Alan Watts

Alan Watts

Alan Watts (1915-1973) is een invloedrijk denker, schrijver en spreker. Zijn motivational speeches staan wijdverspreid op YouTube, je kent hem misschien van zijn quotes over liefde, het universum, de mind/het denken en het niets. Als een van de eersten presenteerde Alan Watts de Oosterse filosofie aan een westers publiek. Hij werd daarbij geïnspireerd door o.a. Carl Jung, Ram Dass, Jiddu Krishnamurti, Joseph Campbell en oudere figuren als Gautama de Boeddha en Lao Tzu. Met die brug tussen Oost en West die Watts heeft bewandeld, zijn ook anderen geïnspireerd geraakt.

Terug naar boven


Biografie Alan Watts

Alan Watts werd geboren in 1915, net buiten Londen. Al op jonge leeftijd ontdekte Alan Watts een boeddhistische accommodatie in de buurt van Londen, waar hij opgroeide. Hij verhuisde naar de Verenigde Staten in 1938, waar hij zich bezighield met het christendom en een priester werd. In 1951 verhuisde hij opnieuw binnen de VS en ging lesgeven in het boeddhisme. Vijf jaar later had hij zijn eigen radioshow, genaamd ‘Way Beyond the West’. Daarmee werd hij populair en kreeg hij bekendheid in de spirituele wereld.

Hoewel Alan Watts’ stem en teksten door hun toepasselijkheid op het dagelijkse leven nog doen vermoeden dat hij nog leeft, is hij gestorven in 1973.

Zijn filosofie daagt ons uit om onszelf minder serieus te nemen. We ZIJN al één met de wereld, maar door conditionering en angsten voelen we ons vaak afgescheiden. Ons denken is cultureel bepaald, volgens Watts. In zijn boek Weg van het denken gaat hij daar verder op in met twee kosmologische modellen: het keramische model en het volautomatische model.

Het keramische model van denken gaat uit van een religieus wereldbeeld waarin de wereld geschapen is door een God. Tegenover het keramische model zou je het Oosterse denken kunnen zetten, dat juist benieuwd is naar hoe iets groeit, in plaats van waar het vandaan komt. Het volautomatische model gaat over denken vanuit de (natuur-)wetenschappen. De wereld wordt gezien als een machine die werkt volgens logische wetten. Vanuit dit denken krijgt het toeval of het goddelijke wonder geen aandacht meer. In de keramische en de volautomatische manieren van denken, zien we onszelf als afgescheiden van het grote geheel.

In Alan Watt’s filosofie draait het erom hoe we ons kunnen bevrijden uit ons beperkte denken, dat voortkomt uit de identificatie met een ik dat afgescheiden is van de wereld. In zijn boeken en lezingen, leidt Watts de verwarde mens weer naar een helder begrip van de wereld.

Bij AnkhHermes zijn twee van zijn boeken in het Nederlands vertaald en uitgegeven: Gelukkiger dan je denkt, waarbij hij op een humorvolle manier onze focus brengt naar totale acceptatie, en Weg van het denken, met een selectie van de beste teksten uit de audioserie ‘Out of your mind’.

Terug naar boven


Quotes

‘Het universum is een voorbijgaand systeem – zoals een luchtbel, of rook, of schuim op water. Het komt en gaat en lost op, maar dat willen we niet. We willen niet opgeven en meegaan met het oplossen, maar wat denken we te bereiken door vol te houden en ons te verzetten? Ik preek niet tegen je dat je zou moeten opgeven. Ik wil alleen dat je voeling krijgt met hoe het innerlijk aanvoelt wanneer je nadenkt over het vooruitzicht dat er niets is – dat deze hele toestand enkel een luchtbel is die oplost.’

Uit het boek: Weg van het denken - Alan Watts

Terug naar boven