Psychedelica als bron van heling

ervaringsverhalen en belangrijke doorbraken

Psychedelica als bron van heling - cover
Psychedelica als bron van heling - achterkant
Bekijk de achterkant
Bekijk de voorkant

Download het gratis fragment

'Psychedelica als bron van heling, ervaringsverhalen en belangrijke doorbraken' van William A. Richards is een van de belangrijkste boeken op het gebied van complementaire geneeswijzen dat de afgelopen tijd is verschenen. Wetenschapper William Richards doet al decennia lang onderzoek naar de helende en transformerende werking van psychedelica, waaronder ayahuasca, MDMA, cannabis en LSD.
'Psychedelica als bron van heling, ervaringsverhalen en belangrijke doorbraken' van William A. Richards is een van de belangrijkste boeken op het gebied van complementaire geneeswijzen dat de afgelopen tijd is verschenen. Wetenschapper William Richards doet al decennia lang onderzoek naar de helende en transformerende werking van psychedelica, waaronder ayahuasca, MDMA, cannabis en LSD. De cases in 'Psychedelica als bron van heling' zijn hoopvol voor zowel psychische als lichamelijke aandoeningen. Behandelingen bij bijvoorbeeld depressies en verslavingen blijken veel succesvoller als ze ondersteund werden door psychedelica in plaats van traditionele medicatie. Dit boek is een fantastisch naslagwerk voor wie op zoek is naar betrouwbare informatie over andere manieren van genezen dan met alleen reguliere medicatie.
Lees meer ➔
'Psychedelica als bron van heling, ervaringsverhalen en belangrijke doorbraken' van William A. Richards is een van de belangrijkste boeken op het gebied van complementaire geneeswijzen dat de afgelopen tijd is verschenen. Wetenschapper William Richards doet al decennia lang onderzoek naar de helende en transformerende werking van psychedelica, waaronder ayahuasca, MDMA, cannabis en LSD. De cases in 'Psychedelica als bron van heling' zijn hoopvol voor zowel psychische als lichamelijke aandoeningen. Behandelingen bij bijvoorbeeld depressies en verslavingen blijken veel succesvoller als ze ondersteund werden door psychedelica in plaats van traditionele medicatie. Dit boek is een fantastisch naslagwerk voor wie op zoek is naar betrouwbare informatie over andere manieren van genezen dan met alleen reguliere medicatie.
Lees meer >
Over de auteur
Productinfo
Recensies
Inhoud

William A. Richards

William A. Richards is als klinisch psycholoog verbonden aan het Johns Hopkins Bayview Medical Center en is opgeleid in de theologie en vergelijkende godsdienstwetenschappen. Door zijn baanbrekende werk bekleedt hij een vooraanstaande positie in het onderzoek naar psychedelica en levert hij een bijzonder waardevolle bijdrage aan de medische, maatschappelijke en politieke discussie over een verantwoord gebruik.

Meer boeken van deze auteur

Productinfo

 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020213904
 • Pagina's: 272 pagina's
 • Vertaler: Ananto Dirksen

Wat vinden anderen van 'Psychedelica als bron van heling' van Willem A. Richards?

Lees de recensie van Iris Kouwen.

In Psychedelica als bron van heling houdt de auteur, William A. Richards, een pleidooi voor het gebruik van psychedelica binnen het onderwijs, de religie en gezondheidszorg, mits legaal en in een veilige setting, met goede voorbereiding en nazorg en onder begeleiding van ervaren deskundigen. Een boek dat door de neutrale omslag op het eerste oog wat saai aandoet, maar door de ‘dansende’ P van het woord psychedelica en de langgerekte letters wekt het de schijn op van een psychedelische toestand waarbij je waarneming een loopje met je neemt. Een leuke, goed bedachte speelsheid.

Richards is als klinisch psycholoog verbonden aan het Johns Hopkins Bayview Medical Center en is opgeleid in de theologie en vergelijkende godsdienstwetenschappen. Hij pleit op grond van zijn deskundigheid, eigen ervaring en jarenlang onderzoeken met vrijwilligers dat de mystieke bewustzijnstoestanden die kunnen worden bereikt met psychedelica (MDMA, LSD, ayahuasca, mescaline, psilocybine en DMT) voor mensen levensveranderend kunnen zijn. Ik heb persoonlijk geen ervaring met het gebruik van geestverruimende middelen en toch trekt zijn boodschap mij, omdat het boek overtuigend, goed gedocumenteerd is opgezet en ik potentie zie in de werking.

Hij verpakt zijn boodschap in een mix van weergave van eerdere onderzoeken en resultaten, citaten uit werk van anderen en bovendien ervaringsverhalen van vrijwilligers aan onderzoek naar de werking van psychedelica. Het boek is meer dan ik verwacht had een pleidooi en minder opsommend. Je merkt dat Richards gedreven is en meermaals de hoop uitspreekt dat het toepassen van psychedelica, op gedegen wijze, meer gemeengoed zal worden in de nabije toekomst.

Hij benadrukt daarnaast enkele misverstanden over, maar juist ook voordelen van de middelen. Ze worden al eeuwenlang gebruikt, bijvoorbeeld door inheemse volkeren in Zuid-Amerika (ayahuasca) om maar een voorbeeld te noemen én het gebruik ervan is niet verslavend, zoals alcohol of drugs. Eventuele weerstand of wantrouwen tegenover psychedelica wordt vakkundig bij de lezer weggenomen.

Achterin is een bibliografie, namenregister en zakenregister opgenomen. En als kers op de taart een Hopkins-afspeellijst voor psilocybineonderzoek (versie 2008). Al met al een zeer compleet boek dat ik wel zou aanraden als je nieuwsgierig bent naar de mogelijkheden van psychedelica als bron van genezing.

Lees de recensie van Vanessa.

De omslag en de titel van het boek spreken mij aan. De combinatie van de gebruikte kleuren (zwart – wit – goud) is erg goed gekozen.
Ik ben erg geïnteresseerd in het zelfhelend vermogen van het lichaam en was dus zeer benieuwd wat de schrijver me hieromtrent konden bijbrengen.
Maar mijn eerste indruk van het boek was saai, langdradig en onderzoek gericht. De vormgeving vind ik niet aangenaam om lezen.

Het was vooral ‘bron van heling’ die mijn aandacht trok bij de oproep tot recenseren van dit boek. Ik verwachtte vooral doorleefde ervaringen in het boek, maar botste in het begin vooral op technische uitleg omtrent de onderzoeken en achtergronden. Dit is vermoedelijk ook één van de redenen waarom ik ben afgehaakt om verder te lezen.

Mijn algemene indruk van het boek is dan ook dat het zware materie is. Wel rijkelijk gedocumenteerd met onderzoeksmateriaal. Maar dit is geen boek dat je zomaar eens vastneemt om te lezen als ontspanning.

Het boek zou ik alleen aanraden aan familie en vrienden als ze interesse zouden hebben in de kracht van psychedelica. Ik zou het wel aanraden aan mensen die een achtergrond hebben in het gebruik van deze middelen en die op zoek zijn naar een bevestiging/verantwoording van het gebruik ervan.

Misschien zit ik, als typsich Belgische, zelf nog teveel in de (oude) overtuiging dat psychedelica een vorm van drugs zijn waar je beter vanaf blijft. Het boek heeft me (op dit moment) niet tot inkeer gebracht.

Een pleidooi voor veilig en legaal gebruik van psychedelica

 • Marjan van Druenen
 • 14/05/2020

Auteur William Richards is een autoriteit op het gebied van psychedelische experimenten. Hij begeleidde talrijke, legale onderzoeksprojecten met ...

Lees recensie

Auteur William Richards is een autoriteit op het gebied van psychedelische experimenten. Hij begeleidde talrijke, legale onderzoeksprojecten met psychedelica, geest verhelderende middelen, zoals bijvoorbeeld psilocybine (de werkzame stof in bepaalde paddenstoelensoorten) en LSD. Zijn doel is begrip, openheid en tolerantie bevorderen, bovendien zegt hij dat één enkele psychedelische ervaring gelijk kan staan aan jaren van therapeutische behandeling. Hierbij doelt hij op therapieën om depressie, angststoornissen en verslavingen tegen te gaan. Bij terminale patiënten kan het de doodsangst wegnemen en clusterhoofdpijn kan door het gebruik enorm afnemen. Waar wachten we nog op?

‘Wat fantastisch dat er uitgebreid aandacht besteed wordt aan niet gangbare complementaire geneeswijzen. Vooral in deze tijd waarin de farmaceutische industrie een dikke vinger in de pap heeft.’ Aldus mijn eerste gedachte toen ik las over de verschijning van dit boek. Ik werd niet teleurgesteld; het boek geeft tal van ervaringsverhalen waaruit voorzichtig geconcludeerd mag worden dat het gebruik van deze middelen, mits onder goede begeleiding van zeer grote therapeutische waarde kan zijn.

Het omslag ziet er uitnodigend uit met goudkleurige letters en zwarte toevoegingen. Waarbij de P van psychedelica wankelt en symbool staat voor het bereiken van een andere bewustzijnstoestand. Alleen al vanwege de originele inhoud verdient dit boek een dikke 9.

Wees je bewust van het feit dat dit werk niet gaat over recreatief high worden. Het gaat over het heilzame effect, de genezende kracht en het bereiken van spirituele- en persoonlijke groei. Tevens lijkt het wetenschappelijk verantwoord en is het toegankelijk voor een ruim lezerspubliek. Zou het niet van enorm toegevoegde waarde zijn wanneer dit de medische wereld bereikt en wel de mensen die openstaan voor verandering van de starre denkwijze die er momenteel heerst? Hij heeft het hier over een enorm kostenbesparende therapie die de volksgezondheid ten goede komt. Inclusief namen-en zakenregister, muzieklijst (welke gebruikt kan worden tijdens een sessie) en bibliografie. Een pleidooi voor veilig en legaal gebruik van psychedelica.

Lees minder

Voorwoord van G. William Barnard 11
Proloog 17
Inleiding 21

DEEL I. Voorbereiding 25
1 Dood en wedergeboorte van het psychedelisch onderzoek 27
2 Oriëntatie, definities en de beperkingen van taal 32
3 Openbaring en twijfel 53

DEEL II. Mystieke en visionaire vormen van bewustzijn 61
4 Intuïtief weten 63
5 Benaderingen van eenheidsbewustzijn 82
6 Een nieuwe kijk op tijd en ruimte 93
7 Visioenen en archetypen 102

DEEL III. Persoonlijke en interpersoonlijke dynamiek 121
8 Het interpersoonlijke en het mystieke 123
9 Ervaringen van zinloosheid, wanhoop en lichamelijk ongemak 128
10 Religieuze bekering en psychodynamische ervaringen 137
11 Discipline en integratie 143
12 Gedachten over de dood 150

DEEL IV. Huidige en toekomstige toepassingen van entheogenen 161
13 Psychedelische grensgebieden in de geneeskunde 163
14 Psychedelische grensgebieden in het onderwijs 176
15 Psychedelische grensgebieden in de religie 190
16 Het optimaliseren van veiligheid en profijt 202

DEEL V. Verder op weg 217
17 De angst om te ontwaken 219
18 Naar een nieuw paradigma 228
19 De toekomst tegemoet 231

Epiloog 235
Dankwoord 237
Bibliografie 239
Hopkins-afspeellijst voor psilocybineonderzoek (versie 2008) 249
Namenregister 253
Zakenregister 256
Over de auteur 269
Aanbevelingen 271

25,00

Je bestelt bij

Ook beschikbaar als

Ebook
€ 14.99

Meer info ➔

Paperback
Op voorraad
 • Gratis verzending
 • Op werkdagen voor 20.00 besteld, binnen 48 uur in huis (NL)

Je bestelt bij

Ook beschikbaar als

Ebook
€ 14.99


Over de auteur ➔

William A. Richards

William A. Richards is als klinisch psycholoog verbonden aan het Johns Hopkins Bayview Medical Center en is opgeleid in de theologie en vergelijkende godsdienstwetenschappen. Door zijn baanbrekende werk bekleedt hij een vooraanstaande positie in het onderzoek naar psychedelica en levert hij een bijzonder waardevolle bijdrage aan de medische, maatschappelijke en politieke discussie over een verantwoord gebruik.

Meer boeken van deze auteur
Productinfo ➔
 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020213904
 • Pagina's: 272 pagina's
 • Vertaler: Ananto Dirksen
Recensies ➔

Wat vinden anderen van 'Psychedelica als bron van heling' van Willem A. Richards?

Lees de recensie van Iris Kouwen.

In Psychedelica als bron van heling houdt de auteur, William A. Richards, een pleidooi voor het gebruik van psychedelica binnen het onderwijs, de religie en gezondheidszorg, mits legaal en in een veilige setting, met goede voorbereiding en nazorg en onder begeleiding van ervaren deskundigen. Een boek dat door de neutrale omslag op het eerste oog wat saai aandoet, maar door de ‘dansende’ P van het woord psychedelica en de langgerekte letters wekt het de schijn op van een psychedelische toestand waarbij je waarneming een loopje met je neemt. Een leuke, goed bedachte speelsheid.

Richards is als klinisch psycholoog verbonden aan het Johns Hopkins Bayview Medical Center en is opgeleid in de theologie en vergelijkende godsdienstwetenschappen. Hij pleit op grond van zijn deskundigheid, eigen ervaring en jarenlang onderzoeken met vrijwilligers dat de mystieke bewustzijnstoestanden die kunnen worden bereikt met psychedelica (MDMA, LSD, ayahuasca, mescaline, psilocybine en DMT) voor mensen levensveranderend kunnen zijn. Ik heb persoonlijk geen ervaring met het gebruik van geestverruimende middelen en toch trekt zijn boodschap mij, omdat het boek overtuigend, goed gedocumenteerd is opgezet en ik potentie zie in de werking.

Hij verpakt zijn boodschap in een mix van weergave van eerdere onderzoeken en resultaten, citaten uit werk van anderen en bovendien ervaringsverhalen van vrijwilligers aan onderzoek naar de werking van psychedelica. Het boek is meer dan ik verwacht had een pleidooi en minder opsommend. Je merkt dat Richards gedreven is en meermaals de hoop uitspreekt dat het toepassen van psychedelica, op gedegen wijze, meer gemeengoed zal worden in de nabije toekomst.

Hij benadrukt daarnaast enkele misverstanden over, maar juist ook voordelen van de middelen. Ze worden al eeuwenlang gebruikt, bijvoorbeeld door inheemse volkeren in Zuid-Amerika (ayahuasca) om maar een voorbeeld te noemen én het gebruik ervan is niet verslavend, zoals alcohol of drugs. Eventuele weerstand of wantrouwen tegenover psychedelica wordt vakkundig bij de lezer weggenomen.

Achterin is een bibliografie, namenregister en zakenregister opgenomen. En als kers op de taart een Hopkins-afspeellijst voor psilocybineonderzoek (versie 2008). Al met al een zeer compleet boek dat ik wel zou aanraden als je nieuwsgierig bent naar de mogelijkheden van psychedelica als bron van genezing.

Lees de recensie van Vanessa.

De omslag en de titel van het boek spreken mij aan. De combinatie van de gebruikte kleuren (zwart – wit – goud) is erg goed gekozen.
Ik ben erg geïnteresseerd in het zelfhelend vermogen van het lichaam en was dus zeer benieuwd wat de schrijver me hieromtrent konden bijbrengen.
Maar mijn eerste indruk van het boek was saai, langdradig en onderzoek gericht. De vormgeving vind ik niet aangenaam om lezen.

Het was vooral ‘bron van heling’ die mijn aandacht trok bij de oproep tot recenseren van dit boek. Ik verwachtte vooral doorleefde ervaringen in het boek, maar botste in het begin vooral op technische uitleg omtrent de onderzoeken en achtergronden. Dit is vermoedelijk ook één van de redenen waarom ik ben afgehaakt om verder te lezen.

Mijn algemene indruk van het boek is dan ook dat het zware materie is. Wel rijkelijk gedocumenteerd met onderzoeksmateriaal. Maar dit is geen boek dat je zomaar eens vastneemt om te lezen als ontspanning.

Het boek zou ik alleen aanraden aan familie en vrienden als ze interesse zouden hebben in de kracht van psychedelica. Ik zou het wel aanraden aan mensen die een achtergrond hebben in het gebruik van deze middelen en die op zoek zijn naar een bevestiging/verantwoording van het gebruik ervan.

Misschien zit ik, als typsich Belgische, zelf nog teveel in de (oude) overtuiging dat psychedelica een vorm van drugs zijn waar je beter vanaf blijft. Het boek heeft me (op dit moment) niet tot inkeer gebracht.

Een pleidooi voor veilig en legaal gebruik van psychedelica

 • Marjan van Druenen
 • 14/05/2020

Auteur William Richards is een autoriteit op het gebied van psychedelische experimenten. Hij begeleidde talrijke, legale onderzoeksprojecten met ...

Lees recensie

Auteur William Richards is een autoriteit op het gebied van psychedelische experimenten. Hij begeleidde talrijke, legale onderzoeksprojecten met psychedelica, geest verhelderende middelen, zoals bijvoorbeeld psilocybine (de werkzame stof in bepaalde paddenstoelensoorten) en LSD. Zijn doel is begrip, openheid en tolerantie bevorderen, bovendien zegt hij dat één enkele psychedelische ervaring gelijk kan staan aan jaren van therapeutische behandeling. Hierbij doelt hij op therapieën om depressie, angststoornissen en verslavingen tegen te gaan. Bij terminale patiënten kan het de doodsangst wegnemen en clusterhoofdpijn kan door het gebruik enorm afnemen. Waar wachten we nog op?

‘Wat fantastisch dat er uitgebreid aandacht besteed wordt aan niet gangbare complementaire geneeswijzen. Vooral in deze tijd waarin de farmaceutische industrie een dikke vinger in de pap heeft.’ Aldus mijn eerste gedachte toen ik las over de verschijning van dit boek. Ik werd niet teleurgesteld; het boek geeft tal van ervaringsverhalen waaruit voorzichtig geconcludeerd mag worden dat het gebruik van deze middelen, mits onder goede begeleiding van zeer grote therapeutische waarde kan zijn.

Het omslag ziet er uitnodigend uit met goudkleurige letters en zwarte toevoegingen. Waarbij de P van psychedelica wankelt en symbool staat voor het bereiken van een andere bewustzijnstoestand. Alleen al vanwege de originele inhoud verdient dit boek een dikke 9.

Wees je bewust van het feit dat dit werk niet gaat over recreatief high worden. Het gaat over het heilzame effect, de genezende kracht en het bereiken van spirituele- en persoonlijke groei. Tevens lijkt het wetenschappelijk verantwoord en is het toegankelijk voor een ruim lezerspubliek. Zou het niet van enorm toegevoegde waarde zijn wanneer dit de medische wereld bereikt en wel de mensen die openstaan voor verandering van de starre denkwijze die er momenteel heerst? Hij heeft het hier over een enorm kostenbesparende therapie die de volksgezondheid ten goede komt. Inclusief namen-en zakenregister, muzieklijst (welke gebruikt kan worden tijdens een sessie) en bibliografie. Een pleidooi voor veilig en legaal gebruik van psychedelica.

Lees minder
Inhoud ➔

Voorwoord van G. William Barnard 11
Proloog 17
Inleiding 21

DEEL I. Voorbereiding 25
1 Dood en wedergeboorte van het psychedelisch onderzoek 27
2 Oriëntatie, definities en de beperkingen van taal 32
3 Openbaring en twijfel 53

DEEL II. Mystieke en visionaire vormen van bewustzijn 61
4 Intuïtief weten 63
5 Benaderingen van eenheidsbewustzijn 82
6 Een nieuwe kijk op tijd en ruimte 93
7 Visioenen en archetypen 102

DEEL III. Persoonlijke en interpersoonlijke dynamiek 121
8 Het interpersoonlijke en het mystieke 123
9 Ervaringen van zinloosheid, wanhoop en lichamelijk ongemak 128
10 Religieuze bekering en psychodynamische ervaringen 137
11 Discipline en integratie 143
12 Gedachten over de dood 150

DEEL IV. Huidige en toekomstige toepassingen van entheogenen 161
13 Psychedelische grensgebieden in de geneeskunde 163
14 Psychedelische grensgebieden in het onderwijs 176
15 Psychedelische grensgebieden in de religie 190
16 Het optimaliseren van veiligheid en profijt 202

DEEL V. Verder op weg 217
17 De angst om te ontwaken 219
18 Naar een nieuw paradigma 228
19 De toekomst tegemoet 231

Epiloog 235
Dankwoord 237
Bibliografie 239
Hopkins-afspeellijst voor psilocybineonderzoek (versie 2008) 249
Namenregister 253
Zakenregister 256
Over de auteur 269
Aanbevelingen 271