Last van vermoeidheid? Dr. Anne Fleck geeft mogelijke oorzaken en tips

Laatste update door Marjan van Druenen op 5 april 2022

Heb je vaak last van (onverklaarbare) vermoeidheid en weet je niet wat de oorzaak is? Dr. Anne Fleck vertelt je er alles over in haar boek.

Moeheid is een vaak miskend waarschuwingssignaal

Vermoeidheid kan worden omschreven als een gemis aan energie dat veelal gepaard gaat met een gevoel van lusteloosheid. Wanneer dit gevoel langer aanhoudt of zelfs lijkt op een totale uitputtingsslag, wordt het tijd om hier iets aan te doen. Maar waar begin je? Alleen al de gedachte dat je in actie moet komen maakt dat je nóg meer energietekort krijgt. Daar zit je dan: je levenslust en veerkracht is ver te zoeken, je krijgt allerlei vage klachten en je hebt een chronisch gebrek aan energie. Help!

Vermoeidheidsklachten in kaart brengen

Dr. Anne Fleck is een Duitse internist, reumatoloog en pionier op het gebied van preventieve-en gezondheidsgeneeskunde. Ze combineert wetenschappelijke inzichten met een holistische visie en maakt zich sterk voor nieuwe preventieve geneeswijzen. In De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid reikt ze de lezer in drie delen een compleet pakket met oplossingen aan. Het bijzondere aan dit werk is dat het toegespitst is op het individu. Je zou kunnen zeggen dat er door de opzet van het geheel een unieke medische diagnose ontstaat waarbij jouw klachten in kaart worden gebracht en waarna je aan de slag kan gaan met het genezingsproces. Dat laatste bestaat vooral uit een verandering van voeding en leefstijl. Ook voor wie de traditionele medische molen achter de rug heeft en op papier gezond is, maar zich niet zo voelt, is dit een welkome aanpak.  

Fleck introduceert haar Doc-Fleck-methode tegen energierovers

Deze Doc-Fleck-methode is gebaseerd op beproefde beginselen uit de klassieke geneeskunst, de orthomoleculaire-en voedingsgeneeskunde en de natuurgeneeswijze. De focus ligt op de mens, het individu, als een onafscheidelijke eenheid van lichaam, ziel en geest. Fleck richt zich niet alleen op de ziekteverschijnselen, maar legt de focus vooral op gezondheid bekeken vanuit een holistische visie. Door haar programma te doorlopen leer je de taal van jouw lichaam te verstaan. Fleck gaat van start met het functioneren van ons spijsverteringssysteem, waarbij vier belangrijke boosdoeners onaangename klachten kunnen veroorzaken: tekort aan maagzuur, tekort aan verteringsenzymen, zieke darmflora en verstoorde darmslijmvlies-barrière (het lekkende darmsyndroom). De combinatie van een tekort aan maagzuur en verteringsenzymen gaan vaak samen. Per probleem krijg je een zelftest met duiding en conclusie en geeft ze je een spiekbriefje voor een medisch consult mee. Dit laatste is handig wanneer je een bezoek aan de huisarts of een specialist plant, zodat je goed voorbereid en op de hoogte bent van de mogelijkheden.  

Het omslag van het boek is wit met daarop 7 cirkels die in grootte en kleur verschillen. In de rechterbovenhoek is de naam van de auteur, Dr. Anne Fleck vermeldt. In het midden staat een grote, lichtblauwe cirkel waarin de titel van het boek, 'De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid' is vermeld. Linksonder is de subtitel vermeldt: Meer energie door de kracht van voeding en leefstijl.
De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid van Dr. Anne Fleck

Over stille, destructieve slopers van ons lichaam

We vergeten dat ons lichaam dagelijks ontelbare processen bereddert. Stresshormonen gieren door je lijf wanneer je een belangrijke deadline moet halen, een diepvriespizza doet een aanslag op je bloedsuikerspiegel en in het openbaar vervoer staat je immuunsysteem op tegen virussen en bacteriën. Daarnaast zijn we dagelijks bezig met het elimineren van gifstoffen uit chemicaliën en uit de omgeving. Meestal merken we niks van deze processen in ons lichaam. Ontstekingen zijn afweerreacties van ons immuunsysteem dat probeert om een infectie te verdrijven. Bij een laaggradige ontsteking is er ook sprake van een ontsteking die zich ongemerkt door het lichaam verspreidt, alleen heb je het zelf meestal niet door. Dit kan dus heel verraderlijk zijn en vage klachten geven, waaronder vermoeidheid. Klachten krijg je onder andere ook van melkeiwitintolerantie, glutenintolerantie, amalgaanvullingen, vergeten trauma’s of een oude whiplash.

Doelgericht op zoek naar oorzaken van vermoeidheid

Ongeveer 80% van je immuuncellen bevindt zich in je spijsverteringsorganen. Er is daarom veel aandacht aan het versterken van de spijsvertering en het opbouwen van een gezonde darmflora. Belangrijk is om zo min mogelijk ontstekingsbevorderende voeding te eten. Hoe meer infecties in je lichaam, des te zwakker de darmflora, des te poreuzer het darmslijmvlies en des te erger het lichaam is belast met toxische invloeden of sporen van oude virusziekten, denk bijvoorbeeld aan chronische herpes. Door het doen van de zelftests en het lezen van de praktijkgevallen krijg je niet alleen empirisch relevante en belangrijke inzichten, maar ook fijne, praktische kennis waarmee je het probleem bij de bron kunt gaan aanpakken. Ga aan de slag met het elimineren van stressfactoren en leer voedingsmiddelen kennen die verslavend werken of energieverslindend zijn. Helaas zal je dat broodje kaas even achterwege moeten laten. Het moeilijk verteerbare melkeiwit caseïne dat in kaas voorkomt, levert problemen op zoals vermoeidheid of migraineklachten. Caseïne brengt een immunologische prikkel teweeg en dat is een proces waar je heel moe van wordt.

Op deze afbeelding is de auteur van 'De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid, Dr. Anne Fleck, te zien. Ze is een witte vrouw van ongeveer 50 jaar. Ze heeft lichtblond haar en blauwe ogen. Op de foto draagt ze een blauw shirt.
Dr. Anne Fleck, auteur van De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Een reis door je lichaam

Fleck schrijft beeldend, soms met humor en altijd spitsvondig. Al reizend door je lichaam krijg je een goed beeld van de schade die bepaalde stoffen kunnen aanrichten. Een behoorlijk percentage kinderen en jongeren lijdt aan een chronische fluorvergiftiging, schimmel woekert vaak onzichtbaar achter muren, in kieren of onder vloeren en door onze wereldse reizen zijn er meer parasitaire besmettingen dan ooit. Om maar te zwijgen van de weekmakers uit plastic en arseen in de toch niet zo gezonde rijstwafels. De auteur wil niet alleen nieuw bewustzijn voor onderschatte ziektebeelden creëren, maar ook wetenschappelijke, klinische en persoonlijke inzichten delen. Ze combineert kennis uit de chronobiologie, het domein binnen de biologie dat zich toelegt op het bestuderen van het bioritme van het lichaam, met de orgaanklok uit de Traditionele Chinese geneeskunde.

Wat kun je doen tegen vermoeidheid?

Inmiddels heb je de poortwachters van ons immuunsysteem en de ziekteverwekkers leren kennen, weet je waar de grootste toxische belasting vandaan komt en waarom je bepaalde voedingsmiddelen beter kunt vermijden. Je hebt de lijst met meest gebruikte medicijnen doorgenomen waardoor je nu weet waar de tekorten aan vitamine en mineralen vandaan komen en waarschijnlijk ben je op z’n zachts gezegd geschrokken van sommige details (‘we knabbelen per week ongeveer een creditcard aan microplastics op’). Nu wordt het tijd om op gezondheid te focussen en niet op ziekte. We gaan beginnen met het 30 dagen Energie-programma!

30 dagen Energie-plan voor algehele gezondheidsboost

Om maar met de deur in huis te vallen: je zult koffie moeten laten staan. Koffie remt de opname van voedingsstoffen en beïnvloedt de slaap negatief. Dus tijdens het 30-daagse programma wordt er geen koffiegedronken. Als je dit kunt opbrengen zal de rest appeltje-eitje zijn. Fleck geeft lijstjes met boodschappen mee, dagoverzichten, voedingssupplementen en recepten. De wortel-papajasalade met munt en pompoenpitten is werkelijk verrukkelijk en ook de amandelsmoothie met frambozen is overheerlijk. De recepten komen met een duidelijke omschrijving en vermelding van de bereidingstijd en voedingswaarde. Na 14 dagen mag je alweer suiker (liever blijven vermijden), zuivel en gluten gaan toevoegen. Ook wordt er aandacht besteed aan de psyche en aan emotionele gebeurtenissen in het leven. Ten slotte krijg je een checklist voor medische consulten en een beknopt overzicht van behandelmethoden. Dit kan gebruikt worden als leidraad bij een artsenconsult.

Dr. Fleck zet hier een uiterst toegankelijk en compleet werk neer, niet alleen voor wie chronische vermoeidheid ervaart, maar ook als je vaak ziek bent of wanneer je weerstand verminderd is. Zelfs als je opziet tegen het volgen van het 30-daagse Energie-programma is De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid vanwege de schat aan informatie een absolute topper. Eén heel klein nadeeltje: een index ontbreekt, daarentegen is de inhoudsopgave zeer uitgebreid.


De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

‘De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid’ van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Marjan van Druenen

Ik luister naar de naam Marjan, ben geboren en getogen in regio nultien. Mijn spirituele reis begon toen ik zestien was en het universum bestudeerde. Ik ging op zoek naar antwoorden. Ik bezocht de bibliotheek wekelijks en kwam met stapels boeken thuis, die ik ook nog eens ging lezen. Overigens waren het vaak veel te moeilijke boeken, maar ik worstelde mezelf erdoorheen. Altijd nieuwsgierig gebleven ben ik blijven studeren naast mijn werk. Astrologie, intuïtieve ontwikkeling, tarot, Jungiaanse psychologie, aura-en chakra reading en nog veel meer. Niet zomaar een cursus, maar veelal een beroepsopleiding. Non-dualiteit is waar ik nu veel over lees en probeer toe te passen in mijn leven. Met veel plezier schrijf ik boekrecensies en besprekingen. Liefs, Marjan

Lees ook

Boeken op het snijvlak van wetenschap en spiritualiteit
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *