Recensie: De drie vragen van Don Miguel Ruiz door Cees van der Bie

11 juli 2019

Cees van der Bie las 'De drie vragen': 'Stukje bij beetje wordt het verhaal van het ego afgebroken en komt de echte ik.'

Wat vinden anderen van onze boeken? Lees hier de recensie van De drie vragen van Don Miguel Ruiz door Cees de Bie.

“Dit kan natuurlijk nooit”: in slechts drie vragen verder komen op je weg in deze wereld. Onlangs las ik ergens dat een reeds gebaand pad nooit jouw weg kan zijn, maar de weg van een ander is. Hoe zou een boek, ook nog met drie vragen, mij dan verder kunnen helpen op mijn weg? Met deze sceptische houding begon ik aan het boek van Don Miquel Ruiz en Barbara Emrys.

Al lezende blijkt het boek geen weg te wijzen, maar je meer te vertellen over hoe je jouw weg vindt en hoe je verder komt op jouw weg. Een eenvoudig verhaal wordt uitgediept. Inderdaad aan de hand van de drie vragen “Wie ben ik?”, “Wat is echt?” en “Wat is liefde?” Deze vragen kun je alleen zelf beantwoorden en zijn daarmee zeer persoonlijk. Het boek intrigeert en nodigt uit om door te lezen, terwijl het toch echt beter is om te pauzeren en het gelezen hoofdstuk te laten bezinken en er over na te denken. De automatische aannames blijken bedacht door ons brein, ons ego. Door een onderscheid te maken tussen ons zelf en ons ego ben ik in staat naar mijn eigen gedrag te kijken en dit te beïnvloeden. Ben ik in staat het oordeel los te laten over anderen en over mezelf? Ben ik in staat mijn eigen verhaal, het verhaal van mijn ik, echt authentiek te laten zijn? Dat zal nog oefening vragen. Het inzicht hierin is zeker gegeven. Stukje bij beetje wordt het verhaal van het ego afgebroken en komt de echte ik.

Het boek “De drie vragen” wordt zo een naslagwerk, om hoofdstukken terug te lezen en opnieuw te overdenken, opnieuw te oefenen. Het boek sluit voor mij aan bij de boeken en het gedachtegoed van Eckhart Tolle, maar ook van Stephen Covey. Het handige formaat van het boek nodigt ook uit om het mee te nemen, op reis, op vakantie. Gewoon overal mee naar toe nemen en, als het even kan, lekker teruglezen.