Alternatieve inzichten bij orgaandonatie

Laatste update door Anouschka van Wettum op 15 december 2021

Een genuanceerd beeld van wat orgaandonatie betekent voor zowel de stervende, de ontvanger van een donor-orgaan als de familie.

Deze week is het donorweek. Een goed moment om weer (nog) eens stil te staan bij de vraag wat orgaandonatie betekent voor zowel de stervende, de ontvanger van een orgaan als de familie.

Bij orgaandonatie wordt zelden rekening gehouden met de vraag wat deze donatie voor de achterblijvende familieleden moet betekenen. Zij zijn het immers die afscheid moeten nemen van een geliefde terwijl deze in een bed ligt omringd door piepende apparaten. Hun geliefde lijkt nog zo levend en helemaal niet dood.

En wat gebeurt er als wij sterven? Wat hebben stervenden nodig? En wat betekent orgaandonatie voor het proces van sterven?

Wie zich diepgaand wil oriënteren op orgaandonatie  en dit grote maatschappelijke thema van alle kanten wil bekijken, kan deze twee boeken lezen: Orgaandonatie, waarom wel waarom niet? van Hans Stolp en Een andere kijk op orgaandonatie van Ineke Koedam. Beide boeken schetsen een genuanceerd beeld van wat orgaandonatie betekent voor zowel de stervende, de ontvanger van een donor-orgaan als de familie.


Orgaandonatie

Orgaandonatie

Aan de discussie over orgaandonatie zitten vele kanten. Wie overweegt orgaandonor te worden doet er goed aan zich af te vragen wat vóór orgaandonatie pleit en wat er tegen is.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 16,50

Bestellen

Een andere kijk op orgaandonatie

Een andere kijk op orgaandonatie

Er is veel te doen om orgaandonatie, maar Ineke Koedam vraagt zich in Een andere kijk op orgaandonatie af of we het wel van alle kanten bekijken.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 20,00 met gratis verzending.

Bestellen

Anouschka van Wettum

Als brandmanager bij Uitgeverij AnkhHermes zorg ik voor de marketing, pr en social media van de uitgeverij.

  •  *
  •  *
  •  *
  •  *