Puur Hooggevoelig

een compleet en praktisch boek voor hooggevoelige mensen

Puur Hooggevoelig - cover
Puur Hooggevoelig - achterkant
Bekijk de achterkant
Bekijk de voorkant

Download het gratis fragment

Puur hooggevoelig, een compleet en praktisch boek voor hooggevoelige mensen van Jolijn Hendriks is een echt praktisch, niet zweverig boek voor hooggevoelige mensen. Jolijn Hendriks geeft in haar boek Puur hooggevoelig vanuit een psychologische benadering eenvoudige en begrijpelijke handvatten en tips om je als hoogsensitief mens al snel beter in je vel te voelen. Als hooggevoelig persoon hoef je niet altijd maar binnen te blijven of je rustig te houden.

Puur hooggevoelig, een compleet en praktisch boek voor hooggevoelige mensen van Jolijn Hendriks is een echt praktisch, niet zweverig boek voor hooggevoelige mensen. Jolijn Hendriks geeft in haar boek Puur hooggevoelig vanuit een psychologische benadering eenvoudige en begrijpelijke handvatten en tips om je als hoogsensitief mens al snel beter in je vel te voelen. Als hooggevoelig persoon hoef je niet altijd maar binnen te blijven of je rustig te houden. Juist door gebruik te maken van je talenten en je hooggevoeligheid leer je om volop in het leven te staan en te genieten.

Lees meer ➔

Puur hooggevoelig, een compleet en praktisch boek voor hooggevoelige mensen van Jolijn Hendriks is een echt praktisch, niet zweverig boek voor hooggevoelige mensen. Jolijn Hendriks geeft in haar boek Puur hooggevoelig vanuit een psychologische benadering eenvoudige en begrijpelijke handvatten en tips om je als hoogsensitief mens al snel beter in je vel te voelen. Als hooggevoelig persoon hoef je niet altijd maar binnen te blijven of je rustig te houden. Juist door gebruik te maken van je talenten en je hooggevoeligheid leer je om volop in het leven te staan en te genieten.

Lees meer >
Over de auteur
Productinfo
Recensies
Inhoud

Jolijn Hendriks

Jolijn Hendriks

Jolijn Hendriks begeleidt volwassenen en kinderen op hun levenspad als docent, trainer en hulpverlener. Zij is gespecialiseerd in hooggevoeligheid, trauma, non-verbale taal, opvoeding en levensverhalen. Als docent geeft ze les aan haar eigen Kinder- en Gezinscoachopleiding. www.jolijnhendriks.nl

Meer boeken van deze auteur

Productinfo

 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020211238

Wat vinden anderen van 'Puur hooggevoelig' van Jolijn Hendriks?

Heel veel informatie, maar ook tips, tricks, oefeningen, en foto’s

 • Sanne Dohmen
 • 15/11/2022

Een compleet boek voor personen die zelf hooggevoelig zijn en hier meer over willen weten. Maar ook zeker voor ouders van hooggevoelige kinderen, of coaches ...

Lees recensie

Een compleet boek voor personen die zelf hooggevoelig zijn en hier meer over willen weten. Maar ook zeker voor ouders van hooggevoelige kinderen, of coaches die mensen willen begeleiden in hun proces waar het draait om hun gevoeligheden. En laat ik niet vergeten, docenten in het onderwijs. Ikzelf liep zo vast in mijn jeugd omdat mijn gevoeligheid niet erkent werd. Ik wil het graag aanmoedigen dat docenten zich verdiepen in de ‘gevoelige’ en ‘fijnbesnaarde’ kindjes om ze zo met meer begrip te kunnen begeleiden, waardoor ze uiteindelijk in hun latere leven zichzelf beter zullen accepteren.

Het boek bevat heel veel informatie, maar ook tips, tricks, oefeningen, en foto’s. Zeer waardevol in de tijd dat veel mensen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Alles komt aan bod, van trauma’s uit je jeugd, tot beperkende overtuigingen en vermoeidheidsziektes. Een breed scala aan symptomen, ook die je in andere boeken niet kunt vinden! Het is fijn dat Jolijn jarenlange ervaring heeft met het begeleiden van hoogsensitieve mensen. Ik voelde vooral heel veel herkenning en begrip tijdens het lezen. Ondanks dat ik al jaren weet hoe mijn gevoelige zenuwstelsel werkt.

Door dit boek mocht ik weer opnieuw stukjes voelen en nieuwe uitdagingen aankijken. Soms is dit makkelijk en soms moeilijk. Maar het is erg waardevol om dit boek in mijn boekenkast te hebben zodat ik er altijd op terug kan vallen.

Lees minder

Een feest der herkenning

 • Kelly van Houtum
 • 16/11/2022

De kaft van het boek sprak me direct aan door de rustige uitstraling. Jolijn en de uitgeverij hebben voor een rustige, witte vormgeving van haar boek ...

Lees recensie

De kaft van het boek sprak me direct aan door de rustige uitstraling. Jolijn en de uitgeverij hebben voor een rustige, witte vormgeving van haar boek gekozen die mooi in lijn is met wat ze in haar boek vertelt. Het water op de kaft komt bij iedere hoofdstuktitel in het boek terug. Dit vind ik een leuk detail. Het boek is op een toegankelijke, praktische manier geschreven waarbij regelmatig een koppeling wordt gemaakt naar het leven van de lezer. Ook zijn er veel persoonlijke voorbeelden van Jolijn en haar cursisten in het boek te vinden. Op die manier wordt kennis en praktijk aan elkaar gekoppeld waardoor het geheel goed te begrijpen is voor de lezer. De tips die worden beschreven zijn praktisch inzetbaar. Voor mij was het lezen van dit boek een absoluut feest der herkenning! Wat mij betreft is dit boek een absolute aanrader voor iedereen die op wat voor manier dan ook met hooggevoeligheid in aanraking komt.

Lees minder

Een van de meest complete boeken die ik heb gelezen over hooggevoeligheid

 • Marlous de Lange
 • 06/12/2022

Dit is een van de meest complete boeken die ik heb gelezen over hooggevoeligheid. Alsof Jolijn Hendriks alle waardevolle informatie uit andere boeken ...

Lees recensie

Dit is een van de meest complete boeken die ik heb gelezen over hooggevoeligheid. Alsof Jolijn Hendriks alle waardevolle informatie uit andere boeken samengevoegd heeft met haar eigen kennis en ervaring, wat tot een mooi en overzichtelijk resultaat heeft geleid.

Ik vind het heel prettig dat er praktische tips in staan met betrekking tot rust, ontladen, medicatie, voeding, maar ook specifiek gericht op vrouwen en aandachtspunten bij bijvoorbeeld een zwangerschap. Ook wordt er extra aandacht gegeven aan hooggevoeligheid bij kinderen en in relaties. Een bijzonder hoofdstuk in dit boek gaat over hooggevoelig zijn vanuit Bijbels perspectief. Hoewel dit mij persoonlijk minder aanspreekt, wil ik het graag benoemen, omdat ik zeker weet dat er genoeg mensen zijn die hier juist naar op zoek zijn.

Dit is een boek met laagdrempelige oefeningen, testjes, tips en herkenbare voorbeelden. Het roept veel herkenning op en alleen dát is al een fijn gevoel. Ik ben me bewuster geworden van mijn beperkende overtuigingen, heb weer meer over mezelf geleerd, weet nog beter waar ik rekening mee kan houden en accepteer nog meer dat ik door mijn hooggevoeligheid iets anders nodig kan hebben of anders in elkaar zit dan anderen. Door dit boek kan ik anderen ook beter uitleggen hoe iets werkt bij mij en maak ik het zo voor mezelf minder moeilijk.

Dit boek is niet alleen interessant als je zelf hooggevoelig bent, maar ook als je hooggevoelige gezinsleden hebt en ze beter wil leren kennen en begrijpen. Ik zou dit boek ook aanraden als je met kinderen werkt of in de hulpverlening, dan kun je beter afstemmen op mensen die hooggevoelig zijn.

Lees minder

Al veel gelezen en toch niet meer van wat ik al wist, maar juist een mooie aanvulling

 • Marlinda de Haan
 • 05/12/2022

Als hooggevoelig persoon was het boek Puur hooggevoelig van Jolijn Hendriks voor mij een feest der herkenning om te lezen! Hoewel ik al meerdere ...

Lees recensie

Als hooggevoelig persoon was het boek Puur hooggevoelig van Jolijn Hendriks voor mij een feest der herkenning om te lezen! Hoewel ik al meerdere boeken heb gelezen over hooggevoeligheid, was dit boek niet meer van wat ik al wist, maar juist een mooie aanvulling.

Het boek is op een toegankelijke manier geschreven en makkelijk te lezen. Het biedt een heldere theoretische achtergrond, maar daarnaast ook veel praktische en concrete handvatten om in de praktijk toe te passen. Ik zou daarom aanraden om het boek niet in één keer te lezen, maar steeds een stukje te lezen en dit toe te passen in de praktijk. Het boek beschrijft veel aspecten en uitdagingen voor hooggevoelige personen, waardoor ik een helder en compleet beeld heb gekregen. Wat ik ook erg prettig vind is dat je in het boek wordt doorverwezen naar andere boeken als je meer wil weten over een specifiek onderwerp. Zo kun je je verder verdiepen in datgene dat voor jou van belang is.

Het enige minpuntje is dat ik de lay-out van het boek niet erg aantrekkelijk vind en het lettertype is wat aan de kleine kant. Maar doordat de inhoud van het boek mij erg aansprak vond ik dit niet storend.

Het boek Puur hooggevoelig van Jolijn Hendriks is niet alleen aan te raden voor mensen die hooggevoelig zijn of denken te zijn en hier meer over willen weten, maar het kan je ook helpen om de hooggevoelige mensen in jouw omgeving beter te begrijpen. Omdat het boek ook ingaat op hooggevoeligheid bij kinderen zou ik het zeker aanraden om als ouders van een hooggevoelig kind dit boek te lezen.

Lees minder

Nieuwe inzichten en herkenning

 • Dana
 • 07/12/2022

‘Een compleet en praktisch boek voor hooggevoelige mensen’, is de tekst die op de voorkant van het boek Puur Hooggevoelig van Jolijn Hendriks ...

Lees recensie

‘Een compleet en praktisch boek voor hooggevoelige mensen’, is de tekst die op de voorkant van het boek Puur Hooggevoelig van Jolijn Hendriks prijkt. De flaptekst zegt een nuchtere kijk op hooggevoeligheid te geven en praktische tips te geven voor het dagelijks leven. Iets wat meer boeken pretenderen, maar wat hier ook wel duidelijk naar voren komt in de hoofdstukindeling; naast ontdekken van je hooggevoeligheid, en uitleg over wat het inhoudt, wordt ingegaan op welke overtuigingen je hebt ten aanzien van (jouw) hooggevoeligheid, en op de relatie met energie.

Daarna volgen onder andere hoofdstukken over hooggevoeligheid bij kinderen en in relaties, intimiteit en trauma. Doordat elk hoofdstuk een thema heeft kun je mijn inziens ook stiekem alvast even doorbladeren naar een thema dat voor jou reuze interessant is en waar je meer over wilt weten. Natuurlijk levert het veel op als je het boek als geheel leest, maar het is geen lopend verhaal, dus ook na het lezen van het boek kun je nog eens naar een specifiek thema terugbladeren. Als laatste is er een hoofdstuk over tips omtrent hooggevoeligheid; op basis van de flaptekst had ik misschien een wat langer en uitgebreider hoofdstuk verwacht, maar de dingen díe er in staan zijn wel zinvol. Ik had zelfs liever gezien dat er nog wat dieper op werd ingegaan, vooral de tips in relatie tot voeding, gevoeligheid voor medicatie en bijwerkingen en de tips om te ontladen. Hier en daar staan ook op andere plekken in het boek suggesties, maar wellicht was het meer helpend geweest als dit hoofdstuk uitgebreider was ingegaan op die tips in relatie tot sommige onderwerpen waar een heel hoofdstuk aan is gewijd.

Naast de praktische tips, is er ook een hoofdstuk over hooggevoeligheid vanuit Bijbels perspectief. Hoewel ik zelf geen gelovig christen ben, is het wel bijzonder dat hier over is geschreven, ik heb dit nog niet eerder in boeken over hooggevoeligheid gezien en vind het mooi dat de schrijfster die ruimte heeft gevonden.

Al met al heb ik weer nieuwe inzichten opgedaan over hooggevoeligheid en herkende ik ook veel dingen die in het boek omschreven stonden. De nuchtere kijk op hooggevoeligheid is er zeker, de praktische tips zijn er ook, maar niet zoveel als je op basis van de flaptekst zou verwachten. Toch zou ik het boek wel aanraden; zowel voor lezers die nog niet zoveel kennis hebben over hooggevoeligheid, als ook bijvoorbeeld voor lezers die op zoek zijn naar specifieke informatie, zoals het hoofdstuk over kinderen dat door ouders kan worden gelezen

Het boek geeft veel inzicht in hooggevoeligheid in verschillende contexten en kan daarmee begrip creëren, zowel voor iemand die zelf hooggevoelig is, als voor zijn of haar omgeving.

Lees minder

Voorwoord 9

1 Ontdekken van je hooggevoeligheid 11
Mijn eigen pad met HSP-zijn 11
Ontdekken van je ‘anders-zijn’ 16
Hooggevoelige mensen over hun proces van bewustwording 19
Vier groepen van bewustzijn 24
Acceptatie 26
Acceptatie van je hooggevoeligheid begint met te geloven dat je
goed bent zoals je bent 27
Test Elaine Aron 28
Verder zelfonderzoek 29
HSP of HSS 30
Kwaliteiten van hooggevoelige mensen 32
Kwaliteiten die ook je valkuilen kunnen zijn 34

2 Beperkende gedachten en uitstelgedrag 39
Bewustwordingsmethode 42
Therapeutische methode 1: de ‘Innerlijke Criticus’ van Hal en Sidra Stone 43
Therapeutische methode 2: ‘The Work’ (Byron Katie) 47
Therapeutische methode 3 47
Wie zou je willen zijn? 48
Welke beperkende overtuigingen heb je ten aanzien van je hooggevoeligheid? 49

3 HSP en energie 51
‘ Energiezuigers’ 54
Het gevoel van MOETEN 55
Emoties 57
Projectie 59
Piekeren 63
Energie krijgen 67

4 Hooggevoelige kinderen 71
Is je kind een HSK (hoog sensitief kind)? Doe de test 76
Eigenschappen van hoog sensitieve kinderen 77
Verschillen/overeenkomsten tussen hoogsensitiviteit en diverse
stoornissen 81
Het hoog intuïtieve kind (HIK) 84
Kinderen in alle leeftijden 85

5 De zintuigen 87
Het hooggevoelige systeem 87
Het gehoor 89
Het kijken 91
Het ruiken 93
De huid 94
Proeven 96

6 Hooggevoeligheid en relaties 99
Familierelaties en vriendschappen 99
Relaties op de werkvloer 101
Partnerrelaties en seksualiteit 102
Nabijheid leven 113

7 Hooggevoeligheid en intimiteit 115

8 Loslaten 121

9 Intuïtief zijn en intuïtie 129
Waar hoog intuïtief zijn overgaat in helder voelen en zien 138

10 HSP en non-verbale taal 141

11 Hooggevoeligheid en trauma 149

12 Vermoeidheid, vermoeidheidsziekten en hooggevoeligheid 155
High sensation seeker of borderliner? 158

13 HSP-zijn vanuit bijbels perspectief 161

14 Joepie, ik ben hoog sensitief! 175

15 Tips en trics met betrekking tot hooggevoeligheid 179
Rust 179
Voeding 179
Medicatie en het reguliere medische systeem 182
Ontladen 185
Non-verbaal 186
Na traumabehandeling 186
Plannen van rust 186
Tot slot: vier je momenten van hooggevoelig geluk! 187

Woord van dank 189

Bronvermelding 190

12,99

Je bestelt bij

Ook beschikbaar als

Paperback
€ 23.50

Meer info ➔

Ebook

Je bestelt bij

Ook beschikbaar als

Paperback
€ 23.50


Over de auteur ➔

Jolijn Hendriks

Jolijn Hendriks

Jolijn Hendriks begeleidt volwassenen en kinderen op hun levenspad als docent, trainer en hulpverlener. Zij is gespecialiseerd in hooggevoeligheid, trauma, non-verbale taal, opvoeding en levensverhalen. Als docent geeft ze les aan haar eigen Kinder- en Gezinscoachopleiding. www.jolijnhendriks.nl

Meer boeken van deze auteur
Productinfo ➔
 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020211238
Recensies ➔

Wat vinden anderen van 'Puur hooggevoelig' van Jolijn Hendriks?

Heel veel informatie, maar ook tips, tricks, oefeningen, en foto’s

 • Sanne Dohmen
 • 15/11/2022

Een compleet boek voor personen die zelf hooggevoelig zijn en hier meer over willen weten. Maar ook zeker voor ouders van hooggevoelige kinderen, of coaches ...

Lees recensie

Een compleet boek voor personen die zelf hooggevoelig zijn en hier meer over willen weten. Maar ook zeker voor ouders van hooggevoelige kinderen, of coaches die mensen willen begeleiden in hun proces waar het draait om hun gevoeligheden. En laat ik niet vergeten, docenten in het onderwijs. Ikzelf liep zo vast in mijn jeugd omdat mijn gevoeligheid niet erkent werd. Ik wil het graag aanmoedigen dat docenten zich verdiepen in de ‘gevoelige’ en ‘fijnbesnaarde’ kindjes om ze zo met meer begrip te kunnen begeleiden, waardoor ze uiteindelijk in hun latere leven zichzelf beter zullen accepteren.

Het boek bevat heel veel informatie, maar ook tips, tricks, oefeningen, en foto’s. Zeer waardevol in de tijd dat veel mensen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Alles komt aan bod, van trauma’s uit je jeugd, tot beperkende overtuigingen en vermoeidheidsziektes. Een breed scala aan symptomen, ook die je in andere boeken niet kunt vinden! Het is fijn dat Jolijn jarenlange ervaring heeft met het begeleiden van hoogsensitieve mensen. Ik voelde vooral heel veel herkenning en begrip tijdens het lezen. Ondanks dat ik al jaren weet hoe mijn gevoelige zenuwstelsel werkt.

Door dit boek mocht ik weer opnieuw stukjes voelen en nieuwe uitdagingen aankijken. Soms is dit makkelijk en soms moeilijk. Maar het is erg waardevol om dit boek in mijn boekenkast te hebben zodat ik er altijd op terug kan vallen.

Lees minder

Een feest der herkenning

 • Kelly van Houtum
 • 16/11/2022

De kaft van het boek sprak me direct aan door de rustige uitstraling. Jolijn en de uitgeverij hebben voor een rustige, witte vormgeving van haar boek ...

Lees recensie

De kaft van het boek sprak me direct aan door de rustige uitstraling. Jolijn en de uitgeverij hebben voor een rustige, witte vormgeving van haar boek gekozen die mooi in lijn is met wat ze in haar boek vertelt. Het water op de kaft komt bij iedere hoofdstuktitel in het boek terug. Dit vind ik een leuk detail. Het boek is op een toegankelijke, praktische manier geschreven waarbij regelmatig een koppeling wordt gemaakt naar het leven van de lezer. Ook zijn er veel persoonlijke voorbeelden van Jolijn en haar cursisten in het boek te vinden. Op die manier wordt kennis en praktijk aan elkaar gekoppeld waardoor het geheel goed te begrijpen is voor de lezer. De tips die worden beschreven zijn praktisch inzetbaar. Voor mij was het lezen van dit boek een absoluut feest der herkenning! Wat mij betreft is dit boek een absolute aanrader voor iedereen die op wat voor manier dan ook met hooggevoeligheid in aanraking komt.

Lees minder

Een van de meest complete boeken die ik heb gelezen over hooggevoeligheid

 • Marlous de Lange
 • 06/12/2022

Dit is een van de meest complete boeken die ik heb gelezen over hooggevoeligheid. Alsof Jolijn Hendriks alle waardevolle informatie uit andere boeken ...

Lees recensie

Dit is een van de meest complete boeken die ik heb gelezen over hooggevoeligheid. Alsof Jolijn Hendriks alle waardevolle informatie uit andere boeken samengevoegd heeft met haar eigen kennis en ervaring, wat tot een mooi en overzichtelijk resultaat heeft geleid.

Ik vind het heel prettig dat er praktische tips in staan met betrekking tot rust, ontladen, medicatie, voeding, maar ook specifiek gericht op vrouwen en aandachtspunten bij bijvoorbeeld een zwangerschap. Ook wordt er extra aandacht gegeven aan hooggevoeligheid bij kinderen en in relaties. Een bijzonder hoofdstuk in dit boek gaat over hooggevoelig zijn vanuit Bijbels perspectief. Hoewel dit mij persoonlijk minder aanspreekt, wil ik het graag benoemen, omdat ik zeker weet dat er genoeg mensen zijn die hier juist naar op zoek zijn.

Dit is een boek met laagdrempelige oefeningen, testjes, tips en herkenbare voorbeelden. Het roept veel herkenning op en alleen dát is al een fijn gevoel. Ik ben me bewuster geworden van mijn beperkende overtuigingen, heb weer meer over mezelf geleerd, weet nog beter waar ik rekening mee kan houden en accepteer nog meer dat ik door mijn hooggevoeligheid iets anders nodig kan hebben of anders in elkaar zit dan anderen. Door dit boek kan ik anderen ook beter uitleggen hoe iets werkt bij mij en maak ik het zo voor mezelf minder moeilijk.

Dit boek is niet alleen interessant als je zelf hooggevoelig bent, maar ook als je hooggevoelige gezinsleden hebt en ze beter wil leren kennen en begrijpen. Ik zou dit boek ook aanraden als je met kinderen werkt of in de hulpverlening, dan kun je beter afstemmen op mensen die hooggevoelig zijn.

Lees minder

Al veel gelezen en toch niet meer van wat ik al wist, maar juist een mooie aanvulling

 • Marlinda de Haan
 • 05/12/2022

Als hooggevoelig persoon was het boek Puur hooggevoelig van Jolijn Hendriks voor mij een feest der herkenning om te lezen! Hoewel ik al meerdere ...

Lees recensie

Als hooggevoelig persoon was het boek Puur hooggevoelig van Jolijn Hendriks voor mij een feest der herkenning om te lezen! Hoewel ik al meerdere boeken heb gelezen over hooggevoeligheid, was dit boek niet meer van wat ik al wist, maar juist een mooie aanvulling.

Het boek is op een toegankelijke manier geschreven en makkelijk te lezen. Het biedt een heldere theoretische achtergrond, maar daarnaast ook veel praktische en concrete handvatten om in de praktijk toe te passen. Ik zou daarom aanraden om het boek niet in één keer te lezen, maar steeds een stukje te lezen en dit toe te passen in de praktijk. Het boek beschrijft veel aspecten en uitdagingen voor hooggevoelige personen, waardoor ik een helder en compleet beeld heb gekregen. Wat ik ook erg prettig vind is dat je in het boek wordt doorverwezen naar andere boeken als je meer wil weten over een specifiek onderwerp. Zo kun je je verder verdiepen in datgene dat voor jou van belang is.

Het enige minpuntje is dat ik de lay-out van het boek niet erg aantrekkelijk vind en het lettertype is wat aan de kleine kant. Maar doordat de inhoud van het boek mij erg aansprak vond ik dit niet storend.

Het boek Puur hooggevoelig van Jolijn Hendriks is niet alleen aan te raden voor mensen die hooggevoelig zijn of denken te zijn en hier meer over willen weten, maar het kan je ook helpen om de hooggevoelige mensen in jouw omgeving beter te begrijpen. Omdat het boek ook ingaat op hooggevoeligheid bij kinderen zou ik het zeker aanraden om als ouders van een hooggevoelig kind dit boek te lezen.

Lees minder

Nieuwe inzichten en herkenning

 • Dana
 • 07/12/2022

‘Een compleet en praktisch boek voor hooggevoelige mensen’, is de tekst die op de voorkant van het boek Puur Hooggevoelig van Jolijn Hendriks ...

Lees recensie

‘Een compleet en praktisch boek voor hooggevoelige mensen’, is de tekst die op de voorkant van het boek Puur Hooggevoelig van Jolijn Hendriks prijkt. De flaptekst zegt een nuchtere kijk op hooggevoeligheid te geven en praktische tips te geven voor het dagelijks leven. Iets wat meer boeken pretenderen, maar wat hier ook wel duidelijk naar voren komt in de hoofdstukindeling; naast ontdekken van je hooggevoeligheid, en uitleg over wat het inhoudt, wordt ingegaan op welke overtuigingen je hebt ten aanzien van (jouw) hooggevoeligheid, en op de relatie met energie.

Daarna volgen onder andere hoofdstukken over hooggevoeligheid bij kinderen en in relaties, intimiteit en trauma. Doordat elk hoofdstuk een thema heeft kun je mijn inziens ook stiekem alvast even doorbladeren naar een thema dat voor jou reuze interessant is en waar je meer over wilt weten. Natuurlijk levert het veel op als je het boek als geheel leest, maar het is geen lopend verhaal, dus ook na het lezen van het boek kun je nog eens naar een specifiek thema terugbladeren. Als laatste is er een hoofdstuk over tips omtrent hooggevoeligheid; op basis van de flaptekst had ik misschien een wat langer en uitgebreider hoofdstuk verwacht, maar de dingen díe er in staan zijn wel zinvol. Ik had zelfs liever gezien dat er nog wat dieper op werd ingegaan, vooral de tips in relatie tot voeding, gevoeligheid voor medicatie en bijwerkingen en de tips om te ontladen. Hier en daar staan ook op andere plekken in het boek suggesties, maar wellicht was het meer helpend geweest als dit hoofdstuk uitgebreider was ingegaan op die tips in relatie tot sommige onderwerpen waar een heel hoofdstuk aan is gewijd.

Naast de praktische tips, is er ook een hoofdstuk over hooggevoeligheid vanuit Bijbels perspectief. Hoewel ik zelf geen gelovig christen ben, is het wel bijzonder dat hier over is geschreven, ik heb dit nog niet eerder in boeken over hooggevoeligheid gezien en vind het mooi dat de schrijfster die ruimte heeft gevonden.

Al met al heb ik weer nieuwe inzichten opgedaan over hooggevoeligheid en herkende ik ook veel dingen die in het boek omschreven stonden. De nuchtere kijk op hooggevoeligheid is er zeker, de praktische tips zijn er ook, maar niet zoveel als je op basis van de flaptekst zou verwachten. Toch zou ik het boek wel aanraden; zowel voor lezers die nog niet zoveel kennis hebben over hooggevoeligheid, als ook bijvoorbeeld voor lezers die op zoek zijn naar specifieke informatie, zoals het hoofdstuk over kinderen dat door ouders kan worden gelezen

Het boek geeft veel inzicht in hooggevoeligheid in verschillende contexten en kan daarmee begrip creëren, zowel voor iemand die zelf hooggevoelig is, als voor zijn of haar omgeving.

Lees minder
Inhoud ➔

Voorwoord 9

1 Ontdekken van je hooggevoeligheid 11
Mijn eigen pad met HSP-zijn 11
Ontdekken van je ‘anders-zijn’ 16
Hooggevoelige mensen over hun proces van bewustwording 19
Vier groepen van bewustzijn 24
Acceptatie 26
Acceptatie van je hooggevoeligheid begint met te geloven dat je
goed bent zoals je bent 27
Test Elaine Aron 28
Verder zelfonderzoek 29
HSP of HSS 30
Kwaliteiten van hooggevoelige mensen 32
Kwaliteiten die ook je valkuilen kunnen zijn 34

2 Beperkende gedachten en uitstelgedrag 39
Bewustwordingsmethode 42
Therapeutische methode 1: de ‘Innerlijke Criticus’ van Hal en Sidra Stone 43
Therapeutische methode 2: ‘The Work’ (Byron Katie) 47
Therapeutische methode 3 47
Wie zou je willen zijn? 48
Welke beperkende overtuigingen heb je ten aanzien van je hooggevoeligheid? 49

3 HSP en energie 51
‘ Energiezuigers’ 54
Het gevoel van MOETEN 55
Emoties 57
Projectie 59
Piekeren 63
Energie krijgen 67

4 Hooggevoelige kinderen 71
Is je kind een HSK (hoog sensitief kind)? Doe de test 76
Eigenschappen van hoog sensitieve kinderen 77
Verschillen/overeenkomsten tussen hoogsensitiviteit en diverse
stoornissen 81
Het hoog intuïtieve kind (HIK) 84
Kinderen in alle leeftijden 85

5 De zintuigen 87
Het hooggevoelige systeem 87
Het gehoor 89
Het kijken 91
Het ruiken 93
De huid 94
Proeven 96

6 Hooggevoeligheid en relaties 99
Familierelaties en vriendschappen 99
Relaties op de werkvloer 101
Partnerrelaties en seksualiteit 102
Nabijheid leven 113

7 Hooggevoeligheid en intimiteit 115

8 Loslaten 121

9 Intuïtief zijn en intuïtie 129
Waar hoog intuïtief zijn overgaat in helder voelen en zien 138

10 HSP en non-verbale taal 141

11 Hooggevoeligheid en trauma 149

12 Vermoeidheid, vermoeidheidsziekten en hooggevoeligheid 155
High sensation seeker of borderliner? 158

13 HSP-zijn vanuit bijbels perspectief 161

14 Joepie, ik ben hoog sensitief! 175

15 Tips en trics met betrekking tot hooggevoeligheid 179
Rust 179
Voeding 179
Medicatie en het reguliere medische systeem 182
Ontladen 185
Non-verbaal 186
Na traumabehandeling 186
Plannen van rust 186
Tot slot: vier je momenten van hooggevoelig geluk! 187

Woord van dank 189

Bronvermelding 190