Radicale transformatie: Hoe we onszelf en de wereld kunnen veranderen

Laatste update door Roos Tesselaar op 31 januari 2022

Hoe kunnen we emotioneel en spiritueel volwassen worden? Roos Tesselaar leest 'Radicale transformatie' van Langston Kahn.

Radicale transformatie van de moderne Amerikaanse sjamaan Langston Kahn komt als geroepen in deze vertwijfelde en verwarde wereld. Het is een licht in het donker. Een fakkel in de duisternis als je verdwaald bent en niet weet waar je het zoeken moet. Langston neemt je liefdevol en stevig bij de hand, troost en steunt je, máár hij gaat je niet redden. Niemand komt je redden, schrijft hij in zijn boek. We zijn ons eigen SOS-team…

‘Het is tijd dat we allemaal aan het werk gaan, individueel voor onszelf en collectief voor onze gemeenschap. We moeten de verhalen gaan vormgeven voor de wereld waarin onze kleinkinderen geboren zullen worden.’

Langston draait er niet omheen. Zijn woorden zijn prachtig, maar hun schoonheid verhult niet de ernst van de situatie: wij, de bewoners van de aarde, hebben een probleem. Daarmee bedoelt hij niet specifiek de Coronacrisis – het is veel groter, breder, omvangrijker. ‘We zijn op een planeet die in chaos verkeert.’ Kijk maar om je heen: armoede, hongersnood, racisme en seksisme, milieuverontreiniging, homofobie… Het is een kleine greep uit een lange lijst.

Zorgwekkend? Ja. Droevig? Zeker. Hopeloos? Nee! Het is zeker niet Langstons bedoeling om zijn lezers de put in te praten. Deze ‘hippe’ sjamaan uit New York is juist hier om ons aan te moedigen en te helpen. Hij laat in zijn stevige boek zien hoe we emotioneel en spiritueel volwassen kunnen worden. Hoe we stap voor stap kunnen veranderen: onszelf en daarmee ook de wereld. Veranderen is eigenlijk een te bescheiden woord. Langston is ervan overtuigd dat als wij onszelf bevrijden, van oude overtuigingen, verhalen, trauma’s en vastgeroeste patronen, radicale transformatie mogelijk is. Het klinkt groots en ja, dat is het ook.

‘Het doel is je leven te veranderen, je kracht vrij te maken en iemand te worden die een bijdrage kan leveren aan veranderingen in de wereld.’

Het Deep Liberation Process

Dat klinkt prachtig, maar hoe doen we dit concreet? Het vraagt om nieuwe basisvaardigheden, meent Langston, die we helaas niet op de basisschool of de universiteit leren en ook niet meekrijgen tijdens onze opvoeding. Hij heeft ze gebundeld in het Deep Liberation Process, dat is gebaseerd op de tijdloze wijsheid van de sjamanistische traditie. Het is een verzameling krachtige (visualisatie)technieken voor een grondige energetische schoonmaak.

Je wordt uitgenodigd om mee op reis te gaan door je innerlijk landschap. Eerst is er een uitgebreide ‘warming-up’, deel 1 van het boek: je leert hoe jij jouw energielichaam gezond en evenwichtig kunt maken. Denk onder andere aan gezonde gronding, goede grenzen en een moedig hart dat z’n deuren durft te openen. Daarna kun je aan het ‘echte werk’ beginnen, het Deep Liberation Process (deel 2). Kom, keer naar binnen en kijk nieuwsgierig om je heen. Er valt hier, diep in je lichaam, van alles te beleven. Langston leidt je als een gids rond en helpt je bij het uitgebreid verkennen van jouw unieke binnenwereld. Wat gebeurt er? Wie wonen er? Hoe is de sfeer? Misschien ruik of hoor je wat. Het kan ook zijn dat je symbolen of beelden ziet, fysieke sensaties ervaart of emoties voelt. Al je zintuigen kunnen in principe geprikkeld worden.

Langston Kahn, auteur van Radicale transformatie

Helend proces

Wees niet verbaasd als je al snel tegen harde blokkades aanstoot. Au. Het zijn delen van jezelf die vastzitten in pijnlijke herinneringen uit het verleden of angsten voor de toekomst. Meestal zitten ze ergens in de schaduw verstopt – tenzij zij, dus jij, worden getriggerd en ze opeens als een duveltje uit een doosje tevoorschijn springen. Maar ondertussen kleuren deze ‘zelven’ wel jouw bestaan. Hoe je reageert, wat je denkt, wat je voelt… zij spelen een hoofdrol in je leven, waarschijnlijk zonder dat jij het weet.

De meesten van ons brengen nu eenmaal meer tijd door in de buiten- dan in de binnenwereld. We zien liever ons selfie dan de zelven diep in ons. Maar op het moment dat jij je bewust met deze ‘verloren’ stukken verbindt, verandert alles. Langston is ontelbare keren getuige geweest van dit helende proces: je bevrijdt jezelf en wordt weer heel. Compleet. Het deel van ons dat vastzat in oude patronen, is nu losgemaakt. Je hebt het liefdevol de hand gereikt, misschien getroost of zelfs geknuffeld. De energie die erin opgesloten zat, kan weer stromen, kan weer deel uitmaken van ons leven. Van het leven! En, om nog een sjamanistisch stapje verder te gaan: dit maakt je krachtiger en brengt je dichter bij jouw doel in het leven. Het doel dat je ziel jou voortdurend influistert. En als je niet luistert, gaat ze harder praten en gaat het leven jou triggeren. Net zolang totdat je hoort en werkelijk begrijpt wat je ziel zegt.

Langston vergezelt jou tijdens het hele bevrijdingsproces, van het begin tot het einde. Hij praat je moed en vertrouwen in, maar je moet het wel zélf doen. Radicale transformatie is dan ook een echt werkboek, want een mooiere, duurzamere en rechtvaardigere wereld begint bij jezelf. Om precies te zijn: met werken aan jezelf. Het Deep Liberation Process pakt het lijden bij de wortels aan, zodat niet alleen jij, maar de hele planeet er voorgoed van verlost is!

‘Dit boek is voor mensen die niet alleen van hun symptomen af willen, maar die helemaal naar de oorsprong van de pijn in hun leven willen gaan. Dit boek is voor mensen die niets minder willen dan hun authentieke en ware aard totaal en volkomen bevrijden. Dit boek is voor mensen die afstammelingen willen die met respect en dankbaarheid op hen terugkijken, omdat ze een nieuwe weg zijn gegaan en nieuwe keuzes hebben gemaakt.’

Trauma’s

Misschien denk je nu: ach, ik heb helemaal geen innerlijke blauwe plekken, geen innerlijke wonden, zelfs geen schaafwondje. Maar volgens de New Yorkse sjamaan dragen we allemaal trauma’s met ons mee, ook al zijn we ogenschijnlijk door onze jeugd gehuppeld. Ons lichaam herbergt verhalen die vaak zijn ontstaan na ingrijpende emotionele gebeurtenissen in onze jeugd, of in vorige levens. Het zijn overlevingsmechanismen die ons als kind hebben gered. Ze zitten in ons verstopt, zo diep dat ze misschien spoorloos lijken. Zo diep dat we ze best eventjes of langer kunnen negeren of verdoven, met bijvoorbeeld drank, drugs of Netflix.

‘Zo houden we zonder dat te beseffen het verhaal in stand en verandert ons persoonlijke trauma in een generatievloek.’

Het is dus hoog tijd om verhalen te herzien en nieuwe te schrijven! Het is tijd voor actie, schrijft Langston Kahn in Radicale transformatie. Net als vele inheemse volkeren ziet hij het huidige tijdperk als ‘het einde van een wereld’ (let op: niet van de wereld). We zitten tussen het oude en het nieuwe in. We zijn onderweg, maar weten nog niet precies waarheen. Voor velen is de bestemming nog onbekend. De grote vraag is: wat nemen we mee uit de oude wereld om de nieuwe op te bouwen? En welke erfenis, welke verhalen, laten we definitief achter ons?

Het Deep Liberation Process helpt ons om ongezonde, op angst gebaseerde verhalen te transformeren. Want ze houden ons stevig vast in het verleden, waardoor we niet in de werkelijkheid leven. Alleen hier en nu kunnen we veranderen. Alleen hier en nu kunnen we de wereld mooier maken.

‘Door aan onszelf te werken, worden we mensen die nieuwe systemen kunnen creëren. Duurzame verandering ontstaat als persoonlijke resultaten bewust aan het collectief worden doorgegeven.’


Radicale transformatie

Radicale transformatie

Doe definitief afstand van ingesleten patronen, triggers en overtuigingen tijdens het krachtige Deep Liberation Process van Langston Kahn in ‘Radicale transformatie’. Ruim die oude pijn op!

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Roos Tesselaar

Verhalenverteller. Tekstschrijver. Verliefd op onze aarde. Kleurt graag buiten de lijntjes. Nieuwsgierig aagje. Fulltime voeler. Boekenwurm. Sneakers stevig op de grond, hoofd in de wolken.

Lees ook

De 10 beste spirituele boeken van 2021
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *