Wijsheid van de Tolteken

Eeuwenoude wijsheid van de Tolteken, ontsloten door Don Miguel Ruiz.

De Tolteken waren een volk uit het zuiden van Mexicanen, bestaande uit kunstenaars en wetenschappers die een samenleving hadden gevormd om de spirituele kennis en praktijken van de  oude wijzen te onderzoeken en te behouden. Hun wijsheid werd, ondanks kolonialisme, van generatie op generatie doorgegeven en nu ontsluit Don Miguel Ruiz, afstammeling van een Tolteekse familie, de krachtige leringen van de Tolteken.

In De vier inzichten onderscheidt Ruiz vier inzichten die je nodig hebt op het Tolteekse pad naar de vrijheid. Allereerst moet je onberispelijk in je woorden zijn: ‘het woord is de macht tot scheppen die je hebt. Je woord is de gave die rechtstreeks van God komt.’ Daarnaast moet je niets persoonlijk opvatten, niet uitgaan van veronderstellingen en altijd je best doen.

In Meesterschap in liefde laat Ruiz zien hoe angst liefde in de weg zit. Mensen leven in voortdurende angst gekwetst te zullen worden en dat creëert een enorm drama overal waar we komen. Hij vraagt zich af hoe je kunt omgaan met mensen die emotioneel verwond zijn en ziek van angst? Hoe helen we onszelf, opdat het lijden ten gevolge van deze valse beelden wegvalt?

Behalve de vier inzichten uit het gelijknamige boek is er ook De drie vragen. Aan de hand van drie vragen – ‘Wie ben ik? Wat is echt? Wat is Liefde?’ – leidt Ruiz je langs verschillende kansen om je spirituele pad verder te verdiepen.

En toen bleek er nóg een inzicht te zijn: het vijfde inzicht, omgeschreven in zowel het gelijknamige boek als De vijf inzichten. Ruiz schreef het met zijn zoon Don Jose Ruiz. Dat vijfde inzicht ontsluiert de hele werkelijkheid én jezelf: het is de complete aanvaarding van jezelf. Een belangrijke stap in het creëren van je eigen droomleven!