Recensie: Het gaslighteffect

10 januari 2019

Wat vinden anderen van onze boeken? Lees hier de recensie van ‘Het gaslighteffect’ van Robin Stern door een van onze lezers.

Met nieuwsgierigheid

De titel van het boek Het gaslighteffect trok gelijk mijn aandacht. Een zwart omslag met gasvlam vond ik niet gelijk aantrekkelijk, omdat het iets duisters uitstraalde en het dus waarschijnlijk gaat om iets wat zich in het donker afspeelt. Dit gaf de ondertitel wel aan: verborgen narcisme. Dit maakte het interessant om me in te verdiepen. Dit zwarte omslag werd duidelijk naarmate ik verder in het boek las.

Het gaslighteffect is een communicatiepatroon dat niet snel zichtbaar is voor iemand met goede bedoelingen die vol vertrouwen een relatie aangaat en zich helemaal overgeeft aan de partner, met iemand die niet altijd het goede wil, omdat deze partner ook zo zijn/haar problemen heeft gehad in het leven. Dit kan heel verwarrend werken en onzeker aanvoelen voor degene die gemanipuleerd wordt. Want je tast letterlijk in het duister als je niet bedacht bent op verborgen manipulaties van iemand die je vertrouwt die niet het beste met je voorheeft.

Had ik toen de kennis van dit boek maar

Het boek heeft me aangenaam verrast met veel informatie en duidelijke voorbeelden. Op eenvoudige wijze wordt er vertelt wat het fenomeen gaslighten inhoudt, hoe het eruitziet, wat je er aan kan doen en hoe je er aan kan ontkomen. Ook ik herkende het van een ervaring op mijn werk, het gemanipuleer en foute beweringen. Het zou goed geweest zijn als ik toen de kennis had van nu door dit boek. Ik denk dat iedereen dit manipulatieve gedrag wel eens heeft meegemaakt, op werk of privé. Dit boek zal je laten herkennen wat er speelt en doet je inzien hoe het werkt.

Ik ben heel blij dat dit gedrag beschreven is en de gevolgen die het kan hebben op je relatie(s), werk en zelfvertrouwen. Ik zal het dan ook zeker aanraden aan anderen om te lezen. Juist doordat er zoveel voorbeelden in staan, zaken steeds op een rijtje worden gezet en soms in een andere vorm worden herhaald. Met de oefeningen erbij wordt het een praktisch boek en toepasbaar in het dagelijks leven.

Wat ik miste, was de verwijzing naar de ondertitel verborgen narcisme. Dat wordt namelijk niet meer benoemd in het boek. De term gaslighter wordt gebruikt in plaats van narcist. Ook miste ik wat meer achtergrondinformatie over de redenen waarom mensen gaan gaslighten en waarom dit je overkomt. Hier is voornamelijk het gedrag omschreven, hoe het er uitziet, hoe het werkt, hoe je beiden verantwoordelijk bent voor het gedrag en het in stand houden ervan en de gevolgen. En hoe je er aan kan ontkomen.

Omdat het zo’n helder en duidelijk omschreven boek is, geef ik als cijfer zeker een acht.