Recensie: Nu even niets (Jan Prins)

10 juli 2017

Wat vinden anderen van onze boeken? Lees hier de recensie van 'Nu even niets' van Jan Prins door Eva Wagenaar.

In deze wereld zijn veel mensen druk, bang om alleen te zijn of niks omhanden te hebben. Want dan ontstaat er ruimte voor onzekerheden en onrust. Dit boek neemt je mee in de innerlijke wereld die je kunt vinden als je wel rust en ruimte vindt in jezelf. De schrijver van dit boek heeft de benijdenswaardige positie bereikt waarin hij een oneindige stilte in zichzelf heeft ontdekt. Een Niets waarnaar hij ten alle tijde terug kan keren. Vanuit alledaagse situaties beschrijft hij hoe wij mensen denken en handelen vanuit ons ego, terwijl dat helemaal niet meer blijkt te bestaan als je het Niets daaronder hebt weten te vinden.

Het klinkt heerlijk als je deze staat van zijn weet te bereiken. Opeens hoef je niet meer zo nodig mee te doen met de rest. Opeens heeft klagen en haasten geen zin meer. Stilte en rust zijn in jezelf aanwezig en je kunt de wereld observeren vanuit dat heerlijke Niets.

Wat de schrijver nu precies gedaan heeft om de verlichte staat waarin hij zich bevindt te bereiken, wordt niet helemaal duidelijk. Dat is ook moeilijk over te brengen in woorden en iedereen heeft zo zijn eigen proces. Maar ik vind het een verademing te lezen dat er meer mensen zijn die het niets verkiezen boven het drukke, gehaaste leven van alledag.

Het boek leest makkelijk en geeft veel stof tot nadenken. Het ik bestaat niet. Ik ben Niets en het Niets omvat alles. Knap als je dat idee en gevoel kunt overbrengen aan anderen. Het enige minpuntje voor mij is dat ik misschien het eerste boek van Jan (Nu even stil) eerder had willen lezen.

  1. Rustig, sereen, voelt bijna al kalmerend
  2. Mijn eerste indruk is dat het een klein, dun boek is. Maar ik ben erg benieuwd, zeker door de ondertitel
  3. Ik verwacht nieuwe inzichten, diepgaande spirituele beschouwingen waarin ik mezelf kan herkennen of die me helpen bij mijn eigen persoonlijke groei
  4. Mijn algemene indruk is erg goed. Ik wil nu het eerste boek van Jan Prins ook hebben
  5. Ik zou het aanraden en ik ga dit boek zeker uitlenen
  6. Ik geef het een 8, omdat het zeer inspirerend maar net niet lifechanging is