vind ik het wel een aanrader om het boek zo te gebruiken, dan kan het echt een eye opener zijn, waardoor je anders naar jezelf en je (be)leven kunt gaan kijken.

Het boek bestaat uit 3 best verschillende onderdelen: ‘Dat wat we niet zijn’, ‘Dat wat we dan wel zouden zijn’, en een meer bijna poëtisch deel, ‘wat zelfinzichten zijn of zouden kunnen geven’.

Wat we niet zijn

Het deel over ‘wat we niet zijn’ vond ik erg verhelderend, goed te volgen en kan veel inzicht geven. Elke keer werd er een laagje van je zogenaamde persoonlijkheid afgepeld, door inzicht te geven in hoe je je er mee vereenzelvigt en wat, in uiteenlopende vormen, de illusie daarvan is. Ik denk dat het velen wakker kan schudden en eens met een andere bril naar zichzelf, hoe ze in het leven staan en hoe ze met dingen om gaan, kan laten kijken. Ik verwacht dat het mensen ook kan helpen loslaten.

Wel gingen ze er naar mijn idee net te ver in door, maarja vaak is een schepje erbovenop ook nodig om een doel te bereiken. Maar ik vind dat we nu leven op aarde, ons menselijke spel spelen, en dat kan niet zonder een beetje gezond ego, dualisme e.d. Dat is juist nodig om de lessen te leren waarvoor we naar de aarde zijn gekomen.

Wat we wel zijn

Het tweede en derde onderdeel spraken mij veel minder aan. Ik had me verheugd op het deel “wat we wel zijn”, maar vond het erg wollig, filosofisch misschien. Persoonlijk kon ik er niet zo veel mee en heeft het ook weinig indruk op me gemaakt. Het gaf mij een erg ‘wat als’ en ‘stel je voor’ gevoel, zonder duidelijke kapstokken of basis erbij.
Wat ik eerste en tweede deel noem, is eigenlijk samen het eerste deel, maar ik vind het erg verschillend van elkaar, vandaar mijn indeling in 3.

Zelfinzicht

Het derde deel (eigenlijk tweede dus) heet “zelfinzicht”. Ik verwachtte stukjes die zich net als het eerste deel zelfinzicht zouden geven, praktisch, herkenbaar e.d. Maar het is vooral poëzie, met soms een kort stukje toegevoegde tekst die een vertaalslag maakt naar het zelf en ego. Ik weet ook niet of het nu poëtische uitingen zijn van het zelfinzicht van de schrijver of dat hij ze rond het thema heeft geschreven. Deels komen ze uit andere literatuur. Poëzie spreekt mij niet zo aan, en al helemaal niet in een bewustwordingsproces, maar dat is natuurlijk erg persoonlijk.

Wat mij verder opviel, is dat er ontzettend veel verwijzingen zijn naar “een cursus in wonderen”. Niet geheel toevallig, want hij heeft dat mee vertaald en heeft er al meer mee en over geschreven. Persoonlijk vond ik dat een beetje irritant worden: het leek wel een reclame campagne of een afgeleide van dat boek, erg jammer!

Voor ik aan het boek begon werd ik erg blij van alles wat ik zag. Het is een deel van een serie en ik zag al voor me hoe langzaam de hele serie een mooi plaatjes in mijn boekenkast zou veroveren. Maar nu ik het boek uit heb denk ik niet dat dat nog gaat gebeuren. Van het eerste deel ben ik fan! Oké, een schepje minder had voor mij gemogen, maar a là. Ik ga daar zeker ook bij cliënten en wellicht posten/blogs dingen uit gebruiken. Maar deel 2 en 3 spreken mij totaal niet aan, daar kan ik niks mee en haalt wat dat betreft de score flink onderuit.

Ik geef een 6,5 omdat ik de inzichten uit het eerste deel zo belangrijk vind en ze begrijpelijk en herkenbaar zijn geschreven. Zonder deel 2 en 3 en zonder de overvloed van verwijzingen zou het een 8 zijn geweest. Jammer! Meer iets voor de filosofisch-ingestelden onder ons.

Warme groet, Vivianne

21,00

Je bestelt en rekent af bij:

 • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
 • Veilig winkelen, bestellen en betalen
 • Regelmatig gratis e-books
Bindwijze
hardback
e-book
Op voorraad

Gratis verzending

Op werkdagen voor 21.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020213447
 • Pagina's: 224
 • Publicatiedatum: 04-04-2017

Je bestelt en rekent af bij:

 • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
 • Veilig winkelen, bestellen en betalen
 • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:
 • Ideal
 • Mastercard
 • VISA
 • Bancontact
 • AfterPay
Bekijk de inhoud van dit boek ➔
'Boek van het zelf' van Willem Glaudemans laat op een praktische manier zien hoe je ontdekt wat je niet bent; je bent niet je lichaam, je verstand, je gevoel, je persoon of je ego. Als je je vereenzelviging hiermee loslaat, komt vanzelf in je bewustzijn omhoog wat je wel bent: je Zelf. Het Zelf is wat blijvend is aan jou, wat jou verbindt met het Grote Geheel. In het zesde deel van zijn Biblos-serie pakt Willem Glaudemans op zijn eigen begrijpelijke manier en in een heldere schrijfstijl het voor vele mensen ingewikkelde begrip non-dualiteit aan. In de Biblos-serie van Willem Glaudemans bij AnkhHermes verschenen eerder: 'Boek van het eeuwige leven', 'Boek van vergeving', 'Boek van de levensmissie', 'Boek van de universele wetten' en 'Boek van het licht'.

Willem Glaudemans

Willem Glaudemans auteur van Boek van het Zelf

Willem Glaudemans is al vele jaren een geliefd auteur van AnkhHermes. Hij was de eindredacteur van de vertaling van Een cursus in wonderen en medevertaler van de Nag Hammadi-geschriften. Hij schreef de complete Biblos-serie (Boek van wonderen, Boek van het eeuwige leven, Boek van vergeving, Boek van de levensmissie, Boek van de Universele Wetten, Boek van het Licht en de Liefde, Boek van het Zelf, Boek van het Scheppen). Een aantal hoofdthema’s waarmee hij zich bezig houdt zijn vergeving, Een cursus in wonderen, levensmissie, non-dualiteit, leven na de dood en schepping. De Biblos-serie is daar het meest tastbare gevolg van.

Meer boeken van deze auteur