De spirituele uitgeverij van Nederland

Psychologie van een gebroken hart

Akke-Jeanne Klerk schreef met Psychologie van een gebroken hart een prachtig, hoopvol boek over iets wat ons allemaal overkomt in ons leven: een gebroken hart. Na een verbroken liefde, maar ook na het verlies van een dierbare, een onvervulde levenswens of het verlies van een baan kunnen we ons hart breken. Een moeilijk en verdrietig proces, maar Akke-Jeanne laat ons zien dat het herstelproces begrijpen – het omzetten van een gebroken hart in persoonlijke groei – perspectief biedt. Ontwikkel compassie met jezelf en anderen, neem de regie in eigen hand en stippel je eigen koers uit. Zo open je de deur naar de volle ervaring van het bestaan en ben je vrij om nieuwe mogelijkheden te verkennen. Volg je hart opnieuw!

Lees meer >
Over de auteur
Inhoud
Recensies

Akke-Jeanne Klerk

Akke-Jeanne Klerk auteur van Psychologie van een gebroken hart

Akke-Jeanne Klerk (1975) woont in Amsterdam. Zij werkt als Professioneel Coach & Trainer. Zij werkt als coach bij SchoolvoorCoaching. Daarnaast is zij mede-oprichter van JungPlatform; een online aanbieder van psychologische en spirituele cursussen. Binnenkort gaat haar eigen website live.

Meer boeken van deze auteur

Voorwoord van Akke-Jeanne 7
Introductie 11
Leeswijzer 13

1 Stilstaan bij de ervaring 17
2 Verdriet onder ogen zien 37
3 Regie in eigen hand nemen 57
4 Persoonlijke beleving herkennen 75
5 Helen van jeugdverwondingen 89
6 Zelfcompassie ontwikkelen 109
7 Fysiek beleven van emoties 125
8 Het beste uit jezelf halen 143
9 Kracht, nieuwe mogelijkheden en meer liefde 157
10 Overzicht 173

Inspiratiebronnen 191
Nawoord 195
Over de auteur 197

Wat vinden anderen van Psychologie van een gebroken hart van Akke-Jeanne Klerk? Yvonne Dieks deelt haar leeservaring.

‘Troostende woorden voor elke type gebroken hart’

‘Een gebroken hart’; mijn eerste reactie daarop was altijd; dat komt door een geliefde; iemand met wie ik een relatie had en dat ook zo had willen voortzetten. Door dit boek van Akke-Jeanne Klerk weet ik dat ook mijn letterlijk zwaar voelende hart na het snelle overlijden van mijn nog jonge trouwste viervoeter, ook in de categorie gebroken hart valt.

‘Het leven herbergt een reeks gebroken harten.’ is in de introductie te lezen; ik vind dat troostend omdat het betekent dat ik niet alleen ben in mijn pijn.

Ik heb in dit boek veel herkenning gelezen van hoe ik mijn reeks gebroken harten heb ervaren; het worstelen met enorm verdriet, afgewisseld met boosheid. De steun van anderen die hielp maar ik moest het vooral zelf doorleven; hoe je dat het beste kunt doen, dat beschrijft dit boek heel helder.

Toen mijn hart door een ex geliefde nog heel vers gebroken was, moest ik er niet aan denken dat dit verlies mij uiteindelijk ook iets kon brengen; groei en nieuwe mogelijkheden. Toch kan dat zeker en die nieuwe kracht en mogelijkheden worden in de laatste hoofdstukken van dit boek goed uitgelegd.

Ik raad dit boek aan voor iedereen die worstelt met een verbroken relatie maar zeker ook aan iedereen wiens hart gebroken voelt door het overlijden van een geliefd persoon of huisdier.

Yvonne Dieks, oktober 2020

 

Wat vinden anderen van Psychologie van een gebroken hart van Akke-Jeanne Klerk? Marjan van Druenen deelt haar leeservaring.

‘Crisis als kans.’

De eerste indruk van een boek ontstaat bij het omslag met de titel. Bij Psychologie van een gebroken hart denk ik vrijwel meteen aan onfortuinlijke liefdesrelaties die eindigen en waar je niet overheen lijkt te komen. Dat onderwerp komt ook voor in het boek, maar het gebroken hart omvat veel meer. Een hart kan ook breken als we een verlangen, omgeving of huisdier moeten loslaten. Het betekent hier verlies in de breedste zin van het woord. Over het omslag kan ik kort zijn, ik vind het wat eentonig. De inhoud is dat allerminst. Het blijft boeien van begin tot eind.

Opvallend is de aanwezigheid van een leeswijzer dat volgt na het voorwoord. Hier wordt beknopt weergegeven wat je per hoofdstuk kunt verwachten. Heel handig en overzichtelijk. Ik verwacht vooral ervaringsverhalen, adviezen en oefeningen. Mijn verwachting wordt overtroffen. Het geheel heeft een prettige opbouw en heeft heldere praktijkvoorbeelden over intense worstelingen met aan het eind van de hoofdstukken keurig geordende praktische adviezen met vragen ter reflectie.

Hoe graag we het ook zouden willen, een snel herstel van een gebroken hart bestaat nou eenmaal niet. Aangezien onverwerkte pijn een directe bedreiging voor persoonlijke groei is, is het cruciaal dit grondig aan te pakken. Klerk is hierbij zeer behulpzaam. Een gebroken hart zou je dus als kans kunnen zien om problemen bij de wortel aan te pakken en alle (dus ook de onderliggende) pijn om te zetten in kracht. Crisis als kans!

Dit oordeelloze en liefdevol geschreven boek is een aanrader voor iedereen die met verlies te maken heeft of met onverwerkte emoties kampt. Hoewel de nadruk in de relationele sfeer ligt, kan het ook een verhuizing zijn waar je last van hebt of een baan die je verliest. Auteur en coach Akke-Jeanne Klerk, met een master in de psychologie en geboeid door de Jungiaanse psychologie, onthult mechanismen en laat met dit werk zien hoe je na een verlies autonomer en gelukkig(er) kunt leven.

Marjan van Druenen, oktober 2020

 

Wat vinden anderen van Psychologie van een gebroken hart van Akke-Jeanne Klerk? Jasmijn van Beusekom deelt haar leeservaring.

 

Over de intense pijn van verlies, hoop en kans op persoonlijke groei waar je de rest van je leven profijt van hebt.

Dit boek begint met een inhoudsopgave, dat maakt dat ik mij vast kon voorbereiden op de onderwerpen die aan bod komen in dit boek. Hierna volgt een voorwoord van de schrijfster die prachtig de toon zet voor de sfeer van dit boek en mee al meenam in het onderwerp en het belang hiervan aangeeft.

Bij de term gebroken hart denken we wellicht snel aan een liefdesrelatie. Een gebroken hart komt in veel meer situaties voor, bijvoorbeeld bij verlies van iemand waar we aan gehecht zijn of het loslaten van een verlangen of omgeving. Akke-Jeanne Klerk leert ons in dit boek dat iedereen wel eens de intense pijn van een gebroken hart ervaart en hoe hiermee om te gaan.

Er worden voorbeelden gegeven van coaching sessies, mensen hun eigen ervaringen en welke stappen en inzichten hielpen om de pijn te verwerken en persoonlijke transformatie te bereiken. De concrete voorbeelden en de stappen die hier gezet zijn maken inleven en begrijpen van deze informatie heel makkelijk. De beschreven coaching sessies gaan over verschillende hulpvragen, er is grote kans dat je jezelf in een of meerdere van deze situaties herkent. Ook staan aan het einde van elk hoofdstuk praktische stappen voor het omgaan met de situatie en persoonlijke groei.

Psychologie van een gebroken hart bracht mij meer dan ik van tevoren verwacht had. De manier waarop dit boek geschreven is maakt de stof grijpbaar, praktisch en makkelijk zelf in te zetten. Er zijn dan ook inzichten uit dit boek die ik zelf zal gaan toepassen en ik denk dat er vele mensen gebaat zijn bij het lezen van dit boek. Iedereen krijgt namelijk te maken met een gebroken hart en hiermee omgaan is nu eenmaal erg lastig.

Worstel jij hier ook wel eens mee? Dan raad ik dit boek zeker aan.

Jasmijn, december 2020

 

Wat vinden anderen van Psychologie van een gebroken hart van Akke-Jeanne Klerk? Christel van Wonderen deelt haar leeservaring.

 

Ik ben bijzonder enthousiast over dit mooie boek, het boek heeft mij enorm geraakt. De omslag vind ik wat eenvoudig en spreekt mij persoonlijk niet zo aan. Ik zou zelf een andere omslag gekozen hebben, bijvoorbeeld een andere kleur en een afbeelding (ik kan dit eventueel nader toelichten). Als ik de achterzijde van het boek lees en de inhoudsopgave is mijn eerste indruk veelbelovend. Het boek heeft op inhoud meteen mijn belangstelling.

Ik verwachtte meer te lezen en te leren over leven met een open hart ondanks verlieservaringen en pijn. Tot verbinding kunnen komen ondanks dat gebroken hart. Wat heb ik nodig om weer te leven met een open hart is daarbij een mooi startpunt. Het boek is zorgvuldig en liefdevol geschreven. De ondertitels bij de hoofstukken vind ik prachtig, dit spreekt mij enorm aan.

Lezen over herstelervaring na een verlies gaat zowel over kwetsbaarheid als kracht van de mens.

Om tot een goed herstel te komen is ook een milde blik nodig op de fase in aanloop naar het verlies, ofwel de periode van het ‘niet zien’ (ontkenning) van het potentiele noodlot schrijft Akke – Jeanne Klerk. Het niet zien heeft een belangrijke functie. Allereerst vechten we voor een andere uitkomst. Het is menselijk dat we af en toe protesteren tegen het lot dat ons ten deel valt en soms levert dat gevecht ook echt wat op. We kennen allemaal hoopgevende verhalen. Wanneer laten we verlangen los? Wanneer geven we de strijd op? Er is een dunne lijn tussen een hoopvol gevecht en valse hoop, de grens tussen wens en werkelijkheid. Het is zinvol om ons te richten op vertrouwen in ons zelf, vertrouwen dat we kunnen omgaan met de lastige gevoelens op het moment dat we ontdekken valse hoop te hebben gekoesterd. Het niet zien heeft een beschermende functie.

 Ik zou dit boek absoluut aanraden aan vrienden en familie en aan een oud studiegenoot die uitvaartonderneemster is geworden. Ik denk dat het boek heel helpend kan zijn voor mensen die door een rouwproces gaan. In mijn beleving heeft Akke-Jeanne Klerk een heel waardevol boek geschreven, ze legt zaken helder en helpend uit, ik ben bijzonder enthousiast over en geraakt door dit boek, dankjewel voor deze mooie leeservaring.

Christel, december 2020

 

20,00

Je bestelt en rekent af bij:

 • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
 • Veilig winkelen, bestellen en betalen
 • Regelmatig gratis e-books
Bindwijze
paperback
e-book
Op voorraad

Gratis verzending

Op werkdagen voor 21.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020217230
 • Pagina's: 192
 • Publicatiedatum: 11-11-2020

Je bestelt en rekent af bij:

 • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
 • Veilig winkelen, bestellen en betalen
 • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:
 • Ideal
 • Mastercard
 • VISA
 • Bancontact
Bekijk de inhoud van dit boek ➔

Akke-Jeanne Klerk schreef met Psychologie van een gebroken hart een prachtig, hoopvol boek over iets wat ons allemaal overkomt in ons leven: een gebroken hart. Na een verbroken liefde, maar ook na het verlies van een dierbare, een onvervulde levenswens of het verlies van een baan kunnen we ons hart breken. Een moeilijk en verdrietig proces, maar Akke-Jeanne laat ons zien dat het herstelproces begrijpen – het omzetten van een gebroken hart in persoonlijke groei – perspectief biedt. Ontwikkel compassie met jezelf en anderen, neem de regie in eigen hand en stippel je eigen koers uit. Zo open je de deur naar de volle ervaring van het bestaan en ben je vrij om nieuwe mogelijkheden te verkennen. Volg je hart opnieuw!

Akke-Jeanne Klerk

Akke-Jeanne Klerk auteur van Psychologie van een gebroken hart

Akke-Jeanne Klerk (1975) woont in Amsterdam. Zij werkt als Professioneel Coach & Trainer. Zij werkt als coach bij SchoolvoorCoaching. Daarnaast is zij mede-oprichter van JungPlatform; een online aanbieder van psychologische en spirituele cursussen. Binnenkort gaat haar eigen website live.

Meer boeken van deze auteur