• info@ankh-hermes.nl

De spirituele uitgeverij van Nederland

Het gaslighteffect van Robin Stern

Laatste update door Anouschka van Wettum op 17 oktober 2018

Het gaslighteffect. Verborgen narcisme van Robin Stern gaat over gaslighten, een vorm van emotionele chantage, manipulatie, mindfucking of brainwashing. Een verborgen vorm van narcisme. Lees wat het is en, nog belangrijker, hoe je er als slachtoffer uit kan komen.

Het gaslighteffect

Ben jij slachtoffer van het gaslighteffect?

Je partner zit schaamteloos te flirten met een ander terwijl jij ernaast zit. Als je er iets van zegt krijg je te horen dat je een controlfreak bent en dat je niet zo onzeker moet zijn. *

Je moeder maakt kleinerende opmerkingen over je kleding, de opvoeding van je kinderen, je werk en je partner. Je zegt er niets van tegen haar, maar vertelt jezelf dat je als volwassene tegen een beetje kritiek moet kunnen. *

Je baas geeft je een-op-een complimenten over je werkwijze, maar valt je in het bijzijn van je collega’s volledig af. In plaats van boos te worden, vraag je je af of je wel geschikt bent voor deze baan. *

Dit zijn allemaal vormen van gaslighting: er wordt bewust onjuiste informatie doorgegeven, waardoor het zelfvertrouwen en functioneren volledig ondermijnd worden. Gaslighting is een vorm van mentale, narcistische mishandeling en manipulatie die heel moeilijk te herkennen is. Je kunt slachtoffer zijn van gaslighting zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Nog moeilijker is het om ervan los te komen, doordat het appelleert aan een van onze grootste angsten: verlaten worden.

In dit baanbrekende boek laat Robin Stern je zien hoe gaslighting werkt, hoe je het herkent en vooral hoe je er weer van los kunt komen. Met praktische adviezen, aansprekende voorbeelden en vele tips en oefeningen leer je de patronen van gaslighting doorzien, hoe je kunt ontsnappen en hoe je voortaan uit handen blijft van een gaslighter.

Over de auteur

Robin Stern Ph. D. is psychoanalytica, docent, auteur en mededirecteur van het Yale Centre for Emotional Intelligence. Ze introduceerde het begrip gaslighting meer dan tien jaar geleden naar aanleiding van een film met Ingrid Bergman met de titel Gaslight. Een begrip dat sindsdien niet meer is weg te denken.

Meer weten over de auteur? Neem dan een kijkje op haar eigen website.

Luister naar Robin Stern

In dit fragment legt Robin Stern het gaslighteffect’ uit.

Robin Stern is op de radio geïnterviewd over het gaslighteffect, luister hier naar haar verhaal:

Op de hoogte blijven van onze nieuwste titels?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het laatste nieuws op het gebied van onze boeken over persoonlijke groei, pionierende wetenschap en spiritualiteit.


Anouschka van Wettum

Anouschka van Wettum

Als brandmanager bij Uitgeverij AnkhHermes zorg ik voor de marketing, pr en social media van de uitgeverij.