Yerba maté, lapacho en stevia

geneeskrachtige kruiden uit Zuid-Amerika

Yerba maté, lapacho en stevia - cover
Yerba maté, lapacho en stevia - achterkant
In Zuid-Amerika komen vele geneeskrachtige en bijzondere plantensoorten voor. De inheemse indianenstammen hebben eeuwen gebruik gemaakt van deze plantensoorten zowel medicinaal als in de voeding. De kennis van deze bijzondere kruiden komt echter niet of nauwelijks buiten de grenzen van het Zuid-Amerikaanse continent; zij is immers voor de westerse farmaceutische industrie niet van belang. Yerba maté, lapacho en stevia zijn voorbeelden van planten uit Zuid-Amerika die het verdienen bekendheid te krijgen over de rest van de wereld. Het is niet zo dat deze kruiden nog volledig onontdekt zijn. Door verschillende omstandigheden echter is het nog niet mogelijk ze volledig in te zetten, zodat ze tot hun recht kunnen komen. In dit boek worden de verschillende hindernissen, maar zeker ook toepassingen uiteengezet. Ontdek de kracht van Zuid-Amerikaanse kruiden voor de gezondheid Elke van der Snoek studeerde psychologie en werkte als dierenartsassistent. Sinds een aantal jaren werkt ze in het bedrijf van haar ouders Dick en Ineke van der Snoek, Vita-Reform, een verzendhuis gespecialiseerd in Dr. Schüsslers celzouttherapie. Ze heeft de 'tak' stevia van Vita-Reform overgenomen en haar eigen internetbedrijf ESStevia opgezet, dat gespecialiseerd is in stevia-producten.
Lees meer >
Over de auteur
Inhoud
Recensies

Elke van der Snoek

Elke van der Snoek

Elke van der Snoek studeerde psychologie en werkte als dierenartsassistent. Sinds een aantal jaren werkt ze in het bedrijf van haar ouders Dick en Ineke van der Snoek, Vita-Reform, een verzendhuis gespecialiseerd in Dr. Schüsslers celzouttherapie. Ze heeft de ‘tak’ stevia van Vita-Reform overgenomen en haar eigen internetbedrijf ESStevia opgezet, dat gespecialiseerd is in stevia-producten.

www.esstevia.nl

Meer boeken van deze auteur

Wat vinden anderen van Yerba maté, lapacho en stevia van Elke van der Snoek?

Jenny Derks deelt haar leeservaring.

Elke van der Snoek schreef een erg interessant boekje over bijzondere kruiden uit Zuid-Amerika. Er wordt met veel respect geschreven over de Guarani-indianen die al eeuwen lang bekend zijn met de goede kwaliteiten en eigenschappen van deze kruiden. Terwijl ik het boekje aan het lezen was, vielen bij mij direct namen binnen van kennissen die al lang van bepaalde klachten last hebben en die ik deze kruiden kan aanraden. Aangezien deze drie kruiden op zoveel gangbare kwalen een goede uitwerking hebben en (bijna) geen enkele bijwerking, is dit boekje voor iedereen die openstaat voor homeopathie e.d. een aanrader. Hieronder zal ik van de drie kruiden achtereen volgens kort beschrijven wat ik opvallend eraan vond. Dit is natuurlijk voor iedereen anders.

Yerba maté

Hier maakt man voornamelijk thee van en deze thee bevat mateïne. Deze stof is niet identiek aan cafeïne. Deze stof is niet verslavend. De thee bevat anti-oxidanten, heeft positief effect op maag/darmkanaal en de spijsvertering en vermindert het hongergevoel. Ook vermindert ze geestelijke en lichamelijke vermoeidheid en zorgt voor een betere gemoedstoestand. Ze bevordert het immuunsysteem en vermindert de effecten van stress op het lichaam. Heeft geen enkele bijwerking.

Lapacho

De werking van dit kruid lijkt op het bekende westerse kruid echinacea, maar de werking ervan is veel sterker. In Brazilië wordt het op dit moment zelfs gebruikt als standaardbehandeling van verschillende vormen van kanker (o.a. leukemie) en infectieziekten. Ook wordt het verder ingezet bij bestrijding van het herpesvirus en het hiv-virus. De enige bijwerking die het gebruik van dit kruid in het begin kan geven, is misselijkheid en braken; dit is een van de natuurlijke manieren van het lichaam om giftige stoffen kwijt te raken. Zijn die toxines eenmaal uit je lijf, dan is deze bijwerking verdwenen.

Stevia

Een kruid dat o.a erg zoet is. Door allerlei verschillende belangen(de macht van aspartaam, de rietsuiker- en de suikerbietenindustrie etc) is het nog niet wettelijk mogelijk om deze stof als natuurlijke zoetstof op de markt te brengen. Er is veel tegenwerking omdat (en dat is mijn persoonlijke invulling) andere bestaande producten bang zijn om hun afzetmarkt te verliezen aan stevia, helaas een kwestie van macht en geld. Je kunt er ook thee van trekken en dan heeft het een positieve werking op de bloedsuikerspiegel. Dit is interessant voor mensen die hypoglykemie hebben of diabetes. Deze thee gaat verder ook het ontstaan van tandcariës tegen, (dit lijkt echt een tegenstelling omdat het een zoetsmakende thee is, maar is toch waar.) Wanneer je stevia in pure vorm gebruikt op wondjes, dan zorgt het voor een snellere genezing en vermindert littekenweefsel.

Prachtig om te lezen dat de natuur al eeuwenlang de medicijnen in huis heeft voor de klachten en ziektes van deze moderne tijd.

Voedingscoach Sandra Woldering deelt haar recensie.

De Guaranay kruidenmelange drink je als thee en bestaat uit yerba mate, lapacho en stevia

Elke van der Snoek schrijft hier een bere-interessant boekje over. En ik ben enthousiast! Op 13 juni schreef ik een boekrecensie over Stevia – het zoete alternatief. Mijn ouders gebruiken al langere tijd pure Stevia en mijn vader wil het boekje over Stevia graag lezen. In dat boekje wordt al gesproken over de Guaranay theemix. Het trekt mijn vaders aandacht. Hij speurt wat en besluit dit boekje Yerba maté, lapacho en stevia te kopen. Hij leest het en is enthousiast! Hij bestelt de thee bij de plaatselijke reformwinkel en voelt zich al na enkele weken fitter en beter. En ik zie het aan hem! Ik besluit uiteraard om de thee ook te kopen en te drinken. Naast het feit dat de thee zoetig en heel smakelijk is en helemaal niet duur is, voel ook ik me snel fitter. Ik slaap heel erg goed. Ik herstel veel sneller dan normaal als ik 2 avonden erg laat naar bed ga… tja… wie zal het zeggen? De thee?

Probeer voor jezelf als onderstaand verhaal je aanspreekt!

Met interesse lees ik hoe deze drie kruiden in het leven van de familie van der Snoek gekomen zijn. En met interesse lees ik hoe dit kruidenmengsel zijn oorsprong kent bij de Guarani-indianenstam in Zuid-Amerika.

Yerba mate

De yerba mate staat al sinds eeuwen bekend om gezondheid, vitaliteit en levensverwachting. Bij ons bestaat nog wel het idee dat mate net als cafeine een opwekkende stof is, maar dit blijkt totaal niet het geval.

Er wordt gesproken over een bijna ongelofelijke hoeveelheid mogelijke verbeteringen door het drinken van de yerba mate. Er wordt gesproken over immuniteit, ontspanning, herstel, verjonging, bestrijding van vermoeidheid, reguleren van de eetlust en vermindering van stress en slapeloosheid. Herstel van beschadigd of ziek maag- of darmweefsel. Herstel van acute of chronische constipatie. Verbetering bij depressie. Bloeddrukverlagend en bloedreinigend. Verbetering bij reuma, dementie, burn-out en diabetes. In het boekje wordt uitgebreid verteld welke stoffen hiervoor verantwoordelijk zijn. En welke onderzoeken dit onderbouwen. Voor mij is het wel duidelijk dat mate niet hetzelfde werkt als cafeïne. Ik ben erg gevoelig voor cafeïne. Als ik 2 kopjes koffie drink in plaats van 1, dan heb ik daar altijd veel spijt van. Maar na een liter van deze thee, verdeeld over de dag. Voel ik mij uitstekend!

Lapacho

Lapacho blijkt uitgebreid onderzocht en schijnt anti- virale en anti-kanker eigenschappen te hebben! Vooral leukemie, candida en infecties zijn met dit kruid bestreden. Lapacho wordt ook ingezet bij koorts, verkoudheid en griep. Darmproblemen, lupus, artritis en psoriasis. Lapacho is bacteriedodend. En blijkt pijnstillend te werken. Vooral bij kankerpatiënten. Elke beschrijft de wetenschappelijke onderzoeken naar Lapacho, die al in 1884 gestart zijn. Ook beschrijft zij hoe, veel later,  dit kruid al vaak succesvol is ingezet bij kankerpatiënten en ook hoe artsen gevraagd werd te zwijgen hierover.

Stevia

Stevia is een honingplantje. Met uitzonderlijke zoete blaadjes! Na lange tijd verboden te zijn geweest in de wereld, mag stevia nu eindelijk ook in ons land vrij verkocht worden. En verwerkt worden in voedingsproducten.  Helaas worden er op dit moment producten verkocht met de naam Stevia, terwijl er maar 3% Stevia in verwerkt is. Op internet en bij de natuurwinkels is pure stevia te koop als gedroogd blad, poeder, druppels en zoetjes. Ook kun je gemakkelijk thuis een Stevia plantje houden.

Stevia wordt van oudsher met de Lapacho en de Yerba mate gemengd. Ten eerst om de smaak te veraangenamen. En ten tweede, omdat ook de Stevia geneeskrachtige eigenschappen heeft. In voorzichtige onderzoeken blijkt dat Stevia de pancreas voedt en hersteld, waardoor Stevia helpt bij hypoglycemie en diabetes. Stevia gaat bacterien tegen, zoals onder andere in de mond. En om dezelfde reden kan Stevia helpen bij diarree. Stevia uitwendig aangebracht hersteld meerdere soorten huidaandoeningen.

Yerba maté versterkt de werking van Lapacho. En Stevia voegt daar nog een aantal gezondheidsaspecten aan toe. De thee heet Guaranaymelange. Op dit moment heb ik gekozen voor gesneden gedroogd steviablad, om eraan toe te voegen. Maar kies het Stevia product dat jou aanspreekt om aan de Guaranay toe te voegen. Ik drink de thee in de ochtend warm. En wat overblijft in de middag of avond koud. Ik geniet ervan. En mijn lijf tot nu toe ook! Heb je nog vragen? Mail mij info@sandrawoldering.nl. Of mail de schrijfster Elke van der Snoek op info@essweet.nl. Bedankt voor deze prachtige info Elke! Enjoy!

Groet, Sandra Woldering Voedingscoach 

6,99

Je bestelt en rekent af bij:

 • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
 • Veilig winkelen, bestellen en betalen
 • Regelmatig gratis e-books
Bindwijze
Ebook
Op voorraad
 • Gratis verzending vanaf €19,95
 • Op werkdagen voor 20.00 besteld, binnen 48 uur in huis (NL)
 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020299359

Je bestelt en rekent af bij:

 • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
 • Veilig winkelen, bestellen en betalen
 • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:
 • Ideal
 • Mastercard
 • VISA
 • Bancontact
Bekijk de inhoud van dit boek ➔
In Zuid-Amerika komen vele geneeskrachtige en bijzondere plantensoorten voor. De inheemse indianenstammen hebben eeuwen gebruik gemaakt van deze plantensoorten zowel medicinaal als in de voeding. De kennis van deze bijzondere kruiden komt echter niet of nauwelijks buiten de grenzen van het Zuid-Amerikaanse continent; zij is immers voor de westerse farmaceutische industrie niet van belang. Yerba maté, lapacho en stevia zijn voorbeelden van planten uit Zuid-Amerika die het verdienen bekendheid te krijgen over de rest van de wereld. Het is niet zo dat deze kruiden nog volledig onontdekt zijn. Door verschillende omstandigheden echter is het nog niet mogelijk ze volledig in te zetten, zodat ze tot hun recht kunnen komen. In dit boek worden de verschillende hindernissen, maar zeker ook toepassingen uiteengezet. Ontdek de kracht van Zuid-Amerikaanse kruiden voor de gezondheid Elke van der Snoek studeerde psychologie en werkte als dierenartsassistent. Sinds een aantal jaren werkt ze in het bedrijf van haar ouders Dick en Ineke van der Snoek, Vita-Reform, een verzendhuis gespecialiseerd in Dr. Schüsslers celzouttherapie. Ze heeft de 'tak' stevia van Vita-Reform overgenomen en haar eigen internetbedrijf ESStevia opgezet, dat gespecialiseerd is in stevia-producten.