Recensie: De neus van Eva Heuberger, Iris Stappen en Regula Rudolf van Rohr

9 januari 2019

Wat vinden anderen van onze boeken? Lees hier de recensie van ‘De neus’ van Eva Heuberger, Iris Stappen en Regula Rudolf von Rohr door Monique Steen.

De omslag van het boek doet vermoeden dat er veel informatie over etherische oliën en aromatherapie in staat. Dat valt mij wat tegen, het grootste deel van het boek gaat daar niet over.

De werking van ons reukorgaan

Hoofdstuk 1 vertelt over de werking van ons reukorgaan, is erg theoretisch en er staan veel medische termen in, dit leest lastig. Ook worden er in dit hoofdstuk veel onderzoeken beschreven. Ik vind het niet zo belangrijk te weten hoe alles precies werkt, maar wel hoe ik etherische oliën en aromatherapie kan gebruiken. In hoofdstuk 2 staat ook nog best veel theorie, maar daar begint mijn interesse wel gewekt te worden, doordat er wordt uitgelegd hoe angststoornissen ontstaan. Dit wordt in hoofdstuk 3 gekoppeld aan aromatherapie. De samenvattingen die regelmatig worden gegeven, maken het medische verhaal duidelijker en zorgen er voor dat je de kern weer te pakken hebt.

Het laatste gedeelte van het boek, welke aromatherapie toepassingen ingezet kunnen worden om klachten te verminderen, voornamelijk bij mensen met psychische klachten, is interessant om te lezen. De voorbeelden die genoemd worden in het boek worden gebruikt in de kliniek, door aromatherapeuten die kennis van zaken hebben. Het lijkt zo simpel, maar er is meer kennis voor nodig dan dit boek om aromatherapie op een goede manier te gebruiken voor jezelf of voor anderen. Ik had gehoopt dat dit aspect meer belicht zou worden in dit boek.

Hoe ruiken werkt

Als je geïnteresseerd bent in hoe ons reukproces werkt, welke invloed dit heeft op psychische klachten en benieuwd bent naar wetenschappelijke onderzoeken hierover, dan is dit een mooi boek. Wil je meer weten over etherische oliën en aromatherapie, dan zou ik dit boek niet aanraden, vooral niet als je een leek bent op dit gebied.

Ik geef het boek een 6.