Recensie: I Tjing stap voor stap (Harmen Mesker)

10 juli 2017

Wat vinden anderen van onze boeken? Lees hier de recensie van 'I Tjing stap voor stap van Harmen Mesker door Inez van der Scheer.

Vanuit beroepsmatige en hobbymatige interesse ben ik begonnen met het lezen van de I Tjing. Een oude uitgave, die ik bij mijn vader uit de kast viste. Heel interessant, maar erg stroef om te lezen. Veel lange zinnen, moeilijke woorden en omslachtige uitleg. Nu is de I Tjing geen roman en lees je het dus niet als verhaal. Het idee dat je alles in en keer begrijpt moet je ook vooral uit je hoofd zetten. Ik kan me goed voorstellen dat mensen snel afhaken, omdat ze het veel te ingewikkeld vinden. Een beetje hulp van iemand, die er al langer mee bezig is, vond ik toch wel wenselijk. Het boek van Harmen Mesker kwam dus als geroepen!

Ik kan alleen maar spreken vanuit het standpunt van een beginneling en kan dus weinig zeggen over of en wat het boek toevoegt als je al langer met de I Tjing bezig bent. Het heeft mij in ieder geval heel goed op weg geholpen.

Het boek is eenvoudig te lezen en werkt -zoals de titel al zegt- stap voor stap. Je hoeft het boek niet eerst helemaal uit te lezen om aan de slag te gaan met muntjes, pen en papier. Het spoort direct aan tot doen en leidt je in je eigen tempo door het ‘mysterie’ van de I Tjing.

Als eerste leer je de muntenmethode en begin je met trigrammen te werken. Hier kun je al eindeloos mee oefenen zonder de rest van het boek gelezen te hebben. Het boek maakt nieuwsgierig naar de volgende stap, maar laat ook de ruimte om die stap pas te nemen als je er aan toe bent.

De praktijkvoorbeelden/cases, die Harmen bespreekt, geven een goed idee over hoe je de teksten uit de I Tjing kunt interpreteren. Het hele boek reikt handvatten aan om echt zelf na te denken over de oude Chinese teksten uit de I Tjing en niet blind te varen op interpretaties van anderen.

In het boek wordt veel nadruk gelegd op de trigrammen, die uiteindelijk ook de basis zijn van het hexagram. Voor gevorderden die met name met de hexagrammen bezig zijn, is dit wellicht en nieuwe/andere kijk op de I Tjing.

Op aanraden van Harmen heb ik een nieuwe uitgave van de I Tjing aangeschaft, omdat er verwijzingen naar bladzijden zijn, die niet corresponderen met oude uitgaves (de 11de uitgave van mijn vader is van 1983).

Kortom: ‘De I Tjing stap voor stap’ is voor mij een zeer welkome handleiding bij de ‘ingewikkelde’ I Tjing en zal in mijn boekenkast een vaste plaats hebben naast de I Tjing. Maar voorlopig staat het boek nog niet in de kast, maar ligt het op mijn werktafel.

Vragenlijst:

  1. Wat vind je van het omslag? Sjiek. Een mooi detail is de rode binnenkant.
  2. Wat is je eerste indruk? Heel duidelijk dat dit bij het originele boek hoort. Zelfde formaat, zelfde opmaak. De tekst op de flappen maakt nieuwsgierig naar de inhoud van het boek.
  3. Wat verwacht je van het boek? Dat het me op weg helpt om met de I Tjing te werken.
  4. Wat is je algemene indruk van het boek? Mooie vormgeving. Overzichtelijk.
  5. Zou je het aanraden aan vrienden en familie? Als ze interesse hebben in de I Tjing, absoluut!
  6. Wat voor cijfer geef je het boek? Als er een leeslintje in had gezeten een 10 (maar dat maakt het boek natuurlijk wel weer een stuk duurder).