De spirituele uitgeverij van Nederland

De verborgen wijsheid van spanning, stress, zorgen en onzekerheid.

Nooit meer bang voor angst

In De verborgen wijsheid van spanning, stress, zorgen en onzekerheid. Nooit meer bang voor angst leert Sheryl Paul je om te gaan met angst. Je leert angst in te zetten om jezelf beter te leren kennen en te helen. Angst openbaart zich vaak als chronisch gepieker, paniekaanvallen, obsessies, dwangneurosen, in de vorm van slapeloosheid of lichamelijke klachten. Angst is op hol geslagen gevoeligheid. Sheryl Paul neemt je mee naar de bron van je angsten en laat je compassie met jezelf voelen. In dit diepgaande en tegelijkertijd praktische boek geeft ze oefeningen bij acute angst en oefeningen die je helpen diepere lagen van angst te ontcijferen en te helen. Alle inzichten om niet langer bang te zijn voor jouw angst.

Lees meer >
Over de auteur
Citaten uit het boek
Over het boek

Sheryl Paul

Sheryl Paul is psychotherapeut, opgeleid in Jungiaanse dieptepsychologie en heeft een master in counselling. Ze is geïnspireerd door o.a. Robert Johnson, Marion Woodman, Joseph Campbell en Carl Jung.

Meer boeken van deze auteur

Angst is uit de bocht gevlogen gevoeligheid

Op een bepaald niveau is angst uit de bocht gevlogen gevoeligheid. Dit betekent dat wanneer je gevoelige natuur (en iedereen is in de kern gevoelig) niet met zachtheid en vriendelijkheid is behandeld, en je ouders niet wisten hoe ze je konden begeleiden door de grote gevoelens van het leven (verdriet, boosheid, jaloezie, eenzaamheid, teleurstelling, frustratie, om er een paar te noemen) en hoe ze je rituelen of oefeningen konden beiden om je te helpen om je weg te vinden door het bewustzijn van de dood, maar in plaats daarvan je beschaamd hebben met boodschappen als, “Zand erover” of je wegstuurden met je grote gevoelens omdat ze geen idee hadden hoe ze ermee om moesten gaan (omdat ze zelf nooit hebben geleerd hoe ze met hun eigen gevoelens om kunnen gaan), toen had de gevoeligheid geen andere keuze dan te transformeren in angst. Op deze manier is angst een verdedigingsmechanisme om je te beschermen tegen de kwetsbaarheid van het ervaren van de rauwe gevoelens van het menszijn. Angst, als mentale staat, maakt dat je uit je hart reist en je verschuilt in de veilige kamers van de geest. Het was een briljant verdedigingsmechanisme dat je ooit goed van pas kwam. – Sheryl Paul

 

Een oproep tot groei

“Angst vraagt van je, lieve lezer, om de gave die je bent te omarmen. Misschien is je verteld dat je teveel bent — te sensitief, te dramatisch, te emotioneel, te analytisch — en dit bericht werd in jouw jonge zelf vertaald om te betekenen dat je verkeerd was of gebroken op een bepaalde manier. Maar je moet nu beginnen te begrijpen, en hopelijk doe je dat terwijl je dit boek lees, dat er helemaal niets mis met je is. Je bent niet gebroken. Je bent niet teveel. Je bent niet verkeerd. Het zijn juist de kwaliteiten waarvoor je bent beschaamd die je nu mag inwikkelen als een gewond diertje en dicht tegen je hart mag knuffelen. Want wanneer je stopt je gevoeligheid te zien als een last en in plaats daarvan erkent als de gave die het is dat je begint te helen in de gewonde plekken binnenin je om zo je volle aanwezigheid in de wereld te brengen. – Sheryl Paul

Dit is de wijsheid van angst

“Zoals bij een labyrint volg je de symptomen van angst als je naar het centrale punt in jezelf draait, en vervolgens draai je terug de wereld in, en weer terug naar de kern van jezelf. Naar binnen en naar buiten, geven en ontvangen, inademen en uitademen, je innerlijke bron vullen tot het overstroomt naar de wereld toe, en het hart van de wereld aanraken terwijl je verder gaat op je helende pad van binnen. Dit is hoe we dienen vanuit een plats van volheid in plaats van leegte, vanuit geluk in plaats van verplichting. Hoe meer onze harten openen en verzachten, hoe meer de harde schil van verdediging en bescherming weg mag vallen. Met een onverdedigd hart zijn we in direct contact met de pijn van de wereld, en worden we gedreven om iets te doen, om te geven en te dienen. Dit is de wijsheid van angst: de roep om naar binnen te keren zodat je je innerlijke bron kunt vullen en terug naar buiten te keren om te geven aan een wereld die jou nodig heeft.

De tijd is aangebroken.” – Sheryl Paul

Wat als… ik niet voldoe, wat als ik mijn baan verlies, wat als ik de verkeerde partner heb gekozen, wat als ik alleen blijf, wat als ik heel erg ziek blijk te zijn, wat als een van mijn dierbaren iets ergs overkomt, wat als ik niet rond kan komen van mijn geld, wat als ik ouder word, wat als ik ergens in mijn leven een verkeerde afslag heb genomen …

Anxiety is the wound of our times

Sheryl Paul begint haar boek met de zin: ‘Anxiety is the wound of our times.’ Wereldwijd lijden 260 miljoen mensen aan angst, gediagnosticeerd. Maar ook wanneer je geen angststoornis hebt, kan angst je leven beheersen. We kunnen ergens bang voor zijn, we zijn allemaal wel eens ergens bang voor, ervaren gevoelens van angst, maar kunnen ook een voortdurende ondertoon van angst in onze geest en ons lichaam ervaren. Het kan zulke ernstige vormen aannemen dat je je niet ten volle kunt uiten en ontplooien. We leven op grote en kleine schaal in een angstcultuur. Er is zoveel te verliezen, er zijn zoveel veranderingen om het hoofd te bieden; zo zijn we niet alleen bang om onze dierbaren en ons werk te verliezen, maar ook een gezonde leefomgeving, politieke stabiliteit en een toekomst voor onze kinderen. We zijn op zondag bang om maandag weer naar ons werk te gaan (bang niet te voldoen).

Angst komt naar boven in onze meest intieme relaties, met onze familie, vrienden, partners en kinderen (‘worry is the work of motherhood’) en we vragen ons af hoe kunnen we onze kinderen met hun angsten helpen. We zijn gewend om angst en liefde als tegenpolen te zien en kunnen helemaal verstrikt raken in deze dualiteit. We proberen onze onzekerheden op allerlei manieren te bezweren, alleen leidt al die controledrang tot nog meer gevoelens van angst en raakt onze persoonlijke vrijheid in het gedrang. Er is zoveel waar we ons zorgen over kunnen maken en alle onrust om ons heen laat ons niet onberoerd. Hoe kunnen we überhaupt op een goede manier met onze angsten omgaan?

Angst maakt geen onderscheid tussen mensen en groepen mensen.

We kennen deze emotie allemaal, alleen de manier waarop we ermee angst omgaan verschilt van mens tot mens en tussen culturen. We kunnen onze angst wegdrukken en op alle mogelijke (verslavende) manieren van haar symptomen af willen komen, gevangen in een verkeerde spiraal. We denken dat we nooit van onze angst verlost zullen worden. We zijn er eenzaam mee, want onze angsten laten zien niet altijd makkelijk onder woorden brengen en delen met anderen. We missen belangrijke informatie wanneer we onze angst zien als onvermogen en als iets wat aan ons kapot is. Angst is namelijk ook een bijzondere poort naar wijsheid, zoals Sheryl Paul in haar boek laat zien, een boodschap van ons onbewuste, een uitnodiging om te transformeren en ontwaken.

Angst is zowel de wond, de boodschapper en het geschenk.

“Want angst is zowel de wond als de boodschapper, en in de kern van de boodschap ligt een uitnodiging om wakker te worden. Om de details van zijn boodschappen te kunnen ontcijferen, moeten we onze mindset van schaamte veranderen – die ziet angst als bewijs van onze gebrokenheid – naar een midnset van nieuwsgierigheid, die angst erkent als bewijs van ons gevoelige hart, onze fantasievolle geest, en het verlangen van onze ziel om naar compleet-zijn te groeien. Angst, wanneer het gezien wordt vanuit de mindset van het leren, leidt je naar iets diep in jou dat gezien wil worden, een roep vanuit je ziel om op te letten, een uitnodiging vanuir de oorsprong van je zijn om naar binnen te keren en te helen in de nieuwe laag van groei.” – Sheryl Paul

Angst openbaart zich op allerlei manieren; als chronisch gepieker, paniekaanvallen, obsessies, dwangneurosen, in slapeloosheid en lichamelijke klachten. Angst is gevoeligheid die op hol geslagen is. Dit boek gaat naar de bron van onze angsten, helpt je stap-voor-stap naar een andere mindset, geeft een genuanceerde kijk, laat je compassie met jezelf (als een liefhebbende innerlijke ouder) ervaren en kweekt nieuwsgierigheid naar wat de angst je te zeggen heeft, het geeft inspiratie voor positieve ‘self-talk’ en contact maken met je eigen well of being (meditaties, reflecties, ademhaling, lichaamsoefeningen, journaling, rituelen en rust) en tips om je te bevrijden uit je angst of om er beter met je onzekerheden om te kunnen gaan. In het boek combineert Sheryl Paul ervaringen uit haar praktijk als psychotherapeut en geeft oefeningen op verschillende niveaus; van oefeningen die je in een acute situatie van angst kunt toepassen en oefeningen die je helpen diepere lagen van angst te ontcijferen, af te pellen en te helen. Alle inzichten die je nodig hebt om niet langer bang te zijn voor je angst.

Holistische aanpak van angst

Sheryl Paul hanteert een holistische aanpak. De meeste auteurs gaan uit of een somatische, of emotioneel/psychologische of een cognitieve (coaching) aanpak. Sheryl Paul combineert deze en werkt daarnaast ook op het niveau van onze ziel. Dit maakt het een heel mooi boek voor ons fonds.

 • INLEIDING Angst is een opening 11

DEEL EEN WAT ANGST JE WIL VERTELLEN

 • 1. De definitie van angst en een oproep tot introspectie 27
  • Symptomen van angst 30
  • De oorsprong van angst 32
  • Angst is geen spelletje ‘Whack-a-mole’ 37
  • De vier cruciale elementen: nieuwsgierigheid, vriendelijkheid, rust en dankbaarheid 39
 • 2. Twee culturele uitgangspunten die angst creëren: de mythe van normaal en onze verwachtingen rond geluk 48
  • De mythe van normaal 50
  • Onze verwachtingen rond geluk 53
  • Antwoorden bestaan niet, wegwijzers naar wijsheid wel Mens zijn 58
 • 3. Obstakels voor heling 63
  • De eigenschappen van weerstand 63
  • Verantwoordelijkheid: sleutel tot transformatie 69
  • De vluchtweg van perfectie: een manier om verantwoordelijkheid te ontlopen 73
  • Hoe heling verloopt 76
 • 4. Transities 78
  • De drie transitiefasen 80
  • Transities waarover we niet praten in onze cultuur 81
 • 5. Maanden en seizoenen: aanpassen aan het jaarlijkse ritme 89
  • Herfst: het seizoen om los te laten 91
  • Winter: seizoen van stilte en dankbaarheid 95
  • Lente: seizoen van wedergeboorte 102
  • Zomer: het feestseizoen 105
 • 6. De kwetsbaarheid van aanwezig zijn 108
  • Geen vluchtweg voor het leven 109
  • Bang zijn je te goed te voelen 112

DEEL TWEE DE VIER DOMEINEN VAN HET ZELF: ANGST HELEN VANAF DE BASIS

 • 7. De stoel aan het hoofd van de tafel 121
  • De kwaliteiten van een liefdevolle innerlijke ouder 122
  • 8. Het domein van je lichaam 126
  • De fysieke symptomen van angst 127
  • Angst en een lage bloedsuikerspiegel 129
  • Angst en voeding 131
  • Angst en alcohol 133
  • Lichaamsbeweging 135
  • Slaap 136
  • Hormonen 138
 • 9. Het domein van je gedachten 141
  • Dwangmatige gedachten en de cognitieve manifestatie van angst 141
  • Het keuzemoment beheersen 144
  • Onderscheid leren maken: wat water krijgt, zal groeien 147
  • Symbolen, metaforen en dromen 150
  • De metafoor van de dwangmatige gedachte 153
  • Leven met onzekerheid: de lokroep van dwangmatige gedachten 158
 • 10. Het domein van je gevoel 163
  • Angst is een vergaarbak voor gevoelens 165
  • Pijn mijden: een diep verankerde gewoonte 168
  • Vroege en eeuwenoude pijn 171
  • Hoe onverwerkt verdriet leidt tot angst 174
  • Confronteer je angst 177
  • Verveling en eenzaamheid: fundamentele menselijke gevoelens 179
 • 11. Verlangen 186
  • Diep versus secundair verlangen 187
  • De levens die we nooit zullen hebben 190
  • De wijsheid achter verlangen 193
 • 12. Het domein van je ziel 197
  • Het wel van zijn 197
  • Het belang van gezonde rituelen 201
 • 13. Als angst heelt 205
  • Angst en leegte 205
  • De vruchten van je arbeid 208

DEEL DRIE RELATIES

 • 14. De kwetsbaarheid van verbinding 213
 • 15. De romantische verbintenis 218
  • Wat is relatieangst? 219
  • Wat is gezonde liefde? 221
  • Angstige kijk of heldere kijk: liefde en angst horen bij elkaar 227
  • Belangrijke begrippen rondom relatieangst: projectie en het achtervolger-terugtrekkersyndroom 230
 • 16. Opvoeden in een tijdperk van angst 236
  • Ouder zijn betekent je zorgen maken 237
  • Drie medicijnen tegen angst van ouders: dankbaarheid, acceptatie, langetermijnvisie 240
  • Angstige kinderen helpen 246
  • Kinderen leren voelen 246
  • Onvoorwaardelijke liefde 250
 • Epiloog 253
 • Dankwoord 255
 • Appendix A Waarschuwingssignalen bij relaties 257
 • Appendix B Twee manieren om je dagboek bij te houden 259
 • Aanbevelingen voor wie meer wil leren 267
 • Over de auteur 269
22,50

Je bestelt en rekent af bij:

 • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
 • Veilig winkelen, bestellen en betalen
 • Regelmatig gratis e-books
Bindwijze
paperback
e-book
Op voorraad

Gratis verzending

Op werkdagen voor 21.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

 • Taal: Nederlands
 • ISBN: 9789020217100
 • Pagina's: 256
 • Publicatiedatum: 21-07-2020

Je bestelt en rekent af bij:

 • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
 • Veilig winkelen, bestellen en betalen
 • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:
 • Ideal
 • Mastercard
 • VISA
 • Bancontact
 • AfterPay
Bekijk de inhoud van dit boek ➔

In De verborgen wijsheid van spanning, stress, zorgen en onzekerheid. Nooit meer bang voor angst leert Sheryl Paul je om te gaan met angst. Je leert angst in te zetten om jezelf beter te leren kennen en te helen. Angst openbaart zich vaak als chronisch gepieker, paniekaanvallen, obsessies, dwangneurosen, in de vorm van slapeloosheid of lichamelijke klachten. Angst is op hol geslagen gevoeligheid. Sheryl Paul neemt je mee naar de bron van je angsten en laat je compassie met jezelf voelen. In dit diepgaande en tegelijkertijd praktische boek geeft ze oefeningen bij acute angst en oefeningen die je helpen diepere lagen van angst te ontcijferen en te helen. Alle inzichten om niet langer bang te zijn voor jouw angst.

Sheryl Paul

Sheryl Paul is psychotherapeut, opgeleid in Jungiaanse dieptepsychologie en heeft een master in counselling. Ze is geïnspireerd door o.a. Robert Johnson, Marion Woodman, Joseph Campbell en Carl Jung.

Meer boeken van deze auteur