Koesterkaartjes bij verlies

Koesterkaartjes bij verlies - cover
Koesterkaartjes bij verlies - achterkant
Saskia de Bruin geeft met deze Koesterkaartjes bij verlies iedereen die zelf iemand heeft verloren of iemand bijstaat die in de rouw is, iets heel bijzonders in handen. Op het moment dat je iemand verliest, gaan er duizend dingen door je hoofd en door je hart. Wat je dan het meest nodig hebt, is gezien, gehoord en gerustgesteld te worden. Woorden vinden is soms moeilijk, dan zijn deze koesterkaartjes een warm en liefdevol alternatief. Je kunt ze aan jezelf of een dierbare geven. Ze zitten in een prachtig doosje, klein genoeg om mee te nemen. Kaartjes en woorden om te koesteren …
Lees meer >
Over de auteur
Recensies

Saskia de Bruin

Saskia de Bruin

Saskia de Bruin is eigenaar en oprichter van De GeluksOnderneming. Ze begeleidt mensen in hun zoektocht naar een creatief, bezield en liefdevol leven. Ze houdt zich bezig met biodanza, ontspanning door middel van lichaamsgewaarzijn, mindfulness, dance for health en ze geeft regelmatig schrijfworkshops. 

Ze schreef diverse boeken, waaronder 'Weg van de pijn' en 'SOLK' In deze boeken laat ze zien dat pijn vaak een verborgen agenda heeft. Ze ontdekte dat ons lichaam pijn en andere klachten kan gebruiken om ons te beschermen tegen emoties die we als bedreigend, onacceptabel of overweldigend ervaren. Ook wel SOLK genoemd: somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Ook stelde Saskia de Bruin diverse kaartensets samen om je te inspireren, waaronder de 'Koesterkaartjes bij verlies'. 

Meer boeken van deze auteur

Wat vinden anderen van de 'Koesterkaartjes bij verlies' van Saskia de Bruin?

Lees de recensie van Gert Serneels: ‘Lichtpuntjes in soms wat donkere tijden’

De Koesterkaartjes bij verlies zitten in een klein maar handig doosje met mooie kleurschakeringen, de afbeelding van een witte veer valt op maar je moet wel even goed kijken om de veer echt te zien. Het tekstje achterop het doosje spreekt direct aan, je weet meteen waar de kaartjes over zullen gaan en de verwoording ‘cadeautje voor je ziel’ zegt precies wat de kaartjes voor je kunnen betekenen!

Door het handige formaat (het had zelfs iets groter mogen zijn) kan je de kaartjes altijd in de buurt leggen en er op elk moment één of enkele kaartjes uitnemen en een betekenisvol momentje voor jezelf creëren.

Niet ‘pluk de dag’ maar bemoediging

Aanvankelijk verwachtte ik korte zinnen, spreuken en aanbevelingen in de aard van ‘pluk de dag’ maar niets is minder waar. Op een enkele kaart na lees je steeds een mooie, bemoedigende tekst die toch wat blijft hangen en waardoor je even gaat nadenken. De tekstjes zijn soms heel duidelijk en dan weer wat algemener van aard, toch lees je een positieve boodschap die meer bewustwording met zich meebrengt.

De kaartjes zijn een aanrader voor iedereen die recent of al langer geleden met verlies te maken kreeg en daar nog even bij stil wil staan. Ik zou ze ook als cadeautje durven geven op een afscheidsviering, het is een mooi alternatief voor een rouwkaart of bloemen.

Gebruik in de praktijk: de Koesterkaartjes in het woon- en zorgcentrum

In het woon- en zorgcentrum waar ik werk, heb ik ze de afgelopen tijd ingezet bij onze bewoners (met dementie) om gesprekken op gang te brengen als we afscheid moesten nemen van een medebewoner. De teksten hebben vaak een diepere betekenis maar iedereen kon toch begrijpen wat er precies bedoeld werd. Verder heb ik het kaartendoosje nu in de buurt als ik aan het werk ben. Familieleden die net met een verlies te maken kregen reik ik – als men er voor openstaat – het doosje aan. Of ik geef in een gesprek, dat vaak moeilijk is op deze momenten, enkele inzichten die ik opstak van de koesterkaartjes mee met de nabestaanden. Je merkt de waardering dat er meer gezegd wordt dan alleen maar steunbetuigingen. Natuurlijk zijn er mensen die niet meer verwachten maar zelfs dat vind je op een kaartje:

“Ieder verlies is anders. Ieders pijn is uniek. Vergelijkingen gaan dus niet op. De pijn van verliezen is voor ieder van ons een uniek verhaal dat we in ons eigen tempo doorleven. Je hart vindt de weg terwijl het proces zicht ontvouwt.”

Koesterkaartjes bij verlies zijn lichtpuntjes in soms wat donkere tijden!

Gert Serneels, 2019

Lees de recensie van Els Dijkgraaf: ‘Treffend op ieder moment’

Iedereen krijgt in zijn leven vroeg of laat te maken met het overlijden van een geliefde. Hoe ga je om met dit verlies? De Koesterkaartjes van Saskia de Bruin geven inzicht in hoe je met de verschillende aspecten van dit verlies om kunt gaan. Zo geeft ze raadgevingen over hoe je je verdriet een plek kunt geven, je moet leren om hulp te vragen, dat loslaten de weg naar heling is en nog veel meer aspecten van verlies komen aan de orde.

“Als je durft te breken laat je vanzelf het licht binnen dat je heelt”.

De Koesterkaartjes zitten in een eenvoudig doosje en de kaartjes zelf zijn uitgevoerd in de pastelkeuren roze en blauw. De kaartjes hebben weinig uitstraling, maar het belangrijkste zijn de teksten op de kaartjes. En de teksten hebben mij stuk voor stuk geraakt.

Gebruik in de praktijk: de Koesterkaartjes voor jezelf en voor cliënten

De kaartjes heb ik, na het overlijden van mijn moeder, zelf gebruikt door ze simpelweg te lezen. Kaartje voor kaartje of tot zo ver als ik kwam. Telkens ontroerde/raakte mij een tekst en kon ik volschieten door een bepaalde zin en/of kaartje. Voor mij werkte dit helend. Daarnaast heb ik ook wel eens alle kaartjes uitgespreid en gekeken welk kaartje mijn aandacht trok en deze kaart als een zogenaamd dagkaartje gepakt. Bijzonder hoe treffend zo’n kaart dan op dat moment is. Het zet je aan tot het verwerken/overdenken van je verlies en hoe hier mee om te gaan. Voor mensen die zelf een praktijk hebben en die te maken krijgen met cliënten die een verlies hebben meegemaakt zijn deze kaartjes naar mijn idee ook goed te gebruiken. Je kunt ze aan het begin van een consult gebruiken door ze te laten lezen door je cliënt. Daar waar de cliënt ontroerd raakt, volgt vanzelf een gesprek en kom je misschien sneller en gemakkelijker tot de kern van iemands verdriet. Natuurlijk kun je in je praktijk ook aan het einde van een consult een kaart laten trekken. Zeker weten dat je cliënt een mooie boodschap krijgt.

Els Dijkgraaf-Struijk, 2019

16,50

Je bestelt en rekent af bij:

 • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
 • Veilig winkelen, bestellen en betalen
 • Regelmatig gratis e-books
Bindwijze
Kaartspellen
Op voorraad
 • Gratis verzending vanaf €19,95
 • Op werkdagen voor 20.00 besteld, binnen 48 uur in huis (NL)
 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020215984

Je bestelt en rekent af bij:

 • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
 • Veilig winkelen, bestellen en betalen
 • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:
 • Ideal
 • Mastercard
 • VISA
 • Bancontact
Bekijk de inhoud van dit boek ➔
Saskia de Bruin geeft met deze Koesterkaartjes bij verlies iedereen die zelf iemand heeft verloren of iemand bijstaat die in de rouw is, iets heel bijzonders in handen. Op het moment dat je iemand verliest, gaan er duizend dingen door je hoofd en door je hart. Wat je dan het meest nodig hebt, is gezien, gehoord en gerustgesteld te worden. Woorden vinden is soms moeilijk, dan zijn deze koesterkaartjes een warm en liefdevol alternatief. Je kunt ze aan jezelf of een dierbare geven. Ze zitten in een prachtig doosje, klein genoeg om mee te nemen. Kaartjes en woorden om te koesteren …