Wijsheid uit het donker, voor dag én nacht

Laatste update door Team AnkhHermes op 19 juni 2024

Niet alleen overdag, maar ook ’s nachts kun je bezighouden met spirituele groei. De training van de geest houdt niet op wanneer de zon ondergaat. Welke wijsheid biedt het donker en de nacht?

We brengen een derde deel van ons leven slapend door en nog een groter deel van ons leven is het donker. Welke wijsheid ligt er verborgen in het donker, de nacht en je dromen? Ga op onderzoek uit met een aantal van onze boeken. In dit artikel vind je achtereenvolgens informatie over Lucide nachten, Wakker zijn in de nacht, Het mysterie van de donkere maan en Groots dromen: vier titels vol nachtelijke wijsheid waar je overdag ook iets aan hebt!

Charlie Morley, Lucide nachten

Lucide dromen

Ons on(der)bewustzijn bevat een schat aan wijsheid, niet alleen over onszelf, maar ook over de wereld om ons heen. Doorgaans hebben we hier geen toegang toe, maar in dromen tekent die schat zich wel af. In onze dromen keren veel zaken die ons bezighouden terug. Charlie Morley, auteur van Lucide nachten, laat zien hoe je toegang krijgt tot de wereld aan inzichten die in je dromen huizen.

Door lucide te dromen ontwikkel je bewustzijn tijdens niet-bewustzijn. Je wordt niet wakker, aangezien je gewoon diep in slaap bent, maar je realiseert je al dromende dat je droomt. Je beweegt je , zoals Morley schrijft, ‘volledig bewust binnen een driedimensionale constructie van je eigen geest’. Het is een moment van helderheid, waarbij je getuige bent van wat zich in je onbewuste afspeelt. Je krijgt toegang tot de schat!

Wanneer je slechts een paar ogenblikken van je nachtelijke black-out tot helder gewaar-zijn kunt komen, is dat al zó’n geweldige conditionering dat het tot een opmerkelijke verheldering van je kijk op de dingen kan leiden als je wakker bent.

Charlie Morley

Morley beschouwt lucide dromen als een zelfonderzoek. Eenmaal lucide krijg je in de droom oog voor negatieve projecties, twijfels en illusoire beperkingen – stuk voor stuk zaken die je in het dagelijks leven afremmen. Veel psychische problemen komen voort uit het feit dat je jezelf niet kent. Je weet niet wat er in je omgaat; je bent vaak onnadenkend en niet-alert. Door lucide te dromen leer je jezelf werkelijk kennen en word je geestelijk alerter, dag en nacht.

’s Nachts wakker zijn

Om lucide te kunnen dromen moet je natuurlijk wél eerst in slaap zijn, maar wat als dat niet (meer) vanzelfsprekend is? In Wakker zijn in de nacht zet Clark Strand de spiritualiteit van slapeloosheid uiteen.

Strand zelf houdt van het donker en is er niet bang voor, terwijl het merendeel van de mensen ligt te piekeren, wanneer ze ’s nachts wakker liggen. In het duister is er niets dat ons kan afleiden van de zorgen over ons dagelijks leven. We zijn onbeschermd en onze problemen komen dan wel heel dichtbij. Daarom hebben we er een hekel aan. We blijven liever wat langer op, zodat we uitgeput in een droomloze slaap vallen.

Clark Strand, Wakker zijn in de nacht

Strand bekijkt het anders: gelukkig is er niets om door afgeleid te worden. Door wakker te worden in de duisternis kun je met een schone lei beginnen, schrijft Strand. Het portaal met de wereld achter ons, met onze voorouders wordt weer geopend. Vroeger betekent niet verdwenen en juist in de duisternis realiseer je je dit opnieuw. Er zijn waarheden die je alleen maar kunt ontdekken in het donker.

Dat maken de grote religieus en oude culturen ook duidelijk. De nacht heeft daar altijd al een belangrijke rol gespeeld. Denk aan ‘het Uur van de Wolf’ (de wakkere periode tussen de duisternis en de dageraad, ‘Tahajjud’ genoemd in de islam), aan het Uur van God (het middernachtelijke moment waarop sommige joden rouwen om het verlies van de tempel van Jeruzalem). En midden in de nacht schijnt Boeddha bijvoorbeeld verlicht geraakt te zijn.

In ons leven spelen ongeziene dimensies een rol, en de duisternis stelt ons in staat die dimensies aan te raken en te voelen – en soms ook te horen.

Clark Strand

In de nacht komen we onze twijfels, illusies en angsten onder ogen, maar kunnen we daar tegelijkertijd aan voorbijgaan. Zo ging het vroeger altijd, maar dat is niet per se verleden tijd. De maan is zijn getuige, schrijft Strand.

De donkere maan

’s Nachts schijnt de maan je bij, maar wist je dat de maan er niet altijd is? Na een volle maan neemt ze af en wordt ze een tijdje onzichtbaar, voordat ze je weer bijschijnt. Dat is de donkere fase van de maan. Deze transformatieve fase markeert de dood van het oude en de geboorte van het nieuwe en heeft een grote symbolische waarde. De donkere fase luidt de oogsttijd in. Je kunt tot rust komen en revitaliseren.

Het mysterie van de donkere maan van Demetra George

Demetra George onthult in Het mysterie van de donkere maan het geheim van de mysterieuze donkere fase van de maan door de mythische, psychologische en spirituele symboliek van de duisternis van de maan te verkennen. In veel culturen, verhalen en religies speelt deze fase een niet te onderschatten rol. Niet voor niets behandelt George drie godinnen van de donkere maan: Nyx, Medusa en Lilith. De donkere maan leidt naar de onderwereld, maar daar kunnen we ook individuele verlossing vinden, schrijft ze.

Niet alleen de maan heeft een donkere fase, alles in je leven heeft dat. Wat bij Clark Strand het ‘Uur van de Wolf’ heette, zou je de donkere fase van de nacht kunnen noemen. De weken voor je verjaardag markeren een donkere fase, net als de periode voorafgaand aan je dood of menstruatie. Behalve dat er iets ten einde komt, gloort er in al deze fasen ook een nieuw begin. Zonder vernietiging geen schepping.

Hoewel de schaduw veel van de afgewezen delen van de geest omvat, is deze ook de boodschapper van het onbewuste. De schaduw zet ons diep vanbinnen onder druk om ons te reinigen van gifstoffen en om de mentale en emotionele beelden in onszelf, onze relaties en onze wereld te verhelderen.

Demetra George

Groots dromen

En wat als je dromen niet alleen tot ’s nachts beperkt, maar dat ook overdag gaat doen? Robert Moss pleit voor een aanhoudend gebruik van je verbeelding in Groots dromen – dag en nacht dus. Met je verbeelding kun je je leven sturen en zelf werken aan je eigen levensverhaal. Van dromen leer je dat je kunt tijdreizen, maar er is meer te leren van dromen, bijvoorbeeld de geheime wensen van onze ziel.

Omslag Groots dromen van Robert Moss
Groots dromen van Robert Moss

Als je de stem van je ziel volgt, schrijft Moss, word je met geschenken overladen omdat je geholpen wordt door krachten uit het onzichtbare, om te beginnen door je eigen creatieve geest. Je doorbreekt oude patronen en zelfbeperkende overtuigingen, werkt blokkades weg en richt je op mogelijkheden. Vind je roeping en alles verandert. Je handelt met de kennis van wat de grote truc in het leven is: vinden waar je van houdt, dit in handelen omzetten en je hierbij door de wereld laten ondersteunen.

In Groots dromen neemt Moss je aan de hand mee langs de magie van de droom. Je wensen en angsten komen in beeld. Wat je in de weg staat, zou weleens je weg kunnen zijn, zegt hij met Marcus Aurelius. Luister naar je dromen en het droomachtige spel van symbolen en synchroniciteit in de wereld om ons heen. De wereld om je heen zal een reflectie zijn van de veranderingen die je aanbrengt of moet aanbrengen. En als je je bestemming voor je ziet, ben je al halverwege. En realiseer je: hoe sterker de verbeelding, hoe minder denkbeeldig de resultaten.

Je dromen spreken luider en helderder tot je en het buitengewone komt je op iedere straathoek tegemoet.

Robert Moss

Wakker zijn in de nacht

Wakker zijn in de nacht

Met Wakker zijn in de nacht, de spiritualiteit van slapeloosheid geeft Clark Strand een nieuwe, en verrassend verlichte kijk op die soms wanhopige nachtelijke uren.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 20,00 met gratis verzending.

Bestellen

Team AnkhHermes

Team AnkhHermes bestaat uit de uitgever, de acquirerend redacteur, de bureauredacteur, de online-redacteur, de online marketeer, de marketeer en de community manager van het gelieerde platform inspirerendleven.nl.

Lees ook

Romeinse mindfulness: de overpeinzingen van Marcus Aurelius
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *