Met deze geuren voel je je snel weer beter

Laatste update door Team AnkhHermes op 31 januari 2022

In dit artikel delen de auteurs van 'De neus' welke geuren je kunnen helpen bij onrust en stress, spanningen en overmatig denken.

Geuren roepen razendsnel herinneringen op en beïnvloeden je humeur. Dat gaat nog verder, schrijven de auteurs van De neus: geur kan zelfs ingezet worden om depressies te behandelen. Je kunt ook direct het boek De neus hier bestellen. 

Auteurs: Eva Heuberger, Iris Stappen en Regula Rudolf von Rohr

Naast zien, voelen, horen en proeven lijkt de neus minder belangrijk. Maar je reukzin is juist van grote invloed op hoe je je voelt. Geuren werken direct op je humeur in: denk aan de geur van appeltaart, of van een haardvuur, of bijvoorbeeld de geur van oude boeken. Een bepaalde geur kan bliksemsnel herinneringen oproepen, waar je op dat moment ook mee bezig bent.

De effecten van geur op lichaam en geest

In De neus beschrijven Heuberger, Stappen en Von Rohr de verschillende wetenschappelijke onderzoeken die ze hebben uitgevoerd omtrent geur. Zo hebben ze de effecten van verschillende geuren gemeten op lichaam en geest. Hierbij keken ze naar zowel de bewuste effecten op de psyche van de mens, maar ook naar de onbewuste lichamelijke effecten, deze bleken heel verschillend te zijn!

Hier kun je natuurlijk slim gebruik van maken. Hieronder zetten we op een rijtje hoe je met bepaalde geuren je humeur en je emoties kunt beïnvloeden. We geven voorbeelden van aromatherapie*, maar je kunt natuurlijk altijd gebruik maken van geurkaarsen, een huisparfum of wierook.

1 Deze geuren helpen tegen onrust en stress

Lukt het je niet om te ontspannen? Je merkt het vaak voor het slapen wanneer je je onrustig voelt, maar je geen idee hebt waardoor het komt. Denk aan heftige energie van de volle maan of een naderende storm. Breng jezelf weer tot rust met lavendel.

Sprenkel een paar druppels lavendelolie op je kussen of wrijf een beetje op je slapen voor het slapen gaan. Denk ook aan geurkaarsen tijdens het mediteren of een zakje lavendel naast je bed. Houdt er wel rekening mee dat wanneer je niet van de geur van lavendel houdt, het ook niet ontspannend zal werken.

lavendelveld

2 Slecht humeur of somber gestemd? Dan helpt deze geur

We hebben het allemaal wel eens: je bent met het verkeerde been uit bed gestapt of iemand heeft een rotopmerking gemaakt waardoor je blijft malen. Dan kun je gebruik maken van de citrusgeuren sinaasappel en grapefruit. Deze geuren staan erom bekend dat ze je stemming kunnen verbeteren.

Voeg een paar druppels van sinaasappel- of grapefruitolie toe aan een aromaverdamper om een aangename atmosfeer in je huis of op je kantoor te creëren.

grapefruits of bloedsinaasappels

3 Hevige spanningen of je oververhit voelen ga je tegen met deze geuren

Als je last hebt van hevige spanningen of je oververhit voelt, kan een kompres met pepermuntolie verkoeling bieden.

Door de heftige werking van pepermunt is deze olie niet geschikt voor kinderen. Gebruik het dan ook niet bij kinderen die jonger dan 12 jaar zijn. Wel kun je denken aan een pepermuntje, muntthee, of bijvoorbeeld even je tanden poetsen met een frisse tandpasta. Laat de geur je verkoelen zodat je weer overzicht krijgt.

muntblaadjes op tafel

4 Wist je dat geuren je ook kunnen helpen wanneer je last hebt van teveel gedachten?

Dit is misschien een onbekende: de geur van tonkaboon kan je helpen de ‘draaimolen in je hoofd’ tot bedaren te brengen en kan je ontspannen. De zoete noot van tonkaboon kan warmte en troost bieden.

Je kunt er etherische olie van kopen of het gebruiken in gerechten. Het aroma doet denken aan vanille, kers, zoete amandelen, hooi en kaneel. Het is iets pittiger dan vanille. In gerechten kun je het gebruiken door een beetje te raspen van de boon, net zoals bij verse nootmuskaat.

Aromatherapie toepassen

*Aromatherapie is niet iets dat je zomaar even kan doen. Zorg dat je weet wat de werking van verschillende stoffen zijn. Zo kan je bijvoorbeeld niet elke olie rechtstreeks op de huid gebruiken. De neus van Eva Heuberger, Iris Stappen en Regula Rudolf von Rohr geeft je alle informatie om zelf aan de slag te gaan met geuren, geurstoffen en etherische oliën. Dr. Eva Heuberger en Dr. Iris Stappen zijn beide farmaceut en onderzoeker. Regula Rudolf von Rohr is aromatherapeut en werkt in de psychiatrie. Het boek is een praktische how-to guide om zelf aromatherapie te gebruiken om je beter te voelen.

Verder lezen? Lees hier het artikel dat GezondNu schreef op basis van een interview met Iris Stappen.


De neus

De neus

De neus van Eva Heuberger, Iris Stappen en Regula Rolf is een fantastisch leesbaar en verrassend boek over een van de meest onderbelichte onderdelen van ons lichaam.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 24,50 met gratis verzending.

Bestellen

Team AnkhHermes

Team AnkhHermes bestaat uit de uitgever, de acquirerend redacteur, de bureauredacteur, de online-redacteur, de brandmanager, de online marketeer en de community manager van het gelieerde platform inspirerendleven.nl.

Lees ook

De mens als ontwerp van Gregg Braden
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *