Herinneren Wie je bent

Werken met het werkboek van Een cursus in wonderen

Herinneren Wie je bent - cover
Herinneren Wie je bent - achterkant
Bekijk de achterkant
Bekijk de voorkant

Download het gratis fragment

In Herinneren Wie je bent beschrijft Elly Clabbers haar weg met het Werkboek van Een cursus in wonderen, haar weerstand en haar inzichten, en de ‘glimpen’ van de herinnering aan haar werkelijke natuur als kind van God. Volgens Een cursus in wonderen is ons leven in deze wereld een illusie, en zijn we in werkelijkheid thuis bij God. Het Tekstboek van de Cursus legt dit uit, het Werkboek leert ons in 365 lessen de illusie te herkennen.

In Herinneren Wie je bent beschrijft Elly Clabbers haar weg met het Werkboek van Een cursus in wonderen, haar weerstand en haar inzichten, en de ‘glimpen’ van de herinnering aan haar werkelijke natuur als kind van God. Volgens Een cursus in wonderen is ons leven in deze wereld een illusie, en zijn we in werkelijkheid thuis bij God. Het Tekstboek van de Cursus legt dit uit, het Werkboek leert ons in 365 lessen de illusie te herkennen. Zowel Tekstboek als Werkboek zijn niet altijd even gemakkelijk te lezen en te hanteren voor iedereen. Elly Clabbers biedt met dit boek een grote steun. Naast haar persoonlijke verhaal geeft ze tips voor een beter begrip van de lessen en het in praktijk brengen daarvan.

Lees meer ➔

In Herinneren Wie je bent beschrijft Elly Clabbers haar weg met het Werkboek van Een cursus in wonderen, haar weerstand en haar inzichten, en de ‘glimpen’ van de herinnering aan haar werkelijke natuur als kind van God. Volgens Een cursus in wonderen is ons leven in deze wereld een illusie, en zijn we in werkelijkheid thuis bij God. Het Tekstboek van de Cursus legt dit uit, het Werkboek leert ons in 365 lessen de illusie te herkennen. Zowel Tekstboek als Werkboek zijn niet altijd even gemakkelijk te lezen en te hanteren voor iedereen. Elly Clabbers biedt met dit boek een grote steun. Naast haar persoonlijke verhaal geeft ze tips voor een beter begrip van de lessen en het in praktijk brengen daarvan.

Lees meer >
Over de auteur
Productinfo
Recensies
Inhoud

Elly Clabbers

Elly Clabbers

Elly Clabbers is moeder, grootmoeder en psychosociaal therapeut. Sinds 15 jaar is ze student en leraar van Een cursus in wonderen, waarbij een juist begrip en de praktische toepassing van het gedachtegoed van de Cursus haar hoogste prioriteit heeft.

Meer boeken van deze auteur

Productinfo

 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020215267
 • Pagina's: 232 pagina's

Wat vinden anderen van 'Herinneren wie je bent' van Elly Clabbers? 

Het heeft mijn verwachtingen overtroffen

 • Marjan van Druenen
 • 01/04/2021

“De wereld is de staat van jouw denkgeest. De uiterlijke weergave van een innerlijke toestand. Zoals een mens denkt, zo neemt hij waar. Probeer niet ...

Lees recensie

“De wereld is de staat van jouw denkgeest. De uiterlijke weergave van een innerlijke toestand. Zoals een mens denkt, zo neemt hij waar. Probeer niet de wereld te veranderen, maar kies ervoor je denken over de wereld te veranderen.”

Een cursus in wonderen (ECIW) is géén religieus boek, het is een spirituele leerweg. Het heeft als doel de mens te helpen zichzelf te ontdoen van belemmerende overtuigingen die een gevoel van onvrede en ongeluk veroorzaken, terwijl ons ware zelf van nature vredig is. Volgens De Cursus zijn er twee emoties: angst en liefde. Wij kunnen op elk moment kiezen voor één van deze twee. ECIW bestaat uit drie delen: een tekstboek, een werkboek en een handboek voor leraren. Herinneren wie je bent behandelt de 365 lessen uit dit werkboek, zodat je de inzichten in de praktijk kan brengen en er daadwerkelijk iets in je leven zal veranderen. Het is een samenvatting van de notities die auteur in de loop van vele jaren heeft gemaakt bij het bestuderen van de werkboeklessen.

Evenals Elly Clabbers’ eerdere boek Ziekte als geneesmiddel (AnkhHermes nov 2017) heeft dit exemplaar een koel blauwe omslag waar water in te herkennen valt. Deze sprekende omslag zou symbool kunnen staan voor de bron van al het leven (water) en geloof, vertrouwen en intuïtief inzicht (kleur blauw). Omdat haar vorige boek zeer goed ontvangen is, geeft dit hoge verwachtingen.

ECIW vraagt meer dan lezen alleen, het werkboek gebruiken en aan zelfonderzoek doen is essentieel om de materie te begrijpen en te doorvoelen. Clabbers is hierin zeer behulpzaam en ik vermoed dat zij nog niet half beseft dat hier een meesterlijk werk geboren is! Per les, er zijn er 365, voor iedere dag van het jaar één, geeft zij haar eigen bevindingen, worstelingen en inzichten. Hoewel het deels een persoonlijk schrijven is, werkt het uitermate inspirerend en helpt het je weerstand te overwinnen. Het is een onmisbare handleiding en steun wanneer je met het werkboek aan de slag gaat zonder begeleiding. Om er alles uit te halen moet je in het bezit zijn van het lijvige boek Een cursus in wonderen en bereid zijn tijd te investeren, veel tijd.

Herinneren wie je bent heeft mijn verwachtingen overtroffen. Alle kerngedachten uit het tekstboek van ECIW worden hier op een rijtje gezet. Meermaals grijpt Clabbers terug op de uitleg van Kenneth Wapnick ter verduidelijking. Wapnick schreef overigens over het fascinerende proces van het ontstaan van De Cursus: Een leven geen geluk (een biografie van Helen Schucman, AnkhHermes nov 2013).

Ondanks de enorme inspanning van deze auteur blijft het voor mij moeilijk om overal de echte essentie te bevatten. Het blijft hard werken, maar door dit boek is mijn motivatie enorm toegenomen. Het boek krijgt van mij een 10 plus.

Lees minder

Een naslagwerk

 • Yvette Oost-van Essen
 • 05/06/2024

Toen ik jaren geleden begon te lezen in de Cursus in Wonderen heb ik het boek regelmatig aan de kant gelegd, zijnde te moeilijk, te confronterend, te veel ...

Lees recensie

Toen ik jaren geleden begon te lezen in de Cursus in Wonderen heb ik het boek regelmatig aan de kant gelegd, zijnde te moeilijk, te confronterend, te veel christelijke terminologie. En toch bleef de boodschap trekken: zou het mogelijk zijn werkelijk te leren je te ‘herinneren wie je bent’? Het is dan prettig te ontdekken dat er een boek geschreven is door iemand die tegen dezelfde zaken aangelopen is, maar doorgezet heeft.

De achterflap belooft een stukje ondersteuning bij het bestuderen van de Cursus. Het boek leest als een dagboek: je kijkt als het ware mee met de kantlijn notities, gedachtespinsels, vraagtekens en inzichten van Elly Clabbers tijdens het bestuderen van het Werkboek van de Cursus.  Je zou haar kunnen beschouwen als een lid van jouw Cursus in Wonderen-studiekring, die feedback geeft op haar en jouw proces. Je kunt het boek daarom ook niet los van de Cursus lezen; het is een naslagwerk wat je naast het werkboek moet houden.

Elly houdt in haar aantekeningen vast aan de christelijke terminologie, waardoor ik niet altijd de verklarende inzichten krijg, die ik misschien gehoopt had. Maar die intentie heeft het boek ook niet, ik moet mijn eigen werk maar doen. Per slot is de subtitel: ‘Werken met het werkboek van een Cursus in Wonderen”. En dat is helemaal wat het biedt.

Het nodigt mij in elk geval uit om tóch weer eens met hernieuwde blik naar de Cursus te kijken, waarbij Elly dan één van mijn studiegenoten mag zijn.

Lees minder

Het nodigde me uit om door te lezen

 • Hannie van Dijk-Christ
 • 18/02/2021

Mijn nieuwsgierigheid naar het boek Herinneren wie je bent is ontstaan bij het interpreteren van de titel. Die raakte mij omdat onze zoon in zijn ...

Lees recensie

Mijn nieuwsgierigheid naar het boek Herinneren wie je bent is ontstaan bij het interpreteren van de titel. Die raakte mij omdat onze zoon in zijn vroege kinderjaren (tot zijn 7e levensjaar) zich nog heel erg aan de “Goddelijke Wereld” verbonden voelde en daarover kon vertellen! Hij vertelde dan over de plaatsen die hij zich herinnerde waar hij “vandaan” kwam en hoe het er daar uit zag. Mooi licht en met heel veel boekenkasten in de hemel, zo zei hij. Ook de levendige herinnering aan broers met bijbehorende namen speelden in die tijd een rol. Door onze keuze voor de Vrije School en daarmee de verdieping in de antroposofie werd duidelijk dat wij in onze eerste zeven levensjaren onze “draad” met het Goddelijke nog duidelijk voelbaar weten en het dan als het ware als een “automatische” plaats in ons leven beslaat. Vanuit deze ervaringen sprak de titel van dit boek mij erg aan omdat ik hier nog wel veel meer over wilde weten. Gedurende het lezen werd mij duidelijk dat het niet ging over het specifieke stuk dat ik zo graag wilde verdiepen, maar daarom niet minder interessant en bijzonder. Wat ik wel moeilijk vind, is dat ik de Cursus in Wonderen met bijbehorend werkboek niet heb bestudeerd en ik door de titel dus op een “verkeerd” been was gezet. Eigenlijk waren mijn gedachten al zo met de titel aan de haal gegaan dat ik mij helemaal niet gerealiseerd had dat het misschien fijner was geweest wel de Cursus en/of werkboek gelezen/bestudeerd te hebben. Maar dat was niet zo! Dus terug naar wat ik heb gelezen. Ik begrijp heel erg goed alles wat er staat geschreven, maar het omzetten naar de praktijk en mijn protestantse opvoeding, kennis van de antroposofie vind ik oprecht lastig na te volgen en te interpreteren wat ik lees. Het lezen is mij wel goed vergaan en heb met veel interesse de stof zoveel mogelijk geprobeerd in mij op te nemen. Ook uitgeschreven en aantekeningen gemaakt. Mijn interesse is zeker gewekt en het “toeval” wil dat de Cursus hier op de boekenplank staat, dus ben ik door het lezen van dit boek uitgenodigd om verder te gaan lezen in de Cursus! Hoe bijzonder!

De vormgeving van het boek vind ik erg bescheiden, passend! Had voor mij misschien iets “kleurrijker” gemogen!

De eerste indruk na het lezen van een aantal bladzijden was: zo zeg, wat een materie! Heel heftig eigenlijk ook zeker vanwege het stuk over de illusie en het ego, maar het kwam wel heel erg “binnen”! Zo een andere manier van denken, kijken, voelen, lezen!

De algemene indruk van het boek is goed, heel interessant en het nodigde mij uit door te lezen. Wel denk ik dat het voor mij anders had gelezen als ik voorkennis had gehad doordat ik de Cursus en het werkboek wel had gelezen. Dan was er herkenning geweest. Aan de andere kant is het nu zo dat ik ben geprikkeld om de Cursus te raadplegen! Op de vraag of ik het boek zou aanbevelen aan vrienden en/of familie kan ik bevestigend antwoorden maar wel met de opmerking, alleen aan degenen waarvan ik zou weten dat het ‘aankomt’, want het vraagt denk ik zeker een bepaalde basis/interesse/nieuwsgierigheid.

Het cijfer dat ik het boek wil geven is een 7. Tot slot, dank voor de mogelijkheid die mij op deze manier is geboden een “glimp” van de Cursus in Wonderen” te hebben mogen ontvangen!

Lees minder

Verantwoording 9

Wat is Een cursus in wonderen? – 11

De titel van dit boek – 18

Deel I: Inleiding op het Werkboek van Een cursus in wonderen 24
Les 1 t/m 50 – 26
Herhaling I: Les 51 t/m 60 56
Intermezzo 1 en Les 61 t/m 80 61
Herhaling II: Les 81 t/m 90 – 75
Intermezzo 2 en Les 91 t/m 110 82
Herhaling III: Les 111 t/m 120 – 96
Intermezzo 3 en Les 121 t/m 140 – 101
Herhaling IV: Les 141 t/m 150 – 120
Les 151 t/m 170 123
Herhaling V: Les 171 t/m 180 139
Les 181 t/m 190 142
Intermezzo 4 en Les 191 t/m 200 – 151
Herhaling VI: Les 201 t/m 220 – 161

Deel II: Inleiding 166
1. Wat is vergeving?: Les 221 t/m 230 – 168
2. Wat is verlossing?: Les 231 t/m 240 172
3. Wat is de wereld?: Les 241 t/m 250 – 176
4. Wat is zonde?: Les 251 t/m 260 179
5. Wat is het lichaam?: Les 261 t/m 270 – 182
6. Wat is de Christus?: Les 271 t/m 280 – 186
7. Wat is de Heilige Geest?: Les 281 t/m 290 – 191
8. Wat is de werkelijke wereld?: Les 291 t/m 300 196
9. Wat is de Wederkomst?: Les 301 t/m 310 200
10. Wat is het Laatste Oordeel?: Les 311 t/m 320 204
11. Wat is de schepping?: Les 321 t/m 330 – 207
12. Wat is het ego?: Les 331 t/m 340 212
13. Wat is een wonder?: Les 341 t/m 350 216
14. Wat ben ik?: Les 351 t/m 360 – 220

De laatste lessen: Les 361 t/m 365 – 225

Nawoord 226

Tot besluit – 227

Vindplaatsaanduiding van de citaten uit ECIW 229

Over de auteur – 230

22,50

Je bestelt bij

Ook beschikbaar als

Ebook
€ 14.99

Meer info ➔

Paperback
Op voorraad
 • Gratis verzending
 • Op werkdagen voor 20.00 besteld, binnen 48 uur in huis (NL)

Je bestelt bij

Ook beschikbaar als

Ebook
€ 14.99


Over de auteur ➔

Elly Clabbers

Elly Clabbers

Elly Clabbers is moeder, grootmoeder en psychosociaal therapeut. Sinds 15 jaar is ze student en leraar van Een cursus in wonderen, waarbij een juist begrip en de praktische toepassing van het gedachtegoed van de Cursus haar hoogste prioriteit heeft.

Meer boeken van deze auteur
Productinfo ➔
 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020215267
 • Pagina's: 232 pagina's
Recensies ➔

Wat vinden anderen van 'Herinneren wie je bent' van Elly Clabbers? 

Het heeft mijn verwachtingen overtroffen

 • Marjan van Druenen
 • 01/04/2021

“De wereld is de staat van jouw denkgeest. De uiterlijke weergave van een innerlijke toestand. Zoals een mens denkt, zo neemt hij waar. Probeer niet ...

Lees recensie

“De wereld is de staat van jouw denkgeest. De uiterlijke weergave van een innerlijke toestand. Zoals een mens denkt, zo neemt hij waar. Probeer niet de wereld te veranderen, maar kies ervoor je denken over de wereld te veranderen.”

Een cursus in wonderen (ECIW) is géén religieus boek, het is een spirituele leerweg. Het heeft als doel de mens te helpen zichzelf te ontdoen van belemmerende overtuigingen die een gevoel van onvrede en ongeluk veroorzaken, terwijl ons ware zelf van nature vredig is. Volgens De Cursus zijn er twee emoties: angst en liefde. Wij kunnen op elk moment kiezen voor één van deze twee. ECIW bestaat uit drie delen: een tekstboek, een werkboek en een handboek voor leraren. Herinneren wie je bent behandelt de 365 lessen uit dit werkboek, zodat je de inzichten in de praktijk kan brengen en er daadwerkelijk iets in je leven zal veranderen. Het is een samenvatting van de notities die auteur in de loop van vele jaren heeft gemaakt bij het bestuderen van de werkboeklessen.

Evenals Elly Clabbers’ eerdere boek Ziekte als geneesmiddel (AnkhHermes nov 2017) heeft dit exemplaar een koel blauwe omslag waar water in te herkennen valt. Deze sprekende omslag zou symbool kunnen staan voor de bron van al het leven (water) en geloof, vertrouwen en intuïtief inzicht (kleur blauw). Omdat haar vorige boek zeer goed ontvangen is, geeft dit hoge verwachtingen.

ECIW vraagt meer dan lezen alleen, het werkboek gebruiken en aan zelfonderzoek doen is essentieel om de materie te begrijpen en te doorvoelen. Clabbers is hierin zeer behulpzaam en ik vermoed dat zij nog niet half beseft dat hier een meesterlijk werk geboren is! Per les, er zijn er 365, voor iedere dag van het jaar één, geeft zij haar eigen bevindingen, worstelingen en inzichten. Hoewel het deels een persoonlijk schrijven is, werkt het uitermate inspirerend en helpt het je weerstand te overwinnen. Het is een onmisbare handleiding en steun wanneer je met het werkboek aan de slag gaat zonder begeleiding. Om er alles uit te halen moet je in het bezit zijn van het lijvige boek Een cursus in wonderen en bereid zijn tijd te investeren, veel tijd.

Herinneren wie je bent heeft mijn verwachtingen overtroffen. Alle kerngedachten uit het tekstboek van ECIW worden hier op een rijtje gezet. Meermaals grijpt Clabbers terug op de uitleg van Kenneth Wapnick ter verduidelijking. Wapnick schreef overigens over het fascinerende proces van het ontstaan van De Cursus: Een leven geen geluk (een biografie van Helen Schucman, AnkhHermes nov 2013).

Ondanks de enorme inspanning van deze auteur blijft het voor mij moeilijk om overal de echte essentie te bevatten. Het blijft hard werken, maar door dit boek is mijn motivatie enorm toegenomen. Het boek krijgt van mij een 10 plus.

Lees minder

Een naslagwerk

 • Yvette Oost-van Essen
 • 05/06/2024

Toen ik jaren geleden begon te lezen in de Cursus in Wonderen heb ik het boek regelmatig aan de kant gelegd, zijnde te moeilijk, te confronterend, te veel ...

Lees recensie

Toen ik jaren geleden begon te lezen in de Cursus in Wonderen heb ik het boek regelmatig aan de kant gelegd, zijnde te moeilijk, te confronterend, te veel christelijke terminologie. En toch bleef de boodschap trekken: zou het mogelijk zijn werkelijk te leren je te ‘herinneren wie je bent’? Het is dan prettig te ontdekken dat er een boek geschreven is door iemand die tegen dezelfde zaken aangelopen is, maar doorgezet heeft.

De achterflap belooft een stukje ondersteuning bij het bestuderen van de Cursus. Het boek leest als een dagboek: je kijkt als het ware mee met de kantlijn notities, gedachtespinsels, vraagtekens en inzichten van Elly Clabbers tijdens het bestuderen van het Werkboek van de Cursus.  Je zou haar kunnen beschouwen als een lid van jouw Cursus in Wonderen-studiekring, die feedback geeft op haar en jouw proces. Je kunt het boek daarom ook niet los van de Cursus lezen; het is een naslagwerk wat je naast het werkboek moet houden.

Elly houdt in haar aantekeningen vast aan de christelijke terminologie, waardoor ik niet altijd de verklarende inzichten krijg, die ik misschien gehoopt had. Maar die intentie heeft het boek ook niet, ik moet mijn eigen werk maar doen. Per slot is de subtitel: ‘Werken met het werkboek van een Cursus in Wonderen”. En dat is helemaal wat het biedt.

Het nodigt mij in elk geval uit om tóch weer eens met hernieuwde blik naar de Cursus te kijken, waarbij Elly dan één van mijn studiegenoten mag zijn.

Lees minder

Het nodigde me uit om door te lezen

 • Hannie van Dijk-Christ
 • 18/02/2021

Mijn nieuwsgierigheid naar het boek Herinneren wie je bent is ontstaan bij het interpreteren van de titel. Die raakte mij omdat onze zoon in zijn ...

Lees recensie

Mijn nieuwsgierigheid naar het boek Herinneren wie je bent is ontstaan bij het interpreteren van de titel. Die raakte mij omdat onze zoon in zijn vroege kinderjaren (tot zijn 7e levensjaar) zich nog heel erg aan de “Goddelijke Wereld” verbonden voelde en daarover kon vertellen! Hij vertelde dan over de plaatsen die hij zich herinnerde waar hij “vandaan” kwam en hoe het er daar uit zag. Mooi licht en met heel veel boekenkasten in de hemel, zo zei hij. Ook de levendige herinnering aan broers met bijbehorende namen speelden in die tijd een rol. Door onze keuze voor de Vrije School en daarmee de verdieping in de antroposofie werd duidelijk dat wij in onze eerste zeven levensjaren onze “draad” met het Goddelijke nog duidelijk voelbaar weten en het dan als het ware als een “automatische” plaats in ons leven beslaat. Vanuit deze ervaringen sprak de titel van dit boek mij erg aan omdat ik hier nog wel veel meer over wilde weten. Gedurende het lezen werd mij duidelijk dat het niet ging over het specifieke stuk dat ik zo graag wilde verdiepen, maar daarom niet minder interessant en bijzonder. Wat ik wel moeilijk vind, is dat ik de Cursus in Wonderen met bijbehorend werkboek niet heb bestudeerd en ik door de titel dus op een “verkeerd” been was gezet. Eigenlijk waren mijn gedachten al zo met de titel aan de haal gegaan dat ik mij helemaal niet gerealiseerd had dat het misschien fijner was geweest wel de Cursus en/of werkboek gelezen/bestudeerd te hebben. Maar dat was niet zo! Dus terug naar wat ik heb gelezen. Ik begrijp heel erg goed alles wat er staat geschreven, maar het omzetten naar de praktijk en mijn protestantse opvoeding, kennis van de antroposofie vind ik oprecht lastig na te volgen en te interpreteren wat ik lees. Het lezen is mij wel goed vergaan en heb met veel interesse de stof zoveel mogelijk geprobeerd in mij op te nemen. Ook uitgeschreven en aantekeningen gemaakt. Mijn interesse is zeker gewekt en het “toeval” wil dat de Cursus hier op de boekenplank staat, dus ben ik door het lezen van dit boek uitgenodigd om verder te gaan lezen in de Cursus! Hoe bijzonder!

De vormgeving van het boek vind ik erg bescheiden, passend! Had voor mij misschien iets “kleurrijker” gemogen!

De eerste indruk na het lezen van een aantal bladzijden was: zo zeg, wat een materie! Heel heftig eigenlijk ook zeker vanwege het stuk over de illusie en het ego, maar het kwam wel heel erg “binnen”! Zo een andere manier van denken, kijken, voelen, lezen!

De algemene indruk van het boek is goed, heel interessant en het nodigde mij uit door te lezen. Wel denk ik dat het voor mij anders had gelezen als ik voorkennis had gehad doordat ik de Cursus en het werkboek wel had gelezen. Dan was er herkenning geweest. Aan de andere kant is het nu zo dat ik ben geprikkeld om de Cursus te raadplegen! Op de vraag of ik het boek zou aanbevelen aan vrienden en/of familie kan ik bevestigend antwoorden maar wel met de opmerking, alleen aan degenen waarvan ik zou weten dat het ‘aankomt’, want het vraagt denk ik zeker een bepaalde basis/interesse/nieuwsgierigheid.

Het cijfer dat ik het boek wil geven is een 7. Tot slot, dank voor de mogelijkheid die mij op deze manier is geboden een “glimp” van de Cursus in Wonderen” te hebben mogen ontvangen!

Lees minder
Inhoud ➔

Verantwoording 9

Wat is Een cursus in wonderen? – 11

De titel van dit boek – 18

Deel I: Inleiding op het Werkboek van Een cursus in wonderen 24
Les 1 t/m 50 – 26
Herhaling I: Les 51 t/m 60 56
Intermezzo 1 en Les 61 t/m 80 61
Herhaling II: Les 81 t/m 90 – 75
Intermezzo 2 en Les 91 t/m 110 82
Herhaling III: Les 111 t/m 120 – 96
Intermezzo 3 en Les 121 t/m 140 – 101
Herhaling IV: Les 141 t/m 150 – 120
Les 151 t/m 170 123
Herhaling V: Les 171 t/m 180 139
Les 181 t/m 190 142
Intermezzo 4 en Les 191 t/m 200 – 151
Herhaling VI: Les 201 t/m 220 – 161

Deel II: Inleiding 166
1. Wat is vergeving?: Les 221 t/m 230 – 168
2. Wat is verlossing?: Les 231 t/m 240 172
3. Wat is de wereld?: Les 241 t/m 250 – 176
4. Wat is zonde?: Les 251 t/m 260 179
5. Wat is het lichaam?: Les 261 t/m 270 – 182
6. Wat is de Christus?: Les 271 t/m 280 – 186
7. Wat is de Heilige Geest?: Les 281 t/m 290 – 191
8. Wat is de werkelijke wereld?: Les 291 t/m 300 196
9. Wat is de Wederkomst?: Les 301 t/m 310 200
10. Wat is het Laatste Oordeel?: Les 311 t/m 320 204
11. Wat is de schepping?: Les 321 t/m 330 – 207
12. Wat is het ego?: Les 331 t/m 340 212
13. Wat is een wonder?: Les 341 t/m 350 216
14. Wat ben ik?: Les 351 t/m 360 – 220

De laatste lessen: Les 361 t/m 365 – 225

Nawoord 226

Tot besluit – 227

Vindplaatsaanduiding van de citaten uit ECIW 229

Over de auteur – 230