Je geniale genen

DNA en de biologie van intentie

Je geniale genen - cover
Je geniale genen - achterkant
Bekijk de achterkant
Bekijk de voorkant

Download het gratis fragment

Elke gedachte die je hebt beïnvloedt en verandert je genen Epigenetica het beïnvloeden van genen van buitenaf is een nieuwe tak in de wetenschap en belooft een ommekeer teweeg te brengen in gezondheid en geluk. Vroeger dacht men dat ons DNA ons gedrag en onze fysieke kenmerken bepaalde. Nu niet meer.
Elke gedachte die je hebt beïnvloedt en verandert je genen Epigenetica het beïnvloeden van genen van buitenaf is een nieuwe tak in de wetenschap en belooft een ommekeer teweeg te brengen in gezondheid en geluk. Vroeger dacht men dat ons DNA ons gedrag en onze fysieke kenmerken bepaalde. Nu niet meer. Nieuw wetenschappelijk onderzoek laat zien dat veel genen elke dag aan en uit worden gezet door je gedachten, gevoelens en levensinstelling. Elke gedachte die je hebt, wordt door je lichaam opgevangen en beïnvloedt je immuunsysteem, hersenen en hormonaal stelsel. Dawson Church laat zien hoe je door middel van gedachten en gevoelens weer meester kunt worden over je eigen gezondheid, waardoor je vitaler en gelukkiger wordt. Je geniale genen bevat meer dan 300 wetenschappelijke onderzoeken en slaat een brug tussen genetica en gezondheid
Lees meer ➔
Elke gedachte die je hebt beïnvloedt en verandert je genen Epigenetica het beïnvloeden van genen van buitenaf is een nieuwe tak in de wetenschap en belooft een ommekeer teweeg te brengen in gezondheid en geluk. Vroeger dacht men dat ons DNA ons gedrag en onze fysieke kenmerken bepaalde. Nu niet meer. Nieuw wetenschappelijk onderzoek laat zien dat veel genen elke dag aan en uit worden gezet door je gedachten, gevoelens en levensinstelling. Elke gedachte die je hebt, wordt door je lichaam opgevangen en beïnvloedt je immuunsysteem, hersenen en hormonaal stelsel. Dawson Church laat zien hoe je door middel van gedachten en gevoelens weer meester kunt worden over je eigen gezondheid, waardoor je vitaler en gelukkiger wordt. Je geniale genen bevat meer dan 300 wetenschappelijke onderzoeken en slaat een brug tussen genetica en gezondheid
Lees meer >
Over de auteur
Productinfo
Recensies
Inhoud
Over

Dawson Church

Dawson Church

Dawson Church, is auteur en redacteur van verschillende boeken op het gebied van gezondheid, psychologie en spiritualiteit. Hij is de oprichter van Soul Medicine Institute (SMI) in Amerika, een non-profit organisatie gewijd aan onderwijs en onderzoek naar medisch-wetenschappelijke methoden die gebruik maken van bewustzijn en energie.

www.dawsonchurch.com

Meer boeken van deze auteur

Productinfo

 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020299731
 • Vertaler: Gerard Grasman

Wat vinden anderen van 'Je geniale genen' van Dawson Church?

Er gaat een geheel nieuwe wereld voor je open.

 • Jitske Kingma-Postma
 • 06/04/2023

Op de cover van Je geniale genen zie ik een vervaagde foto van een gezicht. In het midden een DNA-streng die naar beneden kronkelt. Roodachtige ...

Lees recensie

Op de cover van Je geniale genen zie ik een vervaagde foto van een gezicht. In het midden een DNA-streng die naar beneden kronkelt. Roodachtige roze en blauwe tinten complementeren het beeld. De flaptekst is informerend, indrukwekkend en maakt nieuwsgierig.

De auteur, Dawson Church, is de oprichter van Soul Medicine Institute (SMI) in Amerika, een non-profit organisatie gewijd aan onderwijs en onderzoek naar medisch-wetenschappelijke methoden die gebruik maken van bewustzijn en energie.

Epigenetica – het beïnvloeden van genen van buitenaf – is een nieuwe tak in de wetenschap en belooft een ommekeer teweeg te brengen in gezondheid en geluk. Vroeger dacht men dat ons DNA ons gedrag en onze fysieke kenmerken bepaalde. Nu niet meer.

Nieuw wetenschappelijk onderzoek laat zien dat veel genen elke dag aan en uit worden gezet door je gedachten, gevoelens en levensinstelling. Elke gedachte die je hebt, wordt door je lichaam opgevangen en beïnvloedt je immuunsysteem, hersenen en hormonaal stelsel.

Dawson Church laat zien hoe je door middel van gedachten en gevoelens weer meester kunt worden over je eigen gezondheid, waardoor je vitaler en gelukkiger wordt. Je geniale genen bevat meer dan 300 wetenschappelijke onderzoeken en slaat een brug tussen genetica en gezondheid. Elke gedachte die je hebt beïnvloedt en verandert je genen.

Het boek heeft mij in zoverre gebracht wat ik ervan verwachtte dat ik door de zeer onderhoudende schrijfstijl van Dawson Church van de ene verbazing in de andere viel. Wat de kracht van onze gedachten is op onze hersenen, immuun systeem en hormonaal stelsel. Daar waar de uitleg wetenschappelijk is legt Dawson Church dit uit in voor leken begrijpelijke taal. Iets wat ik waardeerde aan de opzet van dot boek.

Dit is geen verhaal waar je doorheen vliegt. Dit verhaal vergt tijd en aandacht. De fraaie illustraties en foto’s maken het beeldend. En daardoor de tekst die je leest ook duidelijker. Door dit boek te lezen heb ik veel nieuwe dingen geleerd op het gebied van epi genetica.

Dawson Church legt me geenszins zijn overtuiging van de werking van epigenetica op. Hij laat mijzelf nadenken en de gelezen informatie verweven met mijn persoonlijke informatie. Toch vormt deze informatie voor de toekomst volgens mij een revolutionaire kijk op de reguliere genezing en de zorg. Soms duizenden de talloze wetenschappelijk onderbouwde voorbeelden me. Maar het was zo boeiend dat ik continu door wilde lezen.

De oefeningen achterin het boek zijn het waard om zelf te proberen. De website van de auteur www.dawsonchurch.com biedt een inkijk in zijn expertise en werkwijze. Ook hier is alles duidelijk uitgelegd. Iedere lezer zou kennis moeten nemen van dit boek. Het is interessant, het verruimt je kijk op de wereld zoals jij die kent, de spirituele, ayurvedische, holistische en esoterische gedeelten zijn ook leerzaam en verbreden je kennis op dat gebied.

Natuurlijk had ik ook een gezonde dosis scepsis tijdens het lezen. Maar dat komt ook omdat ik deze materie op voorhand kende. Ook dit wordt helder uitgelegd door de auteur. Achterin is een prima bronvermelding en lijst van begrippen.

De opbouw van dit boek is stap voor stap en aan de hand van wetenschappelijke inzichten gedaan. Nergens legt het verhaal je een mening  op. Het laat jezelf nadenken en eventueel verandering aan te brengen in je leef omstandigheden met behulp van in het boek omschreven methoden en oefeningen.

Dit boek heeft geen beeldende schrijfstijl maar de duidelijke foto’s en illustraties maken het beeldend. Dit boek is leerzaam en boeiend. Er gaat een geheel nieuwe wereld voor je open.

Lees minder

Het is soms stug doorlezen, maar je wordt daarvoor ruimschoots beloond door de inzichten uit dit boek.

 • René Kars
 • 07/04/2023

Wanneer je aan dit boek begint, heb je mogelijk dezelfde verwachtingen als ik. Namelijk dat je aan een boek begint dat uitlegt hoe mooi en complex je genen ...

Lees recensie

Wanneer je aan dit boek begint, heb je mogelijk dezelfde verwachtingen als ik. Namelijk dat je aan een boek begint dat uitlegt hoe mooi en complex je genen bepalen hoe gezond je bent of blijft en wat je in de marge daaraan kunt veranderen.

Dawson Church overstelpt je doelbewust pagina na pagina met voorbeelden uit zeer uiteenlopende richtingen. Het valt eigenlijk best wel mee hoe bepalend je genen zijn voor je gezondheid. Zoals hij zelf aangeeft: ‘…mept hij je om de oren met zoveel informatiebronnen, dat je te suf bent om nog tegen te sputteren…’. Die informatie is soms best medisch en enige volharding was voor mij soms echt nodig.

En natuurlijk kun je met genen voor 1.70 meter lengte jezelf niet opeens 2.10 meter denken. Maar stap voor stap laat Church zien dat het oude gedachtegoed dat je genen bepalend zijn niet meer klopt. Je omgeving, je opvoeding en je gedachten bepalen in hoge mate of bepaalde genen tot uitdrukking komen. En soms kan één prikkel meerdere genen inschakelen. Daarin ontstaat de mogelijkheid om heel diep te kunnen ingrijpen in je eigen gezondheid.

Church is over de grenzen daarvan heel realistisch, want als je een niet te stelpen bloeding hebt, werkt het niet om deze dicht te denken. Hij pleit voor een weloverwogen evenwicht tussen een conventionele behandeling en een ‘alternatieve’ behandeling.

Inmiddels heb ik veel mogen lezen over epigenetica, de invloed van trauma’s en hoe je daar zelf verandering in kunt aanbrengen. In dit boek kwamen veel van deze stromingen op een heel mooie manier samen. Dit is een van de weinige boeken waar dit zo helder en overtuigend werd uitgelegd.

Volgens de schrijver schiet de huidige gezondheidszorg op een aantal fronten tekort. Omdat bepaalde genen zijn aangezet of juist uitgezet, helpt therapie of medicatie vaak niet. Mogelijk wel om het probleem te verzachten of maskeren, maar echt opgelost wordt het niet.

Daarvoor biedt hij je een aantal technieken, waarvan de EVT (emotionelevrijheidstechniek) de belangrijkste is. De EVT is echt heel simpel toe te passen. Ik ben er druk mee bezig, waarbij het nog te vroeg is om aan te geven dat het helemaal heeft gewerkt, maar verschil merk ik al wel. De techniek berust op een vorm van acupressuur en heeft tot doel je lichaam energetisch ‘gerust te stellen’, wanneer er sprake is van stress. Want daar zit (misschien iets te kort door de bocht) voor mij de clou. Als je in je hoofd weer nadenkt over een nare gebeurtenis, reageert je lichaam alsof het ook echt in het hier en nu gebeurt. Door EVT koppel je het veilige hier en nu weer aan je lichaam en doorbreek je de lus waardoor je ziek zou blijven.

Zoals eerder al gezegd, af en toe is het even stug doorlezen vanwege de zeer gedetailleerd beschreven medische onderzoeken. Maar geloof me, je wordt ruimschoots daarvoor beloond door de inzichten uit dit boek.

Lees minder

Ik zou iedereen die werkzaam is in de zorg (ook de artsen) aanraden dit boek te lezen.

 • Yvette Oost-van Essen
 • 09/04/2023

De titel maakt nieuwsgierig, immers: hoe geniaal zijn die genen dan wel? Alles met betrekking tot je gezondheid en je erfelijkheid staat toch ...

Lees recensie

De titel maakt nieuwsgierig, immers: hoe geniaal zijn die genen dan wel? Alles met betrekking tot je gezondheid en je erfelijkheid staat toch vast?

Dawson Church neemt je mee in een andere visie op die ‘vastheid’ van de genen. Eén die laat zien hoe beïnvloedbaar ze eigenlijk zijn.

Het boek is lijvig. Toegankelijk, maar niet één dat je snel uitleest. Je zult wel enige achtergrond of in ieder geval interesse moeten hebben in (de biologie van) het menselijk lichaam en de menselijke geest. De uitleg met betrekking tot de epigenetica is echter goed te volgen. De vele namen van wetenschappers en de vele uitslagen van wetenschappelijke onderzoeken die elke bladzijde voorbij komen, werkten voor mij af en toe remmend. Met name omdat ik vooral nieuwsgierig was naar juist de conclusie van dergelijke onderzoeken.

Voor wie wellicht meer thuis is in de wetenschap (en wellicht ook namen van onderzoekers herkent) zal het een verrijking zijn om te lezen dat dergelijke vooraanstaande onderzoekers conclusies hebben kunnen trekken die eindelijk kunnen ondersteunen wat veel mensen al weten: er is meer tussen hemel en aarde.

Als je net als ik al een tijdje meegaat in de ‘alternatieve hoek’ en vanuit mijn ervaring als holistisch therapeut weet dat energetische interventie echt werkt, is het fijn te lezen dat er de laatste tijd serieuze onderbouwingen voor gevonden worden.

Ik zou iedereen die werkzaam is in de zorg (ook de artsen) aanraden dit boek te lezen. Het kan een nieuwe visie aandragen, die de allopathische zorg alleen niet enkel als heilig verklaart. Als je met open mind dit boek hebt gelezen en ook echt als ‘wetenschappelijk bewezen’ durft te classificeren, kunnen er mooie veranderingen in de zorg teweeg worden gebracht.

Als de wereld van zorg meer de ‘kwantumwereld’ wordt, die Dawson Church beschrijft, zouden preventie en energetische interventie veel leed (én kosten) kunnen besparen.

Het is daarom ook fijn dat in de aanhangsels een aantal eenvoudige behandelmethodes worden beschreven; direct toepasbaar voor en door iedereen. Het zijn methodes die ook ik in mijn praktijk heb toegepast, waarbij juist het ‘geestelijke/energetische’ aspect zijn invloed heeft.

In die zin vind ik de oorspronkelijke titel (The genie in your genes (De geest in je genen)) nog beter aansluiten bij de inhoud van het boek. Immers: de ‘geest’ heeft meer invloed dan je denkt!

Lees minder

Het boek zet aan tot denken

 • Anneke Graf
 • 12/04/2023

Toen ik het boek in handen kreeg, was ik erg nieuwsgierig, maar zag ik er ook wat tegenop. Een best dik boek – 351 pagina’s – en een klein lettertype. ...

Lees recensie

Toen ik het boek in handen kreeg, was ik erg nieuwsgierig, maar zag ik er ook wat tegenop. Een best dik boek – 351 pagina’s – en een klein lettertype. De buitenkant doet aan als een mix van een wetenschap en zelfhulp. De inhoud sluit hierbij aan.

Het vertrekpunt van dit boek is de epigenetica, in dit boek omschreven als ‘alle factoren die genen beïnvloeden’. En deze invloeden worden ruimschoots besproken. Te denken aan spiritualiteit, levenshouding, geloof, persoonlijkheidstypen, levensontwikkeling, omgevingsfactoren, leefomstandigheden en overtuigingen, verschillende therapievormen etc. Het scala heb ik als zeer volledig ervaren. Dit alles is ook goed wetenschappelijk onderbouwd met ruimschoots besproken – meerdere – onderzoeken en verwijzingen naar referenties.

Een soms wat pittige, ietwat langdradige/feitelijke leeservaring, maar wel de moeite waard. Het boek zet aan tot denken, geeft de lezer een referentiekader mee vanuit de epigenetica en daagt hiermee uit om je huidige beeld van gezondheid, ziekte en genezing vanuit een ander perspectief te bekijken.

Voor mij was het tevens ook een eyeopener hoeveel onderzoek er al gedaan is en wordt gedaan naar de invloed van energetische factoren op je genen. En een geruststellende en bevrijdende gedachte is dat we meer af mogen van het ‘dogma’ dat je genen alles bepalen. Hun aandeel lijkt een stuk kleiner te zijn en zelfregie in genezing is actueler dan ooit.

Lees minder

Dit boek wekt direct je nieuwsgierigheid

 • Ellen van den Ende
 • 21/04/2023

Je geniale genen is een boek dat direct je nieuwsgierigheid wekt, omdat het omslag de link laat zien tussen wetenschap, lichaam en geest. Ondanks ...

Lees recensie

Je geniale genen is een boek dat direct je nieuwsgierigheid wekt, omdat het omslag de link laat zien tussen wetenschap, lichaam en geest. Ondanks de dikte van het boek leest het makkelijk en blijft het je pakken door de opzet van de hoofdstukken, de subonderdelen en de visuele onderbouwing van een onderwerp.

De omslag naar de praktijk in het laatste deel van het boek is een uitnodiging om verder te onderzoeken welke methode voor jou zou kunnen passen of wat je zou kunnen inzetten als verdieping op al aanwezige expertise.

Juist de combinatie van wetenschappelijke onderzoek en de connectie met het onderbewuste is voor mij de inspiratie geweest om dit boek te lezen.

Ik zou dit boek zeker aanraden aan mensen die meer willen weten over de steeds meer wetenschappelijke onderbouwing van methoden, inzichten en denkwijzen als het gaat om omgaan met gedachten, gedrag en gevoel. Het heeft mij diverse ‘oh zit dat zo’-momentjes opgeleverd.

Lees minder

Dankwoord 11
Voorwoord van Désirée Röver 18

1 Epigenetische heelkunde 21
Het genenonderzoek als basis voor therapie 22
De dans van genen en neuronen 23
Het dogma van genetische bepaaldheid 24
De dood van een dogma 28
De inwendige en de uiterlijke omgeving 30
Je lichaam ‘leest’ je geest 33
Stappen in genetische expressie 36
Signalen van buiten de cel 39
Magie als voorloper van wetenschap 41
Epigenetische heelkunde 42

2 Jij bent de manipulator van je genen 45
Niet je DNA bepaalt je lot 48
Koesteren kan tot epigenetische verandering leiden 49
Jeugdstress leidt tot ziekten bij de volwassene 51
In de genenshow ben jij de regisseur 52
Je overtuigingen en je biochemie 53
Psychologie wordt fysiologie 57
Bidden 58
Goed doen doet je goed 60
Zeven minuten spiritualiteit 61
Meditatie 61
Epigenetische visualisatie 62
Geesteshouding is alles 64
Waarom stress pijn veroorzaakt 65
Bewust je cellen optimaliseren 66

3 Het volgzame genoom 71
Genenchips 74
Primair reagerende genen 76
Genen die reageren op gedragingen 79
Genen die reageren op ervaringen 82
Hoe trauma’s zich in je spieren begraven 86
Je geheugen herprogrammeren voor genezing 92
Je eigen designerbrein creëren 94
Zo kom je tot levensgeluk 98

4 Piëzo-elektriciteit in het lichaam 101
Elektrische heelkunde in de westerse wetenschap 105
Therapie met een pulserend magnetisch veld 112
Energetische heelkunde via rechtstreekse waarneming 115
Stoornissen ontdekken voor er een ziekte uit voortkomt 118
Je favoriete film: DNA-regeneratie 121
Supersnelle communicatie tussen cellen via coherent licht 122
Alternatieve intercellulaire communicatiesystemen 123
De fysieke kanalen van de meridianen 124
De oude wortels van de energieveldtherapie 128
Genezende frequenties 132

5 Een halfgeleider: het verbindende kristal 135
Collageen en het bindweefselsysteem 135
Bindweefsel als halfgeleider 138
Cellen ‘inspreken’ 140
De verankering van cellen in het bindweefselsysteem 142
Razendsnelle cellulaire signalering 144

6 Werken aan je overtuigingen 151
Geloofsartikelen inzake eiwitten 152
Elektromagnetische signalering 154
Intentie en DNA-beïnvloeding 155
Je hersenapotheek 159
De vecht-of-vluchtrespons 160
Geloven in goede dingen 164
Nieuwe experimentele vragen 172

7 Verstrengelde snaren 175
Subatomaire alchemie 177
Onbehagen en noviteiten in het onderzoek 183
Een verstrengeld universum 186
De spiegel in je hersenen 188

8 De toekomst aftasten 193
Interactieve velden 194
Non-lokale perceptie 197
De vertraging van een halve seconde 198

9 Wonderen gebeuren 201
Recept: geloof 202
Artsen zijn vaak getuige van een wonder 203
Discontinuïteit en transformatie 205

10 Energetische psychotherapie 209
Technieken voor emotionele bevrijding 210
Het onderzoek naar energetische psychotherapie 214
Energetische remedies bij fysiek letsel 219
Steeds snellere interventies 224
Ongemerkt verlichting 225
Het geloof achter de symptomen veranderen 227
Zo gemakkelijk als TAT 229

11 Je blijmoedige genen 233
Genen en gemoedstoestanden 234
Pijnlijke emoties, verdrietig brein 235
Door stress veroorzaakte genetische veranderingen 236
De psycholoog ziet verschillende aandoeningen – de bioloog ziet overeenkomstige aandoeningen 238
Stress als drijvende kracht achter genexpressie 239
Telomeren en levensspanne 241
Keuzen die je jeugd terugdraaien 243

12 Soul Medicine als conventionele geneeskunde 247
Energetische heelkunde in ziekenhuizen 249
Het juiste behandeltraject uitstippelen 254
Door de opties laveren 256
Intentie als kwantumgesprek 257
Exacte energiebeïnvloedingspunten 259

13 Putten uit allerlei geneeskrachtige bronnen 263
De gewonde krijger helpen genezen 264
Het Iraq Vets Stress Project 265
Gewoon wat citroensap erbij 267
Groot is niet wat je denkt 267
Posttraumatische stressstoornis elimineren 268
Het gevaar van hertraumatisering 272
Provocatieve vragen stellen 272
Fibromyalgie en chronische vermoeidheid 274
Niet-genezen zorgverleners 275
Zelfs bij toppresteerders prima resultaten 276
De wereld helpen genezen 277

14 Therapie voor de politiek 281
Sprongsgewijze maatschappelijke veranderingen 283
In de samenleving nemen individuen het voortouw 287
Epigenetische beïnvloeding en oorlogen 289
De epigenetische sociale cyclus 291
De reactie van de oude garde 292
Emotionele vrede in de nasleep van oorlog 296
Duizend mensen gezocht 301

15 Tien grondbeginselen van de epigenetische heelkunde 305
1 Eerst intenties, dan resultaten 309
2 Genezen is een proces, geen toestand 310
3 Van hart tot hart 312
4 Focussen 313
5 Complete systemen behandelen 314
6 Preventief helen 317
7 De zelfgenezende vermogens van het lichaam versterken 318
8 De weg naar de juiste behandelingstrajecten 319
9 Een andere kijk op de dood 321
10 Inzicht in de algemene context van genezing 323

16 Epigenetische toepassingen 327
1 Begin de behandeling met energieveldtherapie 330
2 De betrokkenheid van de zorgverlener 331
3 ‘Getrapte’ interventies 334
4 Floreren in chaos 336
5 Ontdek wat jouw kwantumveld activeert 338
6 Laat ruimte voor de X-factor 340
Kijk over de horizon! 341

Aanhangsel A – Een basisrecept voor Emotionele Vrijheid
Technieken (EVT) 345

Aanhangsel B – Een energetische heelformule van vijf minuten 346
1 De drie duimen 347
2 De kruislingse pasmarkering 348
3 De Wayne Cook-houding 349
4 De kruinkam 350
5 De neurolymfatische massage 350
6 De rits 350
7 De lift 351

Aanhangsel C – Over het Soul Medicine Institute 353
Het Iraq Vets Stress Project 353
Therapieën en beoefenaren 354
Opleidingsinstituten 354
Wetenschappelijk onderzoek 354
Aangeboden opleidingen 354
Beurzen, legaten en financiering 354

Noten en literatuur 356
Register 381

Wat je van 'Je geniale genen' kunt verwachten

Elke gedachte die je hebt, wordt door je lichaam opgevangen en beïnvloedt je immuunsysteem, hersenen en hormonaal stelsel. Dawson Church laat zien hoe je door middel van gedachten en gevoelens weer meester kunt worden over je eigen gezondheid, waardoor je vitaler en gelukkiger wordt. Je geniale genen bevat meer dan 300 wetenschappelijke onderzoeken en slaat een brug tussen genetica en gezondheid.

Wil je na Je geniale genen meer lezen over de link tussen gedachten en je genen? Dan zijn deze titels interessant: De biologie van de overtuiging van Bruce Lipton, De mens als ontwerp van Gregg Braden en Het intentie-effect van Lynne McTaggart.

19,99

Je bestelt bij

Ook beschikbaar als

Paperback
€ 35.00

Meer info ➔

Ebook

Je bestelt bij

Ook beschikbaar als

Paperback
€ 35.00


Over de auteur ➔

Dawson Church

Dawson Church

Dawson Church, is auteur en redacteur van verschillende boeken op het gebied van gezondheid, psychologie en spiritualiteit. Hij is de oprichter van Soul Medicine Institute (SMI) in Amerika, een non-profit organisatie gewijd aan onderwijs en onderzoek naar medisch-wetenschappelijke methoden die gebruik maken van bewustzijn en energie.

www.dawsonchurch.com

Meer boeken van deze auteur
Productinfo ➔
 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020299731
 • Vertaler: Gerard Grasman
Recensies ➔

Wat vinden anderen van 'Je geniale genen' van Dawson Church?

Er gaat een geheel nieuwe wereld voor je open.

 • Jitske Kingma-Postma
 • 06/04/2023

Op de cover van Je geniale genen zie ik een vervaagde foto van een gezicht. In het midden een DNA-streng die naar beneden kronkelt. Roodachtige ...

Lees recensie

Op de cover van Je geniale genen zie ik een vervaagde foto van een gezicht. In het midden een DNA-streng die naar beneden kronkelt. Roodachtige roze en blauwe tinten complementeren het beeld. De flaptekst is informerend, indrukwekkend en maakt nieuwsgierig.

De auteur, Dawson Church, is de oprichter van Soul Medicine Institute (SMI) in Amerika, een non-profit organisatie gewijd aan onderwijs en onderzoek naar medisch-wetenschappelijke methoden die gebruik maken van bewustzijn en energie.

Epigenetica – het beïnvloeden van genen van buitenaf – is een nieuwe tak in de wetenschap en belooft een ommekeer teweeg te brengen in gezondheid en geluk. Vroeger dacht men dat ons DNA ons gedrag en onze fysieke kenmerken bepaalde. Nu niet meer.

Nieuw wetenschappelijk onderzoek laat zien dat veel genen elke dag aan en uit worden gezet door je gedachten, gevoelens en levensinstelling. Elke gedachte die je hebt, wordt door je lichaam opgevangen en beïnvloedt je immuunsysteem, hersenen en hormonaal stelsel.

Dawson Church laat zien hoe je door middel van gedachten en gevoelens weer meester kunt worden over je eigen gezondheid, waardoor je vitaler en gelukkiger wordt. Je geniale genen bevat meer dan 300 wetenschappelijke onderzoeken en slaat een brug tussen genetica en gezondheid. Elke gedachte die je hebt beïnvloedt en verandert je genen.

Het boek heeft mij in zoverre gebracht wat ik ervan verwachtte dat ik door de zeer onderhoudende schrijfstijl van Dawson Church van de ene verbazing in de andere viel. Wat de kracht van onze gedachten is op onze hersenen, immuun systeem en hormonaal stelsel. Daar waar de uitleg wetenschappelijk is legt Dawson Church dit uit in voor leken begrijpelijke taal. Iets wat ik waardeerde aan de opzet van dot boek.

Dit is geen verhaal waar je doorheen vliegt. Dit verhaal vergt tijd en aandacht. De fraaie illustraties en foto’s maken het beeldend. En daardoor de tekst die je leest ook duidelijker. Door dit boek te lezen heb ik veel nieuwe dingen geleerd op het gebied van epi genetica.

Dawson Church legt me geenszins zijn overtuiging van de werking van epigenetica op. Hij laat mijzelf nadenken en de gelezen informatie verweven met mijn persoonlijke informatie. Toch vormt deze informatie voor de toekomst volgens mij een revolutionaire kijk op de reguliere genezing en de zorg. Soms duizenden de talloze wetenschappelijk onderbouwde voorbeelden me. Maar het was zo boeiend dat ik continu door wilde lezen.

De oefeningen achterin het boek zijn het waard om zelf te proberen. De website van de auteur www.dawsonchurch.com biedt een inkijk in zijn expertise en werkwijze. Ook hier is alles duidelijk uitgelegd. Iedere lezer zou kennis moeten nemen van dit boek. Het is interessant, het verruimt je kijk op de wereld zoals jij die kent, de spirituele, ayurvedische, holistische en esoterische gedeelten zijn ook leerzaam en verbreden je kennis op dat gebied.

Natuurlijk had ik ook een gezonde dosis scepsis tijdens het lezen. Maar dat komt ook omdat ik deze materie op voorhand kende. Ook dit wordt helder uitgelegd door de auteur. Achterin is een prima bronvermelding en lijst van begrippen.

De opbouw van dit boek is stap voor stap en aan de hand van wetenschappelijke inzichten gedaan. Nergens legt het verhaal je een mening  op. Het laat jezelf nadenken en eventueel verandering aan te brengen in je leef omstandigheden met behulp van in het boek omschreven methoden en oefeningen.

Dit boek heeft geen beeldende schrijfstijl maar de duidelijke foto’s en illustraties maken het beeldend. Dit boek is leerzaam en boeiend. Er gaat een geheel nieuwe wereld voor je open.

Lees minder

Het is soms stug doorlezen, maar je wordt daarvoor ruimschoots beloond door de inzichten uit dit boek.

 • René Kars
 • 07/04/2023

Wanneer je aan dit boek begint, heb je mogelijk dezelfde verwachtingen als ik. Namelijk dat je aan een boek begint dat uitlegt hoe mooi en complex je genen ...

Lees recensie

Wanneer je aan dit boek begint, heb je mogelijk dezelfde verwachtingen als ik. Namelijk dat je aan een boek begint dat uitlegt hoe mooi en complex je genen bepalen hoe gezond je bent of blijft en wat je in de marge daaraan kunt veranderen.

Dawson Church overstelpt je doelbewust pagina na pagina met voorbeelden uit zeer uiteenlopende richtingen. Het valt eigenlijk best wel mee hoe bepalend je genen zijn voor je gezondheid. Zoals hij zelf aangeeft: ‘…mept hij je om de oren met zoveel informatiebronnen, dat je te suf bent om nog tegen te sputteren…’. Die informatie is soms best medisch en enige volharding was voor mij soms echt nodig.

En natuurlijk kun je met genen voor 1.70 meter lengte jezelf niet opeens 2.10 meter denken. Maar stap voor stap laat Church zien dat het oude gedachtegoed dat je genen bepalend zijn niet meer klopt. Je omgeving, je opvoeding en je gedachten bepalen in hoge mate of bepaalde genen tot uitdrukking komen. En soms kan één prikkel meerdere genen inschakelen. Daarin ontstaat de mogelijkheid om heel diep te kunnen ingrijpen in je eigen gezondheid.

Church is over de grenzen daarvan heel realistisch, want als je een niet te stelpen bloeding hebt, werkt het niet om deze dicht te denken. Hij pleit voor een weloverwogen evenwicht tussen een conventionele behandeling en een ‘alternatieve’ behandeling.

Inmiddels heb ik veel mogen lezen over epigenetica, de invloed van trauma’s en hoe je daar zelf verandering in kunt aanbrengen. In dit boek kwamen veel van deze stromingen op een heel mooie manier samen. Dit is een van de weinige boeken waar dit zo helder en overtuigend werd uitgelegd.

Volgens de schrijver schiet de huidige gezondheidszorg op een aantal fronten tekort. Omdat bepaalde genen zijn aangezet of juist uitgezet, helpt therapie of medicatie vaak niet. Mogelijk wel om het probleem te verzachten of maskeren, maar echt opgelost wordt het niet.

Daarvoor biedt hij je een aantal technieken, waarvan de EVT (emotionelevrijheidstechniek) de belangrijkste is. De EVT is echt heel simpel toe te passen. Ik ben er druk mee bezig, waarbij het nog te vroeg is om aan te geven dat het helemaal heeft gewerkt, maar verschil merk ik al wel. De techniek berust op een vorm van acupressuur en heeft tot doel je lichaam energetisch ‘gerust te stellen’, wanneer er sprake is van stress. Want daar zit (misschien iets te kort door de bocht) voor mij de clou. Als je in je hoofd weer nadenkt over een nare gebeurtenis, reageert je lichaam alsof het ook echt in het hier en nu gebeurt. Door EVT koppel je het veilige hier en nu weer aan je lichaam en doorbreek je de lus waardoor je ziek zou blijven.

Zoals eerder al gezegd, af en toe is het even stug doorlezen vanwege de zeer gedetailleerd beschreven medische onderzoeken. Maar geloof me, je wordt ruimschoots daarvoor beloond door de inzichten uit dit boek.

Lees minder

Ik zou iedereen die werkzaam is in de zorg (ook de artsen) aanraden dit boek te lezen.

 • Yvette Oost-van Essen
 • 09/04/2023

De titel maakt nieuwsgierig, immers: hoe geniaal zijn die genen dan wel? Alles met betrekking tot je gezondheid en je erfelijkheid staat toch ...

Lees recensie

De titel maakt nieuwsgierig, immers: hoe geniaal zijn die genen dan wel? Alles met betrekking tot je gezondheid en je erfelijkheid staat toch vast?

Dawson Church neemt je mee in een andere visie op die ‘vastheid’ van de genen. Eén die laat zien hoe beïnvloedbaar ze eigenlijk zijn.

Het boek is lijvig. Toegankelijk, maar niet één dat je snel uitleest. Je zult wel enige achtergrond of in ieder geval interesse moeten hebben in (de biologie van) het menselijk lichaam en de menselijke geest. De uitleg met betrekking tot de epigenetica is echter goed te volgen. De vele namen van wetenschappers en de vele uitslagen van wetenschappelijke onderzoeken die elke bladzijde voorbij komen, werkten voor mij af en toe remmend. Met name omdat ik vooral nieuwsgierig was naar juist de conclusie van dergelijke onderzoeken.

Voor wie wellicht meer thuis is in de wetenschap (en wellicht ook namen van onderzoekers herkent) zal het een verrijking zijn om te lezen dat dergelijke vooraanstaande onderzoekers conclusies hebben kunnen trekken die eindelijk kunnen ondersteunen wat veel mensen al weten: er is meer tussen hemel en aarde.

Als je net als ik al een tijdje meegaat in de ‘alternatieve hoek’ en vanuit mijn ervaring als holistisch therapeut weet dat energetische interventie echt werkt, is het fijn te lezen dat er de laatste tijd serieuze onderbouwingen voor gevonden worden.

Ik zou iedereen die werkzaam is in de zorg (ook de artsen) aanraden dit boek te lezen. Het kan een nieuwe visie aandragen, die de allopathische zorg alleen niet enkel als heilig verklaart. Als je met open mind dit boek hebt gelezen en ook echt als ‘wetenschappelijk bewezen’ durft te classificeren, kunnen er mooie veranderingen in de zorg teweeg worden gebracht.

Als de wereld van zorg meer de ‘kwantumwereld’ wordt, die Dawson Church beschrijft, zouden preventie en energetische interventie veel leed (én kosten) kunnen besparen.

Het is daarom ook fijn dat in de aanhangsels een aantal eenvoudige behandelmethodes worden beschreven; direct toepasbaar voor en door iedereen. Het zijn methodes die ook ik in mijn praktijk heb toegepast, waarbij juist het ‘geestelijke/energetische’ aspect zijn invloed heeft.

In die zin vind ik de oorspronkelijke titel (The genie in your genes (De geest in je genen)) nog beter aansluiten bij de inhoud van het boek. Immers: de ‘geest’ heeft meer invloed dan je denkt!

Lees minder

Het boek zet aan tot denken

 • Anneke Graf
 • 12/04/2023

Toen ik het boek in handen kreeg, was ik erg nieuwsgierig, maar zag ik er ook wat tegenop. Een best dik boek – 351 pagina’s – en een klein lettertype. ...

Lees recensie

Toen ik het boek in handen kreeg, was ik erg nieuwsgierig, maar zag ik er ook wat tegenop. Een best dik boek – 351 pagina’s – en een klein lettertype. De buitenkant doet aan als een mix van een wetenschap en zelfhulp. De inhoud sluit hierbij aan.

Het vertrekpunt van dit boek is de epigenetica, in dit boek omschreven als ‘alle factoren die genen beïnvloeden’. En deze invloeden worden ruimschoots besproken. Te denken aan spiritualiteit, levenshouding, geloof, persoonlijkheidstypen, levensontwikkeling, omgevingsfactoren, leefomstandigheden en overtuigingen, verschillende therapievormen etc. Het scala heb ik als zeer volledig ervaren. Dit alles is ook goed wetenschappelijk onderbouwd met ruimschoots besproken – meerdere – onderzoeken en verwijzingen naar referenties.

Een soms wat pittige, ietwat langdradige/feitelijke leeservaring, maar wel de moeite waard. Het boek zet aan tot denken, geeft de lezer een referentiekader mee vanuit de epigenetica en daagt hiermee uit om je huidige beeld van gezondheid, ziekte en genezing vanuit een ander perspectief te bekijken.

Voor mij was het tevens ook een eyeopener hoeveel onderzoek er al gedaan is en wordt gedaan naar de invloed van energetische factoren op je genen. En een geruststellende en bevrijdende gedachte is dat we meer af mogen van het ‘dogma’ dat je genen alles bepalen. Hun aandeel lijkt een stuk kleiner te zijn en zelfregie in genezing is actueler dan ooit.

Lees minder

Dit boek wekt direct je nieuwsgierigheid

 • Ellen van den Ende
 • 21/04/2023

Je geniale genen is een boek dat direct je nieuwsgierigheid wekt, omdat het omslag de link laat zien tussen wetenschap, lichaam en geest. Ondanks ...

Lees recensie

Je geniale genen is een boek dat direct je nieuwsgierigheid wekt, omdat het omslag de link laat zien tussen wetenschap, lichaam en geest. Ondanks de dikte van het boek leest het makkelijk en blijft het je pakken door de opzet van de hoofdstukken, de subonderdelen en de visuele onderbouwing van een onderwerp.

De omslag naar de praktijk in het laatste deel van het boek is een uitnodiging om verder te onderzoeken welke methode voor jou zou kunnen passen of wat je zou kunnen inzetten als verdieping op al aanwezige expertise.

Juist de combinatie van wetenschappelijke onderzoek en de connectie met het onderbewuste is voor mij de inspiratie geweest om dit boek te lezen.

Ik zou dit boek zeker aanraden aan mensen die meer willen weten over de steeds meer wetenschappelijke onderbouwing van methoden, inzichten en denkwijzen als het gaat om omgaan met gedachten, gedrag en gevoel. Het heeft mij diverse ‘oh zit dat zo’-momentjes opgeleverd.

Lees minder
Inhoud ➔

Dankwoord 11
Voorwoord van Désirée Röver 18

1 Epigenetische heelkunde 21
Het genenonderzoek als basis voor therapie 22
De dans van genen en neuronen 23
Het dogma van genetische bepaaldheid 24
De dood van een dogma 28
De inwendige en de uiterlijke omgeving 30
Je lichaam ‘leest’ je geest 33
Stappen in genetische expressie 36
Signalen van buiten de cel 39
Magie als voorloper van wetenschap 41
Epigenetische heelkunde 42

2 Jij bent de manipulator van je genen 45
Niet je DNA bepaalt je lot 48
Koesteren kan tot epigenetische verandering leiden 49
Jeugdstress leidt tot ziekten bij de volwassene 51
In de genenshow ben jij de regisseur 52
Je overtuigingen en je biochemie 53
Psychologie wordt fysiologie 57
Bidden 58
Goed doen doet je goed 60
Zeven minuten spiritualiteit 61
Meditatie 61
Epigenetische visualisatie 62
Geesteshouding is alles 64
Waarom stress pijn veroorzaakt 65
Bewust je cellen optimaliseren 66

3 Het volgzame genoom 71
Genenchips 74
Primair reagerende genen 76
Genen die reageren op gedragingen 79
Genen die reageren op ervaringen 82
Hoe trauma’s zich in je spieren begraven 86
Je geheugen herprogrammeren voor genezing 92
Je eigen designerbrein creëren 94
Zo kom je tot levensgeluk 98

4 Piëzo-elektriciteit in het lichaam 101
Elektrische heelkunde in de westerse wetenschap 105
Therapie met een pulserend magnetisch veld 112
Energetische heelkunde via rechtstreekse waarneming 115
Stoornissen ontdekken voor er een ziekte uit voortkomt 118
Je favoriete film: DNA-regeneratie 121
Supersnelle communicatie tussen cellen via coherent licht 122
Alternatieve intercellulaire communicatiesystemen 123
De fysieke kanalen van de meridianen 124
De oude wortels van de energieveldtherapie 128
Genezende frequenties 132

5 Een halfgeleider: het verbindende kristal 135
Collageen en het bindweefselsysteem 135
Bindweefsel als halfgeleider 138
Cellen ‘inspreken’ 140
De verankering van cellen in het bindweefselsysteem 142
Razendsnelle cellulaire signalering 144

6 Werken aan je overtuigingen 151
Geloofsartikelen inzake eiwitten 152
Elektromagnetische signalering 154
Intentie en DNA-beïnvloeding 155
Je hersenapotheek 159
De vecht-of-vluchtrespons 160
Geloven in goede dingen 164
Nieuwe experimentele vragen 172

7 Verstrengelde snaren 175
Subatomaire alchemie 177
Onbehagen en noviteiten in het onderzoek 183
Een verstrengeld universum 186
De spiegel in je hersenen 188

8 De toekomst aftasten 193
Interactieve velden 194
Non-lokale perceptie 197
De vertraging van een halve seconde 198

9 Wonderen gebeuren 201
Recept: geloof 202
Artsen zijn vaak getuige van een wonder 203
Discontinuïteit en transformatie 205

10 Energetische psychotherapie 209
Technieken voor emotionele bevrijding 210
Het onderzoek naar energetische psychotherapie 214
Energetische remedies bij fysiek letsel 219
Steeds snellere interventies 224
Ongemerkt verlichting 225
Het geloof achter de symptomen veranderen 227
Zo gemakkelijk als TAT 229

11 Je blijmoedige genen 233
Genen en gemoedstoestanden 234
Pijnlijke emoties, verdrietig brein 235
Door stress veroorzaakte genetische veranderingen 236
De psycholoog ziet verschillende aandoeningen – de bioloog ziet overeenkomstige aandoeningen 238
Stress als drijvende kracht achter genexpressie 239
Telomeren en levensspanne 241
Keuzen die je jeugd terugdraaien 243

12 Soul Medicine als conventionele geneeskunde 247
Energetische heelkunde in ziekenhuizen 249
Het juiste behandeltraject uitstippelen 254
Door de opties laveren 256
Intentie als kwantumgesprek 257
Exacte energiebeïnvloedingspunten 259

13 Putten uit allerlei geneeskrachtige bronnen 263
De gewonde krijger helpen genezen 264
Het Iraq Vets Stress Project 265
Gewoon wat citroensap erbij 267
Groot is niet wat je denkt 267
Posttraumatische stressstoornis elimineren 268
Het gevaar van hertraumatisering 272
Provocatieve vragen stellen 272
Fibromyalgie en chronische vermoeidheid 274
Niet-genezen zorgverleners 275
Zelfs bij toppresteerders prima resultaten 276
De wereld helpen genezen 277

14 Therapie voor de politiek 281
Sprongsgewijze maatschappelijke veranderingen 283
In de samenleving nemen individuen het voortouw 287
Epigenetische beïnvloeding en oorlogen 289
De epigenetische sociale cyclus 291
De reactie van de oude garde 292
Emotionele vrede in de nasleep van oorlog 296
Duizend mensen gezocht 301

15 Tien grondbeginselen van de epigenetische heelkunde 305
1 Eerst intenties, dan resultaten 309
2 Genezen is een proces, geen toestand 310
3 Van hart tot hart 312
4 Focussen 313
5 Complete systemen behandelen 314
6 Preventief helen 317
7 De zelfgenezende vermogens van het lichaam versterken 318
8 De weg naar de juiste behandelingstrajecten 319
9 Een andere kijk op de dood 321
10 Inzicht in de algemene context van genezing 323

16 Epigenetische toepassingen 327
1 Begin de behandeling met energieveldtherapie 330
2 De betrokkenheid van de zorgverlener 331
3 ‘Getrapte’ interventies 334
4 Floreren in chaos 336
5 Ontdek wat jouw kwantumveld activeert 338
6 Laat ruimte voor de X-factor 340
Kijk over de horizon! 341

Aanhangsel A – Een basisrecept voor Emotionele Vrijheid
Technieken (EVT) 345

Aanhangsel B – Een energetische heelformule van vijf minuten 346
1 De drie duimen 347
2 De kruislingse pasmarkering 348
3 De Wayne Cook-houding 349
4 De kruinkam 350
5 De neurolymfatische massage 350
6 De rits 350
7 De lift 351

Aanhangsel C – Over het Soul Medicine Institute 353
Het Iraq Vets Stress Project 353
Therapieën en beoefenaren 354
Opleidingsinstituten 354
Wetenschappelijk onderzoek 354
Aangeboden opleidingen 354
Beurzen, legaten en financiering 354

Noten en literatuur 356
Register 381

Over ➔

Wat je van 'Je geniale genen' kunt verwachten

Elke gedachte die je hebt, wordt door je lichaam opgevangen en beïnvloedt je immuunsysteem, hersenen en hormonaal stelsel. Dawson Church laat zien hoe je door middel van gedachten en gevoelens weer meester kunt worden over je eigen gezondheid, waardoor je vitaler en gelukkiger wordt. Je geniale genen bevat meer dan 300 wetenschappelijke onderzoeken en slaat een brug tussen genetica en gezondheid.

Wil je na Je geniale genen meer lezen over de link tussen gedachten en je genen? Dan zijn deze titels interessant: De biologie van de overtuiging van Bruce Lipton, De mens als ontwerp van Gregg Braden en Het intentie-effect van Lynne McTaggart.