De spirituele uitgeverij van Nederland

Wereld Alzheimer dag 2020: de leeslijst van AnkhHermes

Laatste update door Anouschka van Wettum op 1 september 2020

Maandag 21 september 2020 is het Wereld Alzheimer dag: op deze dag is er wereldwijde aandacht voor de ziekte van Alzheimer en dementie.

Hoe ga je om met dementie of Alzheimer in je omgeving? Voor wie zich verder wil verdiepen in dit onderwerp, schreven Evelien Pullens, Hans Stolp en Monique van den Berg bijzondere boeken vol inzichten en vertrouwen.

Nieuwe taak

Ik weet best dat ik vergeet

Ik doe mijn best
mezelf te corrigeren
Ook die manieren
glippen door mijn vingers

Alleen maar te genieten
Lijkt mijn taak geworden

Uit: Vergeten dat ik vergeet van Monique van den Berg


De vierde dementie - Evelien Pullens

Evelien Pullens laat in De vierde dementie, intuïtie en dementie als ervaringsdeskundige en zorgprofessional zien hoe je op een andere manier kunt omgaan met iemand met dementie. De ouderdom is geen gemakkelijke levensfase, zeker niet als deze met gebreken komt, waarvan dementie misschien wel een van allermoeilijkste is. Je kunt blijven kijken naar het verlies en het verdriet dat deze wrange en soms mensonterende ziekte met zich meebrengt, maar wie de stap maakt om op een ander niveau (de vierde, onzichtbare dimensie) contact te maken, zal ontdekken dat dit vertrouwen, liefde en verrijkende inzichten oplevert, plus een blijvend contact met een dierbare.

In dit boek geeft Evelien Pullens aan de hand van vele persoonlijke verhalen en voorbeelden uit haar eigen leven – haar moeder heeft Alzheimer – handvatten om die onderliggende boodschap te ontdekken. 

Bestellen

De verborgen zin van dementie - Hans Stolp

De verborgen zin van dementie van Hans Stolp biedt een andere kijk op dementie: vanuit het hart. Hans Stolp beschrijft een andere manier van omgaan met dementie en dementerenden, namelijk vanuit het hart. Op dit moment lijden in Nederland zo’n 260.000 mensen aan dementie en dit worden er elk jaar meer. Hans Stolp geeft met zijn andere kijk op dementie een mogelijke oplossing voor dit snelgroeiende maatschappelijke probleem. Van buitenaf gezien lijkt dementie zinloos: wat is de betekenis van geheugenverlies of het niet meer herkennen van geliefden?

Hans Stolp ziet het zo: dementerenden maken een transformatie door richting zachtheid en vrijheid, die ervoor zorgt dat zij na de dood zonder al te zware (onverwerkte) lasten kunnen binnentreden in de geestelijke wereld.

Bestellen

Vergeten dat ik vergeet - Monique van den Berg

Monique van den Berg maakt als arts in het verpleeghuis dementie iedere dag van dichtbij mee. In dit boekje heeft zij met ontroerende, eenvoudige teksten vastgelegd hoe dit moet voelen, zowel vanuit patiënten als vanuit de mensen om hen heen.

Bestellen
Anouschka van Wettum

Anouschka van Wettum

Als brandmanager bij Uitgeverij AnkhHermes zorg ik voor de marketing, pr en social media van de uitgeverij.

Lees ook

Alan Watts mooiste teksten vertaald naar het Nederlands – boekreview: ‘Wegwijzers naar Niets’
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *