Recensie: Waarin islam en christendom verschillen van Hans Stolp

19 december 2018

Wat vinden anderen van onze boeken? Lees hier de recensie van ‘Waarin islam en christendom verschillen’ van Hand Stolp door Loes van der Beele.

Ik vind Hans Stolp een geweldige schrijver. Hij schrijft in zo’n mooie stijl. Hij schrijft met zoveel liefde. Hij heeft een boodschap. En hij is een boodschapper. Ik heb al meerdere prachtige boeken van hem gelezen, en was erg nieuwsgierig naar dit boek. Ook in dit boek wil hij weer grenzen verleggen en wil hij verbinden. Hij neemt een controversieel onderwerp, zeker met zijn achtergrond als pastor. Hij lijkt soms tien stappen vooruit te denken. Hij bezit zoveel kennis. Hij is zo gedreven. En dat spat er bij dit boek vanaf. Bepaalde stukken van het boek vond ik lastig te volgen, maar de onderliggende boodschap is zo duidelijk. Hij wil vrede brengen aan de mensheid, tussen mensen. Hij beschrijft vanuit meerdere perspectieven de verschillen tussen de religies en oversprenkelt dit met een lesje geschiedenis. Het blijft een moeilijk onderwerp, en hij zoekt naar verbinding. Vanuit een onorthodoxe invalshoek probeert hij de ontwikkeling van de religie en invloed op de mensheid, te beschrijven. Prachtig is de anekdote van de Belgische moslim die zijn naasten verliest door toedoen van zijn ‘eigen’ religie. En hoe hij hier invulling aan geeft. Uiteindelijk worden we allemaal geboren in een nestje met een ‘religieuze’ stempel, waarna we op zo’n goed mogelijke invulling geven aan ons leven, en de bijbehorende lessen.

Het boek heeft me aan het denken gezet. Bepaalde gedeeltes vond ik (nu) nog lastig om een plaats te geven. Het is duidelijk dat we nog een lange weg te gaan hebben. Maar in fundament zijn we allemaal op zoek naar hetzelfde. En zouden we met zijn allen het hoogst haalbare geluk moeten nastreven. Beetje bij beetje moeten we hierbij de sluiers laten varen, en moeten leren leven vanuit ons hart, waarbij we ons niet beperkt moeten voelen door de religie die we met onze paplepel naar binnen hebben gekregen.
Hans Stolp is het zeker gelukt om hier alvast een aanzet voor te geven.

Wat vind je van de omslag?

Beetje aan de donkere kant. Maar ook simplistisch.

Wat is je eerste indruk?

Ik ben vooral heel nieuwsgierig hoe Hans Stolp over dit moeilijke onderwerp gaat schrijven en wat zijn achterliggende boodschap is.

Wat verwacht je van het boek?

Ik verwacht inzicht. Ik verwacht iets te leren. Ik verwacht een mooi verhaal.

Wat is je algemene indruk van het boek?

Ik vind het wederom een prachtig boek. Hij schrijft met zoveel liefde. Hij is een echte boodschapper. Ik vond bepaalde gedeeltes wel lastig en erg diepgaand. Mede omdat ik geen theologische achtergrond heb, waren sommige gedeeltes moeilijk te volgen. Hij wil dan teveel delen, waar ik nog niet klaar voor ben. Hij is soms tien stappen voor op de mens.

Zou je het aanraden aan familie en vrienden?

Ik zou het zeker aanraden. Zeker omdat dit een aanzet is, om op een andere manier over dit onderwerp na te gaan denken. Wij zijn gevormd door de religie. En hij gaat naar de oorsprong; en neemt ons mee naar de tijd waarin deze ontstaan is.

Wat voor cijfer geef je het boek?

Een 8