Recensie: Boek van het Zelf (Willem Glaudemans)

10 juli 2017

Wat vinden anderen van onze boeken? Lees hier de recensie van 'Boek van het zelf' van Willem Glaudemans door Iris Kooijman.

Wat een impact heeft het lezen van dit boek op mij gehad en nog steeds. Ik ben er stil van. Het is bijna niet in woorden te beschrijven wat het met mij doet. Van de uitgeverij mocht ik een recensie schrijven dus ik sta nu voor de uitdaging om te verwoorden waarom iedereen dit boek eigenlijk lezen ‘moet’.

Een gevoel van bevrijding, zelfs een beetje het gevoel van verlichting. Loslaten 2.0 zou je het ook kunnen noemen. Dat is mijn ervaring tijdens en na het lezen van het Boek van het Zelf.  Want heel kort samengevat komt het hierop neer dat je alles kunt overdragen aan God, het Universum, het Grote Geheel, Bewustzijn, de Al-Ene of hoe je deze kracht ook noemen wil, aldus Willem Glaudemans, om je vervolgens open te kunnen stellen voor grotere wijsheid en liefde. De beste manier van iets loslaten is het overdragen aan iets groters dan jijzelf. Het gaat erom jouw wil in overeenstemming te brengen met de grote Wil, die wél het geheel kan overzien. Tijdens het lezen van dit bijzondere boek, kreeg ik een gevoel van rust over me heen, wat ik in lange tijd niet zo heb gevoeld.

Het boek bestaat uit twee delen en het eerste deel bestaat ook weer uit twee delen.

In het eerste gedeelte wordt uitgelegd wat we niet zijn. Daarmee wordt heel concreet bedoeld dat we niet het ego zijn. Alle facetten daarvan worden besproken, zodat je ook herkent waarom je het ego niet bent. Vervolgens wordt in het tweede gedeelte besproken wat we wel zijn, en dat is het Zelf en inderdaad met een hoofdletter! Het gaat hierbij om het proces van tegelijkertijd zowel het loskomen van de ego-identificatie en herinneren wie je werkelijk bent.

In deel twee van het boek volgen een aantal korte poëtische teksten met bij de meeste nog een korte toelichting erop. De teksten raken je diep van binnen en zijn daarom een waardevolle aanvulling op het eerste deel van het boek.

Geregeld haalt Willem Glaudemans fragmenten uit Een Cursus in Wonderen aan. Het is absoluut geen noodzaak om de Cursus, zoals hij deze kortweg noemt, gelezen of bestudeerd te hebben. Ben je echter wel met de Cursus bezig is dit boek zeker ter ondersteuning een zeer handig hulpmiddel om het gedachtegoed van de Cursus beter te kunnen begrijpen en toe te passen. Het boek leest heel prettig en is met recht een page-turner te noemen, want eenmaal begonnen, wil je het eigenlijk in één adem uitlezen.

De boeken van Willem Glaudemans hebben iets betoverends en dat is op dit boek ook zeer zeker van toepassing. Alleen al de kleur van de kaft heeft iets magisch, kenmerkend voor de boeken uit deze Biblios serie. Het is naar mijn idee geen probleem als je de boeken uit de serie in willekeurige volgorde leest omdat elk boek op zichzelf staat, met hier en daar wat verwijzingen naar de andere boeken. Ook zijn er verwijzingen naar de literatuur die Willem Glaudemans geraadpleegd heeft en beveelt hij na het lezen van zijn boek zeker ook de werken aan van een aantal verlichte grootheden om je te vergezellen op je verdere reis en proces van ontwaken.

Ik kan iedereen aanraden die zichzelf ontwikkelen wil op spiritueel en bewustzijnsgebied dit boek te lezen. Als ik een cijfer zou moeten geven, geef ik dit boek een 9,5.

Ik sluit af met de boodschap van het boek:

Laat los wat je niet bent.

Omarm wat je wel bent.

Hierin ligt je vrede en bevrijding.