Recensie: Eenvoud voor gevorderden (Ben Meijering)

6 september 2017

Wat vinden anderen van onze boeken? Lees hier de recensie van 'Eenvoud voor gevorderden' van Ben Meijering door Monique Wijnhoff.

Het omslag is aantrekkelijk in eenvoud en de achterzijde vlot geschreven. De titel is goed en de tekening vraagt aandacht. Het eenvoudige kleurenspel van wit met zwart spreekt aan.

De eerste indruk is goed. Het is een klein boekje maar het formaat ligt lekker in de hand. De kleine letters zijn niet vervelend en het leeslint is handig. De inhoudsopgave is overzichtelijk en duidelijk. Het voorwoord maakt nieuwsgierig en nodigt uit tot lezen.  Het belooft een boek te zijn dat inspireert en motiveert. Een boek met een ‘net iets ander’ verhaal betreffende leiderschap.

Wat al lezend opvalt is de manier waarop de vele inzichten in dit kleine zakboekje worden gepresenteerd. Het is een soort reis waarin je wordt mee genomen.

De items volgen elkaar op en stemmen tot nadenken.

Aan het einde van de hoofdstukken krijgen de high-lights nog kort de aandacht.

Door rustig de tijd te nemen en de woorden te laten doordringen wordt bewustzijn gevormd. Dit is vervolgens een randvoorwaarde voor eenvoud in leiderschap.

Het item emotie maakt indruk.

Je ervaart een emotie, je bent de emotie niet. Elke emotie is een boodschapper.

Door te luisteren naar je gevoel en te herkennen wat emoties voor je kunnen betekenen kun je bepalen wat je ermee doet. Je kiest je eigen gedrag waarmee je reageert in plaats van dat je je laat mee sleuren.

Ook de methode – logische niveaus van Bateson & Dilts – is interessant. Het laat zien dat middels deze methode doelen kunnen worden gerealiseerd en problemen kunnen worden opgelost. Als eenvoud wordt gezocht in leiderschap is deze methode een handig hulpmiddel.

Om leiderschap in eenvoud steeds meer authentiek vorm te geven zijn de ingrediënten zelfbewustzijn en ervaring onmisbaar.

Het boek inspireert en geeft zelfinzicht. Het motiveert tot het ontwikkelen van eigen leiderschap. Daarbij kan het heel interessant zijn bij veranderingsprocessen in organisaties omdat dit ook groei en ontwikkeling van de medewerkers binnen de organisatie vraagt.

Voor iedereen die met ontwikkeling bezig is, is het boekje een must.  Het is compact en kan goed worden gebruikt als handig naslagwerk.

Het is in eenvoud geschreven waardoor het een inspiratie voor iedereen kan zijn. Mijn collega’s, familie en vrienden zal ik het boekje zeker aanraden en/of cadeau doen.

Het boek verdient een 8 ½.