De levenswekkende kracht van je adempatroon

Laatste update door Marjan van Druenen op 30 oktober 2023

Marjan van Druenen las 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout en ontdekte de werking en kracht van diep uitademen.

Het is zo gewoon, je merkt het amper: het gaat gewoon vanzelf. Let jij wel eens op je adempatroon of -frequentie? Marleen van den Hout, oprichter van Adem Academie Nederland, schreef met Ademen tot in je ziel een compleet boek over ademen dat je kan helpen te doorgronden hoe je adem werkt en hoe die jou kan ondersteunen bij je dagelijks functioneren.

Een disfunctioneel adempatroon

De manier waarop je ademt laat zien hoe je in je vel zit. Krijg je (te) veel prikkels, komt er veel informatie op je af of worden er hoge eisen aan je gesteld? Dat zou je zomaar eens kunnen merken aan een versneld adempatroon of hoog adempatroon. Hierdoor ervaar je weinig innerlijke rust. Bijkomend nadeel kan zijn dat je steeds meer onverklaarbare klachten ervaart.

Bij een verkeerd adempatroon is er sprake van een disfunctioneel adempatroon en dat gaat één op één samen met welvaartsziekten, verslaving en somberheid of depressie. Na het lezen van Ademen tot in je ziel krijg je voldoende handvatten om een verandering door te voeren. Daar moet je overigens wel wat voor doen. Oefen 6 weken – 42 aaneengesloten dagen – en je lichaam kan het nieuwe adempatroon automatisch reproduceren.

De diepte in

De beschrijving van de bekendste ademmethode, de toepassing van ademtechnieken en alles over de fysiologie en fysieke achtergrond van ademen lees je in Start vandaag met ademen. Van den Hout schreef dat boek samen met Robert Bridgeman in 2016.

In Ademen tot in je ziel gaan we meer de diepte in waarbij regulerende ademwerktechnieken verbonden worden met bevrijdend ademwerk. De regulerende methode streeft een rustig en ontspannend adempatroon na. De bevrijdende methode is gericht op zelfontwikkeling en spiritualiteit.

Van den Hout is geïnspireerd door onderzoeksjournalist James Nestor, bekend van het experiment waarbij hij 10 dagen lang alleen door zijn mond ademde. Dit leidde tot allerlei klachten, zoals verhoogde bloeddruk, slaapapneu, vermoeidheid en irritatie. Volgens Nestor is de ontbrekende schakel voor onze gezondheid: de adem.

We zijn gefixeerd op inademen

Wat brengt de inademing ons? Door de inademing te overdrijven, kun je zelf voelen hoe het zit. Probeer het maar! Inademing activeert het actieve deel van je zenuwstelsel en geeft energie. Te veel inademen kan echter hyperventilatie veroorzaken en wanneer je in een depressie zit of heel lusteloos bent, bevordert diep inademen piekeren en pessimisme.

Wat brengt de uitademing? Uitademing is gekoppeld aan het parasympatische zenuwstelsel dat ontspanning en herstel stimuleert. Uitademing zorgt voor meer rust en ontspanning. Door de oefeningen buikademhaling en onderbuikademhaling te doen merk je spoedig dat een goede adembeweging rust creëert en tegelijkertijd energie geeft.

Eerst uitademen!

We zijn gewend om eerst in te ademen. Het is immers: adem in, adem uit en niet andersom. Van den Hout daagt je in Ademen tot in je ziel uit om eerst volledig uit te ademen. Klinkt makkelijk, maar vergt werkelijke oefening. Die training geeft ze ons mee. We leren volledig uit te ademen via drie zones met bijbehorende klanken. Met ‘hahhh’ adem je je borst leeg, ‘fff’ activeert buik en onderrugspieren en met ‘sss’ leeg je je onderbuik en bekkengebied.

3D cover van Marleen van den Houts Ademen tot in je ziel.

De inademing komt hierna vanzelf van onderaf op. Een bewuste volledige uitademing kun je overal doen en is te vergelijken met een power nap. Af en toe je longen flink legen, de afgedankte lucht eruit blazen en dan weer frisse, verse lucht toelaten. Dit zijn de 4 grote voordelen:

  1. Je activeert en ontspant nieuwe spieren, laag in je lichaam.
  2. Je activeert je parasympatisch zenuwstelsel (waaraan je uitademing is gekoppeld).
  3. Je zorgt dat de zuurstof daar komt waar het nodig is. Zuurstof komt op juiste plekken (weinig ademen zorgt ervoor dat je meer zuurstof opneemt in je lichaam).
  4. Laag en langzaam ademen wordt een automatisme.

Ik ben niet goed genoeg

Door een intentie te zetten, een diepgevoelde opdracht om iets te laten gebeuren, maak je helder wat op dat moment belangrijk voor je is en inspireer je jezelf om daar oprechte aandacht aan te geven. Wanneer je jouw lijf een intentie meegeeft gebeurt het ook echt. In het ademwerk zijn intenties, maar ook kernzinnen, van grote betekenis.

Een kernzin begint met ‘ik’. Wanneer je de kern van een probleem weet, geeft dat de weg naar de oplossing ervan. Tijdens een ademoefening vind je een zin die jou tot in je kern versterkt. Je keert het probleem als het ware om naar een positieve zin: ‘ik ben niet goed genoeg’ wordt dan: ’ik ben van grote waarde’.

Dit is het begin naar een constructieve interactie tussen denken, voelen, doen en zijn. Je ademt opbouwend, denkt positief, respecteert wat je voelt en gelooft in wat je doet.

De poort naar verbinding met jezelf

Deze poort noemen we het ki-punt of krachtpunt. Het is de ingang naar je onbewuste en de weg naar je hogere bewustzijn en zielswijsheid. Wanneer je een gezond adempatroon hebt ontwikkeld wordt het ki-punt automatisch geactiveerd. De oefening verbinding maken met je ki-punt helpt daarbij.

Rustig en laag ademen met je aandacht bij het ki-punt (plek onder je navel) haalt het beste in jezelf naar boven en zorgt voor balans. Balans is sowieso te belangrijk om niet op in te gaan. Als één van de vier van deze werkwoorden overheersen, raak je uit balans: denken, voelen, doen, zijn. Hoeveel aandacht besteed jij per dag aan je gedachten? Hoeveel aan je lichaam of aan je gevoel?

Van den Hout geeft in Ademen tot in je ziel vier aandachtspunten die je helpen om evenwicht te herstellen:

  1. Schep ruimte in jezelf om waar te nemen.
  2. Hecht minder waarde aan je gedachten.
  3. Word gewaar wat je voelt en blijft voelen.
  4. Richt 90% van je aandacht naar binnen.  

Adem verlagen, bewustzijn verhogen

Voor een diepere ontspanning werk je toe naar twee uitademingen per minuut. Dat vergt oefening. Uiteindelijk zijn de voordelen talrijk en zijn er eigenlijk nauwelijks nadelen te noemen. Misschien dat je het soms wat benauwd krijgt, omdat de oefening nog onwennig is.

Ademwerk spoort je aan om te onderzoeken. Welke beschermingsmechanismen spelen er bij jou? Welke belemmerende overtuigingen heb je? Deze irrationele gedachten zijn niet helpend meer en geven een onaangenaam gevoel of spanning.

Dit gevoel gaat vaak samen met een hoge adem en is het signaal dat je uit verbinding bent geraakt. De ademflow is een adembeweging waarbij je even lang uit-als inademt. Dat voert de spanning af, geeft je vertrouwen en maakt je rustig.

Je kunt jezelf helen

Van den Hout heeft zelf het nodige meegemaakt in haar leven. Zij stopte op haar dertiende met eten, ze wilde niet meer leven. Uiteindelijk kwam ze zelf tot bezinning. Ze gooide op haar negenentwintigste het roer om en werd professioneel danseres. Daar ontdekte ze nieuwe (adem)bewegingen. Ze is een voorbeeld van hoe je jezelf kunt helen.

Wanneer haar lichaam klachten vertoonde vond ze zelf de oorzaak. Ademwerk versnelt het helingsproces. Gecombineerd met het zetten van intenties kunnen onverwerkte emoties van vroeger zich niet meer hechten aan de actuele gebeurtenis. Je ademt de oude emotie uit waardoor die loskomt van de huidige situatie.

Ademen tot in je ziel: voeding voor de ziel

Adem- en bewustzijnswerk omvat meer dan hierboven beschreven. Het is een soort levenswijze waarbij meerdere factoren een rol spelen. Ademen voert de boventoon, maar ook de keuzes die je maakt gedurende een dag betekenen veel. Wat en hoeveel eet en drink je? Hoe goed zorg je voor jezelf?

Zeven werkwoorden kunnen je helpen om een magische levensstijl te ontwikkelen. Laten we ze de zeven B’s noemen. Door deze B’s dagelijks toe te passen zal je meer innerlijke rust gaan ervaren en verbinding voelen met je zielsenergie. De dragers van een magisch leven zijn:

  1. Beoefenen
  2. Behoefte volgen
  3. Bewonderen en bedanken
  4. Blijven in ongemak
  5. Bewegen
  6. Balans houden
  7. Bewust zijn

Ter afsluiting de veelzeggende woorden van de auteur: ‘Ik geloof niet in discipline. Beoefening ontstaat uit verlangen.’ Dat moet er zijn: verlangen naar meer innerlijke rust, zelfvertrouwen en een kwalitatief beter leven voor jezelf, dan gaat het (be)oefenen vanzelf.


Ademen tot in je ziel

Ademen tot in je ziel

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, ‘Ademen tot in je ziel’ van Marleen van den Hout

Bestel nu jouw exemplaar van € 22,50 nu voor maar € 17,50 met gratis verzending.

Bestellen

Marjan van Druenen

Ik luister naar de naam Marjan, ben geboren en getogen in regio nultien. Mijn spirituele reis begon toen ik zestien was en het universum bestudeerde. Ik ging op zoek naar antwoorden. Ik bezocht de bibliotheek wekelijks en kwam met stapels boeken thuis, die ik ook nog eens ging lezen. Overigens waren het vaak veel te moeilijke boeken, maar ik worstelde mezelf erdoorheen. Altijd nieuwsgierig gebleven ben ik blijven studeren naast mijn werk. Astrologie, intuïtieve ontwikkeling, tarot, Jungiaanse psychologie, aura-en chakra reading en nog veel meer. Niet zomaar een cursus, maar veelal een beroepsopleiding. Non-dualiteit is waar ik nu veel over lees en probeer toe te passen in mijn leven. Met veel plezier schrijf ik boekrecensies en besprekingen. Liefs, Marjan

Lees ook

Ontdek de spirituele boeken en auteurs van AnkhHermes
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *