Recensie: De drie vragen van Don Miguel Ruiz door Eva Wagenaar

10 juli 2019

Eva Wagenaar las De drie vragen: 'Het ik is slechts een concept, een verhaal dat we construeren om onszelf te beschrijven.'

Wat vinden anderen van onze boeken? Lees hier de recensie van De drie vragen van Don Miguel Ruiz door Eva Wagenaar.

Heerlijk om door een boek tot nieuwe inzichten te komen. Om tijdens het lezen na te denken over jezelf en het leven en je visie hierop te herdefiniëren. En dat is precies waar dit boek over gaat, het biedt de mogelijkheid anders te gaan kijken naar jezelf en de wereld om je heen.

We denken allemaal te weten wie we zijn of we hebben er tenminste een beeld bij. Maar het ik is slechts een concept, een verhaal dat we construeren om onszelf te beschrijven. Of dat anderen voor ons hebben bepaald. En daarmee beperken we onszelf. Zodra we dat begrijpen kunnen we ons verhaal aanpassen aan wie we willen zijn. We zijn energie, een ziel in een menselijk lichaam. Geen enkel beeld dat je van jezelf hebt, kan de vergelijking doorstaan met jouw werkelijke energie en kracht.

En wat is dan de werkelijkheid? Die is voor ieder van ons anders, omdat we deze bekijken vanuit onze eigen overtuigingen. En die overtuigingen verschillen niet alleen van mens tot mens, ook van moment tot moment. Iedere keer als ik dit boek lees haal ik er iets anders uit, afhankelijk van het gezichtspunt dat ik op dat moment heb. Ben ik bijvoorbeeld verliefd, dan focus ik meer op liefde. Ben ik overtuigd van mijn eigen waarheid? Dan kan ik de inzichten die daar niet bij passen niet ontvangen. Elke keer lees ik het alsof het een ander boek is en dat geldt ook voor de werkelijkheid. Het is onze uitdaging om de werkelijkheid waar te nemen zonder overtuiging, (voor)oordeel en emotie.

Mijn mooiste inzicht na het lezen van dit boek is dat ware liefde bestaat. Het is wat onze ziel voelt voor ons lichaam. Als deze samenkomen is er sprake van onvoorwaardelijke liefde. Het soort dat we allemaal willen ervaren. En dan komen we weer terug bij het begin. Want door het verhaal dat we vertellen over onszelf en de overtuigingen waarmee we onszelf en de wereld beoordelen, zijn we meestal niet in staat deze ware liefde te ervaren. Zodra we dat inzien, gaan we veel beter zorgen voor ons lichaam. Vanuit de ware liefde die we voelen. En als we dat doen, creëren we ook meer onvoorwaardelijke liefde in de wereld. En dat is de opdracht die we meekrijgen.

Voor mij een eye-opener. Waarschijnlijk lees jij een heel andere boodschap in dit boek. Afhankelijk van het verhaal dat je over jezelf vertelt en de overtuigingen waarmee je de wereld ervaart…