De spirituele uitgeverij van Nederland

Wat gebeurt er als je dood gaat?

Wat gebeurt er als je doodgaat? De bijzondere liefdevolle manier waarop Hans Stolp schrijft over het stervensproces geeft naast troost ook verhelderende inzichten. Als iemand sterft, ziet hij zijn lichaam wegglijden.

Anders dan de achterblijvenden denken, is dit een moment van diepe vreugde: de gestorvene ervaart nu dat de geest sterker is dan de materie en dat hij leeft, ook al is zijn lichaam hem ontvallen. Bij het sterven wordt hij bijgestaan door gestorven geliefden en engelen. De reis is stap voor stap beschreven.

"Wees niet bang voor de reis die begint als je dood gaat. Een liefde, groots en verwarmend, zal je omhullen, zodat je het gevoel zult krijgen: eindelijk ben ik thuis." – Hans Stolp

Lees meer >
Over de auteur
Inhoud
Recensies

Hans Stolp

Hans Stolp auteur van Wat gebeurt er als je dood gaat?

Hans Stolp is pastor, auteur en veelgevraagd spreker. Hij studeerde theologie en maakte studie van de psychologie van Jung en van het esoterische christendom. Hij heeft talloze boeken op zijn naam staan (waaronder ook kinderboeken en dichtbundels), waarvan er vele bij Uitgeverij AnkhHermes verschenen. In zijn werk maakt hij de oorspronkelijke, spirituele of esoterische traditie (weer) voor een breed publiek toegankelijk. Een aantal van zijn boeken is in het Duits en Engels vertaald. www.hansstolp.nl

Meer boeken van deze auteur

Inleiding (ofwel: wat je vooraf weten moet) 11
Voorwoord

1 Niemand sterft alleen 19
2 De eerste indrukken na de dood 29
3 De eerste terugblik 37
4 Het afleggen van het etherische lichaam 47
5 Binnen wordt buiten, buiten wordt binnen 53
6 Het verblijf in de astrale wereld 62
7 De reis door de eerste Maansfeer 72
8 De reis door de tweede en de derde Maansfeer 82
9 De reis door de vierde Maansfeer 92
10 De reis door de sfeer van Mercurius en Venus 102
11 Van de Zonnesfeer naar het Devachan 112
12 De reis door het Devachan 120
13 Het middernachtelijk uur en de afdaling naar de aarde 127

Noten 131

Wat vinden anderen van Wat gebeurt er als je doodgaat? van Hans Stolp?

Ali Manenschijn-Ponsteen deelt haar leeservaring. 

“Wat gebeurt er als je doodgaat”. Dit mooi vormgegeven boekje, met zachte kleuren op de voorkant als een venster naar licht, mocht ik lezen. De titel sprak me aan, want het is ook een vraag die mij bezighoudt. Het is een heruitgave van het boek dat in 2013 het licht zag en een bestseller bleek te zijn. Het is een prachtig boekje en zoals ik eerder heb gemerkt bij het lezen van boeken van Hans Stolp, heel toegankelijk. Hij weet in heldere taal soms wat moeilijk te begrijpen zaken te verklaren voor een breed publiek. Ook als je niet echt thuis bent in de esoterie, want daar vanuit wordt het proces van doodgaan beschreven. Maar of je daar al mee bekend bent of niet, het is een troostrijk boek. In warme woorden wordt verteld welke weg ‘de reiziger’ (zoals de overledene wordt genoemd) aflegt totdat deze op zijn of haar bestemming komt. Een reis door de zielenwereld en door de wereld van de geest.

Voorin het boekje staat een mooi gedicht met als titel ‘Verheug je op de liefde die je wacht’ met daarin de woorden:

“Wees niet bang voor de reis die begint met de dood. Een liefde, groots en verwarmend, zal je omhullen, zodat je het gevoel zult krijgen: eindelijk ben ik thuis. Deze liefde, ze zal je vanaf het eerste begin omhullen zodat je voeten als vanzelf een weg vinden om te gaan”.

Dat juist liefde belangrijk is wordt aan het eind van het boekje nogmaals beschreven: “Want liefde, en zij alleen, is waarom het gaat in leven en sterven”. Een aanrader om te lezen, niet alleen voor hen die een verlies van een dierbare hebben meegemaakt. Maar voor iedereen, jong of oud, kunnen deze warme troostende woorden de eventuele angst voor de dood verminderen of wegnemen. Het gaf mij zeker antwoord op mijn vraag “Wat gebeurt er als je doodgaat”.

Ali Manenschijn-Ponsteen, februari 2021

Wat vinden anderen van Wat gebeurt er als je doodgaat? van Hans Stolp?

Liesbeth Koster deelt haar leeservaring. 

Het is een prettig formaat boekje met een mooi omslag. De titel sprak mij direct aan, want is “wat gebeurt er als je doodgaat?” niet de grote vraag voor de meeste mensen?

Twee keer heb ik het gelezen voordat ik aan deze recensie begon. Zonder verwachtingen, maar met een grote nieuwsgierigheid ben ik begonnen met lezen. Het is heel bijzonder zoals Hans Stolp de reis beschrijft die iemand die overleden is gaat maken. Hij beschrijft de reis door de vele sferen die ons te wachten staat na de dood op een begrijpelijke manier. Wel is het handig als je al een beetje bezig bent met deze materie van esoterie en dergelijke.

Het is wel duidelijk dat er nog heel wat te doen is na de dood voordat je “in het licht” komt. Wie denkt dat na dit hectische leven op aarde de eeuwige rust volgt, komt bedrogen uit.

Bij mij kwam steeds de vraag op: “hoe weet die man dit??”

De eerste keer dat ik het boek las deed ik dat met de verwijzingen naar de vele voetnoten. Dat vond ik wel een beetje storend en het maakte me niet veel wijzer. Het maakte wel duidelijk dat er nog heel veel meer te lezen en te leren is op dit gebied.

De tweede keer las ik het – zonder de noten – achter elkaar door, dat was prettiger.

Volgens mij zit er in het boekje ook een boodschap voor het leven VOOR de dood. De boodschap die ik lees is dat Liefde het belangrijkste is om “in het licht” te komen. Hoe liefdevoller je op aarde leeft, hoe gemakkelijker de reis die je na de dood gaat maken.

Mijn algemene indruk van het boekje is dat het waarschijnlijk vooral gelezen zal worden door mensen die al met “hogere” dingen bezig zijn. Er zijn een paar mensen in mijn kennissenkring waar ik het aan zou kunnen aanbevelen, maar de meeste mensen in mijn naaste omgeving zouden dit boek niet uitlezen denk ik.

Liesbeth Koster, februari 2021

Wat vinden anderen van Wat gebeurt er als je doodgaat? van Hans Stolp?

Jasmijn van Beusekom deelt haar leeservaring. 

Een uitgebreide uitleg over wat er gebeurt als je doodgaat, vanuit het perspectief van reïncarnatie.

Dit boekje is vrij klein en heeft een harde, mooie kaft met rustige kleuren. Het ligt heel lekker in de hand en is ook niet zwaar. Deze herdruk bevat een persoonlijk voorwoord van de schrijver, een mooie boodschap en goede toevoeging aan het boek.

De inzichten in dit boek zijn vanuit het esoterische christendom geschreven, het gaat vooral uitgebreid in op de eerste drie dagen na overlijden. Tegenwoordig wordt er steeds meer geloofd in reïncarnatie en een spirituele kant van ons leven. Geloof je hier niet in, dan is het nog steeds leerzaam je in deze perspectieven te verdiepen, dat vond ik althans wel. Dit boek leerde mij hier veel over. Deze inzichten worden ook gedeeld in andere religies en culturen.

‘Inzicht neemt angst weg’

Hoewel ik hier niet in geloof hoop ik dat het waar is, dat zou heel mooi zijn. Zoals de schrijver zelf aangeeft in het boek, hij hoopt dat het inspireert en stimuleert tot bewustwording van eigen antwoorden, hij begrijpt dat niet iedereen dit omarmt.

Een boodschap die mensen hoop geeft of de kans tot nieuwe inzichten. Dit boek is niet voor niets veel verkocht en in herdruk geweest. Tevens zijn er, voor wie dit interessant vindt, door uitgeverij AnkhHermes nog veel meer boeken uitgegeven van Hans Stolp.

Jasmijn van Beusekom, februari 2021

Wat vinden anderen van Wat gebeurt er als je doodgaat? van Hans Stolp?

NBD Biblion deelt hun leeservaring. 

De auteur schreef een groot aantal boeken, gebaseerd op de zienswijze van het esoterische christendom, met veel invloeden uit de theosofie en vooral de antroposofie in de persoon van Rudolf Steiner. Dit bijzondere boek vertelt over het stervensproces en de reis die een overledene maakt, nadat het aardse leven is afgesloten. Die innerlijke weg wordt gekenmerkt door loutering, een toenemende zelfkennis en transformatie. De reiziger krijgt in deze geestelijke wereld begeleiding van engelen en andere lichtkrachten en gaat door vele sferen in de astrale wereld, tot aan de uiteindelijke lichtwereld. De onvermijdelijke vraag doet zich voor, waar deze bijzondere kennis en inzichten vandaan komen en welke bronnen zijn geraadpleegd. Met name het tweede gedeelte van het boek, waarin de verschillende stadia van de lange reis zeer gedetailleerd wordt beschreven, vraagt van de lezer een zekere mate van inwijding, een (goed)gelovige houding of noopt tot de aanschaf van een eerder boek van de schrijver, waarnaar hij expliciet verwijst. Voor geïnteresseerden in leven na de dood is dit boek uniek. Het is geschikt voor lezers die al eerder kennismaakten met spirituele zienswijzen. Deze herdruk is voorzien van een nieuw voorwoord. Gebonden uitgave in pocketformaat; normale druk. Vrijwel ongewijzigde herdruk.

NBD Biblion, maart 2021

Wat vinden anderen van Wat gebeurt er als je doodgaat? van Hans Stolp?

Rebecca Nuijten deelt haar leeservaring. 

Wat vind je van het omslag?
Een rustgevende omslag waar de titel vanaf spat.

Wat is je eerste indruk?
Het lijkt me een zelfhulp-boek waarmee je leert om te gaan met en/of jezelf voor te bereiden op de dood.

Wat verwacht je van het boek?
Ik ben zelf twee kinderen kwijtgeraakt en hoop met dit boek meer inzicht te krijgen in het hoe, wat en waarom. Misschien zelfs een beetje meer rust, de kans om het een beter plekje te kunnen geven.

Wat is je algemene indruk van het boek?
t/m hoofdstuk 6 heb ik veel aan dit boek gehad, omdat je een goede indruk krijgt over het hoe en wat. Vanaf daar werd het naar mijn mening teveel op religie gebaseerd.

Zou je het aanraden aan vrienden en familie?
Vooral het eerste deel van het boek wil ik aanraden.

Rebecca Nuijten, februari 2021

15,50

Je bestelt en rekent af bij:

 • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
 • Veilig winkelen, bestellen en betalen
 • Regelmatig gratis e-books
Bindwijze
hardback
e-book e-book
Op voorraad

Gratis verzending vanaf €19,95

Op werkdagen voor 21.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020217414
 • Pagina's: 160
 • Publicatiedatum: 28-09-2021

Je bestelt en rekent af bij:

 • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
 • Veilig winkelen, bestellen en betalen
 • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:
 • Ideal
 • Mastercard
 • VISA
 • Bancontact
Bekijk de inhoud van dit boek ➔

Wat gebeurt er als je doodgaat? De bijzondere liefdevolle manier waarop Hans Stolp schrijft over het stervensproces geeft naast troost ook verhelderende inzichten. Als iemand sterft, ziet hij zijn lichaam wegglijden.

Anders dan de achterblijvenden denken, is dit een moment van diepe vreugde: de gestorvene ervaart nu dat de geest sterker is dan de materie en dat hij leeft, ook al is zijn lichaam hem ontvallen. Bij het sterven wordt hij bijgestaan door gestorven geliefden en engelen. De reis is stap voor stap beschreven.

"Wees niet bang voor de reis die begint als je dood gaat. Een liefde, groots en verwarmend, zal je omhullen, zodat je het gevoel zult krijgen: eindelijk ben ik thuis." – Hans Stolp

Hans Stolp

Hans Stolp auteur van Wat gebeurt er als je dood gaat?

Hans Stolp is pastor, auteur en veelgevraagd spreker. Hij studeerde theologie en maakte studie van de psychologie van Jung en van het esoterische christendom. Hij heeft talloze boeken op zijn naam staan (waaronder ook kinderboeken en dichtbundels), waarvan er vele bij Uitgeverij AnkhHermes verschenen. In zijn werk maakt hij de oorspronkelijke, spirituele of esoterische traditie (weer) voor een breed publiek toegankelijk. Een aantal van zijn boeken is in het Duits en Engels vertaald. www.hansstolp.nl

Meer boeken van deze auteur

Lees het gratis Fragment