De spirituele uitgeverij van Nederland

We zijn van elkaar afhankelijk – Saskia de Bruin

Laatste update door Anouschka van Wettum op 16 april 2020

In deze tijd ontdekken we dat onze acties invloed hebben op de mensen om ons heen. We zijn van elkaar afhankelijk. Het virus vraagt zorg voor elkaar, en onszelf even iets ontzeggen om voor de zwakkeren zorg te dragen.

Als mens een keer griep doormaken, kan een schok zijn voor ons immuunsysteem. Sommige virale schokken zijn misschien te groot, maar de meeste maken ons ook sterk en creëren gezonde afweer. Nu lijkt het of de wereld de griep heeft. De wereld hoest, heeft een pauze nodig en werkt aan zijn eigen immuunsysteem.

Juist nu het klimaat dringend aandacht vraagt, moeten we massaal thuisblijven. De luchtkwaliteit krijgt hier en daar adempauze en knapt op. We kunnen nadenken over of we vaker thuis kunnen werken en de natuur een beetje sparen.

In de natuur bestaan geen grenzen

We denken soms zo in landsgrenzen, geloofsgrenzen, hokjes en soorten, goed en kwaad, maar dit virus doet daar niet aan mee. In de natuur bestaan deze grenzen namelijk niet. Alles is met alles verbonden. We zijn één grote familie. We kunnen allemaal geraakt worden en we hebben saamhorigheid en solidariteit nodig als onze weerstand beproeft wordt.

We zijn zo’n enorme consumptieve wereld geworden, maar dit virus vraagt ons even te stoppen. De boodschappentas thuis te laten, zelf thuis te blijven, even niet van hot naar her te reizen. Even te zijn in plaats van te doen. De voorraden die we hebben aan te spreken en al het rennen en vliegen en consumeren even te laten kalmeren.

We leven in een 24-uurs maatschappij. Nu is het een aantal weken of maanden tijd om tot stilstand te komen. We hebben weer lege dagen op de kalender, we kunnen thuis zijn met onszelf.

Onze kinderen kunnen niet naar school of naar de opvang. We voelen weer hoe het is om dagen gewoon samen en gezin te zijn. Met elkaar de tijd te beleven.

Veel van onze relaties spelen zich deels of geheel af in een digitale dimensie. Nu we elkaar niet mogen aanraken en niet mogen knuffelen, kunnen we weer ontdekken hoe waardevol werkelijk fysiek contact is. Nabijheid en aanraking zijn van levensbelang. Soms ontdek je het wonder van iets pas wanneer je het even kwijt bent.

Angst is besmettelijk

Angst is misschien wel het meest besmettelijke virus dat bestaat. En deze tijd laat ons ontdekken hoe bang we werkelijk zijn voor iets dat we niet kennen, iets dat we niet kunnen overzien en iets dat we niet (helemaal) kunnen controleren. Iedereen reageert anders op angst. Angst is soms verstandig en soms irrationeel. We kunnen stilstaan bij onze angsten. Ze opmerken, ze onderzoeken. En daarna tot actie komen wanneer we ze verbonden hebben met onze kennis en inzichten. We ontdekken nu ook wat de gevolgen zijn van het door elkaar halen van feiten, meningen, stemmingen, sentimenten, angsten. Ook ontdekken we dat de sociale media zowel een verbindend als een destructief effect kunnen hebben.

Darwin zei: niet de sterkste of de meest intelligente overleven, maar diegene die zich het beste kunnen aanpassen aan veranderingen. Dit is een moment om onze mee-verander-spieren weer eens flink te trainen. Ook kunnen we ontdekken dat onze acties invloed hebben op de mensen om ons heen. We zijn van elkaar afhankelijk. Het virus vraagt zorg voor elkaar, en onszelf even iets ontzeggen om voor de zwakkeren zorg te dragen. Survival of the kindest!

Dus laten we maar geen schuldigen zoeken, geen complotten bedenken, maar de uitdagingen die op ons afkomen aangaan, met zoveel mogelijk medemenselijkheid en zorgzaamheid.

Saskia de Bruin

Saskia de Bruin © Rogier VeldmanAuteur van o.a. SOLK, Weg van de pijn en Koesterkaartjes bij verlies 

Saskia de Bruin is eigenaar en oprichter van De GeluksOnderneming. Ze begeleidt mensen in hun zoektocht naar een creatief, bezield en liefdevol leven. Ze houdt zich bezig met Biodanza, Ontspanning door middel van lichaamsgewaarzijn, Mindfulness, Dance for Health en ze geeft regelmatig schrijfworkshops.

www.saskiadebruin.nl

Anouschka van Wettum

Anouschka van Wettum

Als brandmanager bij Uitgeverij AnkhHermes zorg ik voor de marketing, pr en social media van de uitgeverij.

Lees ook

Psychologie van een gebroken hart van Akke-Jeanne Klerk
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *