De spirituele uitgeverij van Nederland

Is jouw leven dienend aan wie je bent?

Laatste update door Miriam den Ouden op 18 april 2017

Lees hier de nieuwste blog van Mieke Lannoey, auteur van 'Burn-out, het begin van verandering.'

‘Ik heb een steen verlegd,
in een rivier op aarde.
Het water gaat er anders dan voorheen.
De stroom van een rivier, hou je niet tegen
het water vindt er altijd een weg omheen.’

Bram Vermeulen

In het leven houden we onszelf vaak gevangen in situaties die ons niet gelukkig maken. We voelen ons een slachtoffer van omstandigheden en we ‘lijden’ of ondergaan het leven in plaats van er bewust en met verantwoordelijkheidsgevoel in te staan.

Steeds meer en meer mensen geraken uit balans. Ze branden op of krijgen andere, vaak plotse of onverklaarbare, gezondheidsproblemen. De grote boosdoener is chronische stress die zijn oorsprong vindt in of effect heeft op:

  • De werksituatie of engagementen
  • De partnerrelatie (of de afwezigheid ervan), al dan niet in combinatie met de gezinssituatie
  • Onvrijheden in de levensstijl, enkele voorbeelden: als volwassene nog steeds naar de verwachtingen van je ouders leven, meer geld uitgeven dan je verdient, overmatig eten, teveel alcohol of drugs gebruiken, vluchtgedrag, bindings- of verlatingsangst, workaholic, allemansvriend of people pleaser, op alles ‘ja’ zeggen… (de relatie met jezelf ligt vaak aan de basis van deze gedragingen)
  • De fysieke en sociale omgeving: waar en hoe je woont en door welke mensen en informatie je omringd wordt

Meestal situeren de spanningsvelden zich tegelijkertijd op verschillende terreinen.

Als nooit tevoren leven we in ons hoofd en spenderen we het merendeel van onze tijd binnen (achter een beeldscherm of in de wagen). Hippocrates stelde ooit de treffende ‘kip of ei’-vraag: ‘Wat kwam eerst, de ziekte of de verwijdering uit de natuur?’

Onder invloed van de farmaceutische industrie en in naam van de wetenschap doen dokters volop aan symptoombestrijding, terwijl ze hierbij de innerlijke wijsheid van ons lichaam compleet negeren. Mensen komen samen te vallen met hun diagnose of probleem en geraken zo steeds verder verwijderd van wie ze werkelijk (willen) zijn.

Maar het kan ook anders! Elke (grote of kleine) crisis draagt in zich het potentieel om een bewustwordingsproces op gang te brengen en jou compleet te transformeren. Dan wordt het leven pas echt plezant, boeiend en betekenisvol.

Durf een steen te verleggen in je eigen rivier! En waar kan je dat beter oefenen dan in de oceaan!  Voor meer info: www.surfyourwayout.com

Wil je meer lezen van Mieke Lannoey? Bestel dan hier haar Ankertje ‘Burn-out, het begin van verandering’. 


Avatar

Miriam den Ouden

Miriam den Ouden is bureauredacteur bij Uitgeverij AnkhHermes.