Recensie: Je kunt je leven helen (Louise Hay)

6 september 2017

Wat vinden anderen van onze boeken? Lees hier de recensie van 'Je kunt je leven helen' van Louise Hay door Aca Siwabessy Stoffels.

‘Wat we over onszelf denken, wordt onze waarheid.’
Ik was vijftien jaar oud toen ik deze zin voor het eerst las en was verbijsterd.
Het idee dat alleen ik 100% verantwoordelijk ben voor alle dingen in mijn leven –voor zowel de goede als de minder geslaagde dingen – zorgde voor een storm aan emoties. Blijheid, verdriet, boosheid, irritatie, frustratie en hoop wisselden elkaar in hoog tempo af.
Toch werd ik gegrepen door de inhoud. “Je kunt je leven helen” was voor mij het startsein voor mijn persoonlijke ontwikkeling en ik dook meteen in het diepe.

Het is nu vijftien jaar later. Met volwassen blik verdiep ik me opnieuw in Louise’s theorie.
De nieuwste druk van het boek oogt vrolijk en fris. Het lettertype is speels en de kaft nodigt uit tot lezen. Bij het doorbladeren van het boek valt het me op dat belangrijke passages en subtitels met zachte pastelkleuren zijn geaccentueerd.  Dit leest prettig; het is makkelijk om terug te bladeren naar een thema dat ik nog eens wil lezen.
Het boek is opgedeeld in vijf delen: het eerste deel bestaat uit de inleiding, gevolgd door ‘Een sessie met Louise’. In het derde deel helpt ze je haar ideeën toe te passen op de verschillende gebieden van je leven en in het vierde deel legt ze uit wat de invloed van gedachten zijn op het lichaam. Er is een lijst toegevoegd die de meest uiteenlopende klachten linkt aan mogelijke blokkerende gedachten. Bij iedere klacht en blokkerende gedachte reikt ze je een alternatieve affirmatie aan. Tenslotte sluit ze af met het vertellen van haar levensverhaal.
Louise schrijft liefdevol en duidelijk en kan soms erg stellig zijn in haar opvattingen.
Ze gebruikt compacte, heldere zinnen en wisselt haar theorie af met praktijkvoorbeelden.
Daarnaast zijn er verschillende oefeningen die je zelfstandig, of met een partner uit kunt voeren, waardoor je de gelezen theorie meteen in de praktijk kunt brengen.

Op mij heeft het een blijvend effect. Na vijftien jaar affirmeer ik nog elke dag en bij lichamelijke klachten kies ik voor een holistische aanpak.
Als tiener was ik geneigd om Louise’s woorden letterlijk te interpreteren.
Dat heeft bij mij op langere termijn een averechts effect gehad. 100% verantwoordelijk zijn voor álles wat  er gebeurt in mijn leven, voelde als een zware last op mijn schouders. Ik merkte dat ik moeite had met het accepteren van de gebeurtenissen en was steeds op zoek naar hetgeen wat ik ‘fout’ had gedaan.  Nu is dat anders.
Door dit boek opnieuw te lezen, wordt ik herinnerd aan mijn vijftienjarige ik, die vastbesloten was om liever voor zichzelf te worden. Ik glimlach om haar vastberadenheid en ben haar dankbaar dat ze dit boek heeft gekozen om haar reis mee te beginnen.
De woorden van Louise inspireren me elke keer weer om mijn eigen gedachtenpatroon te blijven onderzoeken en te blijven oefenen met liefde en vergeving.
Als je geïnteresseerd bent in de invloed van je gedachtenkracht en openstaat voor persoonlijke groei, kan ik je dit boek zeker aanraden.
Ik geef het boek een 9 🙂