De spirituele uitgeverij van Nederland

Blog Marjan Overgaag: Helena van Engelen volgde haar hart naar Peru

Laatste update door Miriam den Ouden op 9 mei 2017

De grote inspiratiebron voor auteur Hannah Cuppen (Liefdesbang, Liefdesroep) is Helena van Engelen. Lees hier haar inspirerende verhaal.

Schoolkinderen

Veel mensen fantaseren erover: je boeltje pakken, vertrekken naar een ander werelddeel en mensen gaan helpen die het een stuk slechter getroffen hebben dan wij. Want diep in ons hart leeft bij ons allemaal het verlangen om werkelijk een verschil te maken. Voor Helena van Engelen was het geen droom of fantasie, maar een roeping.

Na het zien van een documentaire was ze vastbesloten een project te beginnen voor kansarme kinderen en nam ze het vliegtuig naar Peru. Daar werd ze diep getroffen door de schrijnende omstandigheden waarin kinderen in de armoedewijken leefden. Zwervend, mishandeld, misbruikt. Kinderen die behalve hun prachtige ogen helemaal niets hadden. Geen liefde, geen aandacht, geen thuis, geen toekomst.

Vergeten kinderen

Helena besloot dat ze álles zou doen om deze kinderen een toekomst te geven en hun ogen weer te laten sprankelen. Ze ging naar Nederland om haar huis te verkopen en vertrok zo snel ze kon weer naar haar nieuwe thuisland. Om zich met hart en ziel in te zetten voor de vergeten kinderen van Peru.

Helena van Engelen met haar regenboogkinderen

Helena van Engelen: Every child has the right to be loved, to dream, to play, to hope, to be part of a family, to learn, to be.

Mamita Helena

In Urubamba, in de Heilige Vallei nabij Cusco, kocht ze 2,7 hectare grond. Op deze bijna paradijselijke plek, waar helder water uit de bergen stroomt en geurende kruiden uit de Andes groeien, bouwde Mamita Helena een centrum voor kinderen uit de omringende, arme leefgemeenschappen. Sindsdien vonden talloze kinderen daar een thuis. Een thuis waar ze in liefde, veiligheid en gezondheid kunnen leven, leren en tot bloei komen.

Met liefde bereid

Vandaag de dag krijgen zo’n 150 kinderen les op de basisschool en zo’n 75 jongeren volgen een middelbare beroepsopleiding. Van kokkin Hortensia krijgen de kinderen elke dag een gezonde maaltijd, die ze met liefde bereid heeft. Het medische team geeft jaarlijks tienduizenden behandelingen, zowel op het project als ver buiten de toegangspoort, in afgelegen leefgemeenschappen rondom Urubamba.

Meer info

  • De Nederlandse stichting Kuychi stelt geld beschikbaar aan Fundación Niños del Arco Iris in Peru, waar aan de allerarmsten medische zorg en onderwijs gegeven wordt. Iedere euro gaat zonder aftrek van kosten naar het project. kuychi.nl.
  • Hotel Las Casitas del Arco Iris ligt in het park van Fundacion Niños del Arco Iris. De 8 bungalows en 3 tweepersoonskamers in het hotel liggen in een schitterende tuin met veel bloemen en kolibri’s. Omringd door de hoge Andes kun je het project van dichtbij meemaken. Slapend doneren; mooi toch… https://www.lascasitasdelarcoiris.com

Wil je Liefdesroep van Hannah Cuppen lezen? Bestellen kan hier!


Avatar

Miriam den Ouden

Miriam den Ouden is bureauredacteur bij Uitgeverij AnkhHermes.