Recensie: Mindful & mindblowing seks van Jessica Graham

16 januari 2019

Wat vinden anderen van onze boeken? Lees hier de recensie van Mindful en mindblowing seks van Jessica Graham door Savitri van der Velden.

De opvallende wit met rode omslag waarop duidelijk het woord ‘seks’ te zien is, schrikt wellicht sommige mensen af om dit boek te kopen, maar dat is nergens voor nodig. Dit boek vertelt een persoonlijk verhaal, vol met gerichte handvaten voor mensen die oprecht aan hun seksleven willen werken of meer mindful in het leven willen staan.

‘Dit is voor mensen die ten minste enigszins bereid zijn om tot de kern van de zaken door te dringen.’ Aldus Jessica Graham in haar boek Mindful & Mindblowing seks op pagina 204. Na dit boek zelf gelezen te hebben, ben ik het daar mee eens. Dit boek is voor mensen met een open houding, voor mensen die zoeken naar een andere, meer betekenisvolle manier van in het leven staan en hun seksleven. Of voor mensen die het onderwerp seks niet uit de weg willen gaan, maar het bespreekbaar willen maken of erover willen lezen.

Graham geeft in dit boek veel voorbeelden uit haar eigen leven, wat voor een persoonlijk verhaal zorgt en tot inspiratie leidt: als zij kan veranderen, kan iedereen dat. Ze schuwt niet weg voor moeilijke onderwerpen met betrekking tot seks, zoals etnische porno of communicatie voor betere seks. In bijna elk hoofdstuk staan gerichte oefeningen om aan de slag te gaan met jezelf en/of je partner. De oefeningen lijken soms erg veel op elkaar en mensen zonder enige ervaring met yoga/meditatie oefeningen zouden deze wellicht wat pittig kunnen vinden.

Seks en mindfulness

Persoonlijk wist ik niet goed wat ik bij dit boek kon verwachten. Zou het volstaan met vage, onduidelijke tips die je in de praktijk toch nooit gaat uitproberen? Of zou het je daadwerkelijk iets kunnen bieden, zelfs als je misschien niet zo in seks geïnteresseerd zou zijn? Ik was positief verrast door de inhoud van het boek. De titel geeft goed weer waar het boek over gaat: seks en mindfulness. Door deze twee te combineren creëert Jessica een nieuwe manier van seks ervaren en een nieuwe manier om naar de wereld om ons heen te kijken. Verwacht niet dat dit boek je leven gaat veranderen nadat je het gelezen hebt! Dat kan je alleen zelf doen. Dit boek geeft je daarbij handvaten en praktisch advies, maar jij bent degene die de inhoud eigen moet maken en de oefeningen moet gaan doen.

Ik zou dit boek aanraden aan iedereen die interesse heeft om seks in een ander licht te bekijken, hierover te willen spreken en hieraan te willen werken. Voor mensen die al veel bezig zijn met mindfulness in hun leven, kan dit boek gesneden koek zijn, voor anderen kan het een uitnodiging zijn iets nieuws te proberen of op een nieuwe manier naar jezelf te leren kijken. De hoofdstukken zijn duidelijk geordend, met oefeningen voor verschillende situaties en het verhaal leest prettig door. Persoonlijk zou ik dit boek een 8 willen geven, vanwege de heldere inhoud, het persoonlijke verhaal en de nuttige oefeningen.