De spirituele uitgeverij van Nederland

DE ZEE VAN EMOTIES: GELUK

Laatste update door Miriam den Ouden op 20 april 2017

Lees hier de nieuwste blog van Paul Loomans: De zee van emoties, geluk.

DSC03590

Wij zijn op trektocht met onze kinderen in Normandië en Bretagne. Op een avond staan wij op een camping aan de uiterste westkust. Ineens weerklinkt er Bretonse muziek. We spoeden eropaf en treffen een plaatselijke groep muzikanten en zangers. De muzikanten, allen mannen, staan naast elkaar. Hoge fluittonen klinken boven het accordeon en de gitaar uit. Ernaast zingen drie vrouwen in koor. Hun stemmen zoeken elkaar op en vermengen zich tot één geluid. Een oudere visser, puik in het pak gekleed, zingt sereen en onverstoorbaar het refrein. Kinderen staan op en beginnen midden in de kring te zwieren. Een kleine peuter maakt zich los van zijn ouders en rent vrolijk heen en weer. Een volwassene loopt naar het midden en danst in de rondte. Andere paren sluiten zich aan en na verloop van tijd is de hele kring gevuld met dansende paren en zich uitlevende kinderen. Het ziet eruit als puur geluk en zorgeloosheid.

Vrienden van ons hebben een paar maanden geleden hun eerste kindje gekregen: Lieve. Zij vertellen ons dat zij vroeger veel tijd aan elkaar besteedden met praten en samen films kijken, maar dat zij nu vaak alleen nog maar oog hebben voor Lieve. Elke blik dat het baby’tje werpt, elk kreetje dat zij slaakt, elk sokje dat ze verliest, is een klein wonder en vervult de ouders met geluk.

Eens in het jaar hebben wij een familiereünie. Mijn ouders leven niet meer, maar deze traditie van hen zetten wij voort. De eerste avond, als iedereen net is aangekomen en wij elkaar opnieuw ontmoeten, is altijd de leukste. De grappen vliegen over en weer en herinneringen aan vroeger worden opgehaald. Tot diep in de nacht zitten we bij elkaar en zelfs mijn jongste zus, die altijd vroeg naar bed gaat, zit met rode wangen te vertellen en te genieten.

Positieve gevoelens zijn als heerlijke vruchten, door God aan de mens geschonken. Ze laten ons het leven diep voelen. We vergeten onze zorgen en beslommeringen en geven ons over aan het moment, waarop we genieten zonder iets anders te verlangen, waarop we musiceren met de tijd en dansen met de ruimte. Het gelukkig voelen kun je fysiek lokaliseren, net als de andere emoties. Het voelt warm aan in de borst, de ademhaling intensiveert zich. Je gevoel voor tijd verdwijnt en je wilt dat het nooit zou stoppen. We voelen ons het meest gelukkig samen met anderen. In uitwisseling met elkaar stroomt de energie heen en weer. We gaan op in het verhaal en de gebaren van de ander. We delen onze passies en onze pijn.

Categorieën van geluk

Veel zaken kunnen ons gelukkig maken. Het zijn arbitraire keuzes, maar het is interessant een poging te wagen geluk onder te verdelen naar mate van diepte en bevrediging. Ik zou de volgende vier categorieën onderscheiden: Geluk van de eerste categorie is voor mij alles wat met liefde te doen heeft, zoals genieten van kinderen of van een baby, samenzijn met mensen die je dierbaar zijn, muziek en dans, liefdevolle seks, opgaan in de natuur, vriendschap met dieren en iemand blij maken met een geschenk. Geluk van de tweede categorie is dienstbaar zijn voor anderen, waardevol werk verrichten en zelfontplooiing. Geluk van de derde categorie is goed voedsel, een glas wijn voor de liefhebber, het ontvangen van een geschenk, genieten van de zon op een terrasje, sport bedrijven, met kunst bezig zijn, een goede film kijken, de aanschaf van nieuwe kleding en de inrichting van het huis. Geluk van de vierde categorie is financiële winst, een succes boeken, iets nieuws kopen, seks zonder liefde en het uiterlijk van de auto.

Het is een indeling op basis van de diepte van het geluk en de tijd die het duurt. In de eerste categorie vind je geluk dat zich telkens weer opnieuw kan produceren in verschillende vorm. Vaak beleef je er vreugde en humor, en de gevoelens van genegenheid raken ons diep. Het geluk in de tweede categorie speelt meer op de achtergrond. Het is belangrijk omdat het ons levensvervulling geeft en al het andere op een hoger plan tilt. Geluk van de derde categorie zijn de bloemen op tafel en het schilderij aan de muur. Het is de categorie van de levenskunst. Deze elementen zijn niet essentieel voor ons geluk, maar voegen wel veel toe. Ze schilderen het decor waarin we leven. Geluk van de vierde categorie gaat over winst en succes. Als deze prestaties geworteld zijn in verbinding met andere mensen en de omgeving, kunnen ze grote vervulling schenken. Tegelijk is het verstandig te beseffen dat ze vergankelijk zijn en dat behaalde resultaten in het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Dit principe is waarschijnlijk een van de uitgangspunten van de serie Game of Thrones geweest. Geen held, hoe dapper en oprecht ook, die niet verraden wordt en ten onder gaat. Geen koningin, hoe groots en verheven ook, die niet van haar voetstuk valt. Om later eventueel weer op te staan op een moment dat je het niet meer verwacht. De echte waarde van succes en winst ligt niet in de opbrengst, maar in de wijze waarop het tot stand gekomen is en gedeeld wordt met anderen.

Dit verhaal komt uit het hoofdstuk ‘Geluk’ uit het boek Goed Gevoel; emoties als medicijn, geschreven door Paul Loomans.
Elke week plaatst Paul een blog op Inspirerend Leven waarin hij adviezen geeft over hoe je kunt terugkomen tot een basis van rust en vertrouwen, vaak geïllustreerd met persoonlijke belevenissen.

Volgende week: ‘Het echte geluk ligt in de beleving’.


Avatar

Miriam den Ouden

Miriam den Ouden is bureauredacteur bij Uitgeverij AnkhHermes.