Alzheimer als spiegel

Van levenspartner naar mantelzorger

Auteur: Martin Veul
Alzheimer als spiegel - cover
Alzheimer als spiegel - achterkant
Bekijk de achterkant
Bekijk de voorkant

Download het gratis fragment

Martin Veul schreef Alzheimer als spiegel om het verlies van zijn vrouw Elisabeth aan alzheimer een plek te geven. Hij ontdekte gaandeweg dat het proces van gestaag voortschrijdend verlies niet alleen maar voor boosheid, verdriet en wanhoop zorgde. Doordat contact via woorden niet meer mogelijk was, verdiepte zich het contact op gevoelsniveau.
Martin Veul schreef Alzheimer als spiegel om het verlies van zijn vrouw Elisabeth aan alzheimer een plek te geven. Hij ontdekte gaandeweg dat het proces van gestaag voortschrijdend verlies niet alleen maar voor boosheid, verdriet en wanhoop zorgde. Doordat contact via woorden niet meer mogelijk was, verdiepte zich het contact op gevoelsniveau. Dit bleek uiteindelijk een snelweg richting bewust leven vanuit het hart te zijn.

Natuurlijk is het proces van afscheid nemen na een leven van meer dan vijfenveertig jaar samen zwaar en bij tijd en wijle rauw. Maar Martin Veul kan alzheimer inmiddels ook steeds meer zien als een cadeau, een les in liefde. Hij schreef het boek in eerste instantie voor zichzelf en zijn naasten, maar het perspectief op alzheimer vanuit lichaam en ziel op kan waardevol zijn voor iedereen in een vergelijkbare situatie. Een prachtig, intiem en troostrijk boek.

Lees meer ➔
Martin Veul schreef Alzheimer als spiegel om het verlies van zijn vrouw Elisabeth aan alzheimer een plek te geven. Hij ontdekte gaandeweg dat het proces van gestaag voortschrijdend verlies niet alleen maar voor boosheid, verdriet en wanhoop zorgde. Doordat contact via woorden niet meer mogelijk was, verdiepte zich het contact op gevoelsniveau. Dit bleek uiteindelijk een snelweg richting bewust leven vanuit het hart te zijn.

Natuurlijk is het proces van afscheid nemen na een leven van meer dan vijfenveertig jaar samen zwaar en bij tijd en wijle rauw. Maar Martin Veul kan alzheimer inmiddels ook steeds meer zien als een cadeau, een les in liefde. Hij schreef het boek in eerste instantie voor zichzelf en zijn naasten, maar het perspectief op alzheimer vanuit lichaam en ziel op kan waardevol zijn voor iedereen in een vergelijkbare situatie. Een prachtig, intiem en troostrijk boek.

Lees meer >
Over de auteur
Productinfo
Recensies
Inhoud

Martin Veul

Martin Veul

Martin Veul (1951) is geochemicus van opleiding en maakte zich op latere leeftijd de taal van het hart eigen. Hij ontdekte dat het proces van gestaag voortschrijdend verlies, door de ziekte van Alzheimer bij zijn vrouw Elisabeth, niet alleen maar voor boosheid, verdriet en wanhoop zorgde. Doordat contact via woorden niet meer mogelijk was, verdiepte zich het contact op gevoelsniveau. Dit bleek uiteindelijk een snelweg richting bewust leven vanuit het hart te zijn.

Meer boeken van deze auteur

Productinfo

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789020222241

Wat vinden anderen van 'Alzheimer als spiegel' van Martin Veul?

Alsof je met een vertrouwd persoon een gesprek voert over de ervaringen met geliefde dierbaren

  • Alette Winkel
  • 10/03/2025

Alsof je met een vertrouwd persoon een gesprek voert over de ervaringen met geliefde dierbaren, getroffen door de ziekte van Alzheimer. Ik heb het boek ...

Lees recensie

Alsof je met een vertrouwd persoon een gesprek voert over de ervaringen met geliefde dierbaren, getroffen door de ziekte van Alzheimer. Ik heb het boek Alzheimer als spiegel van Martin Veul dan ook nagenoeg in een middag gelezen. Een aanrader voor iedereen die beginnend dement is, voor mantelzorgers, verpleegkundigen, artsen, geïnteresseerden, familie en andere dierbaren.

Ook dit boek over Alzheimer geeft dieper inzicht en begrip over de spirituele betekenis, om uiteindelijk, in het meest gunstige geval zinvolle verwerking te bieden, voor alle betrokkenen. Van angst en onwetendheid naar wijsheid, begrip en compassie. Bovenal het vrolijke en onbevangen kind in jezelf niet langer wegduwen, maar omarmen in je leven. Met twee ouders, lijdend aan de ‘ziekte’ Alzheimer lees ik veel herkenbaarheden over het proces, van het ‘niet-pluis’ gevoel tot opname in een verpleeghuis.

Het hart, waarin de ziel zetelt, is wellicht het voornaamste orgaan in je lichaam waarin zowel de extreem negatieve ervaringen in je leven, maar met name de meest mooie levenservaringen liggen opgeslagen. Onverwerkte emoties ook. Alzheimer lijkt hierin de poort te openen om terug te gaan in de tijd, naar de uiteindelijke verwerking; rucksichtslos, rauw en grenzeloos. Vluchten uit het huidige leven, een vlucht uit de ‘werkelijkheid’, het anker wordt uitgegooid naar een andere wereld.

Practice what you preach.

Veel spiritueel georiënteerde boeken lezen, zoals de Bhagavad Gita, Het Tibetaanse boek, de boeken van Hans Stolp, andere bijzondere filosofische/spirituele boeken etc., betekent nog niet dat je hier ook daadwerkelijk naar leeft of open en bereid bent nakomend te leven. Het boek laat maar eens te meer zien hoe moeilijk het is om in deze wereld van dualiteit, vol tegenstellingen en (voor)oordelen te leven vanuit eenheidsbewustzijn. De kunst is om te luisteren naar het grote IK(ben); Het Ene/Goddelijke, in plaats van naar het kleine ik (je ego). God de Vader en ik zijn Eén.

Enkel met het hart kan de mens goed zien. Het essentiële is onzichtbaar voor de ogen (Antoine de Saint-Exupéry).

Lees minder

Persoonlijk voel ik me gesteund door dit boek in mijn eigen proces met een dierbare met Alzheimer

  • Ilse van Aalten
  • 19/03/2025

Het boek Alzheimer als spiegel biedt een vernieuwde kijk op Alzheimer, afwijkend van de traditionele medische benadering. Het richt zich op een ...

Lees recensie

Het boek Alzheimer als spiegel biedt een vernieuwde kijk op Alzheimer, afwijkend van de traditionele medische benadering. Het richt zich op een benadering op zielsniveau, voorbij het verstandelijke. Het benadrukt de noodzaak om personen met Alzheimer vanuit het hart te benaderen wanneer woorden tekort schieten.

In dit boek beschrijft de auteur het proces met zijn vrouw die gediagnostiseerd is met Alzie zoals hij het de naam geeft.

Dit boek komt goed overeen met mijn verwachtingen omdat het naar de diepere lagen wil kijken. De auteur reflecteert op zichzelf en erkent hoe zowel hij als zijn vrouw worden geraakt op het niveau van het innerlijk kind. Door te kijken naar familiesystemen en het doorgeven van trauma’s verdiepen ze hun begrip van de ziekte. Hun bezoek aan een regressietherapeut brengt hun emotioneel dichter bij elkaar, terwijl zijn vrouw steeds meer reageert vanuit haar onbevangen kinderlijke zelf. De zieke lijkt een zinvol verwerkingsproces te zijn, niet alleen voor zijn vrouw, maar ook voor hem als partner, waardoor hij de kans krijgt zijn eigen levensopdracht te onderzoeken.

In brieven aan zijn kleindochter, die hij ziet als nieuwetijdskind, deelt de auteur waardevolle inzichten. Één van deze brieven benadrukt dat alleen de liefde telt; het hart kent geen Alzheimer. Hij spoort haar aan zich bewust te zijn van de eenheid achter de verscheidenheid. Een boodschap die mij zelf is bijgebleven.

Persoonlijk voel ik me gesteund door dit boek in mijn eigen proces met een dierbare met Alzheimer. Ik probeer de innerlijke stem te horen in contact met mijn dierbare die op een ander bewustzijnsniveau kan verkeren. Het boek leest gemakkelijk en ik raad het aan iedereen aan die bereid is de weg naar binnen te bewandelen, zowel bij zichzelf als de persoon met Alzheimer.

Lees minder

Ik heb meermaals stukken uit het boek bewaard om later terug te kunnen lezen

  • Kim Verhooren
  • 26/03/2025

Alzheimer als spiegel, een boek dat ik graag wilde lezen om twee redenen. Enerzijds vanwege het ziekteproces van mijn vader, die in 2021 aan ...

Lees recensie

Alzheimer als spiegel, een boek dat ik graag wilde lezen om twee redenen. Enerzijds vanwege het ziekteproces van mijn vader, die in 2021 aan Alzheimer overleed. Anderzijds vanwege mijn huidige werk als gastvrouw op een kleinschalige afdeling voor (met name) mensen met dementie.

De spirituele benadering van Alzheimer, en hoe dat naast een moeizame en pijnlijke weg ook een hele waardevolle kan zijn, is iets waar ik me volledig in kan vinden. Ik hoopte met het lezen van het boek inzichten te krijgen die mijn contact met de bewoners zouden kunnen verrijken, en dat is zeker het geval gebleken.

Het boek is gebaseerd op ‘van hoofd naar hart’ en via de taal van het hart contact maken met de ander. Een zienswijze die niet alleen zinvol is in de omgang met mensen met dementie, maar die de wereld in het algemeen een stukje mooier maakt.

De spirituele insteek van het boek is me op het lijf geschreven, en ik heb meermaals stukken uit het boek bewaard om later terug te kunnen lezen. Ik zat zelf tijdens het lezen in een periode van verlies, en daarmee een periode van mogelijkheden tot groei. Het boek heeft me, ook al was de insteek totaal anders, daar enorm bij geholpen.

Soms valt de schrijver ietwat in herhaling, maar wellicht is dat ook waardoor de boodschap zo helder blijft hangen. Storend was het in ieder geval niet, ik zou het boek zonder twijfel aanraden. In de eerste plaats aan mensen die op wat voor manier dan ook te maken hebben met dementie. Maar daarnaast ook aan iedereen die open staat voor een andere kijk op ‘ziekzijn’, ‘jezelf leren kennen’ en ‘durven te kijken in de spiegel die een ander je voorhoudt’.

Geen dik boek, wel een dikke aanrader.

Lees minder

Voorwoord 9
Begin van ‘niet-pluis’ 15

Lessen in liefde 19
I Het hart kent geen alzheimer 21
II Je lijkt nu echt mijn vader 25
III Van boze broer naar aardige man 29
IV Nu ook moeder Set op bezoek 35
V Dan komt de jonge Elisabeth langs 39
VI Huidhonger 45
VII Verschil tussen hoofd en hart 49
VIII De ontvoering van onze oude huurbaas 53
IX Onbaatzuchtige dienstverlening 55
X Wil je het voor mij doen? 59

Intermezzo 63

Taal van het hart 69
I Van lessen in liefde naar de taal van het hart 71
II Ik wil niet weggestuurd worden 77
III Twee engeltjes op ons altaar 79
IV Je onveilig en in de steek gelaten voelen 83
V Stil zomerochtendverdriet 85
VI Over verijling 89
VII Over sofen en de ziel 95
VIII Vervolg sofen en de ziel 101
IX Ontboezeming bij de icoonmaakster 107
X De juiste maat bij verkindsen 111

Opname in het verpleeghuis 115
Epiloog 121
Dankwoord 125
Noten 127

Bijlage I Bijlage I Literatuurlijst dementie (lichaam,
geest en ziel) 129
Bijlage II Wat mij tot steun is als mantelzorger van een
partner met dementie 135
Bijlage III Handvatten voor mantelzorgers van mensen
met dementie 139

12,99

Je bestelt bij

Ook beschikbaar als

Paperback
€ 20.00

Meer info ➔

Ebook

Je bestelt bij

Ook beschikbaar als

Paperback
€ 20.00


Over de auteur ➔

Martin Veul

Martin Veul

Martin Veul (1951) is geochemicus van opleiding en maakte zich op latere leeftijd de taal van het hart eigen. Hij ontdekte dat het proces van gestaag voortschrijdend verlies, door de ziekte van Alzheimer bij zijn vrouw Elisabeth, niet alleen maar voor boosheid, verdriet en wanhoop zorgde. Doordat contact via woorden niet meer mogelijk was, verdiepte zich het contact op gevoelsniveau. Dit bleek uiteindelijk een snelweg richting bewust leven vanuit het hart te zijn.

Meer boeken van deze auteur
Productinfo ➔
  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789020222241
Recensies ➔

Wat vinden anderen van 'Alzheimer als spiegel' van Martin Veul?

Alsof je met een vertrouwd persoon een gesprek voert over de ervaringen met geliefde dierbaren

  • Alette Winkel
  • 10/03/2025

Alsof je met een vertrouwd persoon een gesprek voert over de ervaringen met geliefde dierbaren, getroffen door de ziekte van Alzheimer. Ik heb het boek ...

Lees recensie

Alsof je met een vertrouwd persoon een gesprek voert over de ervaringen met geliefde dierbaren, getroffen door de ziekte van Alzheimer. Ik heb het boek Alzheimer als spiegel van Martin Veul dan ook nagenoeg in een middag gelezen. Een aanrader voor iedereen die beginnend dement is, voor mantelzorgers, verpleegkundigen, artsen, geïnteresseerden, familie en andere dierbaren.

Ook dit boek over Alzheimer geeft dieper inzicht en begrip over de spirituele betekenis, om uiteindelijk, in het meest gunstige geval zinvolle verwerking te bieden, voor alle betrokkenen. Van angst en onwetendheid naar wijsheid, begrip en compassie. Bovenal het vrolijke en onbevangen kind in jezelf niet langer wegduwen, maar omarmen in je leven. Met twee ouders, lijdend aan de ‘ziekte’ Alzheimer lees ik veel herkenbaarheden over het proces, van het ‘niet-pluis’ gevoel tot opname in een verpleeghuis.

Het hart, waarin de ziel zetelt, is wellicht het voornaamste orgaan in je lichaam waarin zowel de extreem negatieve ervaringen in je leven, maar met name de meest mooie levenservaringen liggen opgeslagen. Onverwerkte emoties ook. Alzheimer lijkt hierin de poort te openen om terug te gaan in de tijd, naar de uiteindelijke verwerking; rucksichtslos, rauw en grenzeloos. Vluchten uit het huidige leven, een vlucht uit de ‘werkelijkheid’, het anker wordt uitgegooid naar een andere wereld.

Practice what you preach.

Veel spiritueel georiënteerde boeken lezen, zoals de Bhagavad Gita, Het Tibetaanse boek, de boeken van Hans Stolp, andere bijzondere filosofische/spirituele boeken etc., betekent nog niet dat je hier ook daadwerkelijk naar leeft of open en bereid bent nakomend te leven. Het boek laat maar eens te meer zien hoe moeilijk het is om in deze wereld van dualiteit, vol tegenstellingen en (voor)oordelen te leven vanuit eenheidsbewustzijn. De kunst is om te luisteren naar het grote IK(ben); Het Ene/Goddelijke, in plaats van naar het kleine ik (je ego). God de Vader en ik zijn Eén.

Enkel met het hart kan de mens goed zien. Het essentiële is onzichtbaar voor de ogen (Antoine de Saint-Exupéry).

Lees minder

Persoonlijk voel ik me gesteund door dit boek in mijn eigen proces met een dierbare met Alzheimer

  • Ilse van Aalten
  • 19/03/2025

Het boek Alzheimer als spiegel biedt een vernieuwde kijk op Alzheimer, afwijkend van de traditionele medische benadering. Het richt zich op een ...

Lees recensie

Het boek Alzheimer als spiegel biedt een vernieuwde kijk op Alzheimer, afwijkend van de traditionele medische benadering. Het richt zich op een benadering op zielsniveau, voorbij het verstandelijke. Het benadrukt de noodzaak om personen met Alzheimer vanuit het hart te benaderen wanneer woorden tekort schieten.

In dit boek beschrijft de auteur het proces met zijn vrouw die gediagnostiseerd is met Alzie zoals hij het de naam geeft.

Dit boek komt goed overeen met mijn verwachtingen omdat het naar de diepere lagen wil kijken. De auteur reflecteert op zichzelf en erkent hoe zowel hij als zijn vrouw worden geraakt op het niveau van het innerlijk kind. Door te kijken naar familiesystemen en het doorgeven van trauma’s verdiepen ze hun begrip van de ziekte. Hun bezoek aan een regressietherapeut brengt hun emotioneel dichter bij elkaar, terwijl zijn vrouw steeds meer reageert vanuit haar onbevangen kinderlijke zelf. De zieke lijkt een zinvol verwerkingsproces te zijn, niet alleen voor zijn vrouw, maar ook voor hem als partner, waardoor hij de kans krijgt zijn eigen levensopdracht te onderzoeken.

In brieven aan zijn kleindochter, die hij ziet als nieuwetijdskind, deelt de auteur waardevolle inzichten. Één van deze brieven benadrukt dat alleen de liefde telt; het hart kent geen Alzheimer. Hij spoort haar aan zich bewust te zijn van de eenheid achter de verscheidenheid. Een boodschap die mij zelf is bijgebleven.

Persoonlijk voel ik me gesteund door dit boek in mijn eigen proces met een dierbare met Alzheimer. Ik probeer de innerlijke stem te horen in contact met mijn dierbare die op een ander bewustzijnsniveau kan verkeren. Het boek leest gemakkelijk en ik raad het aan iedereen aan die bereid is de weg naar binnen te bewandelen, zowel bij zichzelf als de persoon met Alzheimer.

Lees minder

Ik heb meermaals stukken uit het boek bewaard om later terug te kunnen lezen

  • Kim Verhooren
  • 26/03/2025

Alzheimer als spiegel, een boek dat ik graag wilde lezen om twee redenen. Enerzijds vanwege het ziekteproces van mijn vader, die in 2021 aan ...

Lees recensie

Alzheimer als spiegel, een boek dat ik graag wilde lezen om twee redenen. Enerzijds vanwege het ziekteproces van mijn vader, die in 2021 aan Alzheimer overleed. Anderzijds vanwege mijn huidige werk als gastvrouw op een kleinschalige afdeling voor (met name) mensen met dementie.

De spirituele benadering van Alzheimer, en hoe dat naast een moeizame en pijnlijke weg ook een hele waardevolle kan zijn, is iets waar ik me volledig in kan vinden. Ik hoopte met het lezen van het boek inzichten te krijgen die mijn contact met de bewoners zouden kunnen verrijken, en dat is zeker het geval gebleken.

Het boek is gebaseerd op ‘van hoofd naar hart’ en via de taal van het hart contact maken met de ander. Een zienswijze die niet alleen zinvol is in de omgang met mensen met dementie, maar die de wereld in het algemeen een stukje mooier maakt.

De spirituele insteek van het boek is me op het lijf geschreven, en ik heb meermaals stukken uit het boek bewaard om later terug te kunnen lezen. Ik zat zelf tijdens het lezen in een periode van verlies, en daarmee een periode van mogelijkheden tot groei. Het boek heeft me, ook al was de insteek totaal anders, daar enorm bij geholpen.

Soms valt de schrijver ietwat in herhaling, maar wellicht is dat ook waardoor de boodschap zo helder blijft hangen. Storend was het in ieder geval niet, ik zou het boek zonder twijfel aanraden. In de eerste plaats aan mensen die op wat voor manier dan ook te maken hebben met dementie. Maar daarnaast ook aan iedereen die open staat voor een andere kijk op ‘ziekzijn’, ‘jezelf leren kennen’ en ‘durven te kijken in de spiegel die een ander je voorhoudt’.

Geen dik boek, wel een dikke aanrader.

Lees minder
Inhoud ➔

Voorwoord 9
Begin van ‘niet-pluis’ 15

Lessen in liefde 19
I Het hart kent geen alzheimer 21
II Je lijkt nu echt mijn vader 25
III Van boze broer naar aardige man 29
IV Nu ook moeder Set op bezoek 35
V Dan komt de jonge Elisabeth langs 39
VI Huidhonger 45
VII Verschil tussen hoofd en hart 49
VIII De ontvoering van onze oude huurbaas 53
IX Onbaatzuchtige dienstverlening 55
X Wil je het voor mij doen? 59

Intermezzo 63

Taal van het hart 69
I Van lessen in liefde naar de taal van het hart 71
II Ik wil niet weggestuurd worden 77
III Twee engeltjes op ons altaar 79
IV Je onveilig en in de steek gelaten voelen 83
V Stil zomerochtendverdriet 85
VI Over verijling 89
VII Over sofen en de ziel 95
VIII Vervolg sofen en de ziel 101
IX Ontboezeming bij de icoonmaakster 107
X De juiste maat bij verkindsen 111

Opname in het verpleeghuis 115
Epiloog 121
Dankwoord 125
Noten 127

Bijlage I Bijlage I Literatuurlijst dementie (lichaam,
geest en ziel) 129
Bijlage II Wat mij tot steun is als mantelzorger van een
partner met dementie 135
Bijlage III Handvatten voor mantelzorgers van mensen
met dementie 139