Ze controleerde haar nagellak, bekeek de lipgloss die ze zorgvuldig had aangebracht en kamde nog een keer haar lange blonde haren. Ze draaide rond voor de spiegel en zag dat de jurk als gegoten om haar lichaam zat. Gina was helemaal klaar voor een nieuwe date. Ze was zo benieuwd wat voor man ze deze keer zou ontmoeten. Door de telefoon had hij leuk geklonken en zijn profiel op de site zag er veel belovend uit. Maar ja, dat had ze wel van meer dates gedacht.

Gina was 37 jaar en wilde zo graag de man van haar dromen ontmoeten. Maar alle relaties waren stuk gelopen. Ze had twee lange relaties gehad en met die mannen samengewoond. Maar het was tot een breuk gekomen. Ze kon het maar niet vinden in de liefde.

Ook deze date zou op niets uitlopen. Het zou een gezellige avond worden en er kwam misschien nog een afspraakje, maar het was hem niet. Om wanhopig van te worden. Ze wilde kinderen, een gezin, een veilige haven. En de jaren tikten door.

Wat Gina moest ontdekken is dat een liefdevolle relatie niet buiten jezelf ligt. Ze zocht de man die helemaal voor je gaat, gek van verliefdheid is, alles voor je overheeft, sterk is en toch heel kwetsbaar, die haar beschermde en voor haar zou zorgen zonder bezitterig te worden. Een man die  vanuit liefde alles voor haar zou doen.

Die man is er niet.

Een liefdevolle relatie met een ander kan alleen vanuit een specifieke voorwaarde. Liefde is een geweldig fenomeen. Je weet dat alles ontstaan is uit liefde. Liefde is de basis van alles. Eigenlijk is er niets anders dan liefde. Toch twijfelen wij doorlopend aan liefde en zoeken we de tegendelen ervan op om weer te verlangen naar liefde. Tegendelen zijn angst, haat, afwijzing, gebrek aan zelfrespect, wantrouwen en noem maar op. De oplossing voor veel problemen is dezelfde: Liefde aanvaarden als een vaststaand geheel. Als iemand jou pijn doet, is het of zijn/haar onvermogen of jouw onvermogen om liefdevol te zijn. Als je de afwijzing of pijn zou aanvaarden als teken van liefde zou je kunnen kijken of je het ook anders kan ontvangen. Dat klinkt mooi, maar de praktijk is anders. Gina heeft veel meegemaakt. De mooiste man in haar leven bleek na 4 jaar samenwonen vreemd te gaan met haar vriendin. Twee dierbare mensen die haar bedrogen. Toch is dat een teken van liefde. Gina had alles opgehangen aan hem, aan de ander. Dat is het probleem. Als je een liefdevolle relatie met jezelf hebt kan je alles anders zien. Als je onvoorwaardelijk van jezelf houdt kan je er zijn voor de ander. Pas als je de liefdevolle relatie in jou ervaart kan je die met een ander hebben. Dan is er sprake van een onafhankelijke, gelijkwaardige liefdevolle relatie.

 

Willem Jan van de Wetering

Zijn nieuwe boek heet 'Een liefdevolle relatie'.

Www.enneagramcollege.nl