Alternatieve inzichten bij orgaandonatie

Laatste update door Obe Alkema op 19 maart 2024

Hans Stolp en Ineke Koedam schetsen een genuanceerd beeld van de betekenis van orgaandonatie voor de stervende, de ontvanger van het orgaan en de achterblijvende familie.

Of het nu donorweek (altijd in oktober) is of niet, het is altijd goed om stil te staan bij de vraag wat orgaandonatie betekent voor zowel de stervende als de ontvanger van het gedoneerde orgaan als de familie die achterblijft.

In ons fonds hebben we twee belangrijke boeken over dit onderwerp: Orgaandonatie, waarom wel, waarom niet? van Hans Stolp en Een andere kijk op orgaandonatie van Ineke Koedam.

De betekenis voor naasten

Bij orgaandonatie wordt zelden rekening gehouden met de vraag wat deze donatie voor de achterblijvende familieleden betekent. Zij zijn immers degenen die afscheid moeten nemen van een geliefde, terwijl die in een bed ligt omringd door piepende apparaten. Hun geliefde lijkt nog zo levend en helemaal niet dood.

En wat gebeurt er als wij sterven? Wat hebben stervenden nodig? En wat betekent orgaandonatie voor het proces van sterven?

Onze auteurs over orgaandonatie

Hans Stolp maakt aan het begin van zijn boek direct duidelijk waarom hij het geschreven heeft. Altijd ontbreekt de spirituele visie op orgaandonatie in het maatschappelijke debat. Hij vult deze lacune op door in te gaan op zielsverstrengeling, de ervaringen van zowel ontvangers als donateurs en de herinneringen van onze organen.

Ineke Koedam verkent in haar boek het sterfproces door onder andere in gesprek te gaan met Pim van Lommel en Willem Glaudemans. Ze schrijft aan goed sterven te hechten, maar wat is dat? En waarom zou ik het leven willen leven totdat het klaar is? En wanneer is dat?

Bezinning

Als hospicewerker begon Koedam sterven te zien als een kostbaar en wezenlijk proces van ieder mens. Een proces ook dat autonoom is, waaraan we ons eigenlijk alleen maar kunnen overgeven. Maar is daarvan ook sprake wanneer je je organen doneert? Wat betekent het voor de donor om te sterven op de operatietafel?

Beide auteurs pleiten voor bezinning, niet alleen op orgaandonatie, maar ook op het achterliggende maakbaarheidsdenken – overigens zonder te oordelen: ze bieden hooguit een breder perspectief, opdat eenieder vrij van maatschappelijke druk en of druk vanuit de persoonlijke omgeving, tot een bewuste keuze kan komen.

Twee boeken

Deze twee boeken raden we iedereen aan die zich wil oriënteren op orgaandonatie en dit grote maatschappelijke thema van alle kanten wil bekijken, voorbij de eenzijdige beeldvorming. Zowel Stolp als Koedam bieden je de mogelijkheid tot nuance, overpeinzing en empathie.


Orgaandonatie

Orgaandonatie

Aan de discussie over orgaandonatie zitten vele kanten. Wie overweegt orgaandonor te worden doet er goed aan zich af te vragen wat vóór orgaandonatie pleit en wat er tegen is.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 16,50

Bestellen

Een andere kijk op orgaandonatie

Een andere kijk op orgaandonatie

Er is veel te doen om orgaandonatie, maar Ineke Koedam vraagt zich in Een andere kijk op orgaandonatie af of we het wel van alle kanten bekijken.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 20,00 met gratis verzending.

Bestellen

Meer lezen?

Het boek van Hans Stolp maakt dele uit van de serie ‘Denken met je hart’, waarin hij actuele thema’s belicht vanuit een ander en breder spiritueel perspectief. Maak hier kennis met de hele serie.

Bekijk hier ook onze top 25 spirituele boeken aller tijden.

Obe Alkema

Binnen AnkhHermes verzorg ik de audioboeken en de website, ontferm ik me over de metadata van al onze titels en bouw ik aan de Patroon-serie, waarin AnkhHermes spirituele poëzie en poëtische wijsheid verzamelt.

  •  *
  •  *
  •  *
  •  *