Over AnkhHermes

…Toen

Uitgeverij Ankh-Hermes is in 1973 ontstaan uit Uitgeverij Nico Kluwer, onderdeel van de grote Kluwer NV. Nico Kluwer onderscheidde zich al sinds 1923 met de uitgave van boeken op het gebied van oosterse spiritualiteit. Zoon Paul Kluwer kwam bij zijn vader in de zaak en richtte in 1973 de zelfstandige Uitgeverij Ankh-Hermes bv op, waarmee de band met de grote Kluwer goeddeels verloren ging.

Het zelfstandige Ankh-Hermes was een middelgrote uitgeverij, gevestigd te Deventer. Per jaar gaf zij circa zestig nieuwe titels uit en ongeveer een gelijk aantal herdrukken. Het fonds besloeg bijna 800 titels. Doelstelling was altijd mensen te helpen in hun proces van bewustwording en levensverdieping, en dan niet vanuit een bepaalde godsdienst of stroming, maar vanuit vele mogelijke invalshoeken. In de loop der jaren werd zo een breed spiritueel fonds opgebouwd. In Nederland en Vlaanderen heeft de uitgeverij in haar marktsegment altijd een pioniersrol vervuld. Spraakmakend waren onder andere de Zwarte Serie, met de boeken van Von Däniken (Waren de goden kosmonauten?) en Denaerde (Buitenaardse beschaving), de Grote Klassieken (oosterse en westerse spiritualiteit) en de Ankertjes.

Een recentere bestseller is Eckhart Tolle’s De kracht van het Nu waarvan sinds verschijnen al meer dan 175.000 exemplaren over de toonbank gingen. De overweldigende belangstelling voor de boeken van Eckhart Tolle markeerde een ontwikkeling in de samenleving, namelijk de veel bredere acceptatie van en behoefte aan het soort spiritualiteit waar Ankh-Hermes voor staat.

In 2008 werd Ankh-Hermes, toen nog steeds eigendom van de familie Kluwer, overgenomen door uitgeefconcern NDC/VBK dat in januari 2011 opging in VBK|media, gevestigd te Utrecht. Enkele maanden later verhuisde AnkhHermes (met nieuwe naam – zonder streepje – en nieuw logo) ook naar Utrecht. VBK|media is marktleider in de algemene boekenmarkt.

… Nu

De boeken van Eckhart Tolle en klassiekers als Een cursus in wonderen, de I Tjing en Het veld van Lynne McTaggart zijn nog steeds belangrijke pijlers in ons fonds. Daarnaast blijft AnkhHermes nieuwe wegen verkennen door bijvoorbeeld de verbinding te leggen tussen spiritualiteit en psychologie. Een voorbeeld hiervan is Liefdesbang (2014), de bestseller van Hannah Cuppen. We vervullen een pioniersrol op het gebied van complementaire geneeswijzen, zoals met de uitgave Kanker & Cannabis (2016) en de geheel herziene uitgave van Geneeswijzen in Nederland (2016).

De boeken van AnkhHermes kunnen je informeren, troosten of op scherp zetten, maar zijn altijd een cadeautje voor je ziel. Ze bieden lezers (h)erkenning, zijn eyeopeners en ondersteunend bij persoonlijke en spirituele groeimogelijkheden en geven voeding aan onze zelfhelende vermogens met informatie die verrast. We zijn en blijven pioniers!