Huidhonger

Aanraking is van levensbelang

Huidhonger - cover
Huidhonger - achterkant
Bekijk de achterkant
Bekijk de voorkant

Download het gratis fragment

Huidhonger van Bruno Müller-Oerlinghausen en Gabriele Mariell Kiebgis is een absolute aanrader voor iedereen die meer wil weten over het belang van aanraking. Dat belang is namelijk groot: als we te weinig huidcontact hebben, kunnen we letterlijk ziek worden, aanraking is een eerste levensbehoefte. Een aai, een kus, een knuffel, de kleinste aanraking kan al heel veel effect hebben, zowel voor de gever als de ontvanger.

Huidhonger van Bruno Müller-Oerlinghausen en Gabriele Mariell Kiebgis is een absolute aanrader voor iedereen die meer wil weten over het belang van aanraking. Dat belang is namelijk groot: als we te weinig huidcontact hebben, kunnen we letterlijk ziek worden, aanraking is een eerste levensbehoefte. Een aai, een kus, een knuffel, de kleinste aanraking kan al heel veel effect hebben, zowel voor de gever als de ontvanger. Dit boek laat de fascinerende en helende werking van aanraking zien en hoe je deze kunt inzetten. Voor jezelf en anderen, bij diverse aandoeningen en voor je algehele welbevinden. Het staat vol praktische tips, oefeningen, voorbeelden van manieren van aanraken en verhalen uit de praktijk. Aanraking helpt je letterlijk en figuurlijk beter in je vel te zitten, het is communicatie die onder je huid gaat.

Lees meer ➔

Huidhonger van Bruno Müller-Oerlinghausen en Gabriele Mariell Kiebgis is een absolute aanrader voor iedereen die meer wil weten over het belang van aanraking. Dat belang is namelijk groot: als we te weinig huidcontact hebben, kunnen we letterlijk ziek worden, aanraking is een eerste levensbehoefte. Een aai, een kus, een knuffel, de kleinste aanraking kan al heel veel effect hebben, zowel voor de gever als de ontvanger. Dit boek laat de fascinerende en helende werking van aanraking zien en hoe je deze kunt inzetten. Voor jezelf en anderen, bij diverse aandoeningen en voor je algehele welbevinden. Het staat vol praktische tips, oefeningen, voorbeelden van manieren van aanraken en verhalen uit de praktijk. Aanraking helpt je letterlijk en figuurlijk beter in je vel te zitten, het is communicatie die onder je huid gaat.

Lees meer >
Over de auteur
Productinfo
Recensies
Inhoud

Bruno Müller-Oerlinghausen

Bruno Müller-Oerlinghausen was verbonden aan de Vrije Universiteit van Berlijn. Hij geniet internationaal aanzien voor zijn onderzoek naar de behandeling van depressie met lichaamsgerichte therapie. 

Meer boeken van deze auteur

Gabriele Mariell Kiebgis

Gabriele Mariell Kiebgis is massage en lichaamstherapeut en expert op het gebied van de verschillende behandelmethoden. Ze ontwikkelde een speciale psychoactieve massagetechniek.

Meer boeken van deze auteur

Productinfo

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789020216240
  • Pagina's: 240 pagina's
  • Vertaler: Alexander van Kesteren, Katja Kaiser

Wat vinden anderen van 'Huidhonger'?

 

 

Een naslagwerk

  • Marianne Römers
  • 21/02/2020

Huidhonger! Deze titel roept een hele hoop vragen op en de informatie op de achterkant van het boek beantwoordt al een deel van die vragen, maar lang niet ...

Lees recensie

Huidhonger! Deze titel roept een hele hoop vragen op en de informatie op de achterkant van het boek beantwoordt al een deel van die vragen, maar lang niet allemaal. Aanraken – want daar gaat het over in dit boek – het lijkt zo gewoon en het is ook gewoon, maar staan we wel eens stil bij het feit wat aanraken met ons doet?
Dus ja, zonder ook maar een letter van de inhoud te hebben gelezen, was ik al getriggerd door dit boek.

De auteurs laten je inzien dat aanraken verbonden is met onze levenskracht. Ze geven uitleg over de samenhang tussen lichaam geest en de ziel, maar ook de koppeling die gemaakt wordt tussen psychische problemen en huidaandoeningen. En dat therapieën met helende aanrakingen vaak met succes worden toegepast. Ze laten je kennismaken met allerlei massagetechnieken, hoe de massage wordt uitgevoerd en bij welke klachten het kan worden ingezet.

Onze huid is meer dan een schild dat onze binnenkant beschermt en dan dat we aan de buitenkant laten zien. Halverwege het boek heb je al heel wat inzichten opgedaan, zoals het feit dat aanraken in dit digitale tijdperk steeds minder wordt, men is te veel bezig met zijn telefoon en te weinig met fysieke contacten. Ook alleenstaanden (en dat zijn er steeds meer) worden minder aangeraakt. De huid schreeuwt om aandacht om aangeraakt te worden, maar hoe doe je dat als je alleen bent? Belangrijker is nog, zijn we er bewust van dat we zo weinig worden aangeraakt en wat dat gemis met ons doet? Vandaar de toepasselijke titel, huidhonger.

Al lezend bekruipt mij toch het gevoel, is dit nu wat ik van dit boek verwacht had? Het boek is zeer goed ingedeeld en je hoeft maar naar de inhoudsopgave te gaan om iets op te zoeken en desbetreffende bladzijde te lezen. Ook de talloze verwijzingen zijn allemaal terug te vinden in de bijlage, noten en verklarende woordenlijst. De oefeningen die in het boek staan zijn duidelijk en goed uit te voeren, maar het is zo klinisch geschreven dat je aandacht verslapt als je een paar hoofdstukken hebt gelezen. Nu is het ook geschreven vanuit wetenschappelijk oogpunt met een verwijzing naar de samenhang tussen lichaam, geest en ziel maar ik voel mij er niet door geraakt, ik mis een stukje diepgang, bijvoorbeeld, wat doet het met je ziel als je een huidziekte hebt of niet graag aangeraakt wilt worden?

Het is meer een naslagwerk dan dat het een boek is dat een spirituele opening bewerkstelligt en er zullen genoeg mensen zijn die dat juist prettig vinden, geen zweverig gedoe maar een boek gebaseerd op wetenschappelijke feiten.

Dit boek verdient het om gelezen te worden al is het maar dat je na het lezen van dit boek bewust bent geworden wat aanraking met je kan doen en wat je er zelf aan kan doen.

Lees minder

Een boek met leuke oefeningen

  • Jozefien Kiekens
  • 06/02/2020

Huidhonger. Aanraking is een eerste levensbehoefte. Deze zin slaat bij mij in als een bom. Eerste levensbehoefte? Oei, ik herinner me niet dat ik als kind ...

Lees recensie

Huidhonger. Aanraking is een eerste levensbehoefte. Deze zin slaat bij mij in als een bom. Eerste levensbehoefte? Oei, ik herinner me niet dat ik als kind geknuffeld werd. Een aai over je bol, dat wel. Maar knuffelen niet. Ik hou er ook niet van als mensen die je nauwelijks kent je innig willen knuffelen. Dit boek wil ik lezen. Hoe erg is het? Kan ik mezelf nog genezen?

Over het belang van knuffelen in de kindertijd gaat het boek niet echt maar wel over het belang van aanraking. De grootste boodschap is dat massages, therapeutische massages, mensen met psychische ziektes zoals depressie kunnen helpen. Indrukwekkend! Neem geen pilletje maar laat jezelf eens verwennen. De massage is een middel voor de patiënt om terug contact met zijn lichaam te maken. De huid geeft allerlei signalen door aan de zenuwen en hersenen met verbluffende resultaten.

Verder staan er ook een aantal leuke oefeningetjes in die je zelf kan doen om de deugddoende effecten van aanraking te ervaren. Een voorbeeld: plaats je vingertoppen bovenop je hoofd. Maak met een zachte druk draaiende bewegingen in de richting van je oren en terug naar boven. Loop dan met je handen naar je achterhoofd, terug naar boven, naar je voorhoofd en terug. Je kan het overal doen, het duurt maar een paar minuten en je bent helemaal verfrist.

Wat het boek mij zeker bijgebracht heeft, is het goede voornemen mijn partner wat vaker te masseren. En hopelijk een massage terug te krijgen.

Lees minder

Het boek valt soms in herhaling

  • Rosita Vries
  • 13/02/2020

Huidhonger is een handzaam boek, prima als introductie op verdere lezing over aanraking en gezondheid. Op praktisch niveau kan het een handig boek ...

Lees recensie

Huidhonger is een handzaam boek, prima als introductie op verdere lezing over aanraking en gezondheid. Op praktisch niveau kan het een handig boek zijn voor moeders om de relatie met hun (jonge) kinderen te verbeteren middels massage. Of voor partners die elkaar weer willen leren vinden. Of mensen die kampen met een depressie om weer te leren voelen. Fijn ook dat er veel is onderbouwd met wetenschappelijke bronnen, maar niet zoveel dat het als een scriptie voelt. Minpuntjes: soms valt het boek in herhaling, en de vertaling laat hier en daar een steekje vallen. Sommige onderwerpen worden dermate kort behandeld dat het voelt als een hiaat (het stuk over dermatillomanie, oftewel het dwangmatig krabben aan de eigen huid had van mij uitvoeriger gemogen).

Lees minder

Duidelijk, informatief en praktisch

  • Joanna van Beek
  • 21/02/2020

Het boek Huidhonger gaat over de kracht van aanraking. En hoe vergeten deze, volgens de schrijvers, eerste levensbehoefte vaak wordt in onze ...

Lees recensie

Het boek Huidhonger gaat over de kracht van aanraking. En hoe vergeten deze, volgens de schrijvers, eerste levensbehoefte vaak wordt in onze maatschappij. Blijken wij mensen, ondanks de grote behoefte eraan, elkaar juist nog minder aan te gaan raken door afleidingen van onder andere social media.

Het omslag van het boek geeft de kleur van de huid weer en het thema komt met de tekst heel duidelijk naar voren. Mijn nieuwsgierigheid wordt erdoor gewekt. Ik vind de omslag prettig en uitnodigend. Het onderwerp raakt  iets in mij, waardoor ik er graag meer over te weten wil komen.

Ik hoopte vooraf door het lezen van het boek mijn kennis over het onderwerp aanraken te vergroten, tips en nieuwe inzichten op te doen. Deze behoefte is zeker beantwoord. Het boek is duidelijk, informatief en praktisch geschreven en wordt op geen enkel moment te theoretisch.

In verschillende hoofdstukken wordt aanraking in verschillende facetten en thema’s beschreven en toegelicht. De aanrakingenpiramide bijvoorbeeld en aanraken als communicatievorm, alsmede helende aanraking in de praktijk.

Ik vind Huidhonger een mooi naslagwerk, voor wie in het onderwerp is geïnteresseerd zeker een aanrader. Er is veel kennis uit te halen voor zowel de beginneling als de meer in het onderwerp ervaren lezer. Uitgebreid, doordat de schrijvers ook veel aandacht en ruimte gemaakt hebben voor praktische oefeningen. En, voor wie zich nog verder wil verdiepen is er ook een bijlage met tips en advies voor aanvullende literatuur toegevoegd. Ik zou de lezer zeker adviseren dit boek toe te voegen aan de boekenlijst.

Lees minder

Voorwoord 9

Inleiding 13
–– Aanraking: communicatie die onder de huid kruipt 13
–– Alledaagse aanrakingen 14
–– Wat kun je verwachten van dit boek? 16

1. Aanraking: een vitaal vermogen dat vaak vergeten wordt 19
–– De taalbibliotheek van ons lichaam 19
–– In den beginne was er het lichaam: de geschiedenis van de moderne lichaamstherapie 22
–– Verlies van een menselijke basisvaardigheid: wie raakt ons nog aan? 23
–– Ruimte voor aanraking: een atlas van lichaamsgebieden 25
–– ‘Blijf van me af!’ – Angst voor aanraking en contactfobieën 27
–– ‘Mama, als we knuffelen repareren we elkaar’ 28
–– Ik raak een steen, een dier of een boom aan 30

2. Het lichaamsego: hoe ontstaat ons zelf? 33
–– De eenheid van lichaam en geest 33
–– Ons zelf: gevoelens en de signalen van ons lichaam 35
–– Hoe ontwikkelt het lichamelijk zelf zich tijdens de zwangerschap? 37
–– Het belang van lichamelijk contact tussen moeder en kind 40
–– Mijn lichaam in de wereld: ervaringen en herinneringen van het lichamelijk geheugen 42
–– Coherentie: de basis van ons psychisch en lichamelijk welzijn 46
–– Hoe we het lichaam van de ander waarnemen 49
–– Dialoog met ons spiegelbeeld. Schaamte en het objectiverende oog van de ander 50
–– Herinneringen aan goede en slechte aanrakingen geven ons leven vorm 51

3. Tastzin: het geheugen van onze huid 55
–– Onze huid, een multifunctioneel communicatieorgaan 55
–– Wat is tactiel en wat is haptisch? 57
–– Hoe is onze huid opgebouwd en wat kan ze allemaal? 59
–– Lichaamsgrens en lichaamsbekleding 61
–– De anatomische verbinding tussen huid en zenuwstelsel 61
–– Hoe communiceert de huid met de hersenen? 63
–– Van aanraking naar welbevinden: het sensorisch zenuwnetwerk 65
–– De aanrakingsovereenkomsten tussen dermatologie en psychiatrie 69

4. Helende aanraking in de praktijk 73
–– De aanrakingenpiramide 74
–– Massage: de oudste therapie 76
–– Medische massages en andere massagetechnieken 76
–– Voorbeelden van verschillende massagetechnieken 79
–– Nog meer voorbeelden van massagetechnieken 82
–– Verschillende soorten helende aanrakingen 86
–– Welke factoren beïnvloeden het effect van therapeutische aanraking? 91
–– Drie full-body-massages met psychische effecten 93
–– Wat is een therapeutische massage? 98
–– Het wederkerige proces 99
–– Waarom gaan mensen op zoek naar professionele aanraking? 99

5. Helende aanraking – wat zegt de wetenschap? 103
–– Wie geneest heeft gelijk. Klopt dat? 103
–– Serieuze onderzoeken 104
–– Waarom is het zo moeilijk om goed onderzoek te doen naar de resultaten van massage? 105
–– Helende aanraking bij gezonde mensen 107
–– Massage bij depressie 110
–– Onderzoeken naar de antidepressieve werking van massage 116
–– De antidepressieve en pijn verlichtende werking van massage bij chronische rugpijn 120
–– Hoe kan de antidepressieve werking van helende aanraking worden verklaard? 122
–– Een verklaring voor de antidepressieve massagewerking op het vlak van beleving en gedrag 129

6. Stoornissen in de lichaamsbeleving en hun behandeling 131
–– Stoornissen in lichaamswaarneming, lichaamsbeeld en lichaamsgevoel 131
–– Ontwikkeling van de lichaamspsychotherapie 135
–– Wanneer is tactiele stimulatie bij stoornissen in de lichaamsbeleving van nut? 137
–– Het neopreenpak bij anorexia en andere verstoringen van het lichaamsbeeld 140

7. De praktijk: ik raak mij aan, ik raak jou aan, jij raakt mij aan 141
–– Begin meteen 141
–– Bewustzijn voor het eigen lichaam – lichaamswaarneming 142
–– Aandacht 144
–– Zelfaanraking van ‘s ochtends tot ‘s avonds 146
–– Verlegenheidsaanrakingen 150
–– Lichaamsbegrenzing 151
–– Lichaamsgeheugen 152
–– Tastzin 153
–– Beleef je zintuigen 154
–– Een verrassing voor je lichaam 156
–– Ontdek je eigen aanrakingsbehoefte 157
–– Helende aanraking in het dagelijks leven 158

8. Erotische aanraking 161
–– De een leidt, de ander volgt: tango Argentino 162
–– Welness voor stellen 163
–– Lef en Lust 163
–– De geestelijke wereld van tantra 168

9. Aanrakingen in verschillende culturen, vroeger en nu 173
–– De etiquette van aanraking 173
–– Aanraking binnen de wereldreligies 175
–– Rituele aanrakingen 180
–– Aanraking, lichaamscontact en seksualiteit in het Europa van de achttiende en negentiende eeuw 183
–– En tegenwoordig? 186

Noten 189
Verklarende woordenlijst 211
Verder lezen 217
Literatuurlijst 221
Dankwoord 237

24,50

Je bestelt bij

Ook beschikbaar als

Ebook
€ 14.99

Meer info ➔

Paperback
Op voorraad
  • Gratis verzending
  • Op werkdagen voor 20.00 besteld, binnen 48 uur in huis (NL)

Je bestelt bij

Ook beschikbaar als

Ebook
€ 14.99


Over de auteur ➔

Bruno Müller-Oerlinghausen

Bruno Müller-Oerlinghausen was verbonden aan de Vrije Universiteit van Berlijn. Hij geniet internationaal aanzien voor zijn onderzoek naar de behandeling van depressie met lichaamsgerichte therapie. 

Meer boeken van deze auteur

Gabriele Mariell Kiebgis

Gabriele Mariell Kiebgis is massage en lichaamstherapeut en expert op het gebied van de verschillende behandelmethoden. Ze ontwikkelde een speciale psychoactieve massagetechniek.

Meer boeken van deze auteur
Productinfo ➔
  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789020216240
  • Pagina's: 240 pagina's
  • Vertaler: Alexander van Kesteren, Katja Kaiser
Recensies ➔

Wat vinden anderen van 'Huidhonger'?

 

 

Een naslagwerk

  • Marianne Römers
  • 21/02/2020

Huidhonger! Deze titel roept een hele hoop vragen op en de informatie op de achterkant van het boek beantwoordt al een deel van die vragen, maar lang niet ...

Lees recensie

Huidhonger! Deze titel roept een hele hoop vragen op en de informatie op de achterkant van het boek beantwoordt al een deel van die vragen, maar lang niet allemaal. Aanraken – want daar gaat het over in dit boek – het lijkt zo gewoon en het is ook gewoon, maar staan we wel eens stil bij het feit wat aanraken met ons doet?
Dus ja, zonder ook maar een letter van de inhoud te hebben gelezen, was ik al getriggerd door dit boek.

De auteurs laten je inzien dat aanraken verbonden is met onze levenskracht. Ze geven uitleg over de samenhang tussen lichaam geest en de ziel, maar ook de koppeling die gemaakt wordt tussen psychische problemen en huidaandoeningen. En dat therapieën met helende aanrakingen vaak met succes worden toegepast. Ze laten je kennismaken met allerlei massagetechnieken, hoe de massage wordt uitgevoerd en bij welke klachten het kan worden ingezet.

Onze huid is meer dan een schild dat onze binnenkant beschermt en dan dat we aan de buitenkant laten zien. Halverwege het boek heb je al heel wat inzichten opgedaan, zoals het feit dat aanraken in dit digitale tijdperk steeds minder wordt, men is te veel bezig met zijn telefoon en te weinig met fysieke contacten. Ook alleenstaanden (en dat zijn er steeds meer) worden minder aangeraakt. De huid schreeuwt om aandacht om aangeraakt te worden, maar hoe doe je dat als je alleen bent? Belangrijker is nog, zijn we er bewust van dat we zo weinig worden aangeraakt en wat dat gemis met ons doet? Vandaar de toepasselijke titel, huidhonger.

Al lezend bekruipt mij toch het gevoel, is dit nu wat ik van dit boek verwacht had? Het boek is zeer goed ingedeeld en je hoeft maar naar de inhoudsopgave te gaan om iets op te zoeken en desbetreffende bladzijde te lezen. Ook de talloze verwijzingen zijn allemaal terug te vinden in de bijlage, noten en verklarende woordenlijst. De oefeningen die in het boek staan zijn duidelijk en goed uit te voeren, maar het is zo klinisch geschreven dat je aandacht verslapt als je een paar hoofdstukken hebt gelezen. Nu is het ook geschreven vanuit wetenschappelijk oogpunt met een verwijzing naar de samenhang tussen lichaam, geest en ziel maar ik voel mij er niet door geraakt, ik mis een stukje diepgang, bijvoorbeeld, wat doet het met je ziel als je een huidziekte hebt of niet graag aangeraakt wilt worden?

Het is meer een naslagwerk dan dat het een boek is dat een spirituele opening bewerkstelligt en er zullen genoeg mensen zijn die dat juist prettig vinden, geen zweverig gedoe maar een boek gebaseerd op wetenschappelijke feiten.

Dit boek verdient het om gelezen te worden al is het maar dat je na het lezen van dit boek bewust bent geworden wat aanraking met je kan doen en wat je er zelf aan kan doen.

Lees minder

Een boek met leuke oefeningen

  • Jozefien Kiekens
  • 06/02/2020

Huidhonger. Aanraking is een eerste levensbehoefte. Deze zin slaat bij mij in als een bom. Eerste levensbehoefte? Oei, ik herinner me niet dat ik als kind ...

Lees recensie

Huidhonger. Aanraking is een eerste levensbehoefte. Deze zin slaat bij mij in als een bom. Eerste levensbehoefte? Oei, ik herinner me niet dat ik als kind geknuffeld werd. Een aai over je bol, dat wel. Maar knuffelen niet. Ik hou er ook niet van als mensen die je nauwelijks kent je innig willen knuffelen. Dit boek wil ik lezen. Hoe erg is het? Kan ik mezelf nog genezen?

Over het belang van knuffelen in de kindertijd gaat het boek niet echt maar wel over het belang van aanraking. De grootste boodschap is dat massages, therapeutische massages, mensen met psychische ziektes zoals depressie kunnen helpen. Indrukwekkend! Neem geen pilletje maar laat jezelf eens verwennen. De massage is een middel voor de patiënt om terug contact met zijn lichaam te maken. De huid geeft allerlei signalen door aan de zenuwen en hersenen met verbluffende resultaten.

Verder staan er ook een aantal leuke oefeningetjes in die je zelf kan doen om de deugddoende effecten van aanraking te ervaren. Een voorbeeld: plaats je vingertoppen bovenop je hoofd. Maak met een zachte druk draaiende bewegingen in de richting van je oren en terug naar boven. Loop dan met je handen naar je achterhoofd, terug naar boven, naar je voorhoofd en terug. Je kan het overal doen, het duurt maar een paar minuten en je bent helemaal verfrist.

Wat het boek mij zeker bijgebracht heeft, is het goede voornemen mijn partner wat vaker te masseren. En hopelijk een massage terug te krijgen.

Lees minder

Het boek valt soms in herhaling

  • Rosita Vries
  • 13/02/2020

Huidhonger is een handzaam boek, prima als introductie op verdere lezing over aanraking en gezondheid. Op praktisch niveau kan het een handig boek ...

Lees recensie

Huidhonger is een handzaam boek, prima als introductie op verdere lezing over aanraking en gezondheid. Op praktisch niveau kan het een handig boek zijn voor moeders om de relatie met hun (jonge) kinderen te verbeteren middels massage. Of voor partners die elkaar weer willen leren vinden. Of mensen die kampen met een depressie om weer te leren voelen. Fijn ook dat er veel is onderbouwd met wetenschappelijke bronnen, maar niet zoveel dat het als een scriptie voelt. Minpuntjes: soms valt het boek in herhaling, en de vertaling laat hier en daar een steekje vallen. Sommige onderwerpen worden dermate kort behandeld dat het voelt als een hiaat (het stuk over dermatillomanie, oftewel het dwangmatig krabben aan de eigen huid had van mij uitvoeriger gemogen).

Lees minder

Duidelijk, informatief en praktisch

  • Joanna van Beek
  • 21/02/2020

Het boek Huidhonger gaat over de kracht van aanraking. En hoe vergeten deze, volgens de schrijvers, eerste levensbehoefte vaak wordt in onze ...

Lees recensie

Het boek Huidhonger gaat over de kracht van aanraking. En hoe vergeten deze, volgens de schrijvers, eerste levensbehoefte vaak wordt in onze maatschappij. Blijken wij mensen, ondanks de grote behoefte eraan, elkaar juist nog minder aan te gaan raken door afleidingen van onder andere social media.

Het omslag van het boek geeft de kleur van de huid weer en het thema komt met de tekst heel duidelijk naar voren. Mijn nieuwsgierigheid wordt erdoor gewekt. Ik vind de omslag prettig en uitnodigend. Het onderwerp raakt  iets in mij, waardoor ik er graag meer over te weten wil komen.

Ik hoopte vooraf door het lezen van het boek mijn kennis over het onderwerp aanraken te vergroten, tips en nieuwe inzichten op te doen. Deze behoefte is zeker beantwoord. Het boek is duidelijk, informatief en praktisch geschreven en wordt op geen enkel moment te theoretisch.

In verschillende hoofdstukken wordt aanraking in verschillende facetten en thema’s beschreven en toegelicht. De aanrakingenpiramide bijvoorbeeld en aanraken als communicatievorm, alsmede helende aanraking in de praktijk.

Ik vind Huidhonger een mooi naslagwerk, voor wie in het onderwerp is geïnteresseerd zeker een aanrader. Er is veel kennis uit te halen voor zowel de beginneling als de meer in het onderwerp ervaren lezer. Uitgebreid, doordat de schrijvers ook veel aandacht en ruimte gemaakt hebben voor praktische oefeningen. En, voor wie zich nog verder wil verdiepen is er ook een bijlage met tips en advies voor aanvullende literatuur toegevoegd. Ik zou de lezer zeker adviseren dit boek toe te voegen aan de boekenlijst.

Lees minder
Inhoud ➔

Voorwoord 9

Inleiding 13
–– Aanraking: communicatie die onder de huid kruipt 13
–– Alledaagse aanrakingen 14
–– Wat kun je verwachten van dit boek? 16

1. Aanraking: een vitaal vermogen dat vaak vergeten wordt 19
–– De taalbibliotheek van ons lichaam 19
–– In den beginne was er het lichaam: de geschiedenis van de moderne lichaamstherapie 22
–– Verlies van een menselijke basisvaardigheid: wie raakt ons nog aan? 23
–– Ruimte voor aanraking: een atlas van lichaamsgebieden 25
–– ‘Blijf van me af!’ – Angst voor aanraking en contactfobieën 27
–– ‘Mama, als we knuffelen repareren we elkaar’ 28
–– Ik raak een steen, een dier of een boom aan 30

2. Het lichaamsego: hoe ontstaat ons zelf? 33
–– De eenheid van lichaam en geest 33
–– Ons zelf: gevoelens en de signalen van ons lichaam 35
–– Hoe ontwikkelt het lichamelijk zelf zich tijdens de zwangerschap? 37
–– Het belang van lichamelijk contact tussen moeder en kind 40
–– Mijn lichaam in de wereld: ervaringen en herinneringen van het lichamelijk geheugen 42
–– Coherentie: de basis van ons psychisch en lichamelijk welzijn 46
–– Hoe we het lichaam van de ander waarnemen 49
–– Dialoog met ons spiegelbeeld. Schaamte en het objectiverende oog van de ander 50
–– Herinneringen aan goede en slechte aanrakingen geven ons leven vorm 51

3. Tastzin: het geheugen van onze huid 55
–– Onze huid, een multifunctioneel communicatieorgaan 55
–– Wat is tactiel en wat is haptisch? 57
–– Hoe is onze huid opgebouwd en wat kan ze allemaal? 59
–– Lichaamsgrens en lichaamsbekleding 61
–– De anatomische verbinding tussen huid en zenuwstelsel 61
–– Hoe communiceert de huid met de hersenen? 63
–– Van aanraking naar welbevinden: het sensorisch zenuwnetwerk 65
–– De aanrakingsovereenkomsten tussen dermatologie en psychiatrie 69

4. Helende aanraking in de praktijk 73
–– De aanrakingenpiramide 74
–– Massage: de oudste therapie 76
–– Medische massages en andere massagetechnieken 76
–– Voorbeelden van verschillende massagetechnieken 79
–– Nog meer voorbeelden van massagetechnieken 82
–– Verschillende soorten helende aanrakingen 86
–– Welke factoren beïnvloeden het effect van therapeutische aanraking? 91
–– Drie full-body-massages met psychische effecten 93
–– Wat is een therapeutische massage? 98
–– Het wederkerige proces 99
–– Waarom gaan mensen op zoek naar professionele aanraking? 99

5. Helende aanraking – wat zegt de wetenschap? 103
–– Wie geneest heeft gelijk. Klopt dat? 103
–– Serieuze onderzoeken 104
–– Waarom is het zo moeilijk om goed onderzoek te doen naar de resultaten van massage? 105
–– Helende aanraking bij gezonde mensen 107
–– Massage bij depressie 110
–– Onderzoeken naar de antidepressieve werking van massage 116
–– De antidepressieve en pijn verlichtende werking van massage bij chronische rugpijn 120
–– Hoe kan de antidepressieve werking van helende aanraking worden verklaard? 122
–– Een verklaring voor de antidepressieve massagewerking op het vlak van beleving en gedrag 129

6. Stoornissen in de lichaamsbeleving en hun behandeling 131
–– Stoornissen in lichaamswaarneming, lichaamsbeeld en lichaamsgevoel 131
–– Ontwikkeling van de lichaamspsychotherapie 135
–– Wanneer is tactiele stimulatie bij stoornissen in de lichaamsbeleving van nut? 137
–– Het neopreenpak bij anorexia en andere verstoringen van het lichaamsbeeld 140

7. De praktijk: ik raak mij aan, ik raak jou aan, jij raakt mij aan 141
–– Begin meteen 141
–– Bewustzijn voor het eigen lichaam – lichaamswaarneming 142
–– Aandacht 144
–– Zelfaanraking van ‘s ochtends tot ‘s avonds 146
–– Verlegenheidsaanrakingen 150
–– Lichaamsbegrenzing 151
–– Lichaamsgeheugen 152
–– Tastzin 153
–– Beleef je zintuigen 154
–– Een verrassing voor je lichaam 156
–– Ontdek je eigen aanrakingsbehoefte 157
–– Helende aanraking in het dagelijks leven 158

8. Erotische aanraking 161
–– De een leidt, de ander volgt: tango Argentino 162
–– Welness voor stellen 163
–– Lef en Lust 163
–– De geestelijke wereld van tantra 168

9. Aanrakingen in verschillende culturen, vroeger en nu 173
–– De etiquette van aanraking 173
–– Aanraking binnen de wereldreligies 175
–– Rituele aanrakingen 180
–– Aanraking, lichaamscontact en seksualiteit in het Europa van de achttiende en negentiende eeuw 183
–– En tegenwoordig? 186

Noten 189
Verklarende woordenlijst 211
Verder lezen 217
Literatuurlijst 221
Dankwoord 237