Bruce Lipton: epigenetica op een begrijpelijke manier uitgelegd

Laatste update door Marjan van Druenen op 22 december 2021

Van slachtoffer tot medeschepper: 'De biologie van de overtuiging' van Bruce Lipton biedt een compleet nieuw wereldbeeld. Marjan van Druenen vertelt.

Bruce H. Lipton is celbioloog, oud-docent en onderzoeker aan gerenommeerde universiteiten. Hij was een wetenschapper pur sang totdat in 1985 zijn visie dat genen bepalen wat de cellen in ons lichaam doen compleet veranderde. Hij ontdekte dat het leven van een cel voornamelijk reageert op signalen uit de omgeving en nauwelijks door onze genen wordt bepaald. Deze inzichten zijn gebaseerd op zijn onderzoeken van gekloneerde endotheelcellen, cellen waarmee wanden van bloedvaten zijn bekleed.

Lipton was altijd al geïnspireerd door Jean-Baptiste de Lamarck (1744-1829) en Albert Einstein (1879-1955), vanwege hun spirituele en wetenschappelijke bijdragen die de wereld hebben veranderd. De natuurkundige Einstein behoeft geen introductie. Lamarck presenteerde het idee dat organismen zich aanpassen aan hun omgeving en deze aanpassing kunnen doorgeven aan hun toekomstige generaties. Dit staat bekend als het Lamarckisme en is een van de eerste theorieën op het gebied van evolutie. Waar Darwin onvoldoende gewicht toekende aan de directe invloed van de omgeving (denk aan voedsel en klimaat) zag Lamarck in dat dit weldegelijk grotere invloed heeft dan gedacht. Lipton combineerde deze inzichten met spiritualiteit en de wereld van kwantumfysica. Door wetenschappelijke proeven te doen kwam hij tot de ontdekking dat genen kunnen veranderen. Het stuitte op veel weerstand. Niet in de laatste plaats omdat mensen een enorm vermogen en volharding hebben om vast te houden aan onjuiste overtuigingen. Vasthouden aan een wereldbeeld dat niet meer dienend is; een hedendaags gevaar!

Epigenetica in een begrijpelijk sausje

In 7 hoofdstukken wordt de soms best taaie kost overheerlijk geserveerd. Lipton is meester in het hanteren van metaforen. Hij toont een ouderwets opwindbaar horloge om de functie van een cel voor te stellen. Illustreert hoe de elementaire structuur van de membraan werkt door het voorschotelen van een sandwich met boter, olijven en Spaanse pepers. Een fles Italiaanse sladressing dient als voorbeeld om interactie tussen polaire (azijn) en apolaire (olie) moleculen voor te stellen. Zijn duiding is helder, je merkt dat hij docent is geweest en samen met de zwartwit afbeeldingen krijg je een uitstekende indruk van hoe cellen en celmembranen functioneren.

Nadat uitgelegd is hoe de celfysiologie in elkaar zit, wordt aangetoond door wetenschappelijke onderzoeken bij onder andere tweelingen, hoe driekwart van de variaties in ons immuunsysteem het gevolg is van niet-erfelijke factoren. Invloeden van de omgeving zoals blootstelling aan microben, toxinen, dieet en vaccinaties blijken ongelofelijk veel meer bij te dragen. De wetenschap van vandaag de dag speelt met onze genen en onze omgeving zonder te begrijpen hoe alles op deze planeet met elkaar samenhangt. ‘Een weg die wel tot tragische gevolgen moet leiden’, luidt de waarschuwing. Na het eerbetoon aan de intelligente cellen en de werking hiervan wordt deze wetenschap door Lipton gecombineerd met kwantumfysica. De kwantumfysica heeft de wetenschap op zijn grondvesten doen trillen door aan te tonen dat in de wereld van de kleinste deeltjes van materie andere natuurwetten gelden dan tot nu toe werd aangenomen. Het onderzoekt het gedrag van deze deeltjes die zo klein zijn dat de gangbare natuurkunde van Newton niet meer opgaat. Atomen blijken uit onzichtbare energie te bestaan en niet uit tastbare materie.

Energie en materie zijn sterk verstrengeld

Energie en materie zijn zo sterk verstrengeld dat ze niet als onafhankelijke elementen kunnen worden beschouwd. Simpel gezegd zijn energie en materie hetzelfde. Lipton stelt: ‘zelfs na de ontdekking van de kwantumgeneeskunde wordt het lichaam nog steeds gezien als een fysieke machine die in overeenstemming met de newtoniaanse principes werkt’. Lipton is weliswaar een wetenschapper van huis uit, maar wel een die begrijpt hoe alles energie is en met elkaar verbonden. Hij weet ons op een overtuigende manier te wijzen op het belang van energie bij gezondheid en ziekte.

Ongekend actueel gebleven

Het intrigerende van De biologie van de overtuiging is dat, hoewel al een aantal jaren geleden uitgegeven, het een ongekend actueel boek is gebleven. Naast de theorie dat gedachten een belangrijke invloed hebben op onze cellen, kaart Lipton de nadelige effecten van medicijnen aan en pleit hij voor een veilig nieuw medisch systeem dat rekening houdt met de natuurwetten. Evident is dat hij niet (meer) geliefd is bij veel collega’s vanwege zijn onconventionele uiteenzettingen. Om maar te zwijgen over de farmaceutische industrie die onderzoek naar energieoverdracht compleet genegeerd heeft. Daar is namelijk geen geld aan te verdienen. Onderzoeksgeld wordt gebruikt voor het zoeken naar chemische stoffen voor medicijnen, want daar wordt aan verdiend. Helaas wordt er onder druk van grote farmaceutische bedrijven hard gewerkt om de energetische geneeskunde, waar medicijnen overbodig zijn, in een slecht daglicht te plaatsen. Lipton omarmt de reguliere geneeskunde, maar is tegelijkertijd vlijmscherp in zijn terechte kritiek. En dat is heel verhelderend.

Onze gezondheid hangt nauw samen met onze keuzes

Wat heel relevant is en wat we heel serieus zouden moeten nemen, is dat onze gezondheid nauw samenhangt met de keuzes die we maken op het gebied van (on)gezond leven. Onze gedachten, maar ook of we bijvoorbeeld medicijnen slikken hebben directe invloed op onze cellen. Percepties of overtuigingen besturen ons biologisch functioneren. Waardevol is het om jouw percepties te onderzoeken: zijn ze eigenlijk allemaal wel waar? Lipton is realistisch en verzuimt niet te melden dat positief denken niet altijd leidt tot lichamelijke genezing. Dit hangt samen met het feit dat wij een bewuste én een onderbewuste geest hebben. Deze laatste is een miljoen keer krachtiger dan de bewuste geest. Het is belangrijk te onderzoeken hoe jouw onderbewuste geest geprogrammeerd is. De auteur is behulpzaam in het geven van uitleg met voorbeelden, zodat de materie duidelijk wordt overgebracht.

Liptons boek is in 35 landen uitgegeven en is gecomplementeerd met een uitgebreide bibliografie. De uitstekende vertaling is in handen van Gerard de Wit. Geïnteresseerden in kinesiologie, de kracht van gedachten, bewust ouderschap en kwantumfysica kunnen hun hart ophalen. Hoewel best lastige materie is het Lipton gelukt om de wetenschap van de epigenetica op een begrijpelijke manier uit te leggen. Herhaling is de kracht van de boodschap: De biologie van de overtuiging. Hoe je gedachten je leven bepalen is een zeer actueel verhaal, fascinerend en hoopvol tegelijk. We worden gedwongen op een andere manier tegen de werkelijkheid aan te kijken en de allerbelangrijkste boodschap: wij kunnen zelf het verschil maken!

Marjan van Druenen, september 2021


De biologie van de overtuiging

De biologie van de overtuiging

Op welke manieren bepalen gedachten je leven? Bruce Lipton deelt in De biologie van de overtuiging de ontdekking dat gedachten en emoties ons welbevinden kunnen beïnvloeden.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending.

Bestellen

Marjan van Druenen

Ik luister naar de naam Marjan, ben geboren en getogen in regio nultien. Mijn spirituele reis begon toen ik zestien was en het universum bestudeerde. Ik ging op zoek naar antwoorden. Ik bezocht de bibliotheek wekelijks en kwam met stapels boeken thuis, die ik ook nog eens ging lezen. Overigens waren het vaak veel te moeilijke boeken, maar ik worstelde mezelf erdoorheen. Altijd nieuwsgierig gebleven ben ik blijven studeren naast mijn werk. Astrologie, intuïtieve ontwikkeling, tarot, Jungiaanse psychologie, aura-en chakra reading en nog veel meer. Niet zomaar een cursus, maar veelal een beroepsopleiding. Non-dualiteit is waar ik nu veel over lees en probeer toe te passen in mijn leven. Met veel plezier schrijf ik boekrecensies en besprekingen. Liefs, Marjan

Lees ook

Gregg Braden zegt: geen evolutie, maar intelligente transformatie
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *