Ingangen tot een cursus in wonderen

Ingangen tot een cursus in wonderen - cover
Ingangen tot een cursus in wonderen - achterkant
Bekijk de achterkant
Bekijk de voorkant

Download het gratis fragment

Veel mensen lopen eerst een tijdje om 'Een cursus in Wonderen' heen. Het boek intrigeert, trekt aan, wil gelezen worden. Maar het is ook dik en ingewikkeld of het taalgebruik schrikt af.

Veel mensen lopen eerst een tijdje om 'Een cursus in Wonderen' heen. Het boek intrigeert, trekt aan, wil gelezen worden. Maar het is ook dik en ingewikkeld of het taalgebruik schrikt af. Dat maakt meteen de kracht van deze spirituele leerweg duidelijk. Zelfs ongeopend laat hij je niet onberoerd!

Willem Glaudemans, een van de vertalers van het oorspronkelijke manuscript, biedt met dit 'Ingangen tot Een Cursus in Wonderen' een aantal aanknopingspunten om uiteindelijk de Cursus zelf 'binnen te gaan' en profijt te hebben van de onschatbare boodschap ervan. Zowel voor diegenen die nog onbekend zijn met de Cursus als lezers die hun omgang met de Cursus willen verdiepen, is dit boek een prachtige ingang.

Lees meer ➔

Veel mensen lopen eerst een tijdje om 'Een cursus in Wonderen' heen. Het boek intrigeert, trekt aan, wil gelezen worden. Maar het is ook dik en ingewikkeld of het taalgebruik schrikt af. Dat maakt meteen de kracht van deze spirituele leerweg duidelijk. Zelfs ongeopend laat hij je niet onberoerd!

Willem Glaudemans, een van de vertalers van het oorspronkelijke manuscript, biedt met dit 'Ingangen tot Een Cursus in Wonderen' een aantal aanknopingspunten om uiteindelijk de Cursus zelf 'binnen te gaan' en profijt te hebben van de onschatbare boodschap ervan. Zowel voor diegenen die nog onbekend zijn met de Cursus als lezers die hun omgang met de Cursus willen verdiepen, is dit boek een prachtige ingang.

Lees meer >
Over de auteur
Productinfo
Recensies
Inhoud

Willem Glaudemans

Willem Glaudemans

Willem Glaudemans is al vele jaren een geliefd auteur van AnkhHermes. Hij was de eindredacteur van de vertaling van 'Een cursus in wonderen' en medevertaler van de 'Nag Hammadi-geschriften'. Hij schreef de complete Biblos-serie ('Boek van wonderen', 'Boek van het eeuwige leven', 'Boek van vergeving', 'Boek van de levensmissie', 'Boek van de Universele Wetten', 'Boek van het Licht en de Liefde', 'Boek van het Zelf', 'Boek van het Scheppen'). Een aantal hoofdthema’s waarmee hij zich bezig houdt zijn vergeving, Een cursus in wonderen, levensmissie, non-dualiteit, leven na de dood en schepping. De Biblos-serie is daar het meest tastbare gevolg van.

Meer boeken van deze auteur

Productinfo

 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020210293
 • Pagina's: 176 pagina's

Wat vinden anderen van 'Ingangen tot een cursus in wonderen' van Willem Glaudemans

Het boek heeft me echt een inkijkje gegeven in 'Een cursus in wonderen'

 • Gaby Buining
 • 03/04/2024

Al ruim 20 jaar ben ik geïnteresseerd in het boek Een cursus in wonderen.

Iedere keer als het boek weer eens voorbij kwam, bedacht ik wel ...

Lees recensie

Al ruim 20 jaar ben ik geïnteresseerd in het boek Een cursus in wonderen.

Iedere keer als het boek weer eens voorbij kwam, bedacht ik wel een reden waarom het helemaal niet handig was om nu zo’n kostbaar, dik boek aan te schaffen, wat je dan ook nog eens iedere dag ‘moet’ lezen én werken door middel van het werkboek. Zo gingen de jaren voorbij, totdat het boek Ingangen tot een cursus in wonderen op mijn pad kwam.

Niet al te dik, geen al te ingewikkeld taalgebruik, het lezen waard?

Zeer zeker! Vooral de inleiding waarin staat dat zoveel meer mensen net als ik al jaren er niet aan toekomen om de cursus daadwerkelijk te gaan lezen/doen, is al zo verhelderend en gerustellend.

Daardoor begreep ik ook meteen dat het heel logisch is om vaker sommige zinnen te lezen om ze oprecht binnen te laten komen. Dat heb ik dus ook zeker gedaan, waardoor er hoofdstukken waren die ik in een flow las en andere hoofdstukken waar ik niet zo makkelijk doorheen kwam. Tijdens sommige hoofdstukken had mijn ego een groter oordeel dan bij andere hoofdstukken.

Wat me het meest heeft geraakt is het hoofdstuk over vergeving. Ik heb al een aantal boeken gelezen over vergeving, maar het écht oprecht begrijpen waarom je dit voor jezelf doet is nog nooit zo duidelijk geworden als in dit boek. Zo bijzonder hoe een boek je inzichten kan geven, gevoelens kan laten toelaten en dat je voelt dat er een keuze is; De keuze tussen angst en liefde…

Als je geïnteresseerd bent in een andere kijk op het (ego) leven en al wat verder bent in zelfontwikkeling is het een prachtige aanvulling op je huidige kennis. Het is zeker niet voor iedereen geschikt, maar als je al niet bekend bent met Een cursus in wonderen dan zal dit boek ook niet snel je aandacht trekken of op je pad komen.

Ik ben oprecht heel enthousiast, het heeft me echt een inkijkje gegeven in Een cursus in wonderen en ben heel benieuwd naar alle inzichten en groei die nog voor me in het verschiet liggen na het doen van Een cursus in wonderen.

Lees minder

Ik vond het fijn om de tijd te nemen om het boek te lezen

 • Tamara Tunderman
 • 08/04/2024

Met heel veel nieuwsgierigheid ben ik het boek ‘Ingangen tot een cursus in Wonderen’ gaan lezen. Het boek ‘Een Cursus in Wonderen’ komt al ...

Lees recensie

Met heel veel nieuwsgierigheid ben ik het boek ‘Ingangen tot een cursus in Wonderen’ gaan lezen. Het boek ‘Een Cursus in Wonderen’ komt al jaren op mijn pad. Iets houdt me nog tegen om het echt te gaan lezen. Toen dit boek op mijn pad kwam voelde het als een mooie eerste stap.

Door het lezen heb ik een beter beeld van het ontstaan, de opzet en het gebruik van het ‘echte’ boek. En tegelijkertijd heb ik er zo veel mooie wijsheden, diepe inzichten en praktische handvatten uitgehaald over thema’s als ego vs Heilige Geest (innerlijke leider), vergeving, relaties, slachtofferschap, geven en ontvangen.

Ik vond het fijn om de tijd te nemen om het boek te lezen. Niet in één stuk achter elkaar, maar soms juist even wegleggen of passages opnieuw lezen. Om zo woorden en zinnen echt binnen te laten komen en nog meer betekenis te geven. Het is ook echt fascinerend hoe het boek aan de haal kon gaan met mijn manier van denken.

Het lezen heeft mij nog meer getriggerd om op een andere manier naar het leven en de wereld te kijken. Meer vanuit eenheid en gelijkheid. We zijn allemaal één. En dat gaat dus niet over veroordelen, uitzonderen, vergelijken, competitie. Verder dat verandering van binnenuit komt. Vanuit onze denkgeest. En als laatste dat je altijd een keuze hebt over je gedachten. En dat je in ieder moment kunt kiezen om de shift te maken van de angst van het ego naar de liefde van de Heilige Geest. En die shift is een Wonder.

Ik ben blij dat ik het boek heb gelezen. Het heeft me verrijkt en ben nu nog meer benieuwd naar ‘Een cursus in Wonderen’.

Een aanrader? Ik kan me aansluiten bij de formulering in het boek ‘niet voor iedereen en toch verplicht’. Als je denkt ‘niet voor mij’, dan klopt dat waarschijnlijk. Maar als je juist nieuwsgierig bent, dan zou ik het zeker (met open mind en open heart) gaan lezen. En laat je verwonderen.

Lees minder

Willem geeft goede tips om met moeilijkheden om te gaan

 • Marloes van der Velde
 • 08/04/2024

Het bekende en dikke boek ‘Een Cursus in Wonderen’ probeer ik al twee jaar als e-book te lezen. Verder dan ongeveer 30 pagina’s kom ik niet door o.a. ...

Lees recensie

Het bekende en dikke boek ‘Een Cursus in Wonderen’ probeer ik al twee jaar als e-book te lezen. Verder dan ongeveer 30 pagina’s kom ik niet door o.a. het ingewikkelde taalgebruik. Iemand raadde me daarom het boek ‘Ingangen tot een Cursus in Wonderen’ van Willem Glaudemans aan. Al op pagina 13 hiervan werd me duidelijk waarom ik ‘Een cursus in wonderen’ nog niet heb weten te lezen. Iets met ego, oeps! Met ‘De ingangen tot…’ hoopte ik een beknopte samenvatting van de Cursus in handen te hebben. Het blijkt meer dan dat. Na het lezen van ‘De ingangen tot…’ heb ik namelijk ook een uitleg hoe het beste de Cursus te lezen. Daarnaast stak het mij, door begrip te hebben voor het taalgebruik van de Cursus, door uitleg te geven over de mens en zijn leerproces, een hart onder de riem om tóch de Cursus te gaan lezen. Ik ben namelijk niet de enige die met de moeilijkheid ervan worstelt en Willem geeft goede tips hiermee om te gaan.

Wat ik fijn vind aan ‘Ingangen tot een Cursus in Wonderen’ is dat het boek makkelijk leest en dat ieder hoofdstuk verschillende kaders bevat waarin puntsgewijs een samenvatting staat. Heel overzichtelijk en handig terug te zoeken. Van het begin tot het einde bevat het boek eye openers en kon ik me herkennen in diverse voorbeelden. Ai, wederom iets met ego (en angst). Dit betekent gelukkig ook dat ik nog een hoop kan leren uit de Cursus zelf! ‘Ingangen tot een Cursus in Wonderen’ is een boek dat ik ongetwijfeld meermaals zal lezen, omdat ik er iedere keer andere inspiratie uit zal halen. Door de inzichten die ik verkreeg uit het boek is het contact met diverse mensen in mijn omgeving veranderd, in positieve zin. En dit alles enkel en alleen door zelf te veranderen. Wauw!

Ik heb ‘Ingangen tot een Cursus in Wonderen’ inmiddels aangeraden aan verschillende vrienden waarvan een aantal het heeft besteld en ook aan het lezen is. Net als ik zijn zij erg enthousiast en leren zij hier veel uit, ook al kenden zij het originele ‘Een Cursus in Wonderen’ nog niet. Kortom: ‘Ingangen tot een Cursus in Wonderen’ is geschikt voor mensen die al wel en mensen die nog niet bekend zijn met de Cursus en is leerzaam voor iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke ontwikkeling. Ik gun iedereen het lezen ervan, want zoals ik het ervaar word je er een fijner mens van. Voor jezelf en hierdoor ook voor anderen.

Als ik het boek 6 sterren kon geven gaf ik het er 6! Dus het krijgt van mij absoluut de 5 sterren die er te geven zijn.

Lees minder

Dit boek heeft mij geholpen om ‘Een cursus in wonderen’ open en ontspannen op te pakken

 • Anke Buis
 • 12/04/2024

De titel ‘Ingangen tot een cursus in wonderen’ geeft volgens mij goed weer wat je van dit boek kan verwachten: meer dan één ingang tot het roemrijke ...

Lees recensie

De titel ‘Ingangen tot een cursus in wonderen’ geeft volgens mij goed weer wat je van dit boek kan verwachten: meer dan één ingang tot het roemrijke boek ‘Een Cursus in Wonderen’. ‘Ingangen in een cursus in wonderen’ heeft mij inzicht gegeven in de achtergrond, begrippen en diepgang van ‘Een Cursus in Wonderen’ .

Het viel mij op dat de woorden in het boek, net als de titel, zorgvuldig zijn gekozen. De taal is helder en liet heel prettig ruimte voor mijn eigen beleving als lezer. Ik vond het boek gemakkelijk te lezen, de indeling vind ik overzichtelijk, het is niet dik en heeft mij een goed beeld gegeven van ‘Een Cursus in Wonderen’.

‘Een Cursus in Wonderen’ heb ik al een paar jaar in huis, maar ik kwam niet door de eerste hoofdstukken heen. Met ‘Ingangen tot een cursus in wonderen’ hoopte ik te ontdekken of ik ‘Een Cursus in Wonderen’ wilde lezen en hoe ik het beste kon beginnen. Het boek heeft zeker aan deze verwachting voldaan. Na het lezen voelde ik mij nieuwsgierig en vrij om ‘Een Cursus in Wonderen’ te lezen. Het heeft mij geholpen om ‘Een cursus in wonderen’ open en ontspannen op te pakken.

‘Ingangen tot een cursus in wonderen’ raad ik zeker aan voor wie meer wil weten over ‘Een cursus in wonderen’ of wie op zoek is naar overzicht en uitleg over ‘Een Cursus in Wonderen’. Het heeft mij antwoord gegeven op de vragen: waar gaat ‘Een Cursus in Wonderen’ over? Waar begin ik aan? Wat kan ik verwachten? Het behandelt belangrijke thema’s en principes uit ‘ Een Cursus in Wonderen’ en geeft tips voor je reis met ‘Een Cursus in Wonderen’.

Ik vond het boek erg prettig om te lezen, als een persoonlijke les, met nuchtere uitleg over diepzinnige onderwerpen. Het is duidelijk met kennis, ervaring sn toewijding geschreven. Ik heb dit boek met veel plezier en gelezen en het is een fijn en inspirerend boek om af en toe weer op te pakken. Ik geef dit boek 5 sterren.

Lees minder

Glaudemans geeft daadwerkelijk ingangen

 • Céline van Aalst
 • 18/04/2024

Misschien heb je het boek Een cursus in wonderen al een tijd in je bezit, maar heb je er nooit echt iets mee gedaan. Zo is het in ieder geval bij ...

Lees recensie

Misschien heb je het boek Een cursus in wonderen al een tijd in je bezit, maar heb je er nooit echt iets mee gedaan. Zo is het in ieder geval bij mij gegaan. Alhoewel ik verhalen hoorde van bekenden die er diep door geraakt werden, ben ik niet verder gekomen dan een paar bladzijden lezen en het doen van een paar lessen uit het bijbehorende werkboek. Met beide handen greep ik dan ook de kans aan om dit boek van Willem Glaudemans te lezen met de hoop dat hij Een cursus in wonderen toegankelijk voor mij zou maken. Dit is gelukt!

Glaudemans beschrijft in een handzaam boek in heldere bewoordingen hoe je Een cursus in wonderen kan lezen en wat het voor jou kan doen. In negen hoofdstukken laat hij belangrijke thematiek uit Een cursus in wonderen voorbij komen. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een stuk dat Glaudemans ‘praktijk’ noemt. Deze stukken zijn ook weer bedoeld om nog meer te verduidelijken. Hij legt uit waarom Een cursus in wonderen geschreven is zoals die geschreven is. Met deze uitleg ben ik met veel meer begrip Een cursus in wonderen gaan lezen en daarmee met meer acceptatie dan ik daarvoor had. Daarnaast ben ik begonnen met de lessen uit het werkboek. Glaudemans beschrijft het werkboek als het kloppend hart van de Cursus. Volgens Glaudemans leert het je de relatie te leggen met de Heilige Geest, heeft het de potentie je Thuis te brengen, ervoor te zorgen dat jij niet denkt je ego te zijn en je innerlijke vrede te geven. Deze mooie en pure belofte is de essentie van de Cursus. Daarvoor doe je het!

Glaudemans geeft daadwerkelijk ingangen, en misschien kan je het ook wel houvast noemen, om aan de slag te gaan met de Cursus. Alhoewel niet alle thema’s even makkelijk te doorgronden zijn – met name het laatste hoofdstuk over metafysica vond ik pittig en zal ik nog zeker een paar keer herlezen – helpt het enorm om de Cursus op waarde te schatten. Graag sluit ik af met citaat dat tot nadenken stemt: “De wereld op zichzelf is niets. Jouw denkgeest moet er betekenis aan geven.” (werkboek les 132.4:1-2)

Lees minder

Inleiding 7

1 Wonderboek of goochelcursus? 9
Over de taal en het ontstaan van de Cursus

2 Het ego, iets waanzinnigs 26
Over eigenschappen en wetten van het ego

3 Luisteren naar je Vriend 49
Over de relatie met de Heilige Geest

4 Het kloppend hart van de Cursus 63
Over het Werkboek

5 Doe maar gewoon, dan doe je speciaal genoeg 80
Over speciaalheid

6 Zijn verlossing is de jouwe 94
Over wederkerigheid

7 Jezelf compleet maken of compleet zijn 106
Over speciale en heilige relaties

8 Zonder vergeving blijf ik blind 121
Over vergeving

9 Is de wereld echt een illusie? 143
Over de metafysica

Dankwoord 168

Literatuur 169

Vindplaatsaanduiding van citaten 173

Verder in Cursus-land 174

Over de auteur 176

18,50

Je bestelt bij

Ook beschikbaar als

Ebook
€ 12.99

Meer info ➔

Paperback
Op voorraad
 • Gratis verzending vanaf €19,95
 • Op werkdagen voor 20.00 besteld, binnen 48 uur in huis (NL)

Je bestelt bij

Ook beschikbaar als

Ebook
€ 12.99


Over de auteur ➔

Willem Glaudemans

Willem Glaudemans

Willem Glaudemans is al vele jaren een geliefd auteur van AnkhHermes. Hij was de eindredacteur van de vertaling van 'Een cursus in wonderen' en medevertaler van de 'Nag Hammadi-geschriften'. Hij schreef de complete Biblos-serie ('Boek van wonderen', 'Boek van het eeuwige leven', 'Boek van vergeving', 'Boek van de levensmissie', 'Boek van de Universele Wetten', 'Boek van het Licht en de Liefde', 'Boek van het Zelf', 'Boek van het Scheppen'). Een aantal hoofdthema’s waarmee hij zich bezig houdt zijn vergeving, Een cursus in wonderen, levensmissie, non-dualiteit, leven na de dood en schepping. De Biblos-serie is daar het meest tastbare gevolg van.

Meer boeken van deze auteur
Productinfo ➔
 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020210293
 • Pagina's: 176 pagina's
Recensies ➔

Wat vinden anderen van 'Ingangen tot een cursus in wonderen' van Willem Glaudemans

Het boek heeft me echt een inkijkje gegeven in 'Een cursus in wonderen'

 • Gaby Buining
 • 03/04/2024

Al ruim 20 jaar ben ik geïnteresseerd in het boek Een cursus in wonderen.

Iedere keer als het boek weer eens voorbij kwam, bedacht ik wel ...

Lees recensie

Al ruim 20 jaar ben ik geïnteresseerd in het boek Een cursus in wonderen.

Iedere keer als het boek weer eens voorbij kwam, bedacht ik wel een reden waarom het helemaal niet handig was om nu zo’n kostbaar, dik boek aan te schaffen, wat je dan ook nog eens iedere dag ‘moet’ lezen én werken door middel van het werkboek. Zo gingen de jaren voorbij, totdat het boek Ingangen tot een cursus in wonderen op mijn pad kwam.

Niet al te dik, geen al te ingewikkeld taalgebruik, het lezen waard?

Zeer zeker! Vooral de inleiding waarin staat dat zoveel meer mensen net als ik al jaren er niet aan toekomen om de cursus daadwerkelijk te gaan lezen/doen, is al zo verhelderend en gerustellend.

Daardoor begreep ik ook meteen dat het heel logisch is om vaker sommige zinnen te lezen om ze oprecht binnen te laten komen. Dat heb ik dus ook zeker gedaan, waardoor er hoofdstukken waren die ik in een flow las en andere hoofdstukken waar ik niet zo makkelijk doorheen kwam. Tijdens sommige hoofdstukken had mijn ego een groter oordeel dan bij andere hoofdstukken.

Wat me het meest heeft geraakt is het hoofdstuk over vergeving. Ik heb al een aantal boeken gelezen over vergeving, maar het écht oprecht begrijpen waarom je dit voor jezelf doet is nog nooit zo duidelijk geworden als in dit boek. Zo bijzonder hoe een boek je inzichten kan geven, gevoelens kan laten toelaten en dat je voelt dat er een keuze is; De keuze tussen angst en liefde…

Als je geïnteresseerd bent in een andere kijk op het (ego) leven en al wat verder bent in zelfontwikkeling is het een prachtige aanvulling op je huidige kennis. Het is zeker niet voor iedereen geschikt, maar als je al niet bekend bent met Een cursus in wonderen dan zal dit boek ook niet snel je aandacht trekken of op je pad komen.

Ik ben oprecht heel enthousiast, het heeft me echt een inkijkje gegeven in Een cursus in wonderen en ben heel benieuwd naar alle inzichten en groei die nog voor me in het verschiet liggen na het doen van Een cursus in wonderen.

Lees minder

Ik vond het fijn om de tijd te nemen om het boek te lezen

 • Tamara Tunderman
 • 08/04/2024

Met heel veel nieuwsgierigheid ben ik het boek ‘Ingangen tot een cursus in Wonderen’ gaan lezen. Het boek ‘Een Cursus in Wonderen’ komt al ...

Lees recensie

Met heel veel nieuwsgierigheid ben ik het boek ‘Ingangen tot een cursus in Wonderen’ gaan lezen. Het boek ‘Een Cursus in Wonderen’ komt al jaren op mijn pad. Iets houdt me nog tegen om het echt te gaan lezen. Toen dit boek op mijn pad kwam voelde het als een mooie eerste stap.

Door het lezen heb ik een beter beeld van het ontstaan, de opzet en het gebruik van het ‘echte’ boek. En tegelijkertijd heb ik er zo veel mooie wijsheden, diepe inzichten en praktische handvatten uitgehaald over thema’s als ego vs Heilige Geest (innerlijke leider), vergeving, relaties, slachtofferschap, geven en ontvangen.

Ik vond het fijn om de tijd te nemen om het boek te lezen. Niet in één stuk achter elkaar, maar soms juist even wegleggen of passages opnieuw lezen. Om zo woorden en zinnen echt binnen te laten komen en nog meer betekenis te geven. Het is ook echt fascinerend hoe het boek aan de haal kon gaan met mijn manier van denken.

Het lezen heeft mij nog meer getriggerd om op een andere manier naar het leven en de wereld te kijken. Meer vanuit eenheid en gelijkheid. We zijn allemaal één. En dat gaat dus niet over veroordelen, uitzonderen, vergelijken, competitie. Verder dat verandering van binnenuit komt. Vanuit onze denkgeest. En als laatste dat je altijd een keuze hebt over je gedachten. En dat je in ieder moment kunt kiezen om de shift te maken van de angst van het ego naar de liefde van de Heilige Geest. En die shift is een Wonder.

Ik ben blij dat ik het boek heb gelezen. Het heeft me verrijkt en ben nu nog meer benieuwd naar ‘Een cursus in Wonderen’.

Een aanrader? Ik kan me aansluiten bij de formulering in het boek ‘niet voor iedereen en toch verplicht’. Als je denkt ‘niet voor mij’, dan klopt dat waarschijnlijk. Maar als je juist nieuwsgierig bent, dan zou ik het zeker (met open mind en open heart) gaan lezen. En laat je verwonderen.

Lees minder

Willem geeft goede tips om met moeilijkheden om te gaan

 • Marloes van der Velde
 • 08/04/2024

Het bekende en dikke boek ‘Een Cursus in Wonderen’ probeer ik al twee jaar als e-book te lezen. Verder dan ongeveer 30 pagina’s kom ik niet door o.a. ...

Lees recensie

Het bekende en dikke boek ‘Een Cursus in Wonderen’ probeer ik al twee jaar als e-book te lezen. Verder dan ongeveer 30 pagina’s kom ik niet door o.a. het ingewikkelde taalgebruik. Iemand raadde me daarom het boek ‘Ingangen tot een Cursus in Wonderen’ van Willem Glaudemans aan. Al op pagina 13 hiervan werd me duidelijk waarom ik ‘Een cursus in wonderen’ nog niet heb weten te lezen. Iets met ego, oeps! Met ‘De ingangen tot…’ hoopte ik een beknopte samenvatting van de Cursus in handen te hebben. Het blijkt meer dan dat. Na het lezen van ‘De ingangen tot…’ heb ik namelijk ook een uitleg hoe het beste de Cursus te lezen. Daarnaast stak het mij, door begrip te hebben voor het taalgebruik van de Cursus, door uitleg te geven over de mens en zijn leerproces, een hart onder de riem om tóch de Cursus te gaan lezen. Ik ben namelijk niet de enige die met de moeilijkheid ervan worstelt en Willem geeft goede tips hiermee om te gaan.

Wat ik fijn vind aan ‘Ingangen tot een Cursus in Wonderen’ is dat het boek makkelijk leest en dat ieder hoofdstuk verschillende kaders bevat waarin puntsgewijs een samenvatting staat. Heel overzichtelijk en handig terug te zoeken. Van het begin tot het einde bevat het boek eye openers en kon ik me herkennen in diverse voorbeelden. Ai, wederom iets met ego (en angst). Dit betekent gelukkig ook dat ik nog een hoop kan leren uit de Cursus zelf! ‘Ingangen tot een Cursus in Wonderen’ is een boek dat ik ongetwijfeld meermaals zal lezen, omdat ik er iedere keer andere inspiratie uit zal halen. Door de inzichten die ik verkreeg uit het boek is het contact met diverse mensen in mijn omgeving veranderd, in positieve zin. En dit alles enkel en alleen door zelf te veranderen. Wauw!

Ik heb ‘Ingangen tot een Cursus in Wonderen’ inmiddels aangeraden aan verschillende vrienden waarvan een aantal het heeft besteld en ook aan het lezen is. Net als ik zijn zij erg enthousiast en leren zij hier veel uit, ook al kenden zij het originele ‘Een Cursus in Wonderen’ nog niet. Kortom: ‘Ingangen tot een Cursus in Wonderen’ is geschikt voor mensen die al wel en mensen die nog niet bekend zijn met de Cursus en is leerzaam voor iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke ontwikkeling. Ik gun iedereen het lezen ervan, want zoals ik het ervaar word je er een fijner mens van. Voor jezelf en hierdoor ook voor anderen.

Als ik het boek 6 sterren kon geven gaf ik het er 6! Dus het krijgt van mij absoluut de 5 sterren die er te geven zijn.

Lees minder

Dit boek heeft mij geholpen om ‘Een cursus in wonderen’ open en ontspannen op te pakken

 • Anke Buis
 • 12/04/2024

De titel ‘Ingangen tot een cursus in wonderen’ geeft volgens mij goed weer wat je van dit boek kan verwachten: meer dan één ingang tot het roemrijke ...

Lees recensie

De titel ‘Ingangen tot een cursus in wonderen’ geeft volgens mij goed weer wat je van dit boek kan verwachten: meer dan één ingang tot het roemrijke boek ‘Een Cursus in Wonderen’. ‘Ingangen in een cursus in wonderen’ heeft mij inzicht gegeven in de achtergrond, begrippen en diepgang van ‘Een Cursus in Wonderen’ .

Het viel mij op dat de woorden in het boek, net als de titel, zorgvuldig zijn gekozen. De taal is helder en liet heel prettig ruimte voor mijn eigen beleving als lezer. Ik vond het boek gemakkelijk te lezen, de indeling vind ik overzichtelijk, het is niet dik en heeft mij een goed beeld gegeven van ‘Een Cursus in Wonderen’.

‘Een Cursus in Wonderen’ heb ik al een paar jaar in huis, maar ik kwam niet door de eerste hoofdstukken heen. Met ‘Ingangen tot een cursus in wonderen’ hoopte ik te ontdekken of ik ‘Een Cursus in Wonderen’ wilde lezen en hoe ik het beste kon beginnen. Het boek heeft zeker aan deze verwachting voldaan. Na het lezen voelde ik mij nieuwsgierig en vrij om ‘Een Cursus in Wonderen’ te lezen. Het heeft mij geholpen om ‘Een cursus in wonderen’ open en ontspannen op te pakken.

‘Ingangen tot een cursus in wonderen’ raad ik zeker aan voor wie meer wil weten over ‘Een cursus in wonderen’ of wie op zoek is naar overzicht en uitleg over ‘Een Cursus in Wonderen’. Het heeft mij antwoord gegeven op de vragen: waar gaat ‘Een Cursus in Wonderen’ over? Waar begin ik aan? Wat kan ik verwachten? Het behandelt belangrijke thema’s en principes uit ‘ Een Cursus in Wonderen’ en geeft tips voor je reis met ‘Een Cursus in Wonderen’.

Ik vond het boek erg prettig om te lezen, als een persoonlijke les, met nuchtere uitleg over diepzinnige onderwerpen. Het is duidelijk met kennis, ervaring sn toewijding geschreven. Ik heb dit boek met veel plezier en gelezen en het is een fijn en inspirerend boek om af en toe weer op te pakken. Ik geef dit boek 5 sterren.

Lees minder

Glaudemans geeft daadwerkelijk ingangen

 • Céline van Aalst
 • 18/04/2024

Misschien heb je het boek Een cursus in wonderen al een tijd in je bezit, maar heb je er nooit echt iets mee gedaan. Zo is het in ieder geval bij ...

Lees recensie

Misschien heb je het boek Een cursus in wonderen al een tijd in je bezit, maar heb je er nooit echt iets mee gedaan. Zo is het in ieder geval bij mij gegaan. Alhoewel ik verhalen hoorde van bekenden die er diep door geraakt werden, ben ik niet verder gekomen dan een paar bladzijden lezen en het doen van een paar lessen uit het bijbehorende werkboek. Met beide handen greep ik dan ook de kans aan om dit boek van Willem Glaudemans te lezen met de hoop dat hij Een cursus in wonderen toegankelijk voor mij zou maken. Dit is gelukt!

Glaudemans beschrijft in een handzaam boek in heldere bewoordingen hoe je Een cursus in wonderen kan lezen en wat het voor jou kan doen. In negen hoofdstukken laat hij belangrijke thematiek uit Een cursus in wonderen voorbij komen. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een stuk dat Glaudemans ‘praktijk’ noemt. Deze stukken zijn ook weer bedoeld om nog meer te verduidelijken. Hij legt uit waarom Een cursus in wonderen geschreven is zoals die geschreven is. Met deze uitleg ben ik met veel meer begrip Een cursus in wonderen gaan lezen en daarmee met meer acceptatie dan ik daarvoor had. Daarnaast ben ik begonnen met de lessen uit het werkboek. Glaudemans beschrijft het werkboek als het kloppend hart van de Cursus. Volgens Glaudemans leert het je de relatie te leggen met de Heilige Geest, heeft het de potentie je Thuis te brengen, ervoor te zorgen dat jij niet denkt je ego te zijn en je innerlijke vrede te geven. Deze mooie en pure belofte is de essentie van de Cursus. Daarvoor doe je het!

Glaudemans geeft daadwerkelijk ingangen, en misschien kan je het ook wel houvast noemen, om aan de slag te gaan met de Cursus. Alhoewel niet alle thema’s even makkelijk te doorgronden zijn – met name het laatste hoofdstuk over metafysica vond ik pittig en zal ik nog zeker een paar keer herlezen – helpt het enorm om de Cursus op waarde te schatten. Graag sluit ik af met citaat dat tot nadenken stemt: “De wereld op zichzelf is niets. Jouw denkgeest moet er betekenis aan geven.” (werkboek les 132.4:1-2)

Lees minder
Inhoud ➔

Inleiding 7

1 Wonderboek of goochelcursus? 9
Over de taal en het ontstaan van de Cursus

2 Het ego, iets waanzinnigs 26
Over eigenschappen en wetten van het ego

3 Luisteren naar je Vriend 49
Over de relatie met de Heilige Geest

4 Het kloppend hart van de Cursus 63
Over het Werkboek

5 Doe maar gewoon, dan doe je speciaal genoeg 80
Over speciaalheid

6 Zijn verlossing is de jouwe 94
Over wederkerigheid

7 Jezelf compleet maken of compleet zijn 106
Over speciale en heilige relaties

8 Zonder vergeving blijf ik blind 121
Over vergeving

9 Is de wereld echt een illusie? 143
Over de metafysica

Dankwoord 168

Literatuur 169

Vindplaatsaanduiding van citaten 173

Verder in Cursus-land 174

Over de auteur 176